Olcsó hús? A Spro PowerCatcher wobblerek

Olcsó hús? A Spro PowerCatcher wobblerek

Olcsó húsnak híg a leve, tartja a mondás, és az élet ezt legtöbbször igazolja is. Mindazonáltal érdemes megkóstolnunk azt a levest, mielőtt véleményt formálnánk róla. A pergető horgászatnál különösen beigazolódik, hogy nem szabad kompromisszumot kötnünk, különösen nem a wobblerek tekintetében, hiszen ezen múlik, hogy kapástalanul dobáljuk át az órákat, vagy sikeresen becsapjuk a ragadozó halakat. Sokszor azonban nem a tapasztalat, hanem a márkahűség, az egyes márkákat övező bizalom vagy éppen egy agresszív reklámkampány alapján vesszük le az adott wobblert a polcról. És sokszor azt hisszük, hogy ami drága, az feltétlenül jó is…

Nem vitatom, hogy a minőségnek ára van, és bizony, amikor megvesszük egy-egy elismert gyártó termékét, akkor nemcsak az alapanyagok árát, hanem a gyártó tapasztalatát, technológiáját is ki kell fizetnünk. Az utóbbi időben azonban számomra irreálisan magasra szökött egyes wobblerek ára, így dacosan az ellenkező végletet kezdtem vizsgálni.

Így kerültek képbe a Spro által gyártott PowerCatcher wobblerek. Voltak persze fenntartásaim, hiszen ismeretségi körömben senki sem használta őket, ám ez egyúttal egyre érdekesebbé is tette a feladatot. Megtöltöttem egy dobozt velük, próbálgatni kezdtem őket és már az első alkalmakkor nagyon érdekes élményekkel gazdagodtam. Ismerős pergető horgász állt mellém csónakjával és sokadszorra barátkozni kezdett. Nem szeretem agresszív stílusát, így általában nem állok kötélnek, de most belém bújt a kisördög. Kezébe nyomtam a wobblerekkel teli dobozt, már ezen nagyon meglepődött, majd a véleményét kértem. Forgatta, nézegette őket, majd megkérdezte, melyik cég gyártja ezeket, mert egész jópofák. Minden wobbleren nagy betűkkel szerepelt a Spro felirat, így azt hittem, ugrat, ezért egy híres wobblergyártó cég nevét mondtam. Rögtön „fel is ismert” egy-egy darabot, majd hozzáfűzte, hogy Ő is előszeretettel használja a gyár termékeit, drágák ugyan, de a jót ugye meg kell fizetni. Már jó 5 perce elköszönt, de én még mindig mosolyogtam, hiszen 600 Ft-os átlagárú wobblerek voltak a kezében. Ezúton azért elnézést kérek tőle a tréfáért, bár a mai napig nem értem, hogyan nem vette észre az óriási Spro feliratokat.

Egy szó, mint száz, vettem a bátorságot, hogy kipróbáljak nagyon olcsó műcsalikat, és ahhoz is veszem a bátorságot, hogy tapasztalataimat megosszam mindenkivel. Olyan típusokat igyekeztem válogatni, amelyeket egy általánosságban használt, közepes pergető bottal kényelemesen tudunk dobni és vezetni.

E wobblerek közös jellemzője, hogy műanyagból készülnek, és hogy testükben több-kevesebb golyó kap helyet. Ezek a golyók több funkciót töltenek be, van olyan típus, amelynél szerepük mindössze a csali kiegyensúlyozása, ekkor a golyók a testben nem, vagy csak minimálisan mozdulnak el. A másik típusnál dobás közben jutnak szóhoz, ekkor a műcsali végébe csúszva jelentősen megnövelik a dobástávolságot azzal, hogy megakadályozzák a wobbler repülés közbeni pörgését. A harmadik esetben a golyók szerepe a wobbler által keltett rezonancia felerősítése, így a csörgéssel, mint kiegészítő ingerrel találkoznak a ragadozó halak. Természetesen egyes darabokban a fenti funkciók ötvözésével is találkozunk. Sokan idegenkednek a golyóval ellátott wobblerektől, ám a fentiekből - remélem - kitűnik, hogy nem feltétlenül lesz „csörgős” bevontatás közben az a wobbler, amelybe golyókat helyeztek. Ráadásul, ha belegondolunk, bevontatás közben a horgok minden wobblernél a testhez verődnek, így ha minimális mértékben is, de mindegyik wobblerünk „csörög”.

