Zsinórok pergetéshez

Zsinórok pergetéshez

A pergetéshez számos zsinórt talál a kezdő érdeklődő a boltok polcain, így nem a legegyszerűbb a választás, hogy melyikkel töltsük fel orsónk dobját. Monofil vagy fonott zsinórra van szükségünk a pergetéshez? Szinte minden gyártó kínál mindkét fajtából, sőt a fonottból többféle is található egy-egy cég palettáján, így aztán tényleg igazán széles választékból lehet - vagy kell - választanuk…

Széles a választék a pergetésre kínált zsinórok között

Fonott vagy monofil?

Igen sarkalatos kérdés dől el ezzel a választással. Érdemes összehasonlítani az előnyöket és a hátrányokat a két kategóriánál. Természetesen itt az átlagos felhasználásról van szó, így nem térünk ki a csillagászati árral párosuló csúcskategóriás zsinórokra.

Monofil zsinórokból három kerül most fényképezőgép elé

Pergető monofil zsinórok

A monofil zsinórok talán legnagyobb előnye a fonottakkal szemben az ára. Ugyanannál a gyártónál a monofil zsinórok szinte biztos, hogy mindig olcsóbbak, mint a fonott kivitelek. Azért fontos megemlíteni, hogy ugyanannál a gyártónál vizsgálva, mivel létezik olyan árban is pergető monofil zsinór, amiért egy másik gyártó már fonott zsinórt tud kínálni. Fontos még, hogy általában jóval nagyobb mennyiséget is kapunk a „kedvezőbb” árért.

A Nevis zsinór dobozán, ami a legfontosabb, hogy 300 métert kínálnak igazán kedvező árért
Multicolor kivitelben készül a Nevis zsinór

Egyértelmű előnyként lehet felsorakoztatni az érvek mellett a monofil „finomságát”, ha olyan halakat szeretnénk becsapni, amik kiváló látással és „hetedik érzékkel” rendelkeznek arra, hogy megérezzék a „gyanús” csalit. Ez pont elég arra, hogy kétszer is meggondolják, támadjanak-e, avagy sem. Tipikus példa lehet ilyenre a pisztráng, ami képes arra, hogy egy pikkelyét se mozdítsa meg a csali irányába, hiába táncoltatjuk el az orra előtt. De a domolykót is érdemes finom felszereléssel üldözőbe venni.

Sokak kedvelt zsinórgyártója a Trabucco - nagyon fontos, hogy tisztában legyünk a MONOFIL zsinórunk képességeivel, ne ezzel induljunk elefántra vadászni!
Mivel nem adhatjuk mindenki kezébe, csak közelről tudjuk megmutatni, milyen tökéletesen sima felülete

Ebből következik a monofil zsinór azon tulajdonsága, hogy némelyik típus víztiszta kivitelben készül, amiket általában olyan szituációkban lehet eredményesen használni, amikor fontos a használt zsinór láthatatlansága. Ideális kis patakok, kristálytiszta vizek, rövid dobástávot igénylő helyek horgászatára, ahol a célhalak rendkívül óvatosak, félénkek. Egyes gyártók még célzottan a vízfelszíni popperes horgászatra is javasolják zsinórjukat, ahol a kapást „látjuk”, viszont a hal így talán kevésbé látja a poppert vontató zsinórt.

Az angol FOX cég hihetetlen energiát és pénzt öl a Fox Rage széria tökéletesítésébe. Meg kell mondani, kiváló termékek kerülnek ki e márkanév alatt a kezükből!
Minden adat rajta van, amit tudni kell erről a speciális pergető monofilról, de egy dolgot fontos itt megjegyezni: az angoloknál nincs mellébeszélés, azt kell tudnia a zsinórnak, amit ráírnak, tehát ezek nem csak hangzatos szlogenek, ebben biztosak lehetünk!
A Reflex víztiszta kivitelben készül, már-már fluorocarbon tisztaságú a zsinórjuk. Ideális pisztrángozni, domolykózni, ill. fekete sügérekre vadászni vele!

A monofil pergető zsinórok előnyeinél szokás feltüntetni a hagyományos monofillal szemben az alacsonyabb nyúlást, zéró memóriát, a tökéletesen sima felület. A sima, kopásálló felület csendesebb használatot tesz lehetővé, mint a fonott zsinórral való horgászat (a fonott azért igencsak surrog a bot gyűrűin). Az alacsony memória lényege, hogy dobáskor a zsinór „elfelejti” azt a pozíciót, ahogy a dobon töltötte mindennapjait, és nem gyűrűkben fog a vízen feküdni, hanem viszonylag hamar kisimul. Végül, de nem utolsósorban a monofil előnye, hogy nem szívja meg magát vízzel, ami értelemszerűen csökkentetné a dobótávot, valamint érdemes még megemlíteni, hogy a monofil zsinórok méretpontosabbak, mint a fonott kivitelek.

