Szép idő, sok hal, izgalmas verseny - képes beszámoló a III. IHP Egyéni Horgászkupáról

Szép idő, sok hal, izgalmas verseny - képes beszámoló a III. IHP Egyéni Horgászkupáról

Az előző évek versenytapasztalatait figyelembe véve valami csoda, ami idén Izsákon, a III. Izsáki Horgász- és Pihenőpark Egyéni Horgászkupáján történt. Se eső, se szélvihar, csupán jó idő, sok hal és izgalmas verseny jellemezte a június első hétvégéjén megtartott versenyt.

Előző évekhez képest szerényebb számú jelentkezővel rendeztük meg a horgászkupát, ami annak a szerencsétlen időpont-egybeesésének volt betudható, hogy a Feeder OB is ezen a hétvégén zajlott. Több, az izsáki versenyeket rendszeresen megtisztelő horgász jelezte, hogy bár szeretne eljönni ide, mégis az első Feeder OB-n szeretné megmérettetni magát. Így 24 horgász jelentkezett a III. egyéni kupára.

A versenyben mindenki szabadon, tetszőleges módszerrel horgászhatott, sőt akár ezt menet közben is módosíthatta, így volt, aki kevés felszereléssel, míg volt, aki egy komplett horgászbolttal jött…
A megnyitót Jankovics István úr az IHP képviseletében, valamint Takács Péter, a verseny főbírója tartotta

A kiírással ellentétben egy apró módosítást javasoltak a szervezők, miszerint az alapozó etetés kezdési időpontja legyen még korábbra helyezve - ezzel is elkerülve az egységes, tömeges etetéssel járó zajt -, melyet a versenyzők egyhangúlag el is fogadtak, így 7 órától lehetett megkezdeni az alapozó etetést.

A szabályok tisztázása után következhetett a sorsolás!
A kisebb versenyzői létszám ellenére az egész tavon jelöltük ki a horgászhelyeket, ezzel is megnövelve valamennyi horgász esélyét a jó szereplésre
Volt, aki rakós botra alapozott…
… volt, aki a csúzlis etetéssel készítette elő a helyet a feederbotos módszerhez
Készülnek a gombócok…
Rend a lelke mindennek… :)
A vegyészet is a vízpartra kerül, ha be akarjuk csapni uszonyos ellenfeleinket…
A verseny 8 órakor kezdődött és 13:30-ig tartott, amivel öt és fél órás tiszta horgászidő állt a versenyzők rendelkezésére, hogy az általuk kiválasztott módszerrel a lehető legtöbb halat zsákmányolják
A korábbra hozott etetésnek megvolt az eredménye, hiszen a verseny kezdését jelző duda után alig tíz perccel már több ponty is jelentkezett a versenyzők horgain!
Még az etetőanyagnak sem volt ideje kioldódni, olyan gyorsan jelentkeztek az első halak a bedobást követően
A tó valamennyi részén viszonylag hamar megfogták az első pontyokat
Ez már majdnem megvan!
Újabb szép ponty kerül a haltartó hálóba
A verseny kezdete után egy órával Tóth Zsolt a keskeny szakaszon - amit a versenyzők kevésbé is kedvelnek - akasztotta meg és segítette partra a verseny legnagyobb halát…
11.530 gramm, ez megadta az alaphangulatot a szektorban :)
Nehéz volt megmondani, mi lehet a nyerő csali, nyerő taktika - volt, aki a finom szerelékben és a szúnyog csaliban bízott…
Páran a rakós botot részesítették előnyben verhetetlen pontossága miatt…
… nem is eredménytelenül…
De a feederes horgászok sem panaszkodtak…
Gyakran többen is pontyot fárasztottak egy időben
A verseny során az egyik legizgalmasabb küzdelem Zsittnyán Tamás…
… és Pál Örs között alakult ki… a verseny vége előtt 20 perccel még Tamás vezetett ~ 4 kg-mal
Közben igazi különlegességek is feltűntek a horgokon…
Érdekesség, hogy Csák Attila két harcsát is fogott ezen a napon, mindkettő 6 kg feletti volt
A nagytestű halakat a verseny során folyamatosan mérlegeltük, hogy minél hamarabb vissza lehessen engedni őket… Volt, hogy olyan intenzíven jött a hal, hogy még fotózkodni sem volt vele ideje a horgásznak!
Gerencsér Péter 3 halat fogott, amik össztömege kereken 22 kg volt! Nem rossz átlag!
A rakós módszer is kifizetődő volt! Szili István csaknem 26 kg-os fogásának zöme kárászból állt!
Ameddig a parton folyt a küzdelem, 10 kupa és a különdíj várt az új gazdáikra…
… a kísérők, családtagok pedig a hűsölést választhatták a tikkasztó melegben
A verseny 13:30-ig tartott, következhetett a mérlegelés!