Tucatnál is több Spro wobbler

Az alábbiakban a PowerCatcher széria 11 típusát vesszük közelebbről szemügyre, az általánosan figyelembe vett jellemzőkön túl néhány olyan tulajdonság kiemelésével, amely nagyban befolyásolja, hogy wobblerünkkel mely ragadozó halra pályázhatunk sikerrel. A számomra legfontosabb tulajdonságot, a műcsali vontatási mélységét sajnos csak szubjektív módon tudtam meghatározni, hiszen nem állt rendelkezésemre kijelölt és kalibrált „versenypálya”. A szokásos horgászhelyeimen, ismert vízmélységekben próbálkoztam velük, és nem az elérhető maximális mélységet tüntettem fel, hanem azt, amely mélységben kényelmesen horgászhatunk az adott wobblerre jellemző bevontatási ütem mellett. A wobblerek színkódjait szándékosan nem fordítottam le, hiszen a csomagoláson ezekkel a kifejezésekkel találkozunk, ennyi magyartalanság a cél érdekében elnézhető nekem, ugye?

Balinos csalik tálalva

Jointed Fishtail Minnow 100

Kétrészes, úszó típus, különlegessége a szilikonból készült halfarokban végződő test és a testre szinte merőlegesen álló, lekerekített terelőnyelv.

Hossz: 10 cm

Tömeg: 7 g

Vízben felvett pozíció: vízszintes

Vontatási mélység: 0,3-0,5 m

Vontatási sebesség: gyors

Színek: Redhead, Silver Shad, Transparent Shad

Felhajtóerő: 0,2 g

Jointed Fishtail Minnow, jól megfigyelhető a testre szinte merőleges terelőnyelv (szín: Silver Shad)

Jól dobható, közvetlenül a felszín alatt vezethető csaliról van szó, ráadásul kifejezetten igényli a gyors bevontatást, így a hazai viszonyokat tekintve egyértelműen balinra horgászhatunk vele sikeresen. Lassan vezetve nyílegyenesen halad, ám a kellő sebesség elérése után diszkrét verdesést produkál, mint egy gyorsan menekülő kishal. Magasra tartott horgászbottal akár közvetlenül a felszín alatt is vezethető, ekkor igazán látványos rávágásokat fogunk kapni. A kis felhajtóerő azonban azt eredményezi, hogy vízre érkezés előtt célszerű lefékezni műcsalinkat, egyébként hatalmasat csobbanva esik be, ráadásul folyóvízben se célszerű túl sokat várnunk a bevontatás elkezdésével, hiszen a vízbe kerülő és ott lesüllyedő zsinór súlya lemerítheti csalinkat. Az alkalmazott színek mindegyike megfelel a balinnak, nekem kicsit a Transparent Shad áttetszősége volt zavaró, de legalább a golyók elhelyezkedését szabad szemmel is megtekinthetjük. E golyók egyébként mindössze kiegyensúlyozzák a testet, bevontatás közben nem zörögnek számottevően.

A műcsali gyári horgait célszerű egy számmal kisebbre cserélni, úgy kevesebbszer akadnak össze (szín: Transparent Shad)

Happy Minnow 65

Egyrészes, úszó típus.

