Salmo Thrillel a patakon

Salmo Thrillel a patakon

A SALMO THRILL műcsalit úgy gondolom, már nem kell bemutatni a Sporttársaknak, hiszen a lengyel wobblergyártó vállalat egyik legnépszerűbb és legfogósabb csalijáról van szó. A balinólom és a wobbler jó tulajdonságait ötvöző csali vizeink ezüstnyilainak figyelmét szokta gyakran felkelteni, és a gyors vontatásra brutális, csontig hatoló rávágással válaszolnak. Jelentős tömege miatt a nagy kiterjedésű nyílt vizeken messzire lehet dobni, azonban ez nem azt jelenti, hogy a kisebb folyókon, patakokon ne lenne eredményes…

Sajnos a szárazság továbbra sem mérséklődik az északkeleti országrészben, így szeretett folyócskám vízszintje már olyan alacsony, hogy magamban át is minősítettem patakká. Ennek ellenére az élet virul benne és egy-egy mélyebb szakaszon vagy befolyók környékén érdemes nyitott szemmel (és füllel) járni, mert nem hétköznapi halakat lehet látni (hallani rabolni) a sekély vízben.

A meder széles, de víz alig van benne sajnos
Mélyebb részeken, a bokrok alatt nem hétköznapi halak lapulhatnak
Nyári naplemente az ártérben

Az alacsony vízállás és a dús part menti vegetáció miatt nem árt, ha hosszú bottal indul útnak az ember, amellyel át tud nyúlni a bokrok felett, illetve beljebb tud nyúlni a meder közepe felé. Én a WIZARD SAMURAI SPIN leghosszabb (240 cm) és leglágyabb (2-8 g dobósúly) botját szoktam használni ilyen szituációkban. Amellett, hogy érzékeny tűspicce kiválóan közvetíti a kisebb csalik mozgását is, nem szabad elmenni a gerinces blankja mellett sem szó nélkül, amely fárasztásokkor, hosszú dobásokkor, nehéz terepen nagyon jól jön.

Hosszú bottal könnyebb a jó helyen vezetni a csalit

A bottal kiváló párost alkot a WIZARD újdonsága, az EDGE orsó 2000-es méretben. Nem régóta van nálam ez a szerkezet, de hamar a kedvencem lett! Csekély súlya és tökéletes zsinórképe mellett a precíz fékrendszere és finom futása az, ami kiemelkedővé teszi a többi orsó közül. Ráadásul az arany-zöld színkombinációt is remekül eltalálták a tervezők, így nemcsak jó, hanem szép orsó is az EDGE. Az orsóra leggyakrabban a WIZARD MXT8 BRAID fonott zsinórt tekerem fel 0,06 mm-es átmérőben, legyen szó akár a Tiszáról, akár a kis folyókról. Annak ellenére, hogy sötét színű a zsinór, mindig kötök elé 80-100 cm víztiszta WIZARD fluorocarbon előkét is. Egyrészt a 100% láthatatlanság miatt, másrészt az akadók, kövek dörzsölő hatása miatt, harmadrészt pedig az esetleges meglepetés csukák miatt.

Az új WIZARD EDGE orsó hamar a kedvencemmé vált
Tökéletesen rakja az MXT8 BRAID fonott zsinórt
Legalább három okom van, hogy mindig használjam a WIZARD fluorocarbon előkéjét

A cím és a bevezető rész is utalt már rá, hogy a kis víz ellenére szoktam használni a SALMO THRILL csalijait 4 és 5 centiméteres változatokban. Ennek oka egy nagyon egyszerű felfedezés: domolykózás közben egy kifolyó mögött dobáltam, amikor is hatalmas rablást láttam. A küszök ijedtükben majdnem kiugrottak a partra, a nagy loccsanás után pedig egy pompás balint láttam elsuhanni. Nem is kellett több, a rablás irányába dobtam a cserebogarat imitáló RATTLIN HORNET SHALLOW wobbleremet. Azonban teljesen érintetlen maradt a sokadik dobás után is. Elkezdtem variálni: került a kapocsba SALMO HORNET, TINY, LIL’BUG, de még a nálam örök favorit fehér MANN’S twister is, de semmi. Azért hagytam utoljára a THRILL-t, mert nagy súlya miatt becsapódáskor jókorát csobban, így féltem, hogy elzavarom a ragadozót a környékről, de mivel már nem volt veszítenivalóm, belefűztem a kapocsba. Jó messzire eldobtam és a szokásos gyors tempóban elkezdtem magam felé tekerni a „műsnecit”.

Tökéletes sneci imitáció a SALMO THRILL

Alig fordítottam hármat a hajtókaron, máris teljes erőből nekirontott a kifigyelt balin a csalinak. Meglepődöttségemben alig tudtam lazítani a féken, pedig szükség volt rá, mert a hal a lendületét kihasználva elkezdett sodrásnak lefelé rohanni. Szerencsére a part menti gyökerekbe nem tudta befúrni magát, illetve a hosszú pálca is nagy segítségemre volt. Viszont a szákolásra nem voltam felkészülve, pedig a meredek parton másképp nem lehetett kivenni a halat. A botot a lábam közé szorítva gyorsan betekertem a KAMASAKI gumírozott merítőhálót a nyélbe, így már semmi nem akadályozott abban, hogy a kamera elé tartsam ezt a csodás ragadozót.

Szákban a pompás ragadozó!
Keresztben próbálta meg lenyelni a wobblert
Ezüstnyíl a kézben
Simán végigéri, sőt ki is lóg a szákból
A KAMASAKI gumírozott merítőháló jó szolgálatot tett a meredek parton

Amikor elindultam erre a horgászatra domolykók reményében, nem gondoltam volna, hogy egy nem éppen patakpecára való wobbler lesz a nyerő, de ebből is látszik, hogy sosem szabad feladni a kísérletezést, mert néha a földtől elrugaszkodott ötletek segíthetnek hozzá minket nagyszerű fogásokhoz.

A szépség a részletekben rejlik

Forrás: Ország Bálint

EnergoTeam

* Amennyiben nem jelennek meg a kommentek, úgy szükséges a böngészőben bejelentkezni a Facebook profiljukba!

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.