Egy wobbler a csúcson: Salmo Sparky Shad

Egy wobbler a csúcson: Salmo Sparky Shad

A Salmo legújabb négy centis felúszó csalijának érkezését jómagam is türelmetlenül vártam már. Talán soha nem bíztam még úgy egy wobblerben, mint benne, a képek és a leírások alapján előzetesen és látatlanban is nagyon komoly jövőt jósoltam neki…

Most, hogy túl vagyok az első felejthetetlenné érett pergetéseken, elmondhatom, hogy a Sparky Shad körül kialakult tömeges igény bizony nem volt alaptalan. Hihetetlen, de még a mai napig nem fogtam fel, hogy mekkora élményt adott, s milyen csodának lehettem a részese általa. A Sparky tehát még szorosabbá fűzte azt az amúgy is elszakíthatatlanul erős érzelmi szálat, amellyel eddig kötődtem a világ talán legszerethetőbb wobblereihez, a Salmóhoz. Az elfogultságomat nézzétek el nekem, hamarosan megtudjátok az okát.

A csali, amely kezdeti sikereivel túllőtt minden határon

Az új wobbler rövid, 4 cm-es hossza miatt elsősorban nálam a domolykós szekciót erősítette, remek lehetőségeket láttam benne az általam gyakran látogatott, méter körüli mélységgel rendelkező patakok, csatornák meghorgászásánál.

Gondosan megtervezett forma, mely valóban különlegesen rendhagyóra sikeredett

A Sparky első darabjainak megszerzését követően sok időt töltöttem a vizek partján vele, és bár hihetetlen, de bizony nem volt nap, hogy ne adott volna halat, szebbnél szebb kapásoknak lehettem részese általa!

A sügérek sem tudtak ellenállni a Sparky Shadnek
Tűhegyes horgain azonnal fennakadnak a kis támadók
Sokat, nagyon sokat lehet belőlük fogni a Sparky wobblerrel

Akinek még nem volt szerencséje a Salmo Sparky Shadhez, annak tudnia kell, hogy ez egy csörgős kialakítású, apró fémgolyókat tartalmazó, dobást elősegítő Infinity Cast System belső szerkezeti egységgel ellátott műanyag testű wobbler. A mindössze 4 cm-es csali alakja rendhagyónak mondható, oldalról erősen ívelt, kecses vonalú, szemből nézve háromszög keresztmetszetű testet öltött „csoda”. A hasi rész tehát lapított, egyenes vonalú, háta hegyesen, csúcsosan végződő.

Az a bizonyos görbe hát tökéletesen megkülönbözteti a többi Salmo csalitól

A wobbler mintázatát többrétegű, rendkívül kemény lakkozott felület borítja. A polikarbonátból készült terelőlemez az orr vonalától indul, sekély dőlésű, előre haladva szélesedő. Ennek köszönhetően a bevontatás mértékétől függően a csali 1-1,5 m mélységig küldhető le. Mozgása teljesen egyedi, nincs széles oldalirányú kilengés, nagy amplitúdó, nincs intenzív farokmozgás, ellenben rendkívül finom vibrációt keltő tengelyközpontú veretéssel találkozunk, amelynél egyértelműen a test oldalának feltűnő megcsillanása dominál. A Sparky nem üti, nem rázza szét a spiccet, nem marad, nem ivódik a mozgása a kezünkbe egy átpergetett nap után úgy, mint például egy ötös Executor vagy négyes Hornet esetében. De rendkívül finoman veret, nagyon feltűnő viselkedésre képes még így, „visszafogottan” is.

Gerinces pergető bottal, 20-asnál nem vékonyabb monofil zsinórral esélyünk van megfogni a többkilós ragadozókat is

A Sparky horgai nem ismerik a tréfát, ezért mi is vegyük nagyon komolyan ezeket a fegyvernek épphogy nem minősülő drillingeket. Ezek az új fejlesztésű japán horgok egyetlen aprócska figyelmetlenség esetén máris az ujjainkba ékelődnek, képesek csontig hatolni. Tűhegyesek és brutálisan erősek!