Hossz: 6,5 cm

Tömeg: 6 g

Vízben felvett pozíció: vízszintes, a fej mélyebbre merül

Vontatási mélység: 1-1,5 m

Vontatási sebesség: gyors, esetleg közepes

Színek: Blue Shiner, Clown, Firetiger

Felhajtóerő: 0,2 g

A Happy Minnow legütősebb színe a Blue Shiner

Kis méretéhez mérten jelentős súlyú csali, így jól dobható. Szintén kis felhajtóerővel rendelkezik, fokozottan hajlamos a zsinór súlya miatti elsüllyedésre, hiszen a fej alaphelyzetben is mélyebbre merül. Gyors bevontatásnál mozog igazán, ekkor erőteljes oldalirányú kilengéseket produkál, mindazonáltal közepes sebességgel is vezethetjük, de ekkor meg kell elégednünk egy sokkal finomabb, verető mozgással. Nagy ellenállása miatt sajnos hajlamos az oldalára billenni, így biztosan nem ússzuk meg a wobbler behangolását. Szerencsénkre a vontatószem úgy van kialakítva, hogy ezt könnyen megtehetjük. Ezt a típust is elsősorban balinra használhatjuk, így az én ízlésem szerint a színek közül a kék a telitalálat, az élénk színű sügérminta viszont inkább csak a zavarosabb vizekben lesz megfelelő. A testben kisméretű golyók kapnak helyet, amelyek nemcsak a dobásnál stabilizálják csalinkat, hanem bevontatás közben diszkrét zörgést is produkálnak.

Specialist Minnow

Egyrészes, úszó típus.

Hossz: 7 cm

Tömeg: 7 g

Vízben felvett pozíció: vízszintes

Vontatási mélység: 0,5-1 m

Vontatási sebesség: gyors, esetleg közepes

Színek: Redhead, Green Shiner, Silver Shad, Perch

Felhajtóerő: 1,1 g

A Specialist Minnow egyedi színei: Green Shiner és Silver Shad

Szintén jól dobható csali, személyes kedvencem lett egyedi mozgása miatt. Már közepes bevontatásnál is kitűnik, hogy a hagyományos veretés helyett inkább csóváló mozgást produkál, de igazán gyors tempónál érzi elemében magát, amikor is szinte úgy kígyózik, mint egy igen gyorsan vezetett támolygó villantó. Nagyobb felhajtóerővel rendelkezik, így könnyű vele szép becsobbanást produkálni, nyugodtan leúsztathatjuk, ha nem pontosra sikeredett a dobás, és ha megállunk a tekerésben, gyorsan újra a felszínre emelkedik. A Green Shiner és a Silver Shad nagyon eltalált színek, főleg persze azért, mert e műcsali is elsősorban a balin horgászatában vált be számomra. Valószínűleg azonban ennél a típusnál se ússzuk meg a wobbler behangolását, amely kissé macerásabb, vigyázva kell elvégezni, hiszen a vontatószem a műanyag nyelvbe van rögzítve. A testben kisméretű golyók kapnak helyet, amik bevontatás közben szinte észrevehetetlen zörgést produkálnak.

Big Eye Minnow

Egyrészes, úszó típus.

Hossz: 9 cm

Tömeg: 8,5 g

Vízben felvett pozíció: Függőleges

Vontatási mélység: 1-1,5 m

Vontatási sebesség: gyors, közepes

Színek: Transparent Shad, Bronze Shiner, Rainbow

Felhajtóerő: 0,6 g

Három színben készül a Big Eye Minnow: Transparent Shad, Bronze Shiner, Rainbow

Az előzőekkel ellentétben ez a típus már közepes bevontatásnál is jól, klasszikus verető mozgást produkálva dolgozik, de nagyobb sebességnél se vereti túl magát. A karcsú testben több golyó helyezkedik el, a kisebbek menet közben a csali remegését erősítik fel, a nagyobb pedig dobás közben stabilizálja a wobblert. Ez a golyó a vízbe érkezést követően is a farokrészben marad, és azt lesüllyesztve függőleges állásba fordítja a műcsalit. Hagyományosan, a bedobást követően azonnal elkezdve a bevontatást ez egy észrevehetetlen tulajdonság, de a csali leúsztatását ne erőltessük, hiszen így jelentősen megnő a zsinór felakadásának lehetősége. Elsősorban balin horgászatára alkalmazható, de folyóvízben, közepes sebességgel vontatva süllőre is beválhat.

