Tavaszi balinok

Tavaszi balinok

A balintilalom végén sokan elkezdik a hazai vizeink fognélküli ragadozóját kergetni. Persze erről a balinok is tehetnek, ugyanis gyakran hívják fel magukra a figyelmet harsány, messziről csábító rablásaikkal, így nem véletlen, hogy sokan ragadnak ennek hatására pergető botot.

Az átlagméretű balinokból, ha rájuk találunk, többet is elcsíphetünk

Vannak, akik az éppen kezükben lévő bottal próbálják megoldani a feladatot, vagyis megfogni a közelben portyázó balinokat. Ehhez elég, ha a táska aljában rejlik néhány tipikus, megfelelő csali. Ezeknek általában a gyorsaság az egyik jellemzője, vagyis gyors vezetés mellett a legfogósabbak, ilyen például a Salmo Thrill amely talán az egyik legnépszerűbb és legmegosztóbb műcsali. Népszerűségét leginkább egyszerűségének és fogósságának köszönheti, mivel jól használva valóban nagyon sok élményben lehet részünk. De mitől is lesz egy csali balinos, vagy még inkább fogós balinos? Fontos szempont a jó dobhatóság, mivel a felszínen tomboló balinok esetében megvan az a távolság, amiről még nem zavarjuk őket, illetve természetesen a parti pergetőknek is kiemelten fontos lehet ez. A Thrill ebből a szempontból ideális, mivel egy jól összeállított felszereléssel a legtávolibbnak tűnő balinok is elérhetőek vagy akár túl is dobhatók.

A sneci utánzatú Thrill nem véletlenül annyira népszerű
A Salmo Thrillnek sok a méret- és színvariációja, így könnyebben tudjuk a csalinkat igazítani a meghorgászott vízben élő snecik méretéhez és színéhez

Vannak a Thrill mellett természetesen egyéb, egyszerűnek tűnő, de fogós csalik, mint például egy hagyományos körfogó villantó, amellyel könnyen meghorgászhatjuk szinte az egész vízmélységet. Nagy előnye még, hogy a zavarosabb vízben is igen eredményes, ugyanis intenzív rezgéssel hívja fel magára a figyelmet, így messziről kiszemelik maguknak a balinok. A körforgó villantóknak több típusa is van, melyeket érdemes kettéválasztani. Általánosságban a gyorsabb vezetésre azok alkalmasak, melyek hosszabb levéllel rendelkeznek, vagyis a rajtuk található lemeznek hosszúkás a formája. A kerekebb, szélesebb levelű villantók ellenben lassabban vezethetőek köszönhetően nagyobb ellenállásuknak. Ha tudjuk, hogy pontosan hol vannak a balinok, akkor érdemes a szélesebb, lassabban vezethető körforgókkal horgászni. Azonban ha nagyobb a balinok által vadászott terület, akkor jöhet a gyorsabban vezethető csali!

Ne feledkezzünk el az apróbb csalikról sem, főleg az ívások utáni időszakban!

A késő tavaszi, kora nyári időszakban rengeteg az apró ivadék a vizeinkben, éppen ezért érdemes a csali méretét ehhez igazítani. Erre kiválóak lehetnek a mostanában berobbant apró támolygó villantók, melyek tökéletesen utánozzák a parányi ivadékokat. Ezek az aprónak mondható csalik is igazán fogósak, s nem ritka, hogy egy-egy nagyobb méretű balin is rákap ezekre könnyedén túlszárnyalva várakozásainkat!

Balincsali arzenál: ezekkel a csalikkal a balinpergetés során kevés olyan helyzet adódik, amit ne lehetne megoldani

A felszínen tomboló balinok látványa sokszor késztet bennünket arra, hogy ott is fogjuk meg őket. Őszintén megvallva a felszíni kapások látványa sokszor elcsábítja a pergetőket, és ekkor kerülnek elő azok a csalik, amelyekre a kapások adrenalin-bombaként hatnak mindenkire. Ilyen csalik a popperek, mint például a Salmo Pop vagy a Salmo Rover. Ezek használatakor azonban számítanunk kell arra, hogy kevesebb lesz a megakasztott balin, azonban nem kell bánkódni, mert a kapások látványa mindenért kárpótol bennünket.
Még kettő csalit említek, melyek közös tulajdonsága, hogy rendelkeznek egy apró körforgólevéllel, illetve mindkettőnek hal alakú teste van. A különbség a kettő között elsősorban a felhasználhatóságában rejlik. Míg a Wizard Chub Spinner a felszín közelében vezethető, addig a Wizard Asp Spinner a mélyebb vizek vallatására való. Utóbbit egyébként a késő őszi, illetve téli időszakban használhatjuk inkább eredményesen.