Nem kötekedésképp, de a monofil zsinórok fontos kritériuma a jó csomótűrő képesség

Hátránya a monofilnak az alacsony szakítószilárdság, a nyúlás, illetve a csali gyengébb kontrollálhatósága. Hiába készülnek a hagyományos monofilokhoz képest speciális kivitelben a pergető monofil zsinórok, mégis nyúlnak. Ennek akkor nő meg igazán a jelentősége, ha nagyon finom csalikat használunk és a kapások is rendkívül finomak. Ez esetben előfordulhat, hogy nem is tudunk arról, hogy kapásunk volt: a célhal éppen csak megütötte a műcsalit, de ebből a damil nyúlása miatt a boton nem érzünk semmit. A monofil zsinór képes arra, hogy tökéletesen letompítsa a wobblerünk veretését is, így úgy vontatjuk be nagy távolságból a csalit, hogy nem érezzük a bottesten annak a mozgását. Ez nem azt jelenti, hogy nem mozog, csupán azt, hogy ameddig közelre nem ér, nem érezzük a mozgást a boton.

Mindezeket összefoglalva lehet értelme speciális pergető monofillal is vallatni a vizeket, hiszen azért bőven vannak előnyei is, amiket érdemes lehet kihasználni.

Fonott zsinórból jóval nagyobb a választék, párat mi is kiválasztottunk egy fotó erejéig

Fonott zsinórok

Igazán nagy választékot talál az ember a fonott zsinórok piacán. A választék együtt jár a rendkívül eltérő árakkal is, de számos extrával is fel lehet vértezve egy-egy magasabb árú fonott. Hasonlóan a monofil zsinórokhoz, itt is vegyük sorra az előnyöket és a hátrányokat, mi szól a fonott mellett és ellen!

Talán a legfontosabb tulajdonság, hogy a fonott zsinóroknak a szinte 0 a nyúlása. Tehát a zsinór használat közben kisebb és nagyobb terhelések esetén sem nyúlik meg, tehát akkor sem, amikor bevontatjuk a műcsalit. E képesség a legpozitívabb következménye, hogy bármekkorát is mozduljon, veressen a műcsalink, ugyanezt a mozdulatot közvetíti a zsinór végig egészen a bottestig, mert itt nem jelentkezik az a nyúlás, ami elsimítaná ezt a remegést. Tökéletesen összehangolt felszerelés esetén ez a zsinór a legapróbb pöccintéstől a legnagyobb, hibátlan rávágásig mindent közvetít felénk, ami a csalival történik. Elég, ha egy apró falevél akad a kis wobblerünk horgára, máris érezzük a botunkon, hogy valami történt a csalival, mert megszűnt vagy megváltozott annak veretése, tehát érdemes kitekerni és a horgot megtisztítva újat dobni.

Egyazon gyártótól is találunk többféle színben pergető zsinórt
Némiképp kedvezőbb az ára a hazai Energofish által kínált zsinóroknak

További előny, hogy a fonott zsinórok kimagasló szakítóértékekkel rendelkeznek. Ugyanannál a vastagságnál akár többszöröse is lehet a szakítóérték eltérése a fonott javára a monofillal szemben. Ez teszi lehetővé, hogy megfelelő zsinórvastagsággal igazán nagy ragadozókkal is eséllyel szállhatunk szembe.

A SPRO is kínál fonott zsinórt a pergető horgászok számára

A fonott zsinórok nagy kopásállósággal rendelkeznek, így a keményebb (fás, akadós vagy akár tökleveles, hínáros) terepen is jobb eséllyel használhatjuk ezeket, bár itt meg kell jegyezni, hogy csodákra azért ezek a zsinórok sem képesek: egy éles csukafog vagy akár egy pont megfelelő szögben lévő kőperem úgy el tudja vágni ezt is, mint kés a vajat.