Nyugalmi helyzetben a Big Eye Minnow szinte függőlegesen áll, „kinéz” a vízből
Az a legjobb, amikor műcsalinkat csak eldobni kell…
… kitekerni már nem, mert visszahozza azt egy hal! :-)
A szájszélt fogta a horog
Nézzük, mekkora vagy
Nem a labdát….
… hanem a halat „dobtam” vissza

Ezzel el is érkeztünk a következő szériákhoz, amelyeket már elsősorban a süllő folyóvízi horgászatára használhatunk eredményesen.

Minnow 70/90

Egyrészes, úszó típus.

Hossz: 7, illetve 9 cm

Tömeg: 10, illetve 14 g

Vízben felvett pozíció: vízszintes

Vontatási mélység: 1-1,5 m

Vontatási sebesség: közepes

Színek: Redhead, Clown, Perch, Firetiger

Felhajtóerő: 1,3 illetve 2,7 g

Minnow 70 (szín: Firetiger)
Minnow 90 (szín: Redhead)

Az eddig tárgyalt wobblerekhez mérten ez a típus vaskosabb testtel készül, igazi távdobó műcsali. A testbe épített nagyméretű golyó is támogatja ezt, hiszen dobáskor stabilizálja a csalit, amely szinte nyílvesszőként repül. Közepes sebességű bevontatást igényel, ilyenkor klasszikus verető mozgást produkál, ám ha bele-belegyorsítunk, akkor - különösen a 9 cm-es változat - elkezd kígyózni, ami a közelben tartózkodó ragadozót nagy valószínűséggel nem hagyja hidegen. A nagyobb méret ráadásul jelentős felhajtóerővel bír, így megállításakor erősen igyekszik a felszín felé. Ennek ellenére tapasztalatom szerint a 9 cm-es változat az, amelyiket könnyebben lekényszeríthetjük a 1,5 méteres maximális merülési mélységre. Elsősorban folyóvízben süllőre horgászhatunk eredményesen vele, amiben az alkalmazott színek is segítségünkre vannak, személy szerint a Clown színváltozatot tartom a legütősebbnek.

Long Minnow 125

Egyrészes, úszó típus.

Hossz: 12,5 cm

Tömeg: 22 g

Vízben felvett pozíció: vízszintes

Vontatási mélység: 1-1,5 m

Vontatási sebesség: közepes

Színek: Redhead, Clown, Perch, Firetiger, Gold Shiner, Makrele

Felhajtóerő: 4,2 g

Igazi nagyágyú a Long Minnow (szín: Clown)

Amikor először kezembe vettem ezt a műcsalit, kissé megriadtam méretei láttán, a katalógus alapján egy filigránabb testre számítottam. Használat közben azonban rá kellett jönnöm, hogy egy igen egyedi csalival van dolgom. Jelentős súlyú, nagy felhajtóerejű wobbler, ám testéhez mérten terelőlemeze nem túl nagy, ezáltal bevontatáskor nem fejt ki nagy ellenállást, nem terheli felszerelésünket. Közepes bevontatási ütemet igényel, és nem verető, inkább kígyózó mozgást végez, amely kísértetiesen hasonlít egy darabosabb hal úszásához. Feltételezem, hogy ezt az egyedi mozgást a testben fixen elhelyezkedő golyóknak köszönheti, amelyek a fejrészben és a test alsó egyötödénél helyezkednek el. A rögzített golyóknak megvan az ára, dobásnál ez a műcsali könnyen megpördül, így az elérhető dobástávolság jelentősen kisebb, mint amit egy 22 grammos csalitól elvárnánk. Színvilágában mindenki talál számára szimpatikust, én a Clown és a Makréla színváltozatot emelném ki. Folyó- és állóvízben egyaránt alkalmas a nagyobb süllők, csukák becserkészésére, nagy reményeket fűzök hozzá.

