Az első balinok

Az első balinok

A ragadozó szezon számomra nem naptári évet jelent, hanem a ragadozó halak szokásaihoz igazított időszakokat, így nem véletlen, hogy egy adott halfaj szezonkezdése számomra az ívási időszak befejeztével kezdődik. A május ebből a szempontból meghatározó, hiszen ekkor szabadul a süllő és a balin is, így ezekre a halakra ekkor indul a horgászidény. A balin számomra az első ebben a sorban, hiszen nem fészekőrző, így biztosabb lehetek abban, hogy egy esetlegesen elhúzódó ívásba nem szólok bele.

Mindegyik ragadozó horgászata rejt különleges szépségeket, a balin ebből a szempontból számomra a vehemens, szinte kiszámíthatatlan, adrenalin-bombaként érkező kapásokat jelenti. Ezt leírni nem lehet, ezt valóban át kell érezni, hiszen leírhatatlan érzés, amikor szinte kiveszi a kezemből a botot a balin a kapás erejével. A következő a felszíni fröcskölése, amivel felhívja magára a figyelmet, bár az utóbbi leginkább nyári jelenség, most pedig a tavaszi balinpergetésről lesz szó.

Ezt a zöldes színt sokat használom

Az alkalmazott felszerelésen és persze a csaliválasztáson túl a legfontosabb kérdés, hogy hol keressem a balinokat. Általánosságban el lehet mondani, ahány víz, annyi lehetőség. Minden víznek megvan a sajátossága, ráadásul, mint mondtam, vannak különböző időszakok is, amelyek mind más helyzetet jelentenek, így más horgászatot is kívánnak.

Tipikus balinos akadás, a hátsó horog a szájszélbe, a másikba pedig belerántja magát a fárasztás alatt

Én az adott táplálékon keresztül szoktam a lehetőségeket felmérni, megpróbálom kideríteni, hogy a balin éppen melyik vagy milyen zsákmányt részesíti előnyben, amely esetünkben táplálékhalat jelent leginkább. Ha ez megvan, akkor megpróbálom annak a méretét, illetve viselkedését lemásolni, ez persze nem ennyire egyszerű, nagyon sokat és lehetőség szerint folyamatosan vízen kell lennünk ahhoz, hogy az igazsághoz valóban közel kerüljünk. Azért van egy jó hírem is, ezek a helyzetek az év egy bizonyos időszakában megismétlődnek, tehát a mostani májusi körülmények, például a Tisza-tavon, ugyanazok lesznek a következő májusban is. Természetesen lehetnek apró változások, vagy kellhet finomítás, de nagy vonalakban ugyanaz fog működni minden évben, vagyis az évnek ugyanazon szakaszában.

Viszlát, jövőre találkozunk!

Említettem a Tisza-tavat, melyet a májusi időszakban előszeretettel látogatok meg balinok reményében. A Tisza-tavon nagyon sok a növényzet, de ebben az időszakban még nincs teljes növényborítás, így sokkal nagyobb területek állnak rendelkezésünkre. Ráadásul ebben az időszakban sokszor vannak a balinok nyílt vízen, amit úgy szoktunk nevezni, hogy a semmiben vannak. Ez meghatározhatatlan, azonban valami minimális áramlás vagy a táplálékhalak vonulása miatt minden évben ugyanabban a semmiben találjuk meg a balinokat.
Érdekes módon kettő ellentétesen működő csali szokott bejönni ebben az időszakban, de vagy csak az egyik, vagy csak a másik. Az egyik a legendás Salmo Thrill, amelyet kevésbé kell bemutatni, hiszen mára teljesen ismertté vált a horgászok körében. Ebből szoktam a méreteket próbálgatni, de a legjobb az átlagos méretű snecire hasonlító 7-es, vagyis 7 centiméteres változat. Színben szeretem a kékes, zöldes árnyalatokat, melyet persze a balinok is díjaznak.

Gyors orsó makulátlan zsinórképpel!

A Thrillt egyértelműen gyorsan kell vezetni, így nagy területeket viszonylag gyorsan át tudunk vele vizsgálni, azonban van egy másik változat ebben az időszakban, ami kiválóan működik, ez pedig a kétrészes Frisky. Színben ugyanazt használom, azonban mivel egy kétrészes és eleve picit ducibb wobblerről van szó, sokkal lassabb csalivezetést kíván. Rendkívül érdekes – ennek pontos okát én sem tudom –, de vagy csak az egyik, vagy csak a másik működik, ha a Thrill működik, akkor a Friskyvel csak elvétve lehet fogni, míg fordítva is teljesen igaz a történet. Így ezzel a két csalival felváltva keresem általában a balinokat, és ha az egyikkel fogok, akkor már szinte biztos lehetek abban, hogy azon a napon az fog működni.

Ezzel az orsóval lassabb tekerés mellett is gyorsan tudjuk vezetni csalinkat!

Nagyon sokan hitetlenkednek és elszörnyednek az általam használt bot hallatán – nem a minőségével van probléma, hiszen a Spin Blade egy legendásan jó pergető bot, sokkal inkább az erősségén akadnak ki. A célra én ugyanis a 30-80 grammos dobósúlyú változat 240 centiméteres darabját használom. Persze a csali mérete nem indokolja ezt az erősséget, sőt az átlag balin fárasztása sem. Igazából a nagyon vehemens kapások miatt kell ez a bot, sokszor előfordul ugyanis – főleg a Thrill esetében –, hogy kapás alkalmával egyből ráragad a balin a horogra, és a botot karikába hajtja. A lágyabb bottal több volt a lemaradás, míg ezzel szinte nulla a lemaradt halam, így nem véletlen, hogy ezt használom erre a célra.

Imádom a balinpergetést a kiszámíthatatlan, brutális kapások miatt!

Tőlem már megszokhatták, hogy mindig beszélek a felszerelés összhangjáról, ezt most sem hagynám ki. A nagyobb dobások elérése érdekében legalább 4000-es méretű orsót használok, amin 0,08 mm-es vagy maximum 0,10 mm-es Fine Braid zsinór található. Ez a zöld színű zsinór rendkívül selymes és persze viszonylag lágy is, ennek ellenére rendkívül erős és strapabíró, a teflonbevonat miatt pedig simábban pereg le a dobról és a gyűrűk között is simábban suhan.

Nálam ez a páros a nyerő!

Főleg a Thrillel való dobálás, és persze a gyors csali vezetés miatt, egy Ryobi Slam orsót használok, amely plusz adalékként HS nevet is megkapta, vagyis High Speed ami nagysebességű orsót jelent, ez annyit tesz egyszerűbben, hogy 6,1 : 1 áttétellel rendelkezik, amely gyorsabb csali vezetést tesz lehetővé.

A bot dobás közben nincs túlterhelve!

Még egy fontos adalék van, éspedig az előke kérdése. Természetesen itt nem a harapásállóságra gondolok, hanem az utolsó zsinórszakasz láthatatlanságára. Amennyiben a víz kellően tiszta, ennek lehet is létjogosultsága. Ekkor kerül a főzsinór és a csali közé Fluorocoated előke 0,30 mm-es méretben, ez picit talán segít, de lehet, csak az én lelkemet nyugtatja meg, hogy ezzel több kapásom lehet. Mindenesetre a Thrill és a Frisky nekem már nagyon sok halat adott, így bátran ajánlom más horgásznak is.

Forrás: Lukácsi Béla

EnergoTeam

* Amennyiben nem jelennek meg a kommentek, úgy szükséges a böngészőben bejelentkezni a Facebook profiljukba!

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.