Óriás csukák nyomában…

Óriás csukák nyomában…

Pergető horgászként nagyon sok időt töltök a természetben. Néha jólesik egy hosszú munkanap után lemenni néhány órát a partra és dobálni párat, reménykedve a kapásokban. Komáromi lakosként számos lehetőségem van rá, hiszen a közelben sok horgásztó található, ahol nyugodtan pergethetek, ha azonban a tavakon záróra miatt nem horgászhatok tovább, áttérek a Duna-partra, ahol éjjel-nappal folytathatom kedvenc tevékenységemet.

Mai horgászatom helyszínéül a komáromi Bocska Horgásztavat választottam. Itt két különálló tavon lehet horgászni, ezek közül én ma a 2 ha-os tó mellett döntöttem, melynek átlagmélysége 4 méter. Ebben az L alakú tóban az édesvízi halak mellett a pergető horgászok által kedvelt ragadozó halakból is foghatunk szép példányszámban. A tó érdekessége, hogy hullámtörő kövezéses a partja, s e kövek közé szívesen rejtőznek be a csukák és süllők is egyaránt. A pergető horgászok által kedvelt hely ez, így a ragadozók már nem vesznek fel minden csalit, ezért mindig felkészülten érkezem a partra.

A Bocska Horgásztó nagyobb tava
Kedvező kövezéses part

A mai napon először egy 1,8 méteres, gyengébb pergető bottal kezdtem a horgászatot. Mivel e bot dobósúlya 5-20 gramm, csak kisebb csalikat használok vele, ezért a gumihalak közül válogattam. A választék óriási, de a választás sosem egyszerű. Van, hogy az élénk színű csalikra van kapás, de előfordul, hogy a természetes színű csalik keltik fel a halak figyelmét. A csalit mindig a fényviszonyok és a víz tisztasága alapján választom ki.

Az akadók miatt érdemes sok csalival készülni

Az átlátszatlan víz miatt kedvenc csalimat választottam elsőként, mely figyelemfelkeltő színének köszönhetően már sok halat a csalt horogra. Ezúttal sem kellett sokat várnom az elsőre. A kövezés menti pergetés közben néhány dobásból sikerült fogni egy csukát. Minden hal kifogása után arra törekszem, hogy minél hamarabb és minél óvatosabban visszaengedjem a vízbe.

Kedvenc csalim a kedvenc pergető botomon
Érdemes végigpergetni a kövezés mentén a vizet
Az első fogás

Ezt követően két hal is leakadt a horogról, így más módszert választottam. Mivel még mindig aktívan mozognak a harcsák, vittem magammal egy erősebb pergető botot, mely 3 méter hosszú, a dobósúlya pedig 20-70 gramm. Erre jóval nagyobb csalit tettem fel, egy élénk színű wobblert, melyet ma próbáltam ki először.

Wobblerre váltás nagyobb halak reményében

Kisebb szünet után újabb kapásom volt, ezt a csukát már sikerült megakasztani. Csukák kiszedésénél gyakran használok gripet, mind a hal, mind a saját érdekemben, ugyanis nemegyszer előfordult, hogy belerázta a szabadon levő horgot a kezembe, ami nem túl kellemes érzés. Grippel biztonságosan tudom kiemelni a vízből a halat, így egyikünk sem sérül meg.

Kezd elfáradni…
… de sosem lehet tudni, mikor fog újra ficánkolni
A második sikeres fogás

Továbbhaladtam a part mentén, körülbelül a tó közepéig. Nem kellett sokat várnom, és megint kapásom volt. Egyre inkább láttam, hogy jónak bizonyul a csali, és reméltem, hogy most egy kicsit nagyobb halat sikerült akasztani. Ám ez a csuka is akkora volt, mint a többi, viszont nagyon szépen rabolt rá a csalira.

Minden kapás élményt jelent számomra
Gyönyörű csuka rabolt a wobblerre

Helyben maradtam, mert ugyanazon a helyen, közel a part menti kövezéshez két rablás is volt a csalira, de egyik alkalommal sem sikerült megakasztani a halat. Nem adtam fel, vártam, hogy vajon harmadik alkalommal is képes lesz-e rámozdulni. Körülbelül az ötödik dobásnál horogra csaltam, és egy újabb csukát sikerült kiemelnem a vízből. Ugyanerről a helyről még kettő csukát fogtam ki, közel 5 percen belül.

Éhes csuka a kövek közül
A közös kép elkészítése után őt is visszaengedtem a vízbe

Továbbsétáltam, hiszen ebből a tóból fogtam már egy 8,6 kilós csukát is, így bíztam benne, hogy újra találkozhatom vele… Megint kapásom volt, de már a rávágáskor éreztem, hogy ez a csuka sem lesz nagyobb a mai napon fogottaknál, de örültem, mert ritkán sikerül ennyi csukát fognom egy napon, főleg ilyen rövid időn belül, hiszen alig voltam 2 órát a parton.

A wobblereket folyamatosan cserélgetni szoktam, mivel abból is közel 100 darabos választékom van, azonban a mai napon egy sikeresnek mondható wobblert avattam fel, és az számomra is meglepetést okozott, hogy milyen gyakori kapás volt rá, így nem is cseréltem le.

Az utolsó kapás a mai napon
Még egy szép csuka

Mivel este 20 órakor záróra volt a tavon, arra gondoltam, még egy kicsit lenézek a Dunára, hátha van rablás napnyugtakor. Kedvelt dunai szakaszom a szőnyi Kis-Duna, mivel olyan helyekre evezhetek be rajta, amik csak csónakkal közelíthetők meg, így nagyon jó búvóhelyet jelent a halak számára. Sajnos a rengeteg nyárfaszösz nem kedvezett sem számomra, sem a többi horgász számára, hiszen már egy ideje befedi a Kis-Duna felszínét a sok röpítőszőr, mely csak bosszúságot okoz. A csónakkal megközelíthető helyekre sem volt érdemes bemenni, mert szemmel láthatóan fehér szösz borította be mindegyiket. Remélem, nemsokára eltűnik a sok szösz, és újra visszatérhetek a dunai balinok, csukák és süllők közé!

Kis-Duna felszínén a nyárfaszösz akadályozta a pergetést

A mai napon nem sikerült óriás csukát fogni, viszont erősen a nyomukban vagyok, és maradok is! Nem tántorít el, ha csak kisebbeket sikerül fognom, hiszen ahol kis csuka van, ott rejtőzik a nagy csuka is! Remélem, legközelebb már egy óriásról számolhatok be, azonban addig is irány a természet!

Szerző: Juhász Richárd
Fotók: Palotás Beáta

* Amennyiben nem jelennek meg a kommentek, úgy szükséges a böngészőben bejelentkezni a Facebook profiljukba!

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.