Rendezés

Gumihalakkal a csukák nyomában

Fehér Boga Pál 2024-01-28
A lehűlő vizekben napról napra egyre aktívabbak a csukák. Megfelelő időben és helyen, a megfelelő módszerekkel és csalikkal igazán feledhetetlen élményekre tehetünk szert. Úgy gondolom, hogy egy őszi eseménydús csukapergetést minden horgásznak át kell élnie. Ennek külön szépsége, hogy csupán egy botra, egy táskára, valamint néhány szabad órára van szükségünk, és indulhatunk is a krokodilok nyomába. Az elmúlt évek alatt számtalan különböző csalit kipróbálva bátran állíthatom, hogy a legeredményesebb csukázó technika a gumihalas pergetés.

Pergető kalandok 3. rész - Csuka rekordom története

Putz Tamás 2023-07-30
Elérkeztünk a sorozat harmadik részéhez és egyben a tavaszi Zoltán-tavi pergető kalandjaim utolsó állomásaihoz. Úgy hiszem, minden horgásznak van egyfajta „bakancslistája”, mindenkinek vannak olyan céljai, vágyai, amelyeket életében legalább egyszer szeretne átélni és megtapasztalni. Számomra pontosan ilyen gyermekkori álomhal volt egy méter feletti, kapitális csuka trófea, amivel az idei év áprilisában megajándékozott a sors. Tartsatok velem, és az alábbi írásban megosztom veletek csukarekordom történetét!

Pergető kalandok 2. rész – Vertikál csalis csukahorgászat

Putz Tamás 2023-06-11
A sorozat folytatásában a korábbi részben félbehagyott Zoltán-tavi csukahorgászatom élménybeszámolóját láthatjátok, amiben meghatározó szerep jutott a címben is említett vertikális csaliknak. Tartsatok velem ezúttal is, és megosztom az ezekkel szerzett tapasztalataimat!

Pergető kalandok 1. rész – Villantós tapasztalatok

Putz Tamás 2023-05-28
A vízparti élet és alapvetően a horgászatok során nem sok minden tud néhány pillanat alatt megváltozni, egyvalami azonban biztosan, és ez talán a leglényegesebb: az ember hozzáállása. Lehet ez egy élmény, emlék, korábbi tapasztalat, aktuális hangulat és szinte bármilyen külső-belső körülmény hatása, de ha motiváltak vagyunk és hiszünk abban, amit csinálunk, az előbb-utóbb be fog érni, kézzel fogható eredményt fog hozni. Az elmúlt 1-2 év jelentős változásokat hozott az életemben, illetve a horgászataim kapcsán egyaránt. Új kihívásokra, új perspektívákra és kalandokra vágytam, így egyre nagyobb vonzalmat kezdtem érezni a ragadozó halak horgászata iránt (habár ez soha nem is volt tőlem idegen). Ennek néhány harcsás krónikáját már láthattátok korábban, viszont most egy egészen más jellegű témába, a szisztematikus pergető csukahorgászatba szeretnék betekintést nyújtani.

A blinkerrel kombinált plasztik az aktív csukák egyik kedvence

Energo Team 2022-06-22
Bizonyára nem én vagyok az egyedüli a pergető sporik között, aki egy-egy alkalmankénti táskaszárítás, -kipakolás alkalmával fedezi fel, milyen rég nem látott csalik is rejtőznek készleteiben.
Videóval

Pergető történetek – A holtág csukái

Takács Péter 2021-04-13
A csukák valahogy kikerülnek rendszeresen az általam kergetett ragadozók közül. Talán azért, mert a Tisza azon szakaszán, ahol járok, nem ez a fő veszélyforrás a keszegekre.

