Alias : kissgabor
Név : Kiss Gábor
Születési dátum : 1975-10-02
Lakhely : Szeged
Kedvenc horgászmódszerei : pergetés, fenekezés, mártogatás süllőre, elsősorban folyóvízen
Kedvenc vízterületei : Tisza és holtágai, Duna
Legnagyobb halai : harcsa 63 kg (külföldön), harcsa 18 kg (Tisza), süllő 6 kg (Duna), jász 2,2 kg (Tisza)
Mióta horgászik : 1982. május 14. óta

Szerző írásai - 1.oldal

Táblázatos horgászatok

Kiss Gábor 2022-04-26 06:00:00
Az elmúlt évek enyhe téli időjárása gyakorlatilag 12 hónapossá tette a horgászatot, így a szezonkezdés izgalma, a téli készülődés a mai kor horgászainak talán már ismeretlen fogalom. A horgászeszközök karbantartásán túl a szezonon kívüli időszak azonban nagyon jó alkalom arra, hogy átgondoljuk, értékeljük az elmúlt évet és a horgászatainkból tanulva vágjunk neki az új esztendőnek.

Klasszikus horgászat – Tiszai rablóhalazás

Kiss Gábor 2021-10-19 06:00:00
Réges-régen a süllő horgászata legtöbbször és szinte kizárólag a fenekező horgászatból állt, mára ezt sokan elfelejtették, vagy talán soha nem is próbálták…

Dunai horgászat a Maroson? – Szeptemberi márnák

Kiss Gábor 2021-10-14 06:00:00
Szeptember közepén, végén, amikor folyóvizeink hőmérséklete csökkenésnek indul, egyszer csak innen is, onnan is – legtöbbször véletlen – márnafogásokról szóló hírek érkeznek. Amikor aztán már az általam vezetett gumicsalit is márna veszi fel, eldöntetett, irány márnázni, irány a Maros!

Parti halradarok alapfokon II. rész – Elmélet és gyakorlati tippek

Kiss Gábor 2020-12-08 06:00:00
Akár tetszik, akár nem, a halradarok használatát, helyes használatát meg kell tanulnunk, ellenkező esetben nem fogjuk túl sok hasznát venni horgászataink során.

Parti halradarok alapfokon I. rész – Fókuszban a Deeper

Kiss Gábor 2020-11-12 06:00:00
Évek óta léteznek a partról is használható, bedobósnak is nevezhető halradarok, ám csak az utóbbi 1-2 évben jelentek meg az első olyan készülékek, amelyek a funkciókat és tudást tekintve elérik az általánosabban ismert és használt csónakos alapradarok szintjét is.

A titokzatos kuttyogatás, avagy néhány gondolat az alapokról

Kiss Gábor 2010-09-04 07:00:00
Talán az egyik legmisztifikáltabb horgászmódszerünk a harcsa kuttyogató horgászata. Valóban egyedi, speciális és első látásra bonyolult módszerről van szó, ám úgy gondolom, ha kellően lecsupaszítjuk, akkor mindenki számára átlátható lesz, miről is beszélünk. Mindazonáltal nem vállalkozom arra, hogy életre szóló igazságokat, ez idáig ismeretlen titkokat tárjak fel, meggyőződésem, hogy ilyenek nincsenek. Az alapok elsajátítása mindenkinek menni fog, az apró trükkök, egyedi technikák úgysem tanulhatók, mindenki ki fogja alakítani ezeket a saját tapasztalatai alapján.

Eltűnt pontyok nyomában

Kiss Gábor 2010-08-21 07:00:00
Nyár van, nyár… végre. Az év első időszakában nem kényeztetett el bennünket az időjárás, de nyár közepére csak összeszedte magát. Frontmentes meleg nappalok és langyos éjszakák váltják egymást, így a horgászati lehetőségeinket semmi sem korlátozza. Persze ez nem jelenti azt, hogy halat is fogunk. A változékony időjárásra rá lehet fogni a sikertelenséget, de ha frontok nem hibásak, akkor miért nem fogunk? Elfogyott a hal? Nem telepít az egyesület? Betegek a halak? Kereshetjük másban a hibát, de van más út is, mégpedig az, hogy elkezdünk gondolkozni és változtatunk horgászati szokásainkon.

