Hogyan növeljük a dobótávolságot matchbottal?

Hogyan növeljük a dobótávolságot matchbottal?

Én azt vallom, hogy érdemes mindig oda horgászni, ahol a halakat is mozogni látjuk. Gyakran horgászom olyan vizeken, ahol egy távolabbi sziget partoldalában, 60-70 méterre húzódó nádfal előtt vagy például bányatavon a parttól egészen messzire elhúzódva látom „fürdeni” a halakat. Ha szeretnék egészen közel kerülni kedvenceimhez, nekem is utánuk kell mennem, ott kell horgásznom rájuk, ahol szemmel láthatóan szívesen tartózkodnak. Hogyan lehet matchbottal ilyen távolságot megdobni? Milyen felszerelés alkalmas a nagy távolságok matchbottal történő leküzdésére? Lehet-e szerepe az orsó kiválasztásának a meghorgászandó távolság elérésében? Ezekre a kérdésekre kerestem a választ egy szélcsendes, nyári délután kedvenc horgászvizemen.

A matchbotos horgászmódszer az úszós módszerek közül talán az egyik legnépszerűbb technika. Nem véletlenül, hiszen e módszerrel szinte bármilyen távolságot meghorgászhatunk a közeli, 20-30 méteres távolságtól a távoli, 40-50 méteres távolságig. Matchbottal horgászva is igaz, hogy minél közelebb tudunk horgászni, azt annál pontosabban, precízebben tudjuk megtenni. Vannak azonban olyan helyzetek, amikor nem elég a kényelmesen meghorgászható távolság, és ha eredményesek szeretnénk lenni, a megszokottnál távolabbra vagyunk kénytelen horgászni.

Napjainkra a matchbotok és a módszerhez ajánlott orsók széles tárháza áll rendelkezésre, horgász legyen a talpán, aki könnyen kiigazodik a széles kínálatban. Mivel elég gyakran horgászom nagyobb távolságra, az orsók közül két modell keltette fel érdeklődésemet. Mindkét orsó a Nevis család tagja, nevezetesen a Nevis Cast Master 4500, és a Nevis Big Match 5000 orsókról van szó. Már a nevük is arra utal, hogy nagyobb távolságok leküzdésére is alkalmasak, pontosabban ezek leküzdésekor érzik igazán elemükben magukat. Kíváncsi voltam, hogy vajon azonos feltételek mellett mekkora az a távolság, amit elérhetek segítségükkel.

Match orsók, közülük kettő kimondottan nagy távok eléréséhez

Gyorsan összeraktam magamban a sajátos „teszt” elemeit. Ha már összevetem a két újdonságot, arra gondoltam, hogy vegyen részt a bemutatóban az egyik legnépszerűbb match orsó, a SPRO Blue Arc 9400M is. A három orsó tehát adott, mire lesz még szükség? Az azonos feltételek megteremtésének érdekében a felszerelések minden elemének tökéletesen egyformának kell lennie. Matchbot tekintetében választásom a Döme Gábor nevével fémjelzett SPRO Pellet Waggler 420 matchbotra esett. Megjelenésekor volt szerencsém tesztelni, így tudtam, hogy ez a bot garantáltan alkalmas a nagy távolságok elérésére.

A dobóteszthez az általam korábban már bemutatott SPRO Pellet Waggler 420 matchbotot választottam

Az orsók dobjára 14-es SPRO Carp Maxx damilt tekercseltem, amihez minden esetben 20-as dobóelőkét kötöttem. Az úszó tömegét mindhárom szereléknél 18 grammban határoztam meg, és tökéletesen azonos módon súlyoztam ki őket a levehető rézlamellák segítségével.

Az úszók mérete 18 gramm. A levehető rézlamellák segítségével…
… azonos módon súlyoztam ki őket

Minden összeállt, már csak a dobástesztek voltak hátra. Minden orsóval 5 dobásom volt, és minden dobásnál „apait-anyait” beleadtam. Hogy az idővel fellépő fáradtság ne billentse egyik orsó felé sem a mérleg nyelvét, a három orsóval egymás után dobtam egyet-egyet, majd a következő sorozatnál ugyanígy jártam el. Nézzük, mik voltak a tapasztalatok!

A bemutatást a SPRO Blue Arc 9400M match orsóval kezdem. Ez az orsó a klasszikus match orsó megtestesítője. A dob átmérője 50,29 mm, magassága (belső) 18,61, egy teljes hajtókar-fordulattal 76 cm zsinórt tud felcsévélni, és 5,2:1 áttétellel rendelkezik. Alumínium test és magasított matchdob jellemzi, ami 18-as damilból 150 méterrel teletölthető. Az orsót 9 csapággyal látták el, ami könnyed, sima futást biztosít, emellett igen megbízható, tökéletes első fékkel látták el, ami a legvékonyabb előkék használatát is lehetővé teszi. A dob anyaga fém, és mivel kimondottan sekély matchdobbal látták el az orsót, nem kell a vékonyabb damilok esetében sem alátöltéssel bíbelődni.

SPRO Blue Arc, a nagy klasszikus, dobátmérője…

Megbízható, bevált típus, nem véletlenül használják oly sokan. A dobások során méretéhez mérten jól teljesített, a legnagyobb távolság, amit el tudtam érni vele, 70 méter volt, míg az öt dobás átlaga 67,86 méter. Az áttétel és az egy teljes hajtókar-fordulatra eső zsinórbehúzás közepesen gyors orsóvá teszi. A következő delikvens a Nevis Cast Master 4500 volt. Az orsó még annyira friss, hogy én is csak a prototípusához jutottam hozzá. Ez az orsó merőben más utat követ, szakít a klasszikus match orsók hagyományaival, ami leginkább az orsó dobjánál érhető tetten. Az orsó dobátmérője 56,59 mm, magassága (belső) 17,17 mm. A keskeny, de nagy átmérőjű dob a zsinór könnyebb lepergéséért felelős, és egy teljes hajtókar-fordulattal 92 cm-t tud behúzni! Jelentős a különbség az előző orsóhoz képest!