Csukaszezon

Kecskés Viktor 2019-11-17
Augusztus vége felé jártunk, hajnali párába takarózott a táj. Nem is csoda, hiszen a reggeli hőmérséklet aznap 10 Celsius-fok alatt maradt. A vizek hőmérséklete ilyenkor magasabb a levegőénél, így kellemes érzés horogszabadítás után lemosni kezünkről a halnyálkát. Igen ám, de ehhez előbb halat kell fognunk…
Videóval

Ébredő ragadozók 2. rész: Csillogás a ködben

Szalai Gábor László 2019-02-15
Morcosan, szürkén indulnak a reggelek. Sűrű, áthatolhatatlannak tűnő fehér ködbe burkolódzik a Tokaj-hegyaljai táj. Napfény híján még az ártéri erdő fáinak ezerszínű levelei sem tudnak színeket, vidámságot csempészni a hajnali csendéletbe. A két folyó látszólag egyhangúan, csendesen csordogál a hegy lábánál. Ám a nyugalom és szürkeség csak látszat. Az elhullott levelekkel borított felszín alatt a folyóban már javában zajlik az élet. Az ébredő ragadozók már aktívan táplálkoznak!
Videóval

A tokaji Kovács-tó másik arca

Szalai Gábor László 2018-04-05
A tokaji Kovács-tó elsősorban hatalmas pontyairól híres; a nagyponty-horgászok álomvize, hiszen a nyugodt környezetben – a festői Tokaji-hegy lábánál – elterülő tavacska számos nagytestű ponty és tokféle otthona. Ám, mint minden tónak, ennek is van egy másik arca, egy vadabb, kegyetlenebb oldala, hiszen ragadozóhalak is lakják! Elsősorban csukák, süllők és néhány kisebb harcsa osztozik a tó táplálékhal állományán. A januári „holtszezonban”, amikor a tavat nem látogatták a pontyozók, lehetőséget kaptunk arra, hogy felmérjük a tó ragadozóhal állományát; engedélyt kaptunk ugyanis, hogy pergessünk egy-két napot ezen a vízen, ahol a csukák még szinte egyáltalán nem ismerik a műcsalikat.

Hogyan fogjunk télen csukát plasztik csalival?

Rózsa Arnold 2018-01-04
A mai napon egy rendkívül érdekes témát fogunk boncolgatni. Eddig nem sok közöm volt a ragadozóhalakhoz, de ez a tél más volt, mint a többi. Nagyon sokat horgásztam pergetve, főként csukára plasztik csalikkal. Mondhatni, a pergetés magával ragadott. Ebben a cikkben megosztom veletek annak a közel 40 vízparton töltött napnak a tapasztalatát, amely során folyamatosan rajzolódtak ki a foltos ragadozó szokásai…
Videóval

Ébredő ragadozók 1. rész: Földhöz ragadt csukák

Szalai Gábor László 2017-12-16
Amikor beköszöntenek az első hűvös, őszi reggelek, az addig átfesthetetlennek tűnő ártéri erdő zöld lombja lassan fakulni kezd, és a változás szele színes leveleket rendez rendszertelenül a Bodrog folyó felszínére, és a folyó uralkodó ragadozói az erőtlen októberi napsugárral együtt ébredve kezdenek mohó táplálkozásba. A halovány napfény makacsul ragaszkodván próbál utat törni a hajnali párán, de még nem tud riasztóan áthatolni a sekély vízen sem. Ragadozó halaink épp most a legaktívabbak. Minden egyes elvesztegetett perccel, hezitálással, nagy valószínűséggel élmények sokaságától fosztjuk meg magunkat. Hát ezért kell korán kelnünk, hogy randevúzhassunk a folyón az ébredő ragadozókkal!

Nem mindig a méret a lényeg

Szemerszki Richárd 2017-02-09
Az ősz – ahogy mondani szokták – az elmúlást szimbolizálja. De az elmúlás mellett valaminek a kezdete is. Esetemben ez a valami nem más, mint az őszi csukázás. Ezúttal szeretett csatornámon, a Nyugati-főcsatornán próbáltam kapásra bírni őket…

Kezdetek kezdete - Csukapergetés

Bottyán Marián 2017-01-22
Úgy hiszem, sokan vagyunk, akik az első lépéseket villantózással, főként csukapergetéssel tették meg. Jómagam sem vagyok ez alól kivétel, ugyanis a helyi kanális partján lettem a pergetés szerelmese. Kézenfekvő, hogy kezdetekben fő célpontjaim a csukák voltak. Az őszi, hűlő vízben meglehetősen étvágyuknál vannak, és viszonylag könnyű őket horogra csalni, amennyiben megfelelő méretű az adott vízterület állománya. Jobb napokon akár többet is foghatunk, az apraja rendszerint elég mohó, ellentétben az öregebb, kiokosodott példányokkal.

