SPRO Passion Premium Carbon Spincaster botteszt

SPRO Passion Premium Carbon Spincaster botteszt

A SPRO Passion botcsalád a holland és japán fejlesztőmérnökök céltudatos, hatékony munkájaként a 2007-es év igazi újdonságaként robbant be az európai, és ezzel együtt a magyar piacra is. Elegáns, ízléses megjelenésével, különleges anyagösszetételével és nem hétköznapi tulajdonságaival hamar a figyelem középpontjába került. Talán az első „sokkoló”, szinte hihetetlennek tűnő hírt a Sikeres Sporthorgász magazin májusi számában olvashattuk, amikor az ismert nagyhal-specialista, Jankovich Krisztián egy nyilvános dobóteszt során a 4,5 méter hosszú Passion Multi Feeder bottal 149 métert dobott! Ráadásul nem ólommal, hanem egy megtöltött bordás etetőkosárral! Feederbottal olyan távolságot ért el, amely eddig elképzelhetetlen volt! Nyilván ekkor sokan felfigyeltek a Passion névre. Természetesen a Spro nem csak feederbotokat készít a különleges Passion alapanyagból, hanem pontyozó és pergető botokat is! Itt az ideje, hogy megismerkedjünk a SPRO Passion pergető botjaival!

A Spro Passion pergető botok között 5 különböző típust különböztetünk meg, amelyek között a legkifinomultabb, legigényesebb specialisták is megtalálják a számukra legmegfelelőbbet! A Passion pergető botokat alapvetően három, különböző típusú műcsalihoz készítették - hogy melyik szériát melyik műcsalihoz kreálták, azt a könnyű eligazodás érdekében majdnem minden bot fogórésze alatt található végdugón egy igényes emblémával jelölik. Az első, amibe (többek között) a mostani bot is beletartozik, a körforgó villantóval való pergetésre szolgál. Ezekívül a botcsaládban megtalálható még wobblerekhez, streamerekhez, twisterekhez gyártott bot is!

A mindenkinek ajánlott univerzális bot

Az első tesztalanyaim a Passion Premium Carbon Spincasterek voltak. A botcsalád 3 botot tartalmaz. A 2,1, 2,4 és 2,7 m-es botok közül minden körülményhez a legjobb botot tudjuk kiválasztani. A rövidebb változatokkal a fákkal, bokrokkal benőtt terepen kényelmesen közlekedhetünk és horgászhatunk, nem kell attól tartani, hogy dobás közben egy-egy belógó faág az utunkat állja. A széria leghosszabb darabja 2,7 méter. Kiváló, univerzális bot. Olyan pergetőhorgászok fogják nagyra értékelni, akik egy bottal szeretnének balinozni, süllőzni és csukázni egyaránt.

A rövidebb Spincasterekkel a fákkal, bokrokkal benőtt terepen kényelmesen közlekedhetünk és horgászhatunk

A bottest

Minden Passion bot TFX-8-as Premium Carbonból készül. Ez az anyag meglepő módon egyszerre könnyű és bivalyerős. Ha a régi ABC betűjelzést használnánk a bot akciójának besorolásához, akkor kapna egy bizonytalan B-t, de mivel erős terhelésre (amit már egy 4-5 kilós csuka elő tud idézni) azonnal átmegy C-be, elég nehéz megmondani, hogy hova is tartozik valójában. A bottest legnagyobb átmérője értelemszerűen közvetlenül a bot markolata fölött található. Bothossztól függően, arányosan változik az átmérő: a 2,10-esnél ez 11 mm, a 2,40-esnél 11,5 mm, a 2,7 méteresnél pedig 12 mm.

A gyönyörű, matt lakkozás alatt jól láthatóak a keresztszál-erősítések. Ezek nem futnak végig a bottesten! Az utolsó 4 gyűrű között már nincs erősítve a bot! Lehagyták róla, valószínűleg azért, hogy érzékenyebb és rugalmasabb legyen a legfelső 40, 45 illetve 55 cm (értelemszerűen a legrövidebb botnak 40 cm).

Minden Passion bot TFX-8-as Premium Carbonból készül

A gyűrűsor

Mit sem érne a csodálatos bottest, ha használhatatlan és nem megfelelő gyűrűsorral lenne szerelvényezve. A botcsalád minden darabját kéttalpú LTS-SIC gyűrűkkel tették tökéletessé. Mondanom sem kell, hogy bátran lehet használni akár monofil, akár fonott zsinórral. Egyik sem tud kárt tenni benne! A 2,1 méteres boton hat darab gyűrű található, a 2,4 és a 2,7 méteresen hét darab. Különleges eleganciát kölcsönöznek a botok számára a fémesen (majdnem aranyszínű, de annál sötétebb) csillogó bandázsolások, amiket a vékony, bordó színű cérna még jobban kihangsúlyoz. Minden kötést fényes lakkréteggel tettek tartósabbá.