A 3 szektorból kettőben közel azonos mennyiségű hal akadt horogra, az „A” szektorban 92.600 grammnyi halat, míg a „B” szektorban 88.200 grammnyi halat mérlegeltek.

Az „A” szektort meggyőző fölénnyel Csák Attila nyerte, ami az összetett második helyezésre volt elég. Íme, az ő pár soros élménybeszámolója:

Sorsoláskor az A6-os helyet húztam, ami ígéretes helynek látszott. Az alapozó etetést kissé csúszva, de sikerült elég pontosan végrehajtani, melyen már a verseny kezdete előtt látszódtak halmozgások. A verseny kezdetét rakózással indítottam, és a megszokott kárászok viszonylag ütemesen, de nem pörgősen jelentkeztek. Mindaddig meg voltam nyugodva, amíg a szomszédok nem kezdték a 2-3 kg-os és a feletti pontyokat húzgálni feederrel. Majd látván a benti etetésemet, túrások, pezsgések, halfordulások jelentkeztek rajta. Bár a kárász megbízhatóan ott volt, be kellett mennem nagyobb testű halra, mert rakón nem jelentkezett ponty, és úgy gondoltam, hogy bent egy-két nagyobb testű hallal, a versenytársak fölé tudok ismét kerülni. Matchezéssel kezdtem, és hiába voltak pezsgések, túrások, szinte pezsgőfürdőben állt az úszóm mozdulatlanul. Bármilyen csalit kínáltam fel, semmit nem vettek fel, értetlenül álltam a dolog előtt. Ezt félóráig bírtam, és visszajöttem rakóra kárászozni egy kicsit és gondolkodni. A kárászok megbízhatóan foghatók voltak, de nem éreztem, hogy ez elegendő lenne, és a benti etetésen sem változott a pezsgés, halmozgás, ekkor féderrel kezdtem el horgászni. Negyedóra után egy igen lassú botspicc-hajlítást - nem rángatást, hanem folyamatos hajlítást - követően bevágtam, és mintha kőbe ütöttem vagy leakadtam volna. Pár másodperc tétovázás után a hal elemi erővel kezdte el húzni a féket, és kb. 20 méter után lemaradt. Majd újra matchbottal próbálkoztam, tíz perc után kapás jelentkezett, bevágás és szinte ugyanaz, mint a feederrel: őrületes tempóval távolodás az etetés felől, húzta a féket, a végeredmény ugyanaz lett, lemaradt. Újra bedobtam a matchet, kb. 10 perc után kapás, a hal megvolt, de ismét őserővel húzta a féket, ám ezúttal már megtépte a 16-os előkét. Ekkor eldöntöttem, hogy nincs mese, nagyobb horog kell neki vastagabb előkével, így 20-as előkén, 8-as horog került a matchre. Bedobtam, kb. 20 perc várakozás után az úszót kiemelte valami, bevágás és egy 3 kg körüli ponty került a szákba.

Csák Attila az „A” szektor első helyét ezzel a fogással, valamint a korábban már visszaengedett harcsával érte el

Folytattam a matchezést, újabb 20 perc után kapás, bevágás, és megkezdődött a fárasztás. Abban biztos voltam, hogy nem a 3 kg-os ponty mozog a horgon. Gyanússá csak akkor vált a dolog, amikor a boton ütésszerű rántások jelentkeztek. A fárasztás végén bebizonyosodott, hogy harcsával van dolgom, mert a parthoz közel buborékokat engedett, ami a fáradás jelét mutatta. Kb. negyedóra fárasztás után partra emeltem a harcsámat, melyet a mérleg 6,40 kg-osnak mutatott. Folytatva a benti matchezést kisebb csend következett, ezért úgy döntöttem, hogy kijövök rakóval folytatni a kárászozást, melynek helyét a matchezés alatt is folyamatosan etettem. Újabb kárászok és egy 2,5-3 kg-os ponty is jelentkezett, de ez idő alatt a matchbotot újból etettem és pihentettem egy negyedórát, 20 percet. A verseny utolsó félórájában ismét matchre váltottam és fogtam két pontyot, és az utolsó 6 percben pedig egy újabb harcsát, ami 7,20 kg-os volt.

