Zsinórfeltöltés praktikusan

Zsinórfeltöltés praktikusan

Egy jó felszerelés nélkülözhetetlen része a horgászzsinór. Az éves karbantartás során fontos, hogy lecseréljük a régi damilt, majd újjal töltsük fel kedvenc orsónk dobját. Sokak szerint ez a folyamat nemcsak időigényes, hanem unalmas is, most azonban olyan praktikákat mutatok be Nektek, melyek segítségével a zsinórfeltöltés gyerekjáték!

A horgászat rohamosan fejlődik. Egy jól felszerelt boltban szinte lehetetlen minden terméket végignézni, a monofil és fonott zsinórok választéka hatalmas. A vélemények is megosztóak, sokan a fonott zsinórra esküsznek, míg mások a monofilt kedvelik jobban. Én utóbbit használom, dobóelőkét azonban mindig kötök. Nagyjából évente cserélem a damilt, és véleményem szerint nem is érdemes túl sokáig ugyanazzal a zsinórral horgászni. Gyakran keletkezhet a legjobb terméken is felületi sérülés, hiszen a vizek sem egyformák. Egy kagylókkal tarkított meder nem kíméli a felszerelést, de van olyan hely is, ahol szinte egyetlen akadó sincs. Érdemes átnézni a damilt néhány horgászat után, és ha szükséges, le kell vágni a végéből a sérült részt, mert az nagyon kellemetlen, amikor egy szép hal továbbúszik a végszerelékkel együtt! A teljes zsinórcsere azonban összetettebb folyamat.

Kis asztalom ismét fontos helyszínné változott
Először egy új orsó dobjának feltöltését fogom bemutatni

A Power Fighter orsó egy kiváló ár/érték arányú modell, egy régebbi cikkemben már részletesen bemutattam ezt a típust. Egy új orsó beszerzése után fontos, hogy a megfelelő damil kerüljön a dobra. A Power Fighter zsinórt kifejezetten a mindennapos horgászathoz fejlesztették ki. Tökéletes választás azok számára, akik kedvező árú, mégis kiváló minőségű feederzsinórt keresnek.

Néhány szerszámot és egy kis satut használok…
… valamint egy csavart, amit a tekercs közepébe teszek

Nagyon egyszerű ez a megoldás, de annál jobban bevált! Egy olyan csavarra van szükség, ami hosszú és gond nélkül átmegy a tekercs közepén. A két oldalára mindig teszek gumialátéteket, ezek különösen fontosak, mert ezek szorítják majd meg az átlátszó dobot, amire a gyári zsinórt csévélik. Két anya segítségével állítható be végül a megfelelő feszesség, ezáltal nem kell más módon megszorítani a damilt. Sokan vízből tekerik fel a zsinórt és egy kézbe fogott, nedves papír zsebkendővel vagy ruhával szokták megfogni. Ez is egy megoldás, de fárasztó és sokára lesz tele az orsó dobja.

A megfelelő szorosságot az alsó csavarral lehet beállítani. Ezután a felső csavart rá kell szorítani a képen látható módón, így nem kell attól tartani, hogy bármi is meglazul dob feltöltésekor

Az ellenanya mindenképpen szükséges, e nélkül nem lehetne szépen dolgozni. Annyira kell megszorítani a tekercset, hogy a letekeréskor egy kissé feszüljön a zsinór. Nagyjából annyira, mint amikor a végszereléket tekerjük ki. A „lazán feltöltött” dob problémát problémára halmoz, nemcsak dob alá tekeredést, hanem hatalmas gubancokat is okozhat.

A speciális satut az egyik fiókhoz szoktam rögzíteni…
… majd némi szigetelőszalagot tekerek a csavar végére és a satuba szorítom

Természetesen nem csak ilyen satu alkalmas a feladathoz! Egy sima léc is tökéletes, mindössze egy lyukat kell rá fúrni, és egy csavarral már rögzíthető is hozzá a tekercs. A léc másik végét a hagyományos satuba gond nélkül be lehet fogni, de más szorítószerszámmal is rögzíthető, így bárkinek segíthet ez a megoldás!

A zsinórszál mindig felül legyen! Ez nagyon fontos!
Egy méretre vágott szivacsdarabot is érdemes beiktatni

Ha felülről tekerjük a zsinórt, nem keletkezik benne újabb csavar, ezáltal sokkal hatékonyabban használható a damil a horgászat során. A szivacsot én mindig vízbe teszem, mielőtt rögzítem. A csévélés során ez eltünteti a szennyeződéseket és így nem kell az egész tekercset vízbe tenni.

A nyéltag bőven elég, hiszen csak a keverőgyűrűre van szükség

Ezek után a egy horgászbot nyéltagján rögzíteni kell az orsót, majd a szabad zsinórvéget át kell fűzni a keverőgyűrűn. Többféle megoldás is létezik, miként lehet úgy felkötni a damilt a dobra, hogy az megszoruljon. Van, aki szigetelőszalagot használ, van, aki egyszerűen csak hagyományos csomóval rögzíti. Nekem a következő megoldás vált be legjobban: egy végfület kell kötni, amin át kell dugni a főzsinórt, majd egyszerűen át kell húzni a végfülön. Így kialakul egy olyan hurok, ami gyorsan az orsó dobjára szorul. Takács Péter Zsinórválasztási és feltöltési „kisokos” című írásában és videójában megtekinthető a kötés elkészítése.

Így néz ki, amikor elkészült
Le kell hajtani a felkapókart, majd rögzíthető a hurok. Ha a helyes irányból rakjuk fel, a tekerést megkezdve azonnal megszorul (ha csúszik, akkor vegyük le és tegyük vissza fordítva!)

A felkapókar visszahajtása után már kezdődhet is a csévélés. A megfelelően előkészített zsinór gond nélkül, néhány perc alatt feltekerhető. Érdemes figyelni, miként alakul a zsinórkép! Ha az orsó előre rak többet, újabb alátéteket kell a dob alá tenni. Ha a hátsó rész telik jobban, akkor le kell venni a dob alatt található alátétekből!

Tökéletes zsinórkép, gyorsan és egyszerűen!
A régi damil eltávolítása sem tart tovább néhány percnél

Az elhasználódott zsinór eltávolítása is többféle módon megoldható. Leszedhető kézzel is, de ezt nem ajánlom, mert sokáig tart és fárasztó. Egyesek úgy vágják le a régi damilt, ez szintén rossz ötlet, mert az éles szerszám megkarcolhatja a dobot. Speciális szerkentyűket is lehet már kapni, ami gyorsan lepörgeti a felesleget, de ha kéznél van egy fúrógép, az még jobb!

Egy csavar, alátétek, anyák, némi szigetelőszalag…
… és már kész is van a zsinórleszedő szerkezet!

Mindössze egyetlen dologra kell figyelni a letekerés során. A zsinór csak egyenesen szedhető le minden gond nélkül, ezért érdemes egy vizes papír zsebkendővel vagy ronggyal ráfogni. A fúró gyorsan elvégzi a feladatát, a több 100 méternyi köteget is leszedi pillanatok alatt! Ha van otthon egy kis körömlakk-lemosó, az szintén jól jöhet, hiszen kiváló oldószer, ezáltal hatékonyan tünteti el a dobról a nemkívánatos szennyeződést.

Tisztítás után mehet fel az új zsinór, és irány a vízpart!

Írta és fényképezte: Járfás Dávid

* Amennyiben nem jelennek meg a kommentek, úgy szükséges a böngészőben bejelentkezni a Facebook profiljukba!

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.