Tavaszi pergetés

Tavaszi pergetés

A tavasz elsősorban az ívás időszaka, a ragadozók közül kezdődik a csukával, majd március elején eljön a süllő, a balin a kősüllő és a sügér ívási időszaka, vagyis a felsorolt halfajok tilalmi időszaka veszi kezdetét. A pergető horgászok lehetőségei rendkívüli módon beszűkülnek ebben az időszakban. Azonban vannak lehetőségek, amellyel élhetünk: itt két véglet rajzolódik ki, az egyik a harcsapergetés, hiszen a harcsa a tavaszi zabáláskor egész jól fogható. A másik a finomabb, inkább UL horgászatot igénylő domolykó és jászkeszeg pergető horgászata, az utóbbiakra egészen április közepéig nincs tilalom, így jó alternatívát vagy inkább lehetőséget nyújtanak.

Most a finomkodásra helyezem a hangsúlyt, és ehhez ajánlok elsősorban botot, de nem lehet elmenni a felszerelés többi eleme mellett sem.

A tavaszi pergetésnek is megvan a maga varázsa

Ebben az időszakban apró csalikat érdemes használni, ezek túlnyomó többségében wobblerek, így a bot erejének is ehhez, illetve a meghorgászott halfajhoz kell igazodnia. Szükségünk van egy nem túl merev, kellően finom botra, amely rendelkezik olyan erőtartalékokkal, amivel a húzósabb vizeken a kapitális méretű domolykó is sikerrel kifárasztható.

Íme, a penge legfinomabb változata, a Perch Blade

Erre a célra kiválóan megfelel a mára már legendássá vált Blade sorozat Perch változata. A bot erősségét tekintve ugyanaz mindhárom hosszban, vagyis a legrövidebb, 180 centis, a közepes, 210-es változat és a 240 centis variáns is teljesen ugyanazokkal a paraméterekkel rendelkezik. A finom tűspiccnek köszönhetően a legapróbb műcsalik is jól dobhatónak vele, a wobblerek veretését kiválóan közvetíti. A bot középső harmada kellően erős az akasztáshoz, illetve megfelelően lágy a speciális igényt kívánó domolykófárasztáshoz, az alsó harmad pedig szükség esetén hihetetlen erőtartalékokat rejt magában. Egyszóval egy finom UL pecára alkalmas bot, amely amellett, hogy valóban egy finom pálca, ha kell, bivaly erős is. 

Egy igazán karcsú botról van szó
A megújult L&K változata nyélben is sokkal karcsúbb lett

A számunkra megfelelő hosszúságú Perch Blade pálcával élményszámba mehet az apró wobbleres pergetés. Természetesen, mint ahogyan az elején említettem, a felszerelés többi elemének is ezzel kell összhangban lennie. A Ryobi orsók kiválóak a feladatra. Az egyik nagyon fontos szempont a kiváló fék, itt nincs is kérdés, hiszen a Ryobi orsók híresek a fékjeiről.

A Zauberek tökéletesen megfelelnek a feladatra, egyedül a méretre kell ügyelni. A 2000-es méret szerintem a maximum erre a botra, ezzel még jó az összhang
Akik a 180 centis változatot használják vagy éppen a finomításban gondolkodnak, használhatnak akár 800-as orsót is

A zsinórválasztás okozhat némi dilemmát, hiszen a fonott vagy monofil kérdés már megosztó lehet. Én erre a célra még mindig a monofil zsinórt helyezem előtérbe, ennek a nyúlása is segíthet a fárasztás során. Persze lehet fonottat is használni, de ott elkél a finomabb kéz a fárasztáshoz.

Az L&K Fine Mono a tiszta vizekben is kiválóan használható
Alig látszik a zsinór, amit speciálisan, csavarodásmentesen csévélnek a dobra

A gyors csalicsere lehetőségének fontosságára is kitérek: előfordulhat, hogy e mozzanatnak köszönhetően fogunk egy szebb domolykót. Én snap kapcsot szoktam használni, persze megfelelő erősségben.

Az L&K snap kapcsok rendkívül erősek, és ami fontos, feketék, így nem keltenek gyanakvást a ragadozókban – a fényes változatokkal tiszta vízben viszont lehetnek problémák

A végére egy kis csaliajánlat is marad, hiszen így teljes a kép:

A domolykópergetéshez nem kell túl sok csali, egy kisebb, jól rendszerezhető dobozban minden elfér
Számomra az egyik legkedveltebb wobbler a Salmo Tiny
A bogaras időszakban a Salmo LilBug sok élvezetes kapást adhat
Érdemesebb a nagyobb domolykók reményében nagyobb csalit használni, a Rattlin Hornet 3,5 kiváló alternatíva
Irány a vízpart és a domolykók!

Szöveg és fotó: Lukácsi Béla

EnergoTeam

* Amennyiben nem jelennek meg a kommentek, úgy szükséges a böngészőben bejelentkezni a Facebook profiljukba!

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.