Összegezve a verseny igen jól sikerült. Nem volt egyszerű, de pici gondolkodással és a match-rakó váltásokkal a szektor első helyet több mint 38 kg-mal sikerült megszereznem, egyéniben pedig 2. helyezést értem el.

Az etetőanyagom többfajta halliszt alapú, több cég által gyártott halas ízesítésű összetevőből állt. A fő csali, amit felvettek, a csonti és dipelt csemegekukorica volt.

Köszönjük a verseny szervezőinek a lebonyolítást, a tógazdának pedig a remek halállományt. Reméljük, még sok ilyen versenyünk lesz!

A „B” szektorból Tóth Zsolt került ki győztesen 30.360 grammos fogással, ami az összetett harmadik helyére volt elég.

A kisorsolt hely láttán, ami a „B” szektor 12-es helye volt, elég savanyú szájízzel ültem le horgászni, mert ez a rész szokta a legkevesebb halat adni a versenyek alkalmával. Mindenesetre bizakodva végeztem el az alapozó etetést, először rakós botra, majd kiakasztott zsinórklipsszel feederbotra, úgy 60 méteres távolságba. Rakós távra Maros Mix Sárga Ponty Specialt, feederbotra pedig Maros Mix Method Seed mix etetőanyagot juttattam be, kevés csemegekukoricával dúsítva.

Tóth Zsolt fogása 18.830 gramm volt, amihez hozzájött még a verseny legnagyobb hala, 11.530 gramm tömeggel

Feederbottal kezdtem a horgászatot, mert a halak a túlpart közelében igen aktívan mozgolódtak. Ez jó döntésnek bizonyult, mert félóra elteltével két halam volt, az egyik egy 5 kg-os tőponty, a másik egy 11,5 kg-os tükörponty. A verseny közepe felé próbáltam rá először a rakós botra, de ez csak 2 db 30 dkg körüli kárászt hozott, ezért továbbra is maradtam a feederbotnál, ami 5 db halat adott, és ez szektor első és összetett 3. helyhez volt elég.

Tóth Zsolthoz került a legnagyobb halért járó különdíj is

Az izgalmak a verseny legvégére maradtak. Zsittnyán Tamás 39.600 grammal mérlegelt, míg a szektor túlsó végén horgászó Pál Örs a verseny vége előtt pár perccel még szákba terelt 2 darab pontyot, ami 5.420 grammot nyomott, így a végső összesítésnél 40.200 grammal, 600 gramm előnnyel nyerte meg szektorát és a verseny is. További érdekesség, hogy az előző évi versenyt is Örs nyerte meg, így megvédte Izsáki egyéni bajnoki címét!

Minden egyes halra szükség volt a végső győzelem megszerzéséhez

A 16-os helyet sikerült kihúznom, ami a tó halban gazdagabb részére esett. Kedvenc módszeremet, a feederbotos horgászatot választottam. A parttól kb. 40 m-es távolságban etettem halas jellegű etetőanyaggal. A verseny ideje alatt hullámokban érkeztek a kapások. Eleinte kárászok voltak az etetés környékén, majd ahogy rátaláltak a pontyok a bedobott csalira, mindig sikerült egyet-egyet megakasztani. A verseny vége felé egyre sűrűbben jöttek a kapások, végül az utolsó negyedórában fogott két kisebb pontynak köszönhetően enyém lett a szektorgyőzelem.

Horog be…
… hal ki…
Nagy volt az öröm a mérlegelés utáni pillanatban, amikor kiderült, hogy sikerült megvédeni a bajnoki címet!
A 2011. év egyéni bajnoka Pál Örs!

Íme, a részletes végeredmény:

III. Izsáki Horgász- és Pihenