Pergetés = Spro…?

Pergetés = Spro…?

A magyarországi pergető horgászok 90%-ának feltehetően más megoldás jut elsőre eszébe, sőt talán másodikra is. Nem is csoda, hiszen ismert és kevésbé ismert horgászcikk gyártók újabbnál újabb termékekkel, akciókkal kényeztetnek minket. Különösen a műcsalik tekintetében alakult ki egy komoly dominancia, az Amerikában gyártott műcsalik fogósságában hiszünk legtöbben, pedig a tengerentúlon más víztípusokon és más halfajokra horgásznak. A Spro Magyarországon elsősorban a finomszerelékes és a pontyozó horgászok által ismert és közkedvelt, pedig…

Pár hete egy kis egyesületi tónál sétálgattam, meg-megálltam a horgászok mellett, beszélgettünk pár szót. Pista bácsi a szokásos karikás fenekező botjai mellett gubbasztott.

„Gabikám”, kezdte, „tudod, azt szeretem legjobban a fenekezésben, hogy rettentő izgalmas”. Körbepislogtam, sütött a nap, de annyira mégsem, hogy az öreg napszúrást kapjon, hallótávolságban más pecás nem volt, így rá kellett jönnöm, nem ugrat, valóban így gondolja. „Persze, te ezt nem érted”, folytatta, „sosem fenekezel, pedig ha próbálnád és megtapasztalnád, hogy milyen izgalmas, amikor minden átmenet, minden előjel nélkül a kapásjelző karika egyszer csak felkoppan a bothoz és tudod, hogy igyekezned kell a bevágással”.

Az utóbbi két évben szinte csak pergetek, így megfordult a fejemben, hogy mesélek a balinok vehemens rablásairól, a süllő koppanós rávágásáról, a harcsa, ellentmondást nem tűrő kapásáról, mint azokról a dolgokról, amelyek szerintem izgalmasak. Szerencsére megfékeztem a nyelvem, hiszen pont ez a szép a horgászatban, hogy mindenki megtalálja benne a számára megfelelő és elérhető szépségeket. Nagyon úgy tűnik, hogy számomra az igazi izgalmakat most már csak a pergető horgászat biztosítja.

Pergetett harcsák kontra fenekezett pontyok. Kérdés, melyik az izgalmasabb?
Kitűnő tanulóhal a balin
Folyóvízen megfogni az igazi
A kicsi is ugyanolyan szép
Magyarországon a legtöbben csukára pergetnek

2002-ben kezdtem el komolyabban pergetni, persze voltak előtte is próbálkozásaim, sőt még halat is fogtam, de ez idő tájt kerültem olyan horgászokkal kapcsolatba, akik képesek voltak egy szál pergető bottal elindulni akár egy 200 km-re lévő horgászvízre is. Nem hittem volna, hogy valaha nekem is lesz ekkora önbizalmam. Az első közös horgászatunkon természetesen sok-sok horgászfelszereléssel jelentem meg, ám barátaim nem hagyták magukat, és indulásnál mindent elkoboztak a pergető boton kívül. Nem bántam meg, teljesen amatőrként azon a délutánon 5 csukát fogtam.

Ezen a télen kaptam egyiküktől ajándékba az első pergető botomat, egy Spro Proton Spin, 2,7 m-es, 20-40 grammos pálcát. Akkor még azt hittem, ezzel hosszú évekre le is tudtam a pergető felszerelést. 2 évig bírtam is, mindenre ezt a botot használtam: sügérre, balinra, süllőre, csukára, sőt még harcsára is, bár mondjuk harcsát nem fogtam, de azt hiszem, harcsáztam :-) Aztán egy szeles, hűvös szeptemberi éjszakán kabátba akasztottam egy 5-6 kilós amurt, derekasan ki is fárasztottam, de nem akartam kiemelni, úgy gondoltam, hogy a fáradt halból egy gyors mozdulattal kitolom a spiccgyűrűig feltekert wobblert. Nem volt elég fáradt a hal, háromba tört a botom.

Azóta sok idő eltelt és egyre többet és többet pergetek. Nem csak a felszerelésem szaporodik, egyre több a tapasztalatom is. A horgászboltokban mindig megnézem az újdonságokat, sok pergető bot és orsó megfordult a kezemben, jelenleg is 7 pergető sorakozik az állványomon, de a Spro termékeket egyedül a 9400-as Blue Arc orsó képviseli. Pedig…

Az első csukák egyike, háttérben szinte látszik az a bizonyos bot
Az első időszakban véletlenszerűen kerültek horgomra a sügérek…
… amikor kifejezetten rájuk horgásztam, akkor se a klasszikus sügérező csalikat használtam
A Blue Arc orsó már bizonyított

A napokban került kezembe a Spro teljes katalógusa, ahol meglepődve tapasztaltam, hogy az általános pergető botszériákon felül 6 oldalon kizárólag a Spro pergető specialistája, Henk Simonsz által fejlesztett horgászbotok sorakoznak, majd továbblapozva 49 oldalon keresztül következtek a műcsalik. Hol vannak ezek a termékek? Miért nincsenek a horgászboltok polcain? Miért nem hallok róluk?