Az LTS-SIC gyűrűknek még a vékonyabb fonott zsinór sem tud ártani

A speciális nyélrész

A Spincaster széria talán legszembetűnőbb megoldása a fogórész alatt található kis toldó. Segítségével könnyedén tudjuk változtatni a bot jellegét. Ha nagyobb dobásokat akarunk elérni, akkor mindenképpen nagy segítséget nyújt ez a plusz 13 cm. Ezt a részt dobás közben bal kézzel megfogva nagyobb erőt tudunk kifejteni, ezáltal biztosabb és pontosabb lesz a dobás. Fárasztáskor is jól jöhet ez az apró, de annál hasznosabb segítség. Leszerelve azonban a botot könnyebben tudjuk olyan helyeken használni, ahol nem szükséges a nagyobb távolság elérése. Ha nem használjuk a toldalékot, természetesen nem fog szabadon maradni a nyélrész vége! A botvég az itt található menetes alumínium hüvelybe is becsavarható!

Érdekes, hogy mind a három bot fogórésze egységesen 44 cm (toldóval mért adat)! Anyaga hibátlan minőségű parafa.

A speciális toldó kihúzható a botból, így könnyedén csinálhatunk belőle egy- vagy kétkezes botot is akár
Ha nem használjuk a toldalékot, természetesen nem fog szabadon maradni a nyélrész…
… a dekoratív botvég a menettel ellátott alumínium hüvelybe is becsavarható

Az orsótartó

Mindamellett, hogy esztétikus és egyedi formatervezésű, garantáltan holtjáték nélkül rögzíthetjük orsónkat benne. Az alumínium és a parafa összhatása tovább növeli a bot értékét és magabiztosságot ad a használójának! Az erős alumínium alapanyagnak köszönhetően a menet garantáltan nem tud elszakadni. Téli hidegben azonban éppen az alumínium menet miatt nem árt neoprén kesztyűt használni!

Az egyedi formatervezésű orsótartóban garantáltan holtjáték nélkül rögzíthetjük orsónkat

… és egyéb jellemzők:

  • A botról szerencsére nem hagyták le a horogbeakasztó fület. Sok más, hasonló árkategóriájú botra egyszerűen elfelejtik felrakni ezt az apró, de nagyon hasznos kiegészítőt!
  • A toldórész hossza 8 cm, ebből 6 cm tökéletesen belecsúszik a spiccrészbe, aminek a peremén egy fém karika és bandázsolás is található. Így garantáltan nem tud szétrepedni erőteljes terhelés alatt sem!

Mindhárom bottal tökéletesen harmonizált a SPRO Blue Arc 740-es pergetőorsó
A horogbeakasztó fület sem hagyták le, szerencsére
Az illesztésénél holtjátéknak nyoma sincs! A spiccrész alján található fém karika és bandázsolás miatt pedig garantáltan nem tud szétrepedni még erőteljes terhelés alatt sem!

Súlypont

A súlypont meghatározásnál két szempontot vettem figyelembe! Orsóval és orsó nélkül más adatokat kapunk, ráadásul a Spincastert toldóval látták el, így ezeket is figyelembe kellett venni a mérés során. A táblázatból kiderül, hogy a bot végétől hány cm-re esik a súlypont.

bothossztoldóvaltoldó nélkülBlue Arc 740 + toldóBlue Arc 740 - toldó
21048 cm48 cm41 cm30 cm
24057 cm57 cm43 cm35 cm
27065 cm67 cm47 cm39 cm

Mért és valós dobósúly

Dobósúlyként mind a három boton 20-40 gramm van feltüntetve! Egy adott széria rövidebb botjai azonban gyakran keményebbek. Ebben az esetben biztos, hogy így van. A Spincaster 210-es egy picit talán gyorsabb és keményebb, mint a 240-es vagy a 270-es. A 20 grammos támolygó villantót könnyedén lehetett dobni és érezni rajta.

Mért és megadott bothossz

Érdekesnek bizonyultak a mért és a gyártó által megadott bothossz adatok! A Spincaster 210 valódi hossza a minitoldóval 216 cm, nélküle 203 cm! A 240-es is 6 centivel hosszabbnak bizonyult, ennek hossza toldóval 246 cm, nélküle 233 cm. És végül a 270-es botnál 276 cm, volt a lemért pontos hosszúság, ennek hossza a toldalék nélkül, értelemszerűen 263 cm.

Többek között sügérezéshez is ideális a Spincaster széria

A megfelelő bot kiválasztása

Bizonyára van olyan horgász, aki töri a fejét, hogy melyik hosszúság is lenne neki az optimális. Én azt szoktam javasolni, ha olyan vizekre kell botot választani, ahol rengeteg a víz fölé benyúló fa, és nehezen megközelíthető a hely (a legtöbb hazai folyószakasz ilyen), akkor indokolatlan a hosszú 270-es bot. Csak akadályozza a horgászt a szabad mozgásban. Sokkal kényelmesebb a pergetés egy rövid, de kemény bottal. A távoli dobásokhoz (pl.: balinozáshoz) nyílt terepen viszont szükséges lehet a 270-es. Köztes megoldásnak pedig ott van a 240-es. Mindemellett ez a legjobb méret a csónakból való pergetéshez.

Minden megoldásra kiváló lehetőséget nyújt az új Passion Premium Carbon Spincaster botcsalád
Igényes, puha bársony tok védi a bottestet a szállítás során
… amiért érdemes pergetni

(X)
Egedi Róbert

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.