Lehűlő vizeken „hintázva”

Lehűlő vizeken „hintázva”

Folyóink rohamosan hűlnek, és ragadozóhalaink egyre agresszívabban táplálkoznak. Ezzel egyenesen arányosan én is egyre több időt töltök csónakomban ringatózva a folyókon, zsinórom végén pedig egy különleges gumihal riszálja lágy plasztikból készült testét. Ez nem más, mint a Nevis Swinger, magyarul „hintázó”, „himbálózó”. A folyó ringatásától elandalodni azonban nincs esélyem, mert a Swinger erőteljes, szélesen lengő mozgásának nem tudnak ellenállni a ragadozók és vehemens kapással ragadják el csalimat a mélyben.

A címben szereplő „hintázás” tehát nem (csak) a csónakos horgászat szépségeire utal, hanem a Nevis egyik 2015-ös gumihalának fantázianevére. A Swinger névre keresztelt csalit a modern plasztik csalis horgászat igényeinek megfelelően alakították ki: kellően lágy, bordázott testű, emellett a hátán és hasán bevágott a könnyed off-set horgos felkínálás érdekében. Jól eltalált méretekben (7 és 9,5 cm) és fogós színekben készül, anyagába pedig csalogató adalék is kerül hatásosságának növelése céljából.

Jól kitalált színkombinációk
A szitakötő még napozik az erőtlen őszi napfényben, de már nem sokáig élvezheti a kellemes időjárást

De nem ezek teszik számomra oly kedvessé, hanem egészen élethű ringatózó mozgása. A faroktő szépen elvékonyított, korong alakú farok pedig kifejezetten nagy. E tulajdonságainak köszönhetően a csali nagyon intenzív mozgásra képes még lassú bevontatás esetén is.

A farokrész…
… és a test is jól átgondolt
Off-set horgok az elakadásmentes pergetéshez

Különlegessége, hogy nemcsak a korongfarka mozog, hanem az egész test átveszi annak remegését, és rendkívül attraktív, billegő mozgásba kezd. Úgy riszálja magát a Swinger, mintha táncolna a vízben, kicsit hasonlít a Rapala wobblerek könnyed, oldalirányú billegésére, hintázására, és ez igazán eredményes csalivá teszi.

Hagyományos jigfejeken…
… és off-set horgokon is felkínálhatjuk
Akadómentes terepen hagyományos ólomfejjel használjuk, akadóban pedig cheburashka jigen, off-set horgon

Az első pozitív visszaigazolást még tavaly télen kaptuk, hiszen a süllőtilalom előtti időszakban már teszteltük ezeket a csalikat, és már akkor látszott, hogy a velük szemben támasztott nagy elvárásoknak megfelelően hozni fogják a várt eredményeket.

SPRO cheburashka fejek
Februári süllő

Aztán a süllőtilalom lejártával, a nyári süllőzések során is adott halat a Swinger. Habár ebben az időszakban a kősüllőzésre több időt szántuk, és ehhez inkább a Nevis Longert használtuk, a Swinger már ekkor is adott néhány szép süllőt. Sőt, nemcsak a Tiszán fogta nekünk a halakat, de nyaralásunk során a Balatonon is bizonyított, ahol a túra legnagyobb süllőjét a Swingernek köszönhettem.

Egy balatoni süllő Swingerre
Szép köves a Tiszából
Nyáron a kövesek is ették az újdonságot

Aztán lassan elkezdett hűlni az idő és vele együtt a víz is. Az ősz hírnökeként érkező első szebb süllők is horogra kerültek, amiket Swingerrel fogtunk. A jól kevert színeknek köszönhetően minden körülményhez tudtunk alkalmazkodni, így nemcsak nappal és fényváltáskor, de este is eredményesek voltunk az új típussal.

A nyári kánikulában, a „csipkelődő” halakat is megfogta a Swinger
Éppen csak, hogy odaragadt
Csodás nyáresti ragadozó

A Bodrogon a töklevelek, akadók közül csukákat fogtunk az off-set horgon felkínált csalival, a Tiszán pedig a süllők ették a Swingert mind off-set horgon, mind hagyományos jigfejeken.

Este fogott nemes süllő
A csukák imádják a Swingert
A narancssárga szín titkos favoritom

Az őszi hideg kapujában a sügérek is sokkal agresszívabbak lettek, és az egészen nagyméretű csaliknak is nekiszaladtak. Így például több szép csapó is áldozatául esett ennek a zömök plasztiknak.

A csapó sügérek már az ősz színeibe öltöztek
A kis csíkos ragadozók egészen nagy csaliknak is nekirontanak
Az off-set horog őt is megfogta

A tél küszöbén állunk. Habár még mindig messzinek tűnik az igazi téli plasztik csalis időszak, a Swinger máris bizonyította létjogosultságát. Süllőt, kősüllőt, csukát, harcsát és balint is fogtam már vele, így a legsokoldalúbb csalik egyike számomra.

A jó mozgású gumihalakat a harcsák is szeretik

Persze a Nevis Swinger sem csodacsali, de jól használható, jó minőségű alternatívát jelent a pergető horgászok számára. Kíváncsian várom a téli, fagyos horgászatokat, ahol mindig lesz majd velem néhány „hintázó” gumihal.

A csukának szánt, off-set horgon felkínált csalit egy balin ütötte le süllyedés közben
A horog tökéletesen akadt
Szia!

Írta: Szalai Gábor László
Fotók: Rónavölgyi Edina, Riczu Roland és Szalai Gábor László

* Amennyiben nem jelennek meg a kommentek, úgy szükséges a böngészőben bejelentkezni a Facebook profiljukba!

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.