Magasabb minőségi szintet képviselő pergető zsinórok

Érdekes témakör az anyagszerkezet, ami nagymértékben - sok más tulajdonság mellett - meghatározza a termék árát. Gyakran olvasni a fonottak leírójában az úgynevezett: Dyneema szálakról. Ez egy igazán különleges prémium kategóriás anyag, aminek legfontosabb „szlogenje”, vagy mondjuk úgy, tulajdonsága, hogy 15-ször erősebb az acélnál. A Dyneema egy nagyon fejlett technológiával készülő ultra-nagy molekulatömegű polietilén, ami hihetetlenül erős, mégis nagyon könnyű. Talán legjobban az jelképezi ennek az anyagnak a tulajdonságait, hogy a modern golyóálló mellények is ilyen anyag felhasználásával készülnek, ugyanakkor a cég gyárt köteleket, ipari méretű hálókat, de a hadiiparnak is beszállítók - ott gépjárművek, repülők, helikopterek vagy épp hajók védelmét hivatottak megoldani.

A Dyneema logó, nem csak optikai tuning!

Tehát, ha azt látjuk, hogy Dyneema, akkor tudjuk, hogy ez nem egy hangzatos reklámszlogen, hanem e mögött valós technológia áll. Az, hogy egy fonott zsinórban ez milyen mértékben jelenik meg, már más kérdés. Ha már szóba kerültek a technológiák, lássuk a legtöbb extrával felszerelt fonott zsinórt példának, a Sufix Gore 832 termékleíróját:

A gyártó ötödik generációs fonott zsinórnak nevezi a Gore832-t

Sufix Gore 832 az új, 5. generációs fonott zsinór!

A Sufix Gore 832 az új típusú R8 szabványú fonási technológiával készül, ennek lényege, hogy a fonott mikroszálak 8 fonatból állnak össze. Ebből 7 a már jól ismert Dyneema szál és 1 az amerikai Gore cég Gore Performance szála. Ennek sűrűsége 32 hullám inchenként (2,54 cm). Ezzel az R8 technológiával készülő zsinórnál ezáltal átlagosan 20%-kal nőtt a zsinór szakítóértéke, valamint Palomar-kötésnél 30%-kal a csomótűrő képessége. Fontos szempont, hogy a zsinór hosszú használat után is megőrzi kör keresztmetszetét az R8 precíz száltechnológiája miatt.

A 8 fonatból álló szövési technológia szemléltető ábrája

A Gore Performance szálaknak köszönhetően megnőtt a zsinór ellenálló képessége a kopással, kidörzsölődéssel szemben, valamint segít a zsinórnak megtartani a pontos átmérőjét. A zsinór az úgynevezett TPG - Thermal Plastic Gel - technológiával nyeri el végleges külső felületét, amely réteg segít megőrizni a zsinór színét és védi is pergető zsinórunkat. E technológiák ötvözete a Sufix Gore 832-ben egy olyan szuperlágy, alacsony memóriájú, érzékeny és extrém erős pergető zsinórt ad, ami a lehető legtovább ellenáll a víz alatti akadók, kövek, sziklák, kagylók dörzsölő hatásának.

Fontos kérdés a tartósság is, hiszen az öregedő zsinór szakítóértéke is csökken, ami csak addig nem okoz problémát, amíg bele nem akadunk egy jobb halba…

A Sufix Gore 832 fonott lényegesen lágyabb, mint bármelyik eddig ismert pergető zsinór! Ráadásul nem kell szakértőnek lenni ahhoz, hogy bárki könnyedén érzékelje a különbséget. Mindez a Gore szálnak köszönhető, amelyet a híres Gore-Tex vízhatlan és „lélegző” ruháiról híres amerikai gyártó állít elő. A lágyság mellett lényegesen csendesebb, mint az eddigi bevonatos zsinórok bármelyike, nem surrog a bot gyűrűin, szinte alig van hangja a bevontatás során, miközben rendkívül kopásálló!

A különböző bevonatok meghosszabbítják zsinórunk élettartamát

A fonott zsinórokat - mint ebben a fenti leíróban is olvasható volt - a gyártók különböző bevonattal látják el a hosszabb élettartam érdekében. Nagyban eltérő e zsinórok lágysága, hiszen a lágyság erősen függ az imént említett bevonatoktól is. Ám ezek a bevonatok a használat során egyre jobban kopnak, ezért zsinórunk előbb-utóbb kiszőrösödik. Hogy ez mikor történik, az sok tényezőtől függ, de leginkább az igénybevétel mértékétől, a víz tisztaságától, a pálya akadósságától stb.

A hátrányoknál legelső helyen egyértelműen az ár szerepel, ami nem is csoda, hiszen, ha típustól függetlenül végigfutunk az árakon a két kategóriában, leggyakrabban minimum kétszeres számokat látunk a monofil zsinórok árához képest.

