Harcsára hangolódva

Harcsára hangolódva

Szeretett Dunámat járva egyre gyakrabban kapom fel fejemet a kuttyogató éles hangjára, de csurgói süllőportyáimon is rendre tapasztalom a harcsára próbálkozók töretlen lelkesedését. Szerencsére nemcsak horgászból, de harcsából is egyre több van felénk, melyek évről évre könnyedén gyarapítják súlyukat a bőséges takarmányhalon. Sok horgász próbálkozik a nyár derekától elcsípni egy-egy szép példányt, s bár láthatóan nem ez a faj a fő profiljuk (ehhez a körhöz tartozom én is), mégis igyekeznek a nem túl drága, de persze nem is túl silány felszerelésükkel nekivágni annak a kalandnak, amelynek senki nem mondja meg előre a forgatókönyvét. Happy end vagy kudarc? Bizony, korántsem mindegy…

Horgásszak bárhol és bármire is, a felszerelés kiválasztásánál már régóta az arany középutat választom. Elkerülöm a pocsék minőséget, mert a hazárdjáték és a bosszankodás nem az én világom, és ugyancsak kikerülöm a csillagászati összegű portékákat is. A harcsás cuccokkal is pont ez a helyzet, így hát olyan felszerelést kerestem, melynek ára ésszerű keretek között mozog, és egy pár szezonon keresztül bírja azokat a megpróbáltatásokat, melyeket egy jobb hal akasztásakor-fárasztásakor tudnia kell állnia.

Nem a külsőségek, hanem a méretei nyűgöztek le, és persze az árcédulára írt összeg is szimpatikus volt

Véleményem szerint a tízezer forintos kategóriában az ET Specialist Catfish a legátgondoltabb választás. Minden paraméterrel rendelkezik, amellyel egy harcsahorgászatra tervezett tekerőnek rendelkeznie kell, rengeteg zsinór ráfér, a hajtómű egyszerű és megbízható, és a különálló lényegi egységei (tányérkerék, dobemelő tengely, csapágyak) duzzadnak az erőtől.

Ha sokat nézegetem, még akár kis túlzással szépnek is nevezném

A metálszürkére fújt grafit orsóház kimondottan jól áll neki, a küllem viszont totálisan másodlagos az én megítélésem szerint egy ilyen, 636 grammosra hízott monstrum esetében. Őszintén, ki fogja nézegetni az ölében pihenő orsót kuttyogatáskor vagy az éjszaka vaksötétjében a fárasztás ramazúrija alatt? Szépen fut, jól ki van egyensúlyozva és borzasztóan masszív, ez a lényeg!

A jó zsinór elengedhetetlenül fontos a választott módszerhez. Erős monofil is tökéletes kuttyogatáshoz, fenekezéshez
A monók mellett az extra erős fonottak kiválóak behúzáshoz, bójázáshoz és persze pergetésnél is elengedhetetlennek bizonyultak!

Az ET Specialist Catfish a pergetés kivételével minden harcsás módszerhez bátran ajánlható. Zsinórbefogadó képességével is elégedettek lehetünk: a 0,40 mm-esből 400 métert tekerhetünk a 75,5 mm (!) átmérővel rendelkező alumínium dobra! Az ötvenes zsinórból lényegesen kevesebb, 250 méter csévélhető fel, de még ez is több mint elég a fent felsorolt módszerek valamelyikéhez.

Sokan csak fonottat használnak, semmit nem bízva a véletlenre
Azt hiszem, ez mindent elárul. Ha egy orsó a legvastagabb fonottat is így szedi, akkor ott már nagy baj nem lehet

A nagyhalas orsókra jellemző áttétellel rendelkezik a Catfish is, egy hajtókar-fordulat alatt négyszer szalad körbe a rotor a tengely körül (4,1:1). Jobb nem is lehetne erőkifejtés szempontjából, a terhelés maximálisan egyenletes elosztására. Orsónk 5 golyóscsapággyal és tűgörgős visszaforgásgátlóval van szerelve, tehát minden kritikusnak számító ponton csapágyas alátámasztást találunk, mint például a zsinórvezető görgőn és a tányérkerék mindkét oldalán is.

A pontosan 75,5 mm átmérőjű dob alatt lapul az óriáslamellás fékrendszer
Masszív, jól terhelhető rotor kottyanás nélkül teszi a dolgát
Óriáslamellás fékrendszer, mely akkor enged, amikor kell, még a legszorosabb tartományban is
Dobemelő tengely 6 mm vastag acélból!
A legmegbízhatóbb kulisszás dobemelés túlméretezett tányérkerékkel

A precízen kidolgozott, extra erős grafit házban a legmegbízhatóbb konstrukciót találjuk, a kulisszás vagy más néven kinyomó kerekes dobemelő mechanizmust. Az öntvény tányérkerék túlméretezett, pusztán azért, hogy jobban és tovább bírja az a terhelést, melyet állnia kell a harcsa fárasztása során. Meglepődve fogjuk tapasztalni, hogy még a legnagyobb erő ellenében is könnyebben fogjuk tudni hajtani orsónkat a megszokottnál.

Egy új generációs, a legkomolyabb igényeknek is megfelelni tudó harcsás fonott zsinór teflonbevonattal
Minden igényt kielégítő Koós harcsás horgok élő halhoz, vagy akár nadályhoz, piócához

Az orsóhoz természetesen botot is ajánlok. Ha maradni kell a csónakos megoldásnál (mely ugye harcsázásnál csupa előnyt jelent), akkor rövid (csónakos) botnak a kompozit anyagú Gold Star TGV Cat ajánlható jó szívvel, mely tökéletesen passzol az orsóhoz és a pénztárcánkat a legjobban kíméli. A kisebb harcsák megfogásához pont elegendő a terhelhetősége, 25-30 kilóig teljesen jók vagyunk vele, 100-300 grammos tartománya és rugalmassága eddig garantáltan kiszolgál minket.

Gondosan bandázsolt gyűrűi, erős üveg spicce akár a jövő minőségi irányelvei is lehetnének
Talán a legolcsóbb harcsás cucc, amivel jó eséllyel mi jövünk ki az ütközetből győztesen

Végezetül hadd ajánljam figyelmetekbe a kapitális harcsák elejtésére is alkalmas felszíni harcsázó szereléket. Koós mester stupekja tartalmaz minden elemet, amire az adott horgászmódszer sikerességéhez szükség van. Ennek segítségével a horgon elhelyezett csalit a vízfelszín közelében kínálhatjuk fel a harcsának úgy, hogy közben a gubancolódás esélyét minimálisra csökkentjük.

A legeredményesebb felszíni harcsás szerelék! 85 cm hosszú üvegszál, kb. 300 gramm teherbírású habúszóval
A 60 kg szakítószilárdságú Sufix Super Cat fonott zsinórra kötött egyágú Maruto 10/0 méretű horog és az alatta található háromágú 6/0 méretű 4X erősségű Grizzly horog nem ismer tréfát, ha a felszínen úszó csalihalra rabol a harcsa!

Forrás: Halmos Mihály

* Amennyiben nem jelennek meg a kommentek, úgy szükséges a böngészőben bejelentkezni a Facebook profiljukba!

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.