A Saprky 10-es méretű hármashorgai nem játékszerek!

A széles, sekély dőlésű terelőlemez és a 3 grammos test miatt ne akarjuk vele elérni azt a távolságot, melyet balinólommal szoktunk. A 25-30 méter már jónak mondható vele, de higgyétek el, az eredményes horgászat sikerét nem a nagyobb távolság, hanem a pontosság és a vezetés helyes sebességének eltalálása hozza meg.

A terelőlapka közepén elhelyezett zsinórvezető karika a mérsékelten mélyre törő típusok egyik legfőbb ismertetőjegye
Ami ide fennakad, nem szabadul többé. Domolykók, süllők, csukák és balinok veszélyben!

A halak minden várakozást felülmúló módon reagáltak rá, sok-sok sügért fogtam vele, adott balint és csukát, sőt a Sparky Shadnek köszönhetem életem eddigi legnagyobb domolykóját is.

Sparky hátulról… lenyűgöző szimmetria
Holografikus fényezés és minta a BSH és YHP színkódú csalik esetében
Természetes kishal-utánzatok élethű SHS és BHT köntösben

A csoda, amelyre hosszú évek óta vártam, a Sparky avatásának legelső napján történt. Szeretett patakom éppen ideális vízállása tette lehetővé az új wobbler próbáját, szebbnél szebb sügérek fogása után vettem az irányt a mélyebb részek felé azzal a nem titkolt reménnyel, hogy nagyobb domolykók is áldozatul esnek a Sparky csábításának.

A haragoszöld víz fodrozása, örvényei a szabdalt meder egyenetlenségét mutatta. A hirtelen leszakadó partoldal közvetlen közelében található tisztes mélység mindig tartott halat, többször fogtam már róla süllőt, csukát és balint is. Az e részen tanyázó hal mindig a környék ura szokott lenni, így most is felkészültem a kapásra, az átlagosnál erősebben markoltam a nyelet és minden idegszálammal a lehető legjobb ütemű wobblervontatásra koncentráltam.

A második etapnál jártam már, amikor szinte a lábam előtt kapta el valami a wobblert, elemi erővel rándult kezemben a Spin Blade érzékeny nyele, és a jól beállított fék azonnal zsinórt engedett a menekülő hal után. Vadul tekerte, csavarta kezemből a botot, minden erejével szabadulni akart, percek teltek el, mire hagyta magát a part irányába kormányozni.

Nagy halra számítottam, de amit láttam, attól földbe gyökerezett a lábam. Egy hatalmas, azelőtt soha nem látott nagyságú domolykó kavarta az egyre haragosabb, sötét színű vizet előttem.

Egy félelmetesen nagy domolykó nézett velem farkasszemet
A csali szinte eltörpült, de a horgok stabilan tartottak

A másodperc törtrésze alatt világossá vált, hogy életem eddigi legnagyobb domolykója lavíroz tőlem két-három méterre. Mindennél jobban akartam azt a halat.

Hagytam, hadd menjen még pár kört, azt se bántam, hogy óriási fejével a partot övező lágy növényzetbe tuszkolta be magát, a 20-as monofillal kontrollálhattam minden mozdulatát, az erős zsinór vágta a növényt és egyre közelebb húzta hozzám a halat.

A győztes és a legyőzött
A Sparky megfogta …
… a horgász elengedte

A sors néha tényleg érdekes dolgokat művel. Soha nem gondoltam volna korábban, hogy egy wobblert néhány órás használat után ereklyeként teszek félre. Pedig szegény Sparky sorsa ez lett, a nap végén nyugdíjaznom kellett. Betöltötte a küldetését, amely egy 58 centis domolykó megfogásában teljesedett ki. Hálásan köszönöm!

Forrás: Halmos Mihály

(X)
EnergoTeam

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.