Sokak szerint az egyik legjobb pergető zsinór, ha komoly terhelésre lehet számítani

Hátrányként kell feltüntetni a méretbeli „pontatlanságot”. Ezt látva biztos sok gyártó felszisszenne, hogy „Ááááá az kizárt!”… mégis, erre a legyen egy megválaszolatlan kérdés a magyarázat: hogyan lehet az, hogy egy orsó zsinórtároló kapacitása, mondjuk 25-ös damilból 260 méter, mégis csurig tölti már 140 méternyi 25-ösnek mondott fonott, míg monofilből tényleg bőven rámegy 230 méter?

Hátrány lehet időnként a láthatóság kérdése, de ehhez hozzá lehet kapcsolni még a túlméretezett erőt is, tehát a „legyeket kergetni ágyúval” esetét. A fonott zsinór feltűnőségét a különböző fluorocarbon vagy monofil előtétzsinórokkal orvosolni lehet. Eltérőek a vélemények a sárga, zöld, fekete, fehér stb. színű fonottakkal kapcsolatban, melyek nagyon sok esetben előnyösek lehetnek a felszínen a jobb láthatóság miatt, ám üveg tiszta víznél esetleg hátrány is lehet ez, de itt is igaz a fenti mondat, hogy egy méteres fluorocarbon előtétzsinórral már ez is orvosolható, a felszínen pedig gyakran plusz előny a jobb zsinór láthatósága.

Ezzel kapcsolatban itt egy videóval kiegészített cikk, mely pont ezt a témát is érinti.

A fekete színű Fox Rage zsinór a maga 0,14 mm-es méretével igazán univerzálisan használható
Különleges, fekete színű zsinór
Se nem monofil, se nem fonott, finom pergetésre mégis kiváló

Not a Mono. Not a Braid.

A végére maradt egy zsinór, amit helyenként szokás külön kategóriába sorolni. Még a gyártó is ezzel a sorral nyitja a bemutatót: Not a Mono. Not a Braid. Ez nem más, mint a Berkley Nanofil! Mi az egyszerűség kedvéért a fonott kategóriába soroljuk. 2011-ben jelent meg a Berkley újdonságaként ez a zsinórfajta, ami nagyon vegyes érzelmeket váltott ki a horgászokból. Használat közben úgy viselkedik, mint egy fonott, míg átmérője sokkal kisebb, mint ugyanazzal a „névleges” mérettel rendelkező fonotté, gyakorlatilag monofil vastagságú.

A névleges méret mellett erre felírják a valós méretet is
Csak hogy tudjuk: ezt 0,13 mm még így is jóval vékonyabb, mint a fonott 12-es méret

Ez még érdekesebb úgy, ha azt is hozzátesszük, hogy a gyártó a tökéletesen pontos adatot is megadja a csomagoláson, tehát egy 0,12 mm-es nanofil esetében a dobra a 0,13395 mm valós átmérőadat is rákerül. Kik használják nagy előszeretettel? Azok, akik az igazán finom pergetést kedvelik. A vékony nanofilok e célra kiválóak, mivel használatukkal olyan lehetőségek nyílnak meg az UL horgászok előtt, amik elérése eddig jóval nehezebb volt.

A csomagoláson feltüntetik, hogy milyen kötés átlagosan mennyire tartja meg a szakítószilárdságot

A vékony zsinórtest miatt jóval kisebb a közegellenállása, ezáltal sokkal könnyebben merül, mint a hagyományos fonott kivitel. Tehát kisebb ólomsúly is elég ahhoz, hogy a meder fenéken tudjuk csalinkat léptetni, míg a hagyományos fonott esetében ehhez több grammra volt szükség. Fonott jellege miatt a nanofil is tökéletesen közvetíti, mi történik odalent, a mélyben. Vékonyabb kivitele miatt sokkal távolabbra lehet dobni a csalit vele, hiszen nem „tapad” úgy a dobra, mint a fonott, és a vizet sem tudja magába gyűjteni.

71% ennél a kötésnél (azért jó lenne ezt más fonottak esetében is látni)
Nem kérdés, hogy a not-a-knot a legjobb megoldás!

Ami viszont gyenge pontja, hogy rosszabbul tűri a „fizikai behatásokat”, mint az ugyanilyen névleges méretű fonott társai. Tehát köves, akadós terepen hamarabb sérül meg a zsinór, ami könnyebb szakadáshoz vezet. Tehát az új kategória a fonott és a monofil között igazán jó arányban ötvözte a jó tulajdonságokat, aminek eredménye egy igazán finom, „light” horgászatra kiváló zsinórfajta lett, ami ügyes kezekben csodákra képes!

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.