Tesztelés alatt az új TEAM FEEDER orsók – By Döme TEAM FEEDER Master Carp Pro 6000

Tesztelés alatt az új TEAM FEEDER orsók – By Döme TEAM FEEDER Master Carp Pro 6000

A TEAM FEEDER orsócsalád egyik legkedveltebb, legnépszerűbb tagja a gyorsfékes Master Carp Pro. A modell hamar felkeltette a horgászok érdeklődését és nem véletlenül! Vajon mitől olyan népszerű ez a műszer? Tartsatok velem, ismerjük meg közelebbről ezt a kiváló ár/érték arányú orsót!

Mielőtt bemutatom nektek a vörös és fekete színekben pompázó tekerőt, írok néhány sort arról, hogy miért indítottam el és miért folytatom e sorozatot. Öt éve szereztem be az első TEAM FEEDER orsóimat és elsősorban a jó ár/érték arányuk miatt szavaztam nekik bizalmat. Jól is néztek ki, de számomra egy tekerő külleme nem annyira fontos, mint a műszaki tartalma. Mivel évek óta foglalkozom horgászorsók karbantartásával és meglehetősen érdekel is a téma, sosem tudom megállni, hogy ne kukkantsak bele új szerzeményeimbe. Fontos számomra, hogy megismerjem kedvenc orsóim működését és mindig ellenőrzöm, hogy a modellen feltüntetett csapágyszám megfelel-e a valóságnak. Ha kevésnek találom a kenőanyag mennyiségét, pótolom, és ha kell, egy kisebb beállítást is el szoktam végezni. Továbbra sem szeretnék azonban biztatni senkit arra, hogy egy új terméket szétszedjen! Ha szükséges, egy új orsó átnézését és beállítását el tudják végezni a horgászboltban és a szakszervizben is, és ebben az esetben nem veszik el a garancia sem. De mi a helyzet a TEAM FEEDER orsókkal? Az a helyzet, hogy kellemes csalódást okoztak már az első alkalommal is, és a mai napig boldogan rakom fel őket kedvenc feederbotjaimra!

A doboz nagyon szép. Vajon az orsó is rendben van?

A válasz természetesen nem marad titok, de most már biztosan kitaláltátok, hogy a „tesztelés alatt” cikksorozat elsősorban azoknak készült, akik kíváncsiak a TEAM FEEDER orsók belső szerkezetére és szeretnének az adott modellről a lehető legtöbbet megtudni, vagy minden apró részlet fontos számukra, amikor bizalmat szavaznak egy új tekerőnek. Az persze egyéni döntés kérdése, hogy ki milyen műszernek szavaz bizalmat, de azt nem szabad elfelejteni, hogy én ok nélkül sosem dicsérek meg egy terméket! Kedvelem a TEAM FEEDER orsókat és örömmel mutatom be őket. A Power Fighter, a Carp Fighter, a Pearl Carp, a Long Cast, a Pro Method és a Master Carp LCS Pro modellek után következzen tehát a gyorsfékes Master Carp Pro!

A legnagyobb, 6000-es méretű orsót fogom nektek bemutatni

Mielőtt fény derülne minden apró részletre, nézzük csak meg közelebbről is a gyorsfékes műszert! Úgy gondolom, hogy az orsó külleme egyáltalán nem hagyhat kívánnivalót maga után! A színösszeállítás remekül passzol a legtöbb feederbothoz és a modellre felszerelt díszítőelemek is esztétikusak.

Mérete ellenére a Master Carp Pro 6000 csak 391 g

Az orsó háza grafit-hybrid anyagból készült, és több helyen is kikönnyítették. A masszív tekerő tehát meglepően könnyű lett a méretéhez képest. Engem már az első benyomások is meggyőztek, a pontos illesztések és a modell finom futása is egyértelművé tette számomra, hogy ezúttal is egy nagyon jó ár/érték arányú taggal bővült a TEAM FEEDER orsócsalád.

A vörös-fekete műszert gyorsfékkel szerelték
Az esztétikus kialakítású hajtókar stabilan rögzíthető
A nagyméretű fogantyú jól illeszkedik a horgász kezébe és igazán kényelmessé teszi az orsó használatát

Tulajdonképpen van itt minden, ami egy sokoldalúan használható feederorsóba kell. Ez a tekerő is megkapta a korábbi modellekből már jól ismert alumínium dobot, a dupla fém zsinórklipszet és az erősített felkapókart is. Az orsó belseje is tartogat meglepetéseket, lássuk hát közelebbről!

A fékcsillagban található, jól bezsírozott fém recsegőnek köszönhetően a hosszú élettartam garantált!
A fék egy mozdulattal nyitható vagy zárható. Egy nagyobb hal fárasztásánál ez nagyon hasznos lehet!
Ebbe a műszerbe is a korábbi gyorsfékes modellekből már ismert kevlár féklamellákat szerelték
Úgy gondolom, hogy a fenti kép mindent elárul. Rugós fém recsegőt építettek a dobba úgy, ahogy azt kell!

Nem győzöm hangsúlyozni, hogy ok nélkül sosem dicsérek meg egy terméket! Nemegyszer találkoztam már olyan orsóval, amelynél idő előtt adta meg magát egy-egy alkatrész, mert kispórolták belőle az anyagot. Elszomorító, amikor elmegy az orsó fékjének vagy dobjának hangja, és lőttek a számunkra oly kedves muzsikának. A Master Carp Pro biztosan nem fogja cserbenhagyni a horgászt! A fenti képeken jól látszik, hogy remek minőségű fém alkatrészek kerültek minden fontos helyre annak érdekében, hogy szépen szóljon a tekerő a fárasztás közben.

Az erősített dobtengely és a zsinór-aláfutást gátló rendszer sem maradhatott ki a műszerből
A felkapókar visszaváltásáért felelős alkatrészek is egytől egyig fémből készültek
Ami jól bevált, azon nem kell változtatni – szoktam mondani. A hajtókar-csuklóknál található fém perselyek még strapabíróbbá teszik az orsót
A műszerben 5 + 1 csapágy található. A zsinórvezető görgőben van az első

Jó látni, hogy a TEAM FEEDER orsókban továbbra sem változtak a jól bevált megoldások. Egy pörgősebb horgászat során sokat dolgozik a felkapókar és a zsinórvezető görgő is forog rendesen. A megfelelő alkatrészek beépítése e helyekre tehát nélkülözhetetlen.

A zsinór-aláfutást gátló keret közepén található hornyos persely jól megtartja a kenőanyagot. Az alkatrész siklócsapágyként funkcionál, és meg kell hagyni, hogy nagyon hasznos!
A zárt házas tűgörgős csapágy is egy igazán hasznos megoldás, hiszen a védőkeret távol tartja az orsó egyik legfontosabb részétől a nemkívánatos szennyeződéseket
A dob nagy, a ház kicsi. Nem véletlen tehát, hogy az orsó tömege elenyésző a méretéhez képest
A bronz csigára nagyméretű zárt csapágyat szereltek

A bronz csiga csapágyazása egy valamirevaló orsóban nélkülözhetetlen. Nem mindegy azonban, hogy milyen a csapágy minősége! A képen látható zárt acél csapágy a legjobb minőségű alkatrész, amelyet egy tekerőbe szerelhetnek. Mivel a zárt csapágyakat a gyártás során ellátják a megfelelő mennyiségű kenőanyaggal, gyakorlatilag örök életűek. Ha egy olyan modellt vásárol a horgász, amelynek pontosak az illesztései, tűgörgős visszaforgásgátlója van és a bronz csigájára zárt csapágyat szereltek, akkor biztos lehet abban, hogy a rotor holtjátéktól mentesen fog majd körbefordulni újra és újra. A Master Carp Pro orsó ilyen, ráadásul a rotorját is kikönnyítették.

A viszonylag kisméretű orsóházban hatalmas tányérkerék van
A második csapágy a bronz csigán helyezkedik el, a tűgörgős visszaforgásgátló tökéletes működése pedig minden finomszerelékes horgász igényét kielégíti
A belső alkatrészek csapágyazása sem hagyhat kívánnivalót maga után!

A további három csapágy a tányérkerék két oldalán, valamint a dobemelő fogaskerék alatt található. Tulajdonképpen már akkor is remek lenne ez a tekerő, ha „csak” 4 + 1 csapágy lenne benne, hiszen az sem elhanyagolható szempont, hogy pontosak az illesztései. A dobemelő fogaskerék alatti csapágy viszont külön dicséretet érdemel, mert igazán remek dolog, hogy még ez is belefért az orsó árába! Ahogy a fenti képen is látható, a házban található csapágyak is zártak és kiváló minőségűek. A dobtengely vastag és erős, a dobemelő kulisszát pedig egy sín is megvezeti. A kenőanyag mennyisége is elegendő a szezonkezdéshez, már csak a zsinór feltöltése van hátra!

Íme, az orsó zsinórral feltöltve
A teljesség kedvéért készítettem egy másik képet is. A zsinórkép hibátlan!

Csigatengelyes műszereket meghazudtoló zsinórkép, pontos illesztések, korrekt csapágyazás és remek ár/érték arány. Röviden így tudnám jellemezni a Master Carp Pro 6000 orsót. Biztos vagyok benne, hogy nem fog a tekerő csalódást okozni annak, aki bizalmat szavaz neki és abban is biztos vagyok, hogy nem véletlenül lett ez modell a legnépszerűbb a TEAM FEEDER orsócsaládból! Fontos megjegyeznem, hogy ha valaki szeretne egy ilyen műszert, érdemes időben megrendelni, mert elég gyorsan fogy a készlet. És most, hogy az orsó átesett az első teszten, jöhet a következő teszt! Ha elnyerte a tetszéseteket ez a modell, próbáljátok ki élesben, a vízparton! Sikerekben gazdag horgászatokat kívánok mindenkinek! Görbüljön!

Írta és fényképezte: Járfás Dávid

* Amennyiben nem jelennek meg a kommentek, úgy szükséges a böngészőben bejelentkezni a Facebook profiljukba!

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.