Salmo újdonságok a 2018-19-es évben

Salmo újdonságok a 2018-19-es évben

A Salmo eddig is sok újdonsággal lepett meg bennünket évről évre. A fejlesztés természetesen nem áll meg, hiszen ott van a Salmo csalik megálmodója, Piotr Piskorski, aki a legutóbbi évben sem tétlenkedett. Több kisebb fejlesztés mellett talán az egyik legnagyobb dobás ebben az évben a Salmo Squarebill.

Egyediesség és természetesen fogósság jellemzi a Salmo műcsalikat

A Salmo műcsalik legnagyobb népszerűségnek örvendő családja a Hornet, nem véletlen, hogy nagy figyelmet fordítanak, a folyamatos minőségellenőrzés mellett a továbbfejlesztésére is. Ezért jöttek létre a feles csalik, vagyis azok a méretek, amelyek nem egész centiméter hosszúak, ilyen például a 4,5 centiméteres változat. Ezek a csalik forradalmi újításon estek át, a műanyag testbe építettek speciális, távdobást elősegítő Infinity Cast System rendszert. Plusz apró üveggolyócskák felelősek a csali megszólalásáért, vagyis a csörgősségért. Ezek a csalik napjaink egyik legjobb horgával vannak szerelve, KVD Mustad horgokkal. Természetesen a bevált forma megmaradt, de ezekkel a plusz tulajdonságokkal felvértezve még fogósabbá tették a Salmo mérnökei ezt a csalit.

Az új, 3,5-es változat
Ezzel a csalival, nagyon sok lehetőségünk van

A legújabb, 3,5 és 5,5 centis méret igazán mindenes csalinak mondható, ezzel tényleg minden ragadozó becsapható, legyen az egy domolykó vagy akár egy harcsa. Univerzális alkalmazhatóságát mérete mellett a formája is meghatározza, ugyanis a legtöbb táplálékhal mozgása leutánozható vele. Színválasztéka a Salmóhoz méltóan igen széles skálán mozog, így mindenki megtalálhatja a saját igényének, vagy inkább a halak igényeinek legmegfelelőbbet.

Az 5,5-es változat, már a nagyobb ragadozókra van méretezve, ezt mutatja merülési mélysége is, ami kettő méter

Hasonló tulajdonságokkal vértezték fel a legújabb, 9 centiméteres Rattlin Salmo Sting wobblert is. Itt azért nehezebb dolga volt a mérnököknek, ugyanis ahogyan a csomagolás címkéje is jelzi, egy suspending, vagyis lebegő csaliról van szó. Ez annyit tesz, hogy a csomagoláson zöld címkét találunk, és ami fontosabb, a csomagban a lebegő mivoltából adódóan egy nagyon széles skálán felkínálható csalit. Ennek köszönhetően, ha a csali vezetése közben megállunk vele, akkor ugyanabban a vízmélységben marad, ahol éppen az adott pillanatban van. Ez példádul akkor fontos, ha inaktívak a halak és „csak” követik a csalit. Ekkor a megállított csali ott marad a ragadozó orra előtt, és sok esetben ez hozza meg az átütő sikert. Egy dologra azonban nagyon kell figyelni, ugyanis a lebegő tulajdonságát el tudja veszíteni egy túl durva előke használatával, ezért ennél a csalinál kerüljük a nehéz előkék vagy a nagy kapcsok alkalmazását, mert ezekkel süllyedővé tesszük a csalit. Bár az utóbbi egy hasznos trükk is lehet bizonyos esetekben.

Ez balinra is fogós lesz

A csalit normál módon vagy hirtelen rángatásokkal is lehet vezetni, mindkét vezetési forma kitűnő csukára, sügérre vagy akár süllőre is, illetve balinra is kiváló lehet. A 9 centiméteres Rattlin Sting esetében 11 grammos súllyal érték el, hogy lebegő legyen, jellemző bevontatási stílussal pedig átlagosan 1 méteres mélységbe küldhetjük le.

A zöld címke jelzi a lebegő tulajdonságát

Következzen a legújabb Salmo csali, a Squarebill! Ez a csali a hagyományos Salmo csalikat idézi, ugyanis a test felépítése itt nem műanyag, nem csörgős, illetve nincs benne az előző kettő csalinál már említett távdobást elősegítő Infinity Cast System. Ez a csali a formájából és súlyából adódóan eleve kiválóan repül. 

Egyediségből valóban nincs hiány

A csalit egyébként elsősorban a feketesügér-horgászok részére fejlesztették, azonban ez nem jelenti azt, hogy a hazai vizeinkben a balin, a csuka vagy akár a harcsa ne imádná. Aki ismeri a fogós harcsa- és balincsali formákat, az már biztosan első látásra szemet vetett erre a csalira. Természetesen ez is a legmodernebb KVD horgokkal van szerelve, és ami elsőre szembeötlő az egyedi duci forma mellett, az a szögletes terelőlapát, amit már a csali neve is sugall: square, vagyis négyszög.

A spéci terelőlap egy szép süllőt eredményezett az akadó mellől

Ez a terelőlap nemcsak a megfelelő veretést biztosítja, hanem vele a wobbler elé kerülő ágak, kövek is könnyebben elkerülhetőek. Ez természetesen nem azt jelenti, hogy annyira intelligens a csali, hogy észreveszi az akadályt: a széles és megfelelő helyen elhelyezett speciális terelőlap az elé kerülő akadályba ütközve picit eltéríti a csalit, megakadályozva ezzel a horgok elakadását. Ez rendkívül fontos tulajdonság, ugyanis így bátrabban meghorgászhatjuk vele az akadók környékét, ahol eleve nagyobb a ragadozók megfogására az esély. A Squarebill kettő méretben érhető el: az 5 centiméteres 14 grammos és átlagosan 1,5 méter mélyen vezethető, a 6 centis változathoz már 21 gramm társul, amely átlagosan 2 méteres mélységben vezethető.

Hasonló szépségeket mindenkinek a Squarebill horgára!
Nem mellékesen az első Pergető Parádén a legjobb új wobbler díját is elnyerte

Forrás: Lukácsi Béla

* Amennyiben nem jelennek meg a kommentek, úgy szükséges a böngészőben bejelentkezni a Facebook profiljukba!

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.