Hivatalosan is világrekord a 135 kilogrammos harcsa!

Hivatalosan is világrekord a 135 kilogrammos harcsa!

Talán sokan emlékeznek az elmúlt évben fogott harcsára és annak történetére. Akkor sokan kételkedtek abban, hogy valóban világrekord harcsáról van-e szó. Egyáltalán, mitől lehet világrekord egy hal? Ezt a témát járjuk körbe, közben felelevenítjük Zsédely Attila szenzációs fogását.

Egy kis emlékeztető!

Kezdjük az előzményekkel. Egy ajkai horgász - Zsédely Attila - úgy gondolta, kipróbálja a harcsapergetést. A harcsázás addig sem volt neki idegen, viszont a harcsapergetés még újdonság volt számára, ezért megpróbált tájékozódni, így került kezébe a Harcsa wobbleres horgászata című DVD, ami pont ezt a témát járja körbe. Attila megbízott a filmben elhangzott dolgokban és megfogadta az abban elhangzó tanácsokat. Beszerzett egy megfelelő felszerelést, ami minden elemében kiállja a próbát. Megfelelően erős, de nem nehéz botot választott, a filmben ajánlott Spin Blade by Lukácsi & Kovács 80-120 gramm dobósúlyú botja tökéletes volt a célra, az orsó is a filmben ajánlott, mégpedig a Ryobi Applause 6000-es darabja került a botra. Ezenkívül a felszerelés minden elemét kifejezetten nagy harcsára számítva állította össze, a wobbler horgait Ownerre, a kulcskarikát pedig Predatek márkájúra cserélte. Természetesen az még kevés egy harcsa kifogásához, hogy megvan a megfelelő felszerelés hozzá, ráadásul Attila rövid idő alatt szeretett volna kapitális harcsát fogni. Ezért olyan helyszínt keresett, ahol minden nap nagy eséllyel foghat igazán nagy harcsát. Hosszas hercehurca után végül a Pó folyón kötött ki, ahol valóban minden dobásban benne van a nagy harcsa ígérete. Nem is húznám tovább, mivel sokan ismerhetik már a fogás történetét. Sikerült Zsédely Attilának egy 135 kilogrammos harcsát fognia, ami a méretéből ítélve jogosan pályázhatott a horgászbottal kifogott legnagyobb harcsa világrekord címre.

Igen ám, de mitől lesz egy harcsa világrekord? A válasz egyszerűnek tűnik, ez az eddig kifogott legnagyobb példány. Na, igen, de ki ellenőrzi le ezt egyáltalán, és ki tartja pontosan nyilán ezeket az adatokat? Egy bemondott tömeg és egy fotó nem biztos, hogy a valós adatokat tartalmazza. Lehet egy apró termetű horgász, aki mellett egy 90 kilogrammos harcsa simán 140 kilogrammosnak tűnhet… a világ minden tájáról érkezhetnek egymást felüllicitáló hiteltelen fogások, amik az egész rekordlistát hiteltelenné teszik, tennék. Valószínű, hogy sokan nem hallottak még a jelenleg fennálló magyarországi kősüllő rekord állítólagos történetéről. Volt olyan, aki azt állította, hogy egy sötét színezetű fogas süllőnek kitörték a fogait, és egy rossz minőségű fotón beküldve az lett az új magyarországi abszolút rekord a maga 3,2 kilogrammos súlyával. Érdekes, hogy ez a legrégebben fennálló rekord az összes halfaj közül. Sajnos sorolhatnánk még ilyen történeteket. Persze lehet, és van is olyan szervezet, ami utánajár minden részletnek, ami egy rekordfogáshoz kapcsolódhat. Attila nem volt rest és utánajárt a dolgoknak, hogy nemzetközi szinten hol tartják nyilván a hasonló fogásokat, és egyetlen olyan nemzetközi szinten is elismert szervezetet talált, ami nyilvántartja a világrekordnak számító fogásokat, ez pedig az IGFA (International Game Fish Association). E szervezetnek az Amerikai Egyesült Államokban van a székhelye, de szinte minden országban van olyan képviselője, aki elmegy a bejelentett fogásokat és azok körülményeit kivizsgálni.

Egy ilyen szervezetnél nem egyszerű bejelenteni egy világrekordot: először is regisztrálnunk kell, ami 80 USA dollárba kerül. Ezután indíthatjuk el a hitelesítési procedúrát - hihetetlen adatmennyiséget kérnek be. Természetesen alap, hogy tanúk legyenek, és legyen egy jó minőségű fotó, ezenkívül hivatalos személynek kell igazolni a tanúk valódiságát, be kell küldeni a mérleg hitelesítésének másolatát.

Érdemes a fogás, mérlegelés minden részletét dokumentálni

A felszerelésről mindent pontosan fel kell jegyezni, a bot súlyát, márkáját, hosszát. Küldeni kell egy darabot a zsinórból, a horgot is el kell küldeni, egyszóval minden apró részletre kíváncsiak. A beküldött anyagot egyébként gondosan tárolják - arra az esetre, ha később valami kétség merülne fel -, így bármikor újra felül tudják vizsgálni a rekordot.

Természetesen ez magában nem elegendő. A mérleget személyesen leellenőrzi egy háromtagú bizottság, hogy valóban hiteles mérlegen történt a mérlegelés. Ezután még tíz darab aláírás kell a végleges pecséthez, ezek a személyek különböző szempontokból vizsgálják a fogás hitelességét, többek között egy halbiológus is megvizsgálja az adatokat. Viszont ha az utolsó aláírás is megvan, akkor végre hitelessé válhat egy világrekord.

Íme, az oklevél az abszolút világrekord harcsáról
Sőt egy másik kategóriában is rekordnak bizonyult, bár ez az elsőből egyenesen következik

Természetesen felmerül a kérdés, vajon megéri utánajárni és végigcsinálni ezt a procedúrát? Szerintem igen! Így nem kell attól félni, hogy bemondott adatok alapján egy valótlan fogás szorítsa le a rekordot. Ami nem kézzelfogható, de minden horgásznak, jelen esetben magyar horgásznak dicsőségére válik, hogy így a világ számos országában beszámolnak a fogásról - például az ESPN Outdoors is írt a világrekord harcsáról, és ez csak a jéghegy csúcsa!

A világot bejárt fotó

Így már kétség sem férhet ahhoz, hogy jelenleg magyar horgász büszkélkedhet a hivatalos világrekord harcsa kifogásával!

(X)
EnergoTeam

* Amennyiben nem jelennek meg a kommentek, úgy szükséges a böngészőben bejelentkezni a Facebook profiljukba!

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.