Bevetésen a Wizard balinos szettje

Bevetésen a Wizard balinos szettje

Az időzítés nem is lehetett volna jobb, a Wizard család legbalinosabb pergető orsójának és botjának premiere pont a pergető szezon kezdetére esett. A júliusi hajnalok és alkonyati órák balinfröccsenéseit jómagam is az ASP Spin duójával vártam, a gerinces és minden eddiginél távolabbi dobások kivitelezését szolgáló botba és annak rohamtempót diktáló orsójába nem volt nehéz beleszeretni.

Az ASP Spin kecses, könnyű, ráadásul szép is, és olyan tempót diktál a csalinak, amelyre eddig nem nagyon volt példa

Nagy ötlet volt meglépni azt, amit eddig nem sokan mertek. Az átlagos pergető orsók 4,8-5,2-es áttételezése kiváló gumizásra, wobblerezésre és megannyi pergető technikához, de valljuk be, a leggyorsabb balinos csalikhoz vajmi kevés volt. Sokan gondoljuk úgy a mai napig, hogy a nagy áttételű szerkezet nagyobb igénybevételnek, jelentősebb kopásnak van kitéve, de a mai modern – akár nanotechnológiás, akár fémkerámiával adalékolt – kenőzsírok világában nem hinném, hogy olyan mértékű kopástól félnünk kellene, amely orsónk sorsát megpecsételné.

Balinpergetésre hangolva: hétszer pörög körbe a rotor egyetlen hajtókar-fordulat alatt!
Leheletfinom első fék rendszer, amire szükségünk lesz akasztásnál és fárasztásnál egyaránt

Az ASP Spin jól beállított fékjére nagy szükségünk lesz! A csúcssebességen járatott csalira érkező vehemens rávágásban egy lazára állított fékkel is meglesz a hal, ellenben ha túl szorosra állítjuk a féket, akkor halunk száját csúnyán szétszaggathatjuk. Gyors bevontatásnál – mint ismeretes – a klasszikus bevágást mint mozdulatsort messziről el kell kerülnünk.

A mindössze 310 grammos 4000-es modell kiválóan rakja a zsinórt, ami ugye a hosszú dobásoknál kifejezetten nagy előnyt jelent!

Az orsó magasított dobjának köszönhetően nem kell vesződnünk fölöslegesen több száz méter zsinór felhelyezésével. Az ideális paraméterezésnek köszönhetően hagyományos zsinórral történő balinpergetésnél a jól bevált 0,22 mm-es monofilból 150 métert, míg vékony, 0,08 mm-es, de 0,10 mm-esnél semmiképpen sem vastagabb fonottból is egyetlen tekercsre lesz szükségünk.

6 acél golyóscsapággyal és egy tűgörgős visszaforgásgátlóval van szerelve az orsó
7,1-es áttételezéssel még match orsóknál sem találkoztunk eddig

Aki waggleres úszózásra szeretné használni az ASP Spint, az ne habozzon és szemernyit se kételkedjen az elképzelésében, ugyanis az teljességgel helyénvaló! Üres bevágás esetén rendkívüli hatékonysággal, a legrövidebb idő alatt tekerhetjük ki a szerelékünket. A matchbotozáshoz tökéletesen passzoló, gyors ütemű, impulzív peca élménye sokunknak tetszik ezzel az orsóval.

Az áttételezéshez jól méretezett hajtókar teszi még komfortosabbá a pörgős horgászatot

A hajtókart megmarkolva, majd határozottan megpörgetve is érezhetjük azt a stabilitást, masszívságot, melyet az orsó sugall. A minden vibrációtól mentes, egyenletes és sima futás csak emelni tudja a jogosan elvárt színvonalat.

A zsinórvezető görgő is csapágyon szalad. A nagy hajtás miatt érdemes gyakrabban szétszedni és újrakenni

Balinos orsó csak úgy ér valamit, ha jó balinos pergető bottal társítjuk. A nagy sebességről orsónk gondoskodik, a meghorgászható legnagyobb távolság eléréséhez, a hosszú és pontos dobások kivitelezéséhez pedig a gerinces, erőtől duzzadó ASP Spin pergető botot állíthatjuk hadrendbe!

A 270 és 300 centis mellett 240 cm-es változatban is elérhető

Az ASP széria legrövidebb, 240 cm-es balinos botja csónakos portyákra ajánlható, ahol nem kell messzire dobni, elég csupán csónakunkkal közelebb merészkedni a balinokhoz, ott ez lesz az ideális bothossz. Nyílt vízterület partról történő meghorgászásához teljességgel indokolt, hogy a hosszabb változatokhoz nyúljunk!

Az EVA borítású osztott nyelek illenek legjobban az efféle balinos pálcákhoz is

A tervezés teljes folyamata alatt a balin specifikus pergető horgászatának igényei és irányelvei hatottak eltéríthetetlenül: nem lehet kikönnyítés a blankban, nem lehet indokolatlanul lágy a spicc, mert ennek a botnak feladata van, és nem is kicsi; le kell gyűrnie a lehető legnagyobb távolságot, melyet egy átlagos méretű és súlyú balinos csalival még le lehet.

Az egyetlen súlycsökkentő tényező az osztott, könnyű, EVA-borítású nyéltagon kívül az egytalpas, extra rugalmas és pehelysúlyú SiC gyűrűsoron figyelhető meg

Mert persze meg kellett felelni a 7 és 9 cm-es Thrill dobhatósági és vontathatósági követelményeinek, ahogyan a többi Salmo balinos wobbler, a Skill és az új Wave paraméterezéséből eredő igényeknek úgy, hogy például az örök klasszikus ólmos-legyes készséggel – akár 40-50 grammos balinólmokkal – is kiváló legyen a bot dobási, csalivezetési hatásfoka.

A bothoz és a felhasználás jellegéhez optimalizált SiC spiccgyűrű

Az átlagosnál nagyobb átmérővel rendelkező, minőségi, kopásálló SiC spiccgyűrű van minden ASP boton annak érdekében, hogy a dobás lendületét, a kifutó zsinórt a súrlódás a legkevésbé lassítsa.

A nagy dobásokhoz méretezett nyélhossz nagy figyelmet kapott a tervezés során
Az integrált orsótartó sem hagyományos: felülről lefelé szoríthatjuk a menetet

Az ASP balinos bot és orsó párossal meg fogjátok látni, hogy nem létezik lehetetlen küldetés. Ezzel a szettel az összes szóba jöhető balinos csali kiválóan használható. S ami a legfontosabb, felszerelésünkkel játszi könnyedséggel lőtávolba kerülhetünk! Balinok, jövünk!

Élményszámba megy minden egyes dobás!
A Thrill mellett az új fegyver, a 24 grammos Wave is hihetetlen messzeségekbe repíthető
Sohase tudhatjuk, hogy mekkora balin hozza vissza a messzire lőtt csalit
Jöhet a nyakon csípés cseppet sem veszélytelen manővere
Idősebb, rafinált, sokat látott balinokat verhetünk át, ha elég ügyesek vagyunk!

Forrás: Halmos Mihály

EnergoTeam

* Amennyiben nem jelennek meg a kommentek, úgy szükséges a böngészőben bejelentkezni a Facebook profiljukba!

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.