Pelletek oldódási ideje 1. rész

Pelletek oldódási ideje 1. rész

Az elmúlt pár évben kétségtelenül a pellet lett az egyik legsikeresebb és legfogósabb csali. De hogyan viselkednek a víz alatt? Erre kapjuk meg a választ az elkövetkező cikksorozatból! Első nekifutásra a Van Den Eynde cég által forgalmazott termékek egy része lett górcső alá téve. A cikksorozat garantáltan segíti majd azokat a horgászokat, akik csak nagy vonalakban ismerik a pelletek viselkedését, oldódási idejét. De „merüljünk” is a víz alá! Nézzük meg, mi zajlik a horgászhelyünkön az etetés utáni néhány órában!

Az angol piacon óriási sikert arató Bait-Tech pelletek 2007 év tavaszán jelentek meg hazánk horgászboltjaiban. A vödrökbe tekintve a laikus horgász azt is gondolhatná, hogy a máshonnan kimaradt, különböző típusú pelleteket a gyártó összeöntötte, majd egy jó reklámstratégiát ráhúzva így akart megszabadulni tőlük. Ez természetesen egyáltalán nem igaz, ahogy ez ki is derült a tesztek során! A Van Den Eynde Bait-Tech pelletek összetételét mérnöki igényesség, pontosság jellemzi, a velük elért kiemelkedő fogások önmagukért beszélnek! De nézzük a tényeket!

Van Den Eynde Bait-Tech - Corn Steep Liquor Pellet

A CSL (Corn Steep Liquor) rövidítést már mindenki sokat hallhatta, vagy olvashatta. Talán ez az egyetlen olyan csali, amiért megőrülnek a pontyok, és sokan úgy számolnak be róla, hogy az apróbb halakat egyenesen elüldözi az etetésről. Fanyar íze és erőteljes illata még nagy hidegben is érződik! Ezért kifejezetten jól használható a felmelegedő vagy lehűlő vizekben. A vödörben csak 6 mm vastag és különböző hosszúságú granulátumok találhatók. A vízbe juttatás után gyakorlatilag nem volt időm elővenni a fényképezőgépet, annyira gyorsan kezdett oldódni. 1 perc alatt a három bedobott szem egyike már rózsaszerűen kinyílt, a másik kettő pedig rá három percre ugyanúgy végezte. Ami meglepő, hogy a pellet egyes részecskéi 10 perc elteltével erőteljes liftezésbe kezdtek, 15 perc után mindhárom szem teljesen kioldódott, és csak akkor jelentek meg felszálló részecskék, amikor a szétesett pellet körüli vizet megmozgattam. A CSL pellet sokoldalúságát bizonyítja, hogy nem csak az etetésre bejuttatva érhetünk el vele sikereket, hanem PVA tasakokban, hálókban koncentrálva is fantasztikus hatást gyakorolhat a halakra. Könnyű szerkezetének és a felszálló részecskéknek köszönhetően messziről a horgászhelyre csalja a pontyokat. Első osztályú olyan helyeken, ahol a mederfenék lágy és iszapos.

Van Den Eynde Bait-Tech - Corn Steep Liquor Pellet 3 kg-os kiszerelésben, lezárható vödörben kapható
Van Den Eynde Bait-Tech - Corn Steep Liquor Pellet szárazon
Már 1 perc után oldódásnak indult
10 perc elteltével anyagának egy része erőteljes liftezésbe kezdett

Van Den Eynde Bait-Tech - Halibut Select Pellets

A vödörben 5 különböző méretű halibut pellet található, amely különböző időpontokban fejtik ki a hatásukat. 6, 8, 10, 16 és 20mm-es granulátumok egyenlő arányban kerültek a vödörbe. Közepesen keményre préselt pelletek, sőt a többi halibut pelletnél szokatlanul lazábbak. 5 perccel a vízbejuttatás után külső részük felpuhult, majd a 10. percben a többi halibuthoz hasonlóan kifehéredtek, színük kivilágosodott. Változatos méretüknek köszönhető, hogy oldódásuk különböző időszakokban történik, ezért bármikor is érkezik a hőn áhított nagy hal, mindig talál az etetésen kalóriadús, finom falatot. Alakjukat 24 órán keresztül megőrizték, de ez idő alatt teljesen átáztak.

Van Den Eynde Bait-Tech - Halibut Select Pellets 3 kg-os kiszerelésben és lezárható vödörben kapható
A Van Den Eynde Bait-Tech - Halibut Select Pellets 5 különböző méretű pelletet tartalmaz
5 perc elteltével még nem történt látványos változás
3 óra elteltével a kisebb szemek felpuhultak, de a nagyobbak közepe még kemény maradt

Van Den Eynde Bait-Tech - Time Bomb Pellets

Egy mérnöki pontossággal, tudatosan összeállított vegyes pellet-kombináció, amely 7 gondosan válogatott összetevőből áll. A doboz 3 kilogramm pelletet tartalmaz, amelyek két különböző alaptípust képviselnek. A keverék 3 különböző méretű (1, 3, 5 mm átmérőjű) Hi-betaine pelletből („magas betain” = speciáis étvágygerjesztő adalék tartalmú) és 4 különböző méretű (2, 6, 8, 10 mm átmérőjű) Halibut (magas halliszt és halolaj tartalmú) pelletből áll. A betainnal kezelt pelletek már az első 5 percben felpuhultak, tehát ezek a beetetés után már néhány perc múlva kifejtik csalogató hatásukat, míg a nagyobb szemek, csupán 1-2 óra múlva hatnak. Így a később érkező termetes halak is találnak finom, csábító falatokat. Használat előtt ajánlatos jól összerázni a vödör tartalmát, hogy minden méretből egyenlő arányban kerüljön az etetésre!

