Haldorádó - Matula Pergető Gyerek Horgásztáborok 2018

Haldorádó - Matula Pergető Gyerek Horgásztáborok 2018

Az idei nyár sem múlhatott el Haldorádó - Matula Gyerek Horgásztáborok nélkül. Sarudon hétről hétre összegyűltek a lelkes gyermekhorgászok és szebbnél szebb halakat fogtak a finomszerelékes, a nagyhalas és a pergető táborozók egyaránt. A pergető táborokat immáron harmadik éve vezethettem, ami nagy kihívás és megtiszteltetés is egyben. Az idei rendkívül forró, ugyanakkor viharos nyár nem mindig kedvezett nekünk, de azért tartogatott számunkra meglepetéseket a Sarudi-medence ezúttal is.

A pergetni vágyó gyerekek idén 4 turnusba jelentkezhettek, július 16. és augusztus 10. között. Ezt az időintervallumot leginkább munkahelyi teendőim határozták meg. A nyári szabadságolás után egy hét rövid pihenőt tartottam, és utána belevetettem magam a gyerektáborok szervezésébe.

Az első hét pergetői
A 2. hét teljes csapata
A 3. hét táborozói
A 4. hét táborozói

Nem indult túl jól a dolog, legalábbis számunkra, ragadozó halas horgászok számára. A nagy melegben eléggé inaktívak voltak a halak. Frontok jöttek-mentek viharokkal tarkítva a Tisza-tó időjárását. A nagy szél és a sok viharjelzés miatt sajnos előfordult idén is, hogy egy nap nem tudtunk vízre szállni, illetve alkalomadtán menekülnünk kellett a partra a hirtelen kialakult zivatarok elől.

Hamar megtaláltuk a süllőket
Áron egy csodás süllővel
„Nehéz tartani!”

Minden nehezítő körülmény ellenére egy-egy szép nemes süllőt már az első héten is elcsíptünk. A fogasok mellett pedig kősüllők és balinok alkották leginkább a célhalainkat.

Sajnos nekem ütött be a BIG ONE, de az öröm közös
Gyönyörű Tisza-tavi fogas

A beeső (nem célzottan horgászott) halak felsorolását sajnos a törpeharcsával kell kezdenem, hiszen ezek a mohó kis bajszik éjjel és nappal is mindennek nekirontanak, ami él és mozog. Fogtuk őket gumihallal és wobblerrel is.

Rágják a gumihalat…
… és a wobblert is

A bosszantó törpeharcsákon kívül a csapósügérek okoztak nagy örömöket és szép emlékeket a gyerekeknek. Az öblítő csatornákban, a kikötők körül a tározón, sőt, még az élő folyón is meglepett minket egy-egy nagyon szép méretű sügér gumihalazás közben.

Íme, egy csapósügér az élő Tiszából…
… és egy a tározóról
Domi és gyönyörű kősüllője a tározóból
Elengedjük őket – mindenki boldog!
Ezt is tanuljuk
Életerősen távozott

Járulékos halként megjelent még a csuka is, amit az elmúlt 2 évben még nem sikerült fogniuk a gyerekeknek, így új halfaj iratkozott fel a pergető gyerektáborokban fogott halfajok listájára.

A gyerek pergető horgásztáborok történetének első csukája
Balinfárasztás…
… és végeredménye

Végül, de nem utolsósorban, egy kis folyami harcsa is tiszteletét tette nálunk, így vált teljessé a kép. Ezek a halfajok minden évben horogra kerülnek a pergető táborokban.

Levi gumihallal fogott kis harcsája
Levi szedi a kövest, mint a virágot
Nem kézzel kuttyogat, csak a kősüllő nem várta meg a fotóst :)
Dávid évek óta jó barátságban van a Tisza-tavi balinokkal

Az idei nagy kagylópusztulást sajnos nem tudtuk jól kihasználni. Habár a folyón szép harcsákat fogtak a helyi horgászok, a gyerekekkel ezúttal nem sikerült a folyón harcsát fognunk. Vagy az időjárás húzta keresztbe számításainkat, vagy a halak nem voltak étvágyuknál, de jövőre sokkal több tapasztalattal felvértezve vágunk majd neki a harcsázásoknak is.

Máté ás egy sarudi nemes süllő
Máté élete első kősüllője nem is az aprók közül való volt
Gergő élete első kősüllőjével
A kősüllők a legnagyobb melegben is megfoghatók

Az idei táborok is nagyon jó hangulatban teltek sok örömöt és élményt szerezve a gyerekeknek és a táborvezetőknek egyaránt. Nehéz, de hálás dolog gyerekekkel foglalkozni, hiszen a felhőtlen boldogság, amit egy-egy tudatosan megfogott ragadozó után éreznek, minket is feltölt.

Peti is élete első kősülőjét fogta meg a táborban
Bernát és kősüllője, amit a Tiszán fogott
A balinokban nem csalódtunk idén sem
Vencel a tábor minden napján fogta a szebbnél szebb halakat

A tábor végén pedig, amikor a gyerekek megköszönik a segítségemet, türelmemet és az élményeket, akkor az minden fáradtságot és bosszúságot feledtet velem. Többet ér, mint néhány elvesztett csali, beszakított gumihal, összegubancolt fonott zsinór vagy a tűző napon töltött, nehezen viselhető órák.

Dávid sok szép balint fogott a tábor ideje alatt
Milán is megfogta élete első pergetve fogott halait
Martin egy szép balinnal

Éppen ezért folytatjuk jövőre is, hogy minél több gyermekhorgász ismerkedhessen meg a pergetés örömével, és minél többen szerezhessenek életre szóló élményeket, hasznos tapasztalatokat a Tisza-tavon, Sarudon.

Az élményekből mindenkinek jut

Fotók: Szalai Gábor László

* Amennyiben nem jelennek meg a kommentek, úgy szükséges a böngészőben bejelentkezni a Facebook profiljukba!

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.