Jelentős a méretbeli különbség
A vízbe merülve jól látszik, hogy a hasonló test ellenére más-más pozíciót vesznek fel
Van, hogy én is csak ennyit árulok el a műcsaliból…
… de most megmutatom a másik oldalt is :-)

Az alábbiakban következő wobblerek teste kissé vaskosabb, kerekdedebb vagy éppen laposabb, mint az eddig tárgyalt hengeres formájú csalik. A Spro termékkínálatában crankbait néven találjuk őket.

Crank 70

Egyrészes, úszó típus.

Hossz: 7 cm

Tömeg: 11 g

Vízben felvett pozíció: vízszintes, a farokrész merül mélyebbre

Vontatási mélység: 1,5-2 m

Vontatási sebesség: közepes vagy lassú

Színek: Silver Shad, Clown, Firetiger, Gold Shiner

Felhajtóerő: 0,6 g

Crank 70 (szín: Clown)

7 cm-es hossza mellett legnagyobb magassága 2 cm, tehát egy oldalról lapított csaliról beszélünk. Testében közepes méretű golyók kapnak helyet, amik a kiegyensúlyozásnál kapnak szerepet, bevontatás közben minimális hangot adnak. Folyóvízben közepes sebességű bevontatás mellett rövid szüneteket is tarthatunk, meglassíthatjuk csalinkat, amely kis felhajtóereje miatt ilyenkor csak pár centimétert emelkedik. Klasszikus veretést produkál, de laposabb teste miatt hajlamos az oldalazásra, amelyen a vontatószem hajlításával sokat javíthatunk. Ez egyébként inkább csak folyóvízen és túlzottan gyors bevontatásnál jelentkezik. Álló- és folyóvízben egyaránt alkalmas, elsősorban süllő és csuka horgászatára.

Cranky Doodle 70

Egyrészes, úszó típus.

Hossz: 7 cm

Tömeg: 9 g

Vízben felvett pozíció: vízszintes, a fejrész merül mélyebbre

Vontatási mélység: 1,5-1,8 m

Vontatási sebesség: közepes vagy lassú

Színek: Redhead, Clown, Perch, Firetiger, Gold Shiner

Felhajtóerő: 0,4 g

Cranky Doodle. A gyári horgokat nyugodtan cseréljük nagyobbra (szín: Perch, Gold Shiner)

Testkialakítása egy púpos minnow típust idéz. Nagyméretű terelőnyelvvel rendelkezik, mégsem vezethető túlzottan mélyen, mert inkább lassan, mint közepes tempóban kell vezetni, hogy megfelelően veressen. Az orrkarika a terelőnyelv közepén helyezkedik el, olyan kialakításban, amelyet nem szívesen hajlítgat az ember, ám ennél a csalinál néha szükség van rá, és nagyon meghálálja stabilabb mozgásával. Gyárilag túlzottan kis méretű horgokkal van szerelve, így cseréjük célszerű, és ha már hozzányúlunk, akkor azt javaslom, szintén a wobbler stabilizálása érdekében, hogy a hasi horog egy számmal nagyobb legyen. A testben egyébként egy nagyobb méretű golyó kapott helyet, amelyre nagy szükség is van, hogy dobáskor csalink a nagyobb nyelv okozta légellenállás hatására se pördüljön meg. Klasszikus veretést produkál, a közepesnél kissé lassabb bevontatásnál mozog a legjobban. Álló- és folyóvízben egyaránt alkalmas, elsősorban süllő és csuka horgászatára.

A két 7 cm-es csali között már kinézetre is nagy a különbség
Vízbe merülve a Cranky Doodle szinte fejre áll, míg a Crank szinte csak a farkát meríti víz alá

Big’n Crankbait 50

Egyrészes, úszó típus.