Van Den Eynde Bait-Tech - Time Bomb Pellets 3 kg-os kiszerelésben és hermetikusan záródó vödörben kapható
Az „időbomba” 7 különböző alkatrésze
A betainnal kezelt szemek már a vízbejutást követő néhány percen belül felpuhultak
15 perc után a betain pelletek kifejtik a hatásukat, majd utána lassan, méretenként következnek a halibutok
20-22 fokos vízben, 1 óra után jelentős változáson mentek keresztül a halibut pelletek, de alakjukat mindvégig megőrizték!

Van Den Eynde Bait-Tech - Barbel Buster River pellet

A Bait-Tech sorozat egyik legérdekesebb darabja, amelyről a teszt során kiderült, hogy nemcsak a formája miatt különleges és egyedülálló, hanem mert hallatlanul kemény! Tehát kizárt dolog, hogy a folyamatosan áramló folyóvíz kikezdje, és idő előtt elkoptassa. Gondoljunk csak bele, ha egy gyorsan oldódó pellettel etetnénk, az még azelőtt elillanna, mielőtt a darabosabb márnák, pontyok vagy keszegek megérkeznének az etetésünkre. Angliában a Barbel Buster River Pellet különösen hatásosnak bizonyult a márna horgászata során. Összetevőiről érdemes tudni, hogy 40% fehérjét, valamint komoly mennyiségű hallisztet és halolajat tartalmaz. A 3 különböző méretű (4, 8, 12 mm átmérőjű) szem az akváriumba helyezés után gyakorlatilag semmilyen változáson nem ment keresztül! Néha megvizsgáltam, és azt tapasztaltam, hogy óránként kb. 0,5 mm puhul, tehát a legnagyobb szem 1 nap alatt képes teljes keresztmetszetében átázni! Viszont mindezek ellenére nem csak folyóvízi horgászathoz tudnám elképzelni. Azokon a vizeken, ahol rengeteg a horgászatot ellehetetlenítő apró hal, kifejezetten jó választás lehet a Barbel Buster River pellet!

Van Den Eynde Bait-Tech - Barbel Buster River pellet 3 kg-os kiszerelésben és lezárható vödörben kapható
15 perc után még semmi változás…
… 4 óra után a külső réteg felpuhult, de a kemény mag nagyon lassan oldódott!
A alakja és keménysége miatt a 4, 8 és 12 mm átmérőjű Barbel River Pellet egy újabb mérföldkőnek számít a pelletek fejlődésében

Van Den Eynde Carp Pellet - epres, 8 és 4 mm

E csali két méretben kapható! A 8 és 4 mm-es pelletek - véleményem szerint - egy időben használva fejtik ki igazán a hatásukat. Az akváriumban egyértelműen kiderült, hogy 10 perc elegendő ahhoz, hogy az apróbb, 4 mm-es granulátumok megduzzadjanak, de megtartsák eredeti formájukat! A 8 mm-es változat 40 perc elteltével ázott át teljesen. A viszonylag gyors oldódási idő mellet a piros szín és a kellemes epres íz is növeli a VDE Carp Pellet vonzerejét. Szinte világít a sötét mederfenéken, de mégsem hivalkodó, tehát nem véletlen, hogy ez az egyik legjobb, hideg vízre ajánlott pellet. Magas étvágyfokozó tartalmának köszönhető, hogy könnyen emészthető, és hogy nem okoz telítettség-érzést a halaknál. Natúr halas ízesítéssel is kapható, de azok oldódási tesztjét majd egy másik írás mutatja be részletesen.

A Van Den Eynde Carp Pellet 2 ízben és változatos méretekben kerül forgalomba. Eladási statisztikák alapján az egyik legkeresettebb pellet hazánkban!
A 4 mm-es Van Den Eynde Carp pellet
5 perc után…
… majd 15 perc elteltével. Alakjukat mindvégig megőrizve duzzadtak meg
A 8 mm-es Van Den Eynde Carp pellet
A 8 mm-es változat így néz ki a víz alatt 5 perc után…
… majd 30 perc elteltével
Ekkora már annyira felpuhult, hogy könnyedén szétnyomható volt

Írta: Egedi Róbert (egediroba)
Képek: Egedi Róbert (egediroba)

* Amennyiben nem jelennek meg a kommentek, úgy szükséges a böngészőben bejelentkezni a Facebook profiljukba!

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.