Részlet a Spro katalógusából. Nem árulnak zsákbamacskát, kódok helyett ezen az ábrán egyértelműen jelzik, melyik csalit milyen vízmélységben tudjuk használni (a teljes katalógus egyébként a www.spro.nl oldalon elérhető)

A Spro céget 1994-ben hollandiai székhellyel alapította a vezető japán horoggyártó, a Gamakatsu, azzal a céllal, hogy termékeinek, elsősorban kiváló minőségű horgainak európai elosztója legyen. Az anyavállalat egyébként 1955-ben született, majd 1976-tól már nemcsak horgokat, hanem kiváló minőségű horgászbotokat is elkezdtek gyártani. 1987-től kezdve, amikor is megszületett a Gamakatsu Co. Ltd, a cég már a horgásztermékek teljes palettáját kínálja a vásárlóknak.

Nem tartott sokáig felismerniük, hogy Európában is érdemes megjelenni szélesebb termékkínálattal, ám a horgászok szerencséjére azt is felismerték, hogy a teljesen eltérő horgászati szokások új termékcsoportokat, új fejlesztési irányvonalakat kívánnak meg.

Magyarország az első piacok között volt, ahol megjelentek a Spro termékek, így a vásárlók, kereskedők visszajelzései alapján történő termékfejlesztés számunkra igen kedvező irányt vett. Ez eredményezi azt a nagyon kellemes állapotot, hogy a Spro márkanéven forgalmazott termékek több mint ötven százaléka olyan termék, amely a mi vizeinken is használható, nem egy közülük kifejezetten nekünk lett fejlesztve. Elsősorban a finomszerelékes vonalon Döme Gábor és Walter Tamás révén olyan termékek kerülnek forgalomba egész Európában, amelyeket a magyarországi viszonyokhoz igazítva fejlesztettek. Jólesik leírni, hogy van olyan gyártó, aki ezt fel tudta és fel merte vállalni. Nem kis szerepe van ebben a magyarországi forgalmazónak, a Top Fish 2001 Kft.-nek és Scharf Istvánnak, aki kőkeményen érvényesíti a magyar horgászok igényeit.

A pergetéshez használt termékek fejlesztése sem véletlenszerűen történik, biztosan sokan hallották már Henk Simonsz nevét, aki a Spro pergető termékeket képviseli világszerte. (Számomra Ő az az ember, aki 10 kilósnál kisebb csukával nem fényképezkedik :-))

Elsősorban kapitális csukák mögött látjuk mosolyogni
Ám Henk Simonsz a fotók tanúsága alapján balint is fog :-)

A termékpaletta kialakítása nem a hagyományos módon történik, nem a mérnökök fejlesztenek a saját ötleteik alapján az íróasztal mellett, nem az elkészült terméket kell minősítenie a teszthorgásznak, hanem a teszthorgász az, aki megmondja, mit is kell fejleszteni. A tesztelő a tervezés és gyártás minden fázisához hozzáférhet, így a termék kialakítása a legapróbb részletekig finomítható. Henk Simonsz nem egy pergető specialista, Ő a pergető termékcsalád minden egyes fejlesztésének a felelőse és irányítója. A rossz nyelvek szerint nagyon kevés termék az, amely első vagy második nekifutásra megfelel az általa felállított nagyon szigorú követelményeknek. A botok tekintetében például a HS jelölésű termékeknél alap a Fuji gyűrűsor és orsótartó, a portugál parafa borítású nyél és persze a japán szénszál mint alapanyag.

A Gamakatsu 1992 óta az amerikai piacon is működik, és termékei ott is igen népszerűek. A horgászat a tengerentúlon szinte egyenlő a pergetéssel, így az Amerikában szerzett tapasztalatok nagyban segítik a Spro pergető termékeinek fejlesztéseit.

A Henk Simonsz által fejlesztett PikeFighter Junior kifejezetten csukázásra készült…
… a magyar horgászok viszont élen járnak abban, hogy a termékeket nem mindig rendeltetésszerűen használják :-)
ASP Jiggin Spinner, balinozásra tervezve

A Spro magyarországi képviselete most látja elérkezettnek az időt, hogy a finomszerelékes felszerelések mellett a pergető felszereléseket is jobban megismertesse, elérhetővé tegye a vásárlók számára. Én addig a pillanatig, amíg kezembe nem került a Spro katalógus, azt hittem, átlátom a viszonyokat, rálátásom van a pergető felszerelésekre, ismerem a gyártókat, kategorizálni tudom a fellelhető termékeket. Tévedtem, a Spro tekintetében biztosan. Kiváló termékek sora vár arra, hogy megismerjük őket. Reményeink szerint az elkövetkező időszakban hónapról-hónapra be tudunk mutatni olyan termékeket, amelyek eddig nem, vagy kevésbé voltak ismertek. Természetesen sor kerül botok, orsók bemutatására, műcsalik ismertetésére és a kiegészítő felszerelések se fognak kimaradni a sorból. Így együtt készülhetünk a lassan, de biztosan közeledő pergető szezonra. Bár az igazi pergető horgászok nyilván osztják a véleményem: pergető szezon nem létezik, csak pergető életforma.

(x)
Kiss Gábor (kissgabor)
Fotók: Magyar Anita, Kiss Gábor

* Amennyiben nem jelennek meg a kommentek, úgy szükséges a böngészőben bejelentkezni a Facebook profiljukba!

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.