Balinra termett

Említettük már a nagy távolságot és a gyors vezetést korábban, mint fő szempontot a balinozás során. E két elvárásnak azonban nem minden pergető felszerelés felel meg. A balin pergetéséhez szerencsére manapság már lehet direkt e célra gyártott felszerelést is kapni, így sokkal egyszerűbb a horgászok dolga. Ilyen például a Wizard Asp család, amelyből a bot három – 240, 270 centiméteres és 3 méteres – méretben létezik. Mindhárom egyébként azonos dobósúlyú, vagyis 14-60 grammos, mely tökéletesen megfelel a legtöbb balinos csalinak. Fontos megjegyezni, hogy a balinok fárasztása során kell, hogy legyen a botnak kellő lágysága, melynek köszönhetően a megakasztott halak fárasztása is élményszámba mehet. Ezt a Wizard Asp botok nagyon szépen hozzák. A hosszabb verziókat inkább a parti horgászok kedvelik, míg a 240 centiméteres változatot a csónakos balinozás során részesítik előnyben.

Minden lényeges adat ott virít a boton, egy ilyen erejű bot tökéletesen alkalmas a balinok megfogására

Az orsó is megér egy külön blokkot, ugyanis vannak fontos tulajdonságai, melyek miatt balinos orsónak is kinevezhetünk egyet. A Wizard Asp egy átlagos orsónak néz ki, de az adatait áttekintve, illetve a hajtókart megtekerve, észrevehetünk egy olyan tulajdonságot, mely nem mondható átlagosnak. Az áttétele ugyanis 7,1:1, vagyis egy hajtókar-tekeréssel az orsó rotorja több mint hetet fog fordulni. Ez leegyszerűsítve annyit tesz, hogy különösebb megerőltetés nélkül tudjuk nagyon gyorsan vezetni vele a csalinkat, ezért a balinozáshoz tökéletesen megfelel ez az orsó. A Wizard Asp egyébként rendkívül sima futású, kiváló fékszerkezetű is egyben, melyek mind fontosak a pergető horgászatok során.

Nem véletlenül van az orsón a High Speed Asp felirat, mivel a 7,1:1-es áttétel kiemelkedően nagynak számít. Érdemes még megemlíteni, hogy az orsó sekély dobbal rendelkezik, így a vékony zsinórok alá sem kell alátétzsinór
A hat plusz egy csapágy könnyed futást biztosít az orsó számára

Egy fontos kérdés marad még: milyen zsinórt használjunk? Ez is bizony sarkalatos pont a balinpergetés során. Általánosságban elmondható, hogy a lehető legvékonyabb zsinórt használjuk, mert a dobástávolságot a vékonyabb zsinórral jelentősen meg tudjuk növelni. Éppen ezért érdemes fonott zsinórt használni, illetve azért is, mert a nagy távolságban vezetett műcsalira rárabló balint kevésbé fogjuk érzékelni egy monofil zsinórral annak nyúlása miatt, illetve a bevágás sem lesz annyira hatékony.

Nem kell félni az élénk fonottól sem, használatuk segít a pergetés során, ami az eredményességben is megmutatkozik

Azért, hogy a csalinkat jobban tudjuk kontrolálni, érdemes jól látható zsinórt használni. Ezzel azonban azért csínján kell bánni, az egészen tiszta vízben mellőzzük a rikító színű zsinórt! Érdemes fluorocarbon előkét használni, melyet a balinok sem vesznek észre annyira, így több és vehemensebb kapásunk lesz a pergetés során

* Amennyiben nem jelennek meg a kommentek, úgy szükséges a böngészőben bejelentkezni a Facebook profiljukba!

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.