A Nevis Cast Master kimondottan nagy dobátmérővel rendelkezik…
… amihez csekély dobmagasság párosul

Az orsó fém teste 8 csapágyat rejt, 20-as damilból 220 métert tekercselhetünk a dobra, amelynek anyaga szintén fém. A vékonyabb damilok esetén itt már javasolt némi alátöltés. A dobások során nevéhez méltó módon teljesített, az általam elért legnagyobb távolság 73,6 méter volt, és ebből a távolságból a 92 cm-es zsinórbehúzás miatt egész gyorsan sikerült visszanyernem a kidobott damilt. A Nevis Cast Mastert is első fékkel látták el, és a sekély doboknál korábban előforduló dobperem alá tekerés ellen egy más modelleknél már bevált megoldást alkalmazva apró kis kefét tettek a kényes pontra.

A Nevis Cast Master prototípusa
Tökéletes zsinórprofillal

Az öt dobás átlaga 69,18 méter volt, és ezzel a képzeletbeli dobogó második fokára állhatott fel.

Következett a Nevis Big Match 5000 névre keresztelt matchorsó. A legnagyobb elvárásaim ezzel az orsóval kapcsolatban voltak, hiszen ha megnézzük a száraz adatokat, akkor azok már eleve sejtették a dobások végeredményét. Melyek ezek? Az első maga az orsó mérete. 5000-es méretű match orsóval nem nagyon találkozni. A nagy méret ellenére nem mondható nehéznek, köszönhetően a grafit-hybrid kombinációból készült orsóháznak. Az orsóhoz alumíniumból készült sekély matchdob jár, aminek teljes feltöltéséhez 20-as damilból 140 méter szükséges.

Ez az orsó is - az előzőekhez hasonlóan - elsőfékes. A dob átmérője 52,73 mm, ami elmarad a Cast Master kimondottan nagy dobátmérőjétől, de ezt az elmaradást a dob magasságával (belső) ellensúlyozza, ami a maga 21,57 mm-ével kimagaslik a mezőnyből.

A Big Match dobátmérője…
… és magassága valóban BIG
A „nagyágyú” a Nevis Big Match 5000
Gyors és erős

A könnyed, kiegyensúlyozott futásért a 8 golyóscsapágy és a dupla hajtókar felelős. Az orsó az 5,5:1 áttételével és a hozzá párosuló 92 cm zsinórbehúzással a „gyorsasági versenyt” (holtversenyben) már megnyerte, kíváncsian vártam az öt dobás végeredményét. Az előzetes várakozásaimnak megfelelően messze ez az orsó teljesített a legjobban, hiszen a legnagyobb távolság, amit elértem vele, 75,9 méter volt, a dobások átlaga pedig 72,9 méter, ami azt jelentette, hogy csupán egyetlen dobásnál nem sikerült 70 méter fölé jutnom. Igazi nagyágyú! Ha kimondottan a nagy távolságok elérése a cél, akkor ezen orsóval kialakított harmonikus összeállítással nem lehet gondunk.

Dobáshoz sorakozó!
Minden készen áll
Az egy teljes hajtókar-fordulattal behúzott zsinór hosszát és a kitekeréskor megtett fordulatok számát vetettem össze
A dobásokba mindent beleadtam

Összegezve kis dobótesztem tanulságait a következőket tudom tanácsolni azoknak, akik kimondottan a távolban tartózkodó halakat szeretnék elérni matchbotjukkal.

Az első, hogy a matchbot hosszát minimum 4,2 méterben válasszák meg, és ez a matchbot a SPRO Pellet Wagglerhez hasonlatosan legyen kellően lágy, de ugyanakkor erős is, átlagosnál nagyobb gyűrűátmérővel. A damil minél vékonyabb, annál könnyebb nagy távolságba dobni, de ez esetben mindig használjunk dobóelőkét! A zsinór vastagságánál a fogható halak méretét mindenképpen vegyük számításba. A használt waggler mérete 16-22 gramm közé tehető, az általam is használt 18 grammos méret az arany középút. Ettől felfelé vagy lefelé a körülményekhez, botunk lágyságához vagy éppen gerincességéhez, dobási stílusunkhoz mérten érdemes eltérni. Orsónak válasszunk nagy dobátmérővel rendelkező, viszonylag gyors match orsót. Az itt bemutatott orsók közül a Nevis Cast Master és a Nevis Big Match 5000 tökéletes választás lehet, ha az áhított zsákmány csak tőlünk nagy távolságra érhető el.

A sajátos dobóteszt abszolút győztese a Nevis Big Match 5000 lett. Nomen est omen!

A Dobásteszt táblázata itt tölthető le. (xls)

Orsók, amelyekkel közel a távol

Akik feederbottal üldözik a halakat, azok számára az általam elért távolság nem igazi kihívás, de megnyugtatom őket, hogy készül egy hasonló kis összeállítás, amelyben Döme Gábor, neves feederbotos horgász fogja bemutatni, mi a feederbottal elérhető távolság felső határa kellően nagyméretű orsókkal párosítva. A feederbotos technikánál is van pár fontos részlet, amire érdemes odafigyelni. A következő epizód erről fog szólni!

Írta: Polyák Csaba (csabio)
Fotók, videó: Döme Gábor, Takács Péter

* Amennyiben nem jelennek meg a kommentek, úgy szükséges a böngészőben bejelentkezni a Facebook profiljukba!

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.