Egy valóra vált álom - Dunai krokodil

Bottyán Marián 2016-12-06
Szeptember elejét ír a naptár, lehullottak az első őszi falevelek. Péntek délután van, egy jó barátomért indulok, ugyanis megbeszéltük, hogy munka után járunk egyet a folyó partján. Az időjárás príma, bízva a balinokban egy könnyűpergetővel és egy doboznyi wobblerrel indulok útnak. Az este hűvös lehet, ezért egy pulóvert bedobok a kocsiba. Nem leszünk sokáig, de talán, ha mégis…
Videóval

Csukák a töklevélben

Szalai Gábor László 2016-11-11
Szeptember közepe volt. A folyó partján még a zöld szín dominálta az ártéri erdőt, de egy-két fa már engedett az ősz parancsának és sárguló levelekkel dekorálta ki egyhangú lombkoronáját. A folyón tejszerű köd bolyongott, de a felkelő nap erőlködő sugarai hamarosan késként szelték át a misztikus jelenséget. A partszéli sárga vízitök között mozgolódó hattyúk mérgesen fújtak a csendben melléjük sikló csónak irányába, majd belátva, hogy nem tehetnek semmit a hajnali jövevények ellen, lassan odébb úsztak a vízi növényzet előtt. Megállítottam a csónakot, feltettem egy békaimitációt és bedobtam a csalit a legsűrűbb töklevél rengeteg kellős közepébe.

Utolsó szezon a Zsitván, avagy búcsú szeretett csatornámtól

Bottyán Marián 2016-11-04
Tűző nap perzseli a tájat, bíbicek riasztó hangja töri meg a csendet, traktorok zúgnak a földeken, a nádasban poszáta cserreg, éjszaka pedig gyönyörű madárdal hallatszik a kertek alól. Így jellemezném a tájat, itt található ez a gyönyörű, vadvíz jellegű csatorna. A nyári szünidő alatt naponta legalább egyszer a halaknak szentelhettem az időmet, ugyanis meglehetősen közel lakom az említett csatornához. Amikor júniusban megfogtam az első csukát, még nem is sejtettem, milyen élményekben lesz részem az elkövetkezendő hónapokban…
Videóval

Csukapergetés bolondok napján

Szalai Gábor László 2015-04-20
Idén a szokásosnál is jobban vártam az április elsejét és azzal együtt a csukatilalom végét. Kedvesemmel csukapergetést terveztünk bolondok napjára. A folyók áradó tendenciát kezdtek mutatni, az ártéri holtágakban viszont a nagy tavaszi áradás elmaradása miatt alig volt víz, így egy közeli csatornát vettünk célba. A csatornahorgászat jó kihívásnak tűnt, és jó lehetőséget biztosított számunkra, hogy minél gyorsabban csillapítsuk csukafogás iránti vágyunkat.

Szeszélyes vizeken - A tarcali Kengyel-tó titkai

Szalai Gábor László 2015-02-17
A Tarcal határában fekvő Kengyel-tó sokáig csak egy teljesen ismeretlen tavacska volt számomra. A Tokaji hegy tetejéről jól látható patkó alakú vizecske kicsinek és jelentéktelennek is tűnt sokunknak; híreket sem lehetett hallani róla sokáig, és horgászni sem lehetett rajta. Azonban a tó 2014-ben, 8 évnyi szünet után, ismét megnyitott a horgászok számára. Ez már önmagában is izgalmasnak hangzott, de hamarosan hihetetlenül szép halfogásokról is érkeztek hírek. Egyre több 5 kilogramm fölötti csuka, jókora harcsák, pontyok, amurok és busák kerültek horogvégre. Nyilvánvalóvá vált, hogy a tónak kivételes halállománya van, egy kapitális hal kifogásának reménye benne van minden horgászatban. Engem - mint pergető horgászt - természetesen a csukák vonzottak Tarcalra, no meg az újdonság ereje, az ismeretlen felderítése. Elkezdtem hát tesztelni a tavat, és rá kellett jönnöm, hogy a Kengyel-tó nem csak egy „egyszerű” tó, hanem egy izgalmas horgászvíz, ami rengeteg megfejtésre váró titkot rejt.

Óriás csukák nyomában…

Juhász Richárd 2014-11-13
Pergető horgászként nagyon sok időt töltök a természetben. Néha jólesik egy hosszú munkanap után lemenni néhány órát a partra és dobálni párat, reménykedve a kapásokban. Komáromi lakosként számos lehetőségem van rá, hiszen a közelben sok horgásztó található, ahol nyugodtan pergethetek, ha azonban a tavakon záróra miatt nem horgászhatok tovább, áttérek a Duna-partra, ahol éjjel-nappal folytathatom kedvenc tevékenységemet.

Gumit a csukáknak!

Szalai Gábor László 2014-10-17
Az ősz kezdete egyúttal az igazi rablóhalas horgászatok kezdete is. A pergető horgászok számára egy nagyon izgalmas időszak veszi ilyenkor kezdetét. A vízhőmérséklet csökkenésével együtt változik a ragadozóhalak aktivitása is. Ahogy haladunk az őszbe, úgy adódik egyre több és több nagyszerű lehetőség számunkra, hogy kiéljük a cserkelő pergető horgászat iránti olthatatlan vágyunkat. Az a hazai halfajunk, amely talán legelőször reagál az ősz közeledtére, és így viszonylag korán jól foghatóvá is válik, nem más, mint a csuka. Élővizeinkben, nagy folyóinkon kora ősszel a leghatékonyabb módszer a csuka kereső horgászatára a plasztik csalis pergetés.

A csukaszezon hajnalán

Szalai Gábor László 2014-10-09
Szeptember volt. Napközben még 20 fok melegben, pólóban jártunk-keltünk. Az utakat ellepték a motorosok, a városban pedig turisták sétálgattak, fagylaltoztak. A tokaji hegyre még sokan szerveztek túrákat, és a folyókon is jelen voltak még a vízitúrázók, motorcsónakosok, valamint a kirándulókat szállító sétahajók. Az ősz lassú, de elkerülhetetlen közeledésének egyértelmű jelei azonban már érezhetőek voltak. Hajnalban és esténként már a pulóver is kevés volt, felkéredzkedett ránk az átmeneti kabátunk is. A langyos őszi szél már elkezdte leszaggatni a folyóparti fák színes ruháit, és a lehulló levelek beborították a téliesre letisztult víz tetejét. Ez az időszak már a csukaszezon hajnala.
Videóval

Csukák a mocsárból

Szalai Gábor László 2014-05-26
Idén elmaradt a szokásos nagy tavaszi áradás a Bodrogzugban. A kellő mennyiségű vízutánpótlás hiánya miatt az ártéren lévő holtágak vízszintje meg sem közelíti az ilyenkor megszokott mértéket. E medrekből csak a száraz nyári hónapok végére szokott ennyire elfogyni a víz. A meleg idő hatására pedig már a vízi növényzet is feljött mindenfelé. Ennek eredményeképp az általunk látogatott holtágak ma inkább hasonlítanak mocsárra, mint tóra, ám ez nem azt jelenti, hogy nem horgászhatóak…

„Nagykanállal eszik az életet”

Szalai Gábor László 2013-11-25
Ősszel, ahogy csökken vizeink hőmérséklete, úgy nő ragadozóhalaink étvágya. Ilyenkor már nem kell olyan sűrűn nyúlnunk a nyáron fogósabb apró csalikhoz. A hideg vízben a ragadozóhalak többsége előnyben részesíti a nagyobb, könnyen megszerezhető táplálékhalakat. Felkerülhetnek hát a nagy wobblerek, óriás plasztikok és a jókora támolygó kanalak is…

Csapó vs. csuka - A spontán UL pergetés eredménye

Szalai Gábor László 2013-08-01
Régebben indokolatlannak és felelőtlenségnek tartottam azt, ha valaki UL szereléssel csukára perget. Valljuk be, hogy a csuka azért nem az a hal, ami igényelné bármilyen szempontból is a finom botot, a vékony zsinórt vagy akár a kisebb csalikat. A lágy bottal nehezebb beakasztani a horgot a csuka csontos pofájába, a vékony zsinórt egy hevesebb kirohanásnál elszakíthatja a töklevelesbe menekülő kisebb csuka is, a pici csalikat pedig olyan mélyre nyelheti a torkos ragadozó, ami halálos sebet ejthet a halon. Íratlan törvényemet azonban a minap megszegtem, és igazi UL pecába keveredtem vizeink tigriseivel…

Élménypeca egy újraéledő vízen…

Gyöngy László 2013-05-20
Történt, hogy kedvenc folyómat két éve nyáron tönkretette a balsors. Évek óta nem volt rajta szennyezés, az egyetlen „megélhetési” halászt is likvidálták már több mint tíz éve. Sok, mi több, rengeteg hala volt, főleg akkor, ha tavasszal magas vízállás fogadta az ívásra induló halnépet, és persze ha az ikrák kikeléséig meg is tartotta ártéri bölcsőjében. Ősszel „már” arattunk, a következő év is panaszmentes volt. Hogy az említett „balsorsot” mi idézte elő? Okoskodások, vélemények, sóhajok vannak, de ez nem vidítja fel a horgászszívem. Abban azért reménykedem, hogy az illetékes szervek, szervezetek a fejükhöz kapnak és megakadályozzák a következő ehhez hasonló katasztrófát.

2012 a csukák éve nálam…

Hering Dániel 2012-12-11
A szilvesztert kipihenve rögtön - mindjárt az év második napján - pergető botot ragadtam és elindultam a csípős hajnalban a csukákat kergetni. Horgászataim helyszíne Baranya megyében található, egy nagyon természethű horgásztó, ami tele van bokrokkal, ágakkal és kisebb-nagyobb medertörésekkel, amik a csukát tartják. A cikkben nem a csukát szeretném bemutatni, mert arról rengeteg írás található az Interneten, hanem saját tapasztalataimat a csukapergetésről.
Videóval

Cserkelő csukázás

Takács Péter 2012-12-05
Szerda délelőtt. Már nem is csodálkoztam, hogy horgászcimborám, Milán hív telefonon, hogy mi a terv hétvégére? Megyünk-e valamerre közösen horgászni? Sajnos a Tisza egy árhullám miatt olyan szinten bekávésodott és uszadékokkal borítottá vált, hogy horgászni nem sok értelme lett volna rajta, ezért új víz után néztünk. Elvégre mégsem telhet úgy el hétvége, hogy legalább egy napot ne horgásszunk! Felírta az orvos a friss levegőt, szoktam mondani…!

Ahol a gát szakadt…

Oláh Ferenc 2011-11-04
Gátszakadás és horgászat? Hogyan kerül ez a két dolog egymás mellé? Természetesen nem egy időben történt eseményekről van szó, de a helyszín azonos. Amikor 1879. március 5-én éjjel Szegedtől északra a petresi szakaszon a Tisza gátja átszakadt, és az áradó víz elindult pusztító útjára, senkinek sem jutott volna eszébe a horgászat. De mára már - néhány kritikus helyet, időszakot kivéve -, békésebb viszonyok jellemzik ezt a vidéket. A természetes vizek iránti vonzalmam eredményeként pár évvel ezelőtt, a Tisza menti keresgélések során jutottam el ide. Az egykori gátszakadás helyén kialakult, napjainkra valamelyest megszelídült, a hullámtéri kubikgödrök sorába illeszkedő, viszont azoknál nagyobb területű és mélységű helyet minden évszakban felkerestem már. A következő néhány sorban pergető csukázásaim élményeit szeretném feleleveníteni és a Tisztelt Olvasóval megosztani.

Ha esik, ha fúj

Szalai Gábor László 2011-10-11
Sokan úgy gondolják, hogy megszállott vagyok, és igazuk is lehet. Ezt a következtetést abból vonják le, hogy a legzordabb időjárási körülmények között is imádok a vízen lenni. Az éjszakai horgásztokról már nem is beszélve… Mentségemre legyen mondva, hogy azért azt is szeretem, ha süt a nap és meleg van, de sajnos tény, hogy a halakat köztudottan nem érdekli, hogy nekünk, embereknek milyen az ideális időjárás. A legszebb élmények általában akkor érnek a vízen, amikor nem is számítok rá. Vagy akkor, amikor nem az észérvekre hallgatok, hanem fittyet hányva a józan észre és ésszerűségre, valami olyat teszek, ami eltér a megszokottól.
Termék katalógus

Haldorádó
Katalógus

Megjelent a Haldorádó 2024 termékkatalógus, lapozz bele!

Tovább

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.