Hossz: 5 cm

Tömeg: 9 g

Vízben felvett pozíció: vízszintes

Vontatási mélység: 1,5-2,5 m

Vontatási sebesség: közepes vagy lassú

Színek: Silver Shiner, Yellow/Red

Felhajtóerő: 0,8 g

A Big’n Crankbait mindössze két színben készül, de mindkettő jól eltalált és egymástól nagyon különböző

Igen jól dobható, köpcös, sok golyóval szerelt, igazi kis hörcsög típusú csali kerül a kezünkbe, amikor kibontjuk a csomagolást. Mindössze két színben készül, de talán nem is kell több, hiszen van egy csillogó, hideg szín és egy szolidabb, de ugyanakkor mégis figyelemfelkeltő meleg szín. A testben közepes és kisméretű golyók is helyet kaptak, amik szabadon gurulnak ide-oda, ezáltal stabilan repül, illetve bevontatáskor intenzíven csörög wobblerünk. Már igen lassú bevontatásnál is jól mozog, de ha intenzívebben vezetjük, akkor jelentősen mélyebbre is lehúzhatjuk. Igazi univerzális kis wobbler, a balinon, jászon keresztül a süllők és a kisebb harcsák horgászatára is kiválóan megfelel.

Big Belly Crankbait 50

Egyrészes, úszó típus.

Hossz: 5 cm

Tömeg: 7 g

Vízben felvett pozíció: vízszintes

Vontatási mélység: 1,5-2 m

Vontatási sebesség: közepes vagy lassú

Színek: Redhead, Clown, Perch, Firetiger, Gold Shiner

Felhajtóerő: 2,4 g

Big Belly Crankbait. 5 cm-es hosszával igazi „mindenes” csali

Nagyon hasonlít az előző műcsalihoz, legfőbb különbség talán az, hogy testében rögzített golyók találhatók, így sokkal diszkrétebb bevontatás közben, de csak akkor, ha mi is azt szeretnénk. Ugyanis ez az 5 cm-es csali, 2,4 gramm felhajtóerővel bír, vagyis a bevontatás szüneteltetésekor intenzíven tör a felszín felé. Nagyon lassan vezethető, különösen folyóvízben. Ez sok lehetőséget ad a bevontatás variálására: akár komótosan, akár bele-belehúzva, akár megállítva horgászunk vele, mindegyik ütemnél zokszó nélkül teszi a dolgát. Nagy felhajtóereje miatt nagyon szépen csobbanva esik a vízbe, érdemes tehát ezt a csalit felcsatolnunk akkor, amikor a beesőt is megfoghatja a ragadozó hal. Szintén univerzális wobbler, a balinon, jászon keresztül a süllők és a kisebb harcsák horgászatára ugyanúgy alkalmas, mint előző társa. Ha nagyobb méretben is készülne, elsődlegesen harcsára javasolnám.

Ránézésre nagyon hasonló wobblerek
A vízben azonban kiderül, hogy teljesen eltérő módon érik el egyedi mozgásukat: míg a Big Belly nagy felhajtóerejétől, addig a Big’n a belehelyezett golyóktól válik „agresszív” csalivá

Remélem, a fentiekben sikerült tárgyilagosan fogalmaznom, és nem kezdi el senki a kukába szórni jól bevált wobblereit. A régóta ismert és sokak által használt műcsalik nem véletlenül népszerűek, bár némelyik vízen a ragadozó halak már jobban ismerik a színkódokat, típusokat, mint egyes horgászok. Vannak kiváló és vannak jó wobblerek, érdemes nyitott szemmel járnunk a boltokat, mert az ár az utolsó szempont kellene, hogy legyen a műcsali választásban. Nem kell csodát várni a PowerCatcher wobblerektől, de legyenek méltók a figyelmünkre. Előfordulhat persze, hogy hajlítanunk kell a vontatószemen, akár még az is, hogy egy-egy darabot semmiképp nem tudunk megfelelő mozgásra bírni. A gyári horgokat is meg kell éleznünk, ha nem sikerül, akkor le kell cserélnünk. Mindezeket figyelembe kell vennünk, de ha ezt elfogadjuk, nem fogunk csalódni. Igyekeztem és remélem, segítséget tudtam nyújtani abban, hogy ezekből a szinte ismeretlenül létező wobblerekből össze tudjunk állítani egy fogós kis csapatot.

Kiss Gábor (kissgabor)
Fotók: Magyar Anita, Kiss Gábor

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.