A tökéletlen horgász, avagy nem hétköznapi balgaságaink

Kiss Gábor 2010-07-19 07:00:00
A felületes szemlélő számára a horgászat csupa móka és kacagás, hiszen a horgász mindig jól érzi magát a vizek partján, mindig fog halat és sohasem bosszankodik. A horgászok persze tudják, hogy ez messze nem így van, de a félresikerült horgászatokat legtöbbször csak a szűk baráti körrel osztják meg, vagy azzal sem. Az alábbiakban néhány olyan történetet elevenítek fel, amelyek így visszagondolva viccesek, mulatságosak, de akkor és ott egy félmosoly se volt látható az arcokon. Nem akarok tanulságokat, mélyen szántó gondolatokat levonni az esetekből, mindössze szeretnék emléket állítani a „Tökéletlen horgásznak”, aki sok esetben mi magunk vagyunk.

Balinozni jó

Kiss Gábor 2010-06-22 07:00:00
A ragadozó halak horgászatának iskolája számomra a balinozással indult, és mind a mai napig az egyik legváltozatosabb, legizgalmasabb módszernek tartom a rájuk történő vadászatot. Ez a ragadozó halunk sok-sok álló- és folyóvizünkben megtalálható, ám személy szerint elsősorban nagyobb folyóinkon, a Maroson, Tiszán, néha a Dunán kergetem sikerrel őket. Egy-egy kósza példányt persze horogra csaltam állóvizeken is, de azt a témát meghagyom nálam avatottabb szerzőtársaimnak, én a folyóvízi balinozás módszereire térek ki az alábbiakban.

A jóból kevés is elég!

Kiss Gábor 2010-06-09 07:00:00
A tavaszi hónapok különlegesen kedvesek számomra, hiába horgászom egész télen át, valahogy mégis ilyenkor indítom el az új horgászszezont. Márciusban még jócskán dideregve örülök a féltenyérnyi bodorkáknak, majd ahogy nyílik az idő és melegszik a víz, egyre inkább igyekszem a nagyobbacska keszegeket horogra keríteni. Már nem az jár a fejemben egy-egy horgászat előtt, hogy hány réteg ruhát vegyek magamra, hanem az, hogy milyen etetőanyagot, csalit vigyek magammal és milyen módszerrel, milyen helyen cserkésszem be a darabosabb keszegeket. Legutóbb elsősorban dévérekre pályáztam, így a Haldorádó Feeder Master Nagy Dévér etetőanyag került a táskámba, bár mint ahogy az alábbiakból kiderül, eszem ágában se volt feederezni.

Egy probléma és egy megoldás!

Kiss Gábor 2010-05-28 07:00:00
Az év legnagyobb időszakában a rablóhalakat kergetem a Tiszán, ám tavasszal néhány horgászatot szívesen szentelek a keszegezésnek, pontyozásnak. A versenyzést rég befejeztem, így nem vagyok naprakész az újabbnál újabb etetőanyagok, „csodacsalik” vonatkozásában, ezért ebben az időszakban mindig rácsodálkozom, hogy mekkora kínálatból kell szemezgetnünk és mennyi újdonságot raknak elénk a gyártók évről évre. Az idén szerencsém volt, hiszen az elmúlt időszakban jelentek meg a Haldorádó etetőanyagok, pelletek és első kézből kaphattam információt, ajánlást használatukhoz. Jó-jó, nem éppen az elsők között próbáltam ki őket, de ne is tesztírást várjatok, az alábbiakban csak egy hétköznapi horgászatról olvashattok, ahol történetesen ezekkel az etetőanyagokkal próbálkoztam. Hogy milyen eredménnyel? Hamarosan kiderül!

Zsinórok pergetéshez - fonott vagy monofil?

Kiss Gábor 2010-05-10 07:00:00
Már régen elmúlt az az idő, amikor a horgászok télen szögre akasztották horgászbotjukat és csak az első tavaszi napokon bújtak elő a meleg szobából. A pergetés is sikerrel űzhető az év bármely szakában, de talán tavasszal - amikor ragadozó halaink a fajfenntartással foglalkoznak - van pár hét, amikor a legtöbb pergető horgász szusszan egyet, elcsomagolja a plasztik csalikat, a támolygó villantókat és előveszi a novemberben félredobott felszíni wobblereket. Ezzel párhuzamosan átnézi felszerelését és esetlegesen cserére ítéli kiszőrösödött, megfakult zsinórját. A horgászzsinór felszerelésünk elengedhetetlen része, ám ennek ellenére talán a legkevesebb szó esik róla, amikor horgászfelszerelésünk összeállításán fáradozunk. Az alábbiakban a pergetéshez használatos zsinórok tekintetében írok le néhány általam fontosnak vélt szempontot, bízva abban, hogy egy lépéssel közelebb kerülünk a megoldáshoz, vagyis a jó választáshoz.

Új pergető botok a Spro kínálatában

Kiss Gábor 2010-02-27 07:00:00
Rendhagyó botteszt következik az alábbiakban, a megszokottól eltérően nem egyetlen egy, hanem öt pergető botot veszünk tüzetesebben szemügyre. Hosszuk 2,5 métertől 3 méterig terjed, dobósúlyuk pedig 20-50, illetve 20-70 gramm. A terjedelmi korlátok miatt igyekszem a konkrét adatokra szorítkozni, de természetesen saját tapasztalataimat és ajánlásaimat is megfogalmazom. Bár talán több lesz a táblázat a szokásosnál…

Álom és valóság, avagy hétköznapi horgászatok

Kiss Gábor 2010-02-14 07:00:00
Furcsán indult ez a tél, 1-2 hetes hideg időszakok után jött egy felmelegedés és tavaszt idézően simogatott a napsugár. Általában is nehezen viselem a telet, de ez a változékonyság még inkább megvisel. A Tisza magas, zavaros vízzel hömpölyög, a januárban megszokott esti menyhalazások a megközelíthető partok híján maradnak el, a közeli állóvizeken pedig szinte senki sem horgászik, hiszen a befagyás peremén egyensúlyoznak. Egy-egy hidegebb éjszaka után reggelre jég borítja a tavat, amely délutánra itt-ott enged szorításából. Vagyis azért mégiscsak lehetne pecázni, így nem alszom nyugodtan. Ráadásul a Haldorádón remek cikkek jelennek meg a hidegvízi feederes pontyozásról…

Hogyan válasszunk pergető botot?

Kiss Gábor 2010-01-29 07:00:00
Abban a szerencsében van részem, hogy több kiváló pergető horgász barátom is van, és szinte titkolózás nélkül megosztjuk egymással tapasztalatainkat halakról, vizekről, módszerekről és felszerelésekről egyaránt. Legtöbbször hamar közös nevezőre jutunk, ám van egy kivétel, ez pedig a horgászbotok kérdésköre. Mindenkinek megvan a kedvence, mindenkinek megvan a saját ízlése. Udvariasan kipróbáljuk, megdicsérjük ugyan egymás felszerelését, de a legtöbbször örömmel vesszük kézbe újra saját, jól megszokott horgászbotunkat. Természetesen igyekszünk meggyőzni a többieket saját igazunkról, ki műszaki adatok, privát mérések, elemzések segítségével, ki szubjektív szempontok figyelembevételével. A műszaki elemzéseket meghagyom hozzáértőbb barátaimnak, én az alábbiakban szubjektív szempontokat osztok meg veletek.

Wobblerek karbantartása

Kiss Gábor 2010-01-13 07:00:00
Az ünnepek alatt, a harmadik kiló bejgli elfogyasztása után szoktam sort keríteni wobblereim karbantartására. Persze nem igazi javítás ez, inkább csak rendszerezés, ellenőrzés, a károk felmérése. Ez nem jelenti azt, hogy szezon közben nem kell wobblereink állapotára figyelnünk, mindössze arról van szó, hogy a horgászat közben nem minden hibát orvosolunk megfelelőképpen, nem minden javítás lesz hosszú távon is megfelelő.

Jó játék a horgászat

Kiss Gábor 2009-12-22 07:00:00
Egy áthorgászott, haltalan éjszaka után azon kaptam magam, hogy szinte fizikai fájdalmat érzek a sikertelenség miatt. Szinte megijedtem. Valóban erről szól a horgászat? Kizárólag darabszámban, kilóban mérhető a siker? Mi történt velem, nem tudok már pusztán a horgászatnak örülni? Talán mégis, így elhatároztam, hogy legközelebb egy kényelmes, kellemes, csónakázós, szemlélődős pecázásra rendezkedek be.

Hogyan válasszunk pergető táskát?

Kiss Gábor 2009-12-17 12:00:00
Az alábbiakban egy konkrét pergető táska bemutatásán keresztül próbálok meg néhány irányvonalat felvázolni azzal kapcsolatban, hogy milyen szempontok alapján érdemes a boltok polcain kutakodnunk. Persze ezek erősen szubjektív szempontok, ám bízom benne, hogy éppen ezért lesz elolvasásra érdemes.

Gumis csukák apropóján - Spro Spira-Tail twisterek

Kiss Gábor 2009-12-07 07:00:00
Sokféleképpen lehet horgászni, ezért is olyan népes a horgászok családja, és ezért nem lehet megunni ezt a hobbit sohasem. Az emberek különbözőek, és a horgászat megadja azt a lehetőséget, hogy ezt a különbözőséget érvényre juttassuk. A rengeteg alkalmazható technika közül mindenki megtalálja előbb vagy utóbb a számára legizgalmasabbat, legmegfelelőbbet. A pergetésen belül további szakosodási lehetőségeink vannak, hiszen más technikát, más hozzáállást kíván a wobblerezés, megint mást a villantózás vagy a twisterezés, gumihalazás. Persze a legtöbb pergető horgász ötvözi, váltogatja a csalikat, de egyfajta szezonalitás tetten érhető. Ahogy a nyáron a felszín közelében vadászó rablóhalak megfogására leginkább a wobblerek alkalmasak, úgy vált a késő őszi, téli, fenék közeli horgászatok legsikeresebb csalijává a twisterek, gumihalak családja. A Spro Spira-Tail twister egy olyan plasztik csali, amelyet mindenképpen érdemes közelebbről szemügyre vennünk, hiszen bárhogy is ellenkeztünk, elérkezett a tél és vele a twisterezés igazi ideje.

Arany középút? A Spro HS Signature Allround pergető bot

Kiss Gábor 2009-11-23 07:00:00
Van egy kedves barátom, aki sok mindent túlbonyolít nonszensz módon azzal, hogy a tökéletességre törekszik. Így van ez a horgászatban is, ahol mindig a tökéletes eszközt keresi. Ráadásként kellően konok ahhoz, hogy feltételezéseivel, ötleteivel az őrületbe kergessen. Legutóbb az univerzális pergető bot került terítékre, olyan pálcát szeretett volna, amely kellően érzékeny a sügér horgászatához, de alkalmas folyóvízi gumihalazásra is, és nem mellesleg megfelel a támolygó villantózás követelményeinek is. A harcsa ugyan nem került szóba, de az első pillanatokban azt hittem, ugrat. Lendületből kinevettem és csak közben jöttem rá, hogy bizony rettentően komolyan gondolja. Több hétbe telt, mire eljutottunk odáig, hogy meggyőztem, univerzális bot márpedig nem létezik, maximum olyat lehet találni, amely értő kezekben változatos körülmények között is megállja a helyét. Ez azonban nagyon nehéz feladat és csak a valóban prémium minőségű horgászbotok között lehet egy-két alkalmas darab. Azt is bevallottam, hogy nincs tippem, nem tudok segíteni. 2 napra rá érkezett meg a Spro HS Signature Allround horgászbot.

Tiszai pontyozás

Kiss Gábor 2009-11-04 07:00:00
A tiszai ponty számomra - és nem túlzok, ha azt állítom, minden második folyóvízi horgász számára - sokáig a kedves ismeretlen volt. Hallottam persze fogásokról, egy-egy hajnali ugrással meg is mutatta létezését, de horgomat sokáig elkerülte, persze ebben én is ludas voltam, teljesen lekötöttek a rablóhalak. Pár éve egy gyengébb süllőszezon közepette újra rápróbáltam a pontyozásra, mindent a nagykönyv szerint, ám a pontyok továbbra is elkerültek. A következő évben aztán megtört a jég, az egész évben alacsony vízállást produkáló folyón már áprilisban elkezdtem fogni a pontyot…

Nem csak csukára tervezve - PikeFighter wobblerek 2.rész

Kiss Gábor 2009-10-15 07:00:00
Már októbert mutat a naptár, ám még várattak magukra a hideg, esős őszi napok (eddig a hétig). A hónap igazi kellemes, keszegező, pontyozó idővel indult. Meg is mozdult a ponty a Tiszán, innen is, onnan is biztató hírek érkeztek. Én azonban csukát szerettem volna fogni, amire viszont nem voltak túl jók a kilátásaim. Erősen tartotta még magát a vízi növényzet és a táplálékhalaknak eszébe sem jutott elhagyni nyári tartózkodási helyeiket. Ennek megfelelően a csukák is "nyakig" ültek a növényzetben. A cikk készítésének idejében még nem volt olyan igazi rablóhalas idő, de én elindultam, hogy a PikeFighter wobblerekkel üldözőbe vegyem a csukákat. Lássuk, mire jutottam.

Olcsó hús? A Spro PowerCatcher wobblerek

Kiss Gábor 2009-10-06 07:00:00
Olcsó húsnak híg a leve, tartja a mondás, és az élet ezt legtöbbször igazolja is. Mindazonáltal érdemes megkóstolnunk azt a levest, mielőtt véleményt formálnánk róla. A pergető horgászatnál különösen beigazolódik, hogy nem szabad kompromisszumot kötnünk, különösen nem a wobblerek tekintetében, hiszen ezen múlik, hogy kapástalanul dobáljuk át az órákat, vagy sikeresen becsapjuk a ragadozó halakat. Sokszor azonban nem a tapasztalat, hanem a márkahűség, az egyes márkákat övező bizalom vagy éppen egy agresszív reklámkampány alapján vesszük le az adott wobblert a polcról. És sokszor azt hisszük, hogy ami drága, az feltétlenül jó is…

Csukára tervezve - Spro PikeFighter wobblerek 1.rész

Kiss Gábor 2009-09-23 07:00:00
A csuka talán az egyetlen ragadozó halunk, amely horgászatánál a használt műcsalik tekintetében nem az első helyen szerepelnek a wobblerek. Amikor csukára pergetünk, akkor legtöbbször a klasszikus támolygó és körforgó villantók kerülnek elő a dobozokból, amely csalik egyrészt jól bírják a csukafogak okozta igénybevételt, másrészt olcsóságuk folytán bátrabban horgászunk velük az ágas-bogas akadók közvetlen közelében is. Jó pár évig én is csak ezekkel horgásztam, de ahogy okosodtak, fogytak a csukák, kénytelen voltam új műcsalikat is kipróbálni. A tavak mélyebb részein kézenfekvőnek tűnt a gumihalak, twisterek használata, így ezeket már évek óta alkalmazom, ám az utóbbi időben egyre többször került elő a wobbler is a csukaszezonban.

Wobblerezzünk kicsit másképp - Spro Aruku Shad wobblerek

Kiss Gábor 2009-09-09 07:00:00
Wobblerrel horgászni könnyű, hiszen ez a csali szinte automatikusan fogja meg a halat, mindössze annyi a dolgunk, hogy a megfelelő formájú, méretű, színű műcsalik közül kiválasszuk azt, amelyik éppen abban a vízmélységben vontatható, ahol a ragadozók is tartózkodnak, és ami éppen olyan mozgást produkál, amely kiváltja a támadást. Vagyis annyira mégsem könnyű? Sok ezer wobblerből kell kiválasztanunk a nekünk megfelelő darabokat. Azért egy kis gyakorlattal a test formájából, a terelőlap méretéből nagy biztonsággal meg tudjuk tippelni a wobbler tulajdonságait, legalábbis akkor, ha műcsalink az alaptípusok közé tartozik. Ezekkel az alaptípusokkal kezdtünk el általában wobblerezni, és ezekkel horgászunk a legszívesebben, szinte minden alkalommal. Az utóbbi években azonban egyre több terelőlap nélküli wobbler jelent meg a kínálatban, nemcsak a jerk típusúak, hanem a vertikális pergetéshez kifejlesztett csalik is. Persze Magyarországon kevés olyan víz van, ahol a nagy mélységeket kizárólag így lehetne meghorgászni, ám működnek ezek a csalik hagyományos módon, vontatva is.

ASP Jiggin’ Spinner - Az ólomwobbler

Kiss Gábor 2009-08-31 07:00:00
Sok-sok horgász kezdett el pergetni a balinok miatt, hiszen amikor már órák óta ülünk a fenekező felszerelések mögött, akkor nagyon könnyen megfoghatónak tűnik ez az állandóan mellettünk ugrabugráló hal. Látványos rablásaival sokszor incselkedik velünk, szemtelensége nem ismer határokat. Az még elnézhető, amikor métereken át üldözi áldozatát, de azt egyik horgász sem viseli könnyen, amikor szinte karnyújtásnyira rabol a csónak mellett, vagy a sekélyebb homokpadokon a partra kergeti a kishalakat. Elkezdünk hát pergetni, és menet közben jövünk rá, hogy ez a hal legalább annyira rafinált, mint amennyire szemtelen: újabb és újabb trükköket kell bevetnünk, hogy horogra csábíthassuk őkelmét. Erre ajánl alternatívát a Spro által fejlesztett ASP Jiggin’ Spinner is.

Pergetés = Spro…?

Kiss Gábor 2009-08-13 07:00:00
A magyarországi pergető horgászok 90%-ának feltehetően más megoldás jut elsőre eszébe, sőt talán másodikra is. Nem is csoda, hiszen ismert és kevésbé ismert horgászcikk gyártók újabbnál újabb termékekkel, akciókkal kényeztetnek minket. Különösen a műcsalik tekintetében alakult ki egy komoly dominancia, az Amerikában gyártott műcsalik fogósságában hiszünk legtöbben, pedig a tengerentúlon más víztípusokon és más halfajokra horgásznak. A Spro Magyarországon elsősorban a finomszerelékes és a pontyozó horgászok által ismert és közkedvelt, pedig…

Elfelejtett csalik - a kenyérrózsa

Kiss Gábor 2009-08-10 07:00:00
Szinte nincs is olyan horgász, aki ne hallott volna már a kenyérrózsáról mint csaliról, ám alig-alig akad olyan, aki valóban, akár rendszeresen is használná. Jómagam több mint 10 éve tűztem először horgomra, és azóta is előszeretettel használom, amikor a horgászmódszer és a körülmények ezt lehetővé teszik. A napokban újra szép eredményeket hozott, de nem ezen lepődtem meg. Az okozott meglepetést, hogy két olyan horgásztársamról is kiderült, hogy sosem próbálta még ki a kenyérrózsát, akiket horgászati tudásuk, eltökéltségük miatt nagyra tartok, és akik bizony egyes módszerekben messze előttem járnak.

Virágzik a Tisza!

Kiss Gábor 2009-06-24 07:00:00
Temető a Tisza, amikor kivirágzik, tartja a régi mondás, de ünnep is egyben, a folyó ünnepe, hiszen a vízminőség javulásának ékes bizonyítéka a milliónyi kérész násztánca. Aki egyszer látta, megélte, ahogy a rovarok egyre nagyobb tömegben bújnak elő, s végül hatalmas zizegéssel parttól partig borítják a folyót, az soha nem feledi, és minden évben várja, egyre jobban várja ezt a pár napig tartó csodát. Pláne, ha a legyező horgászattal is kacérkodik az illető…
Termék katalógus

Haldorádó
Katalógus

Megjelent a Haldorádó 2024 termékkatalógus, lapozz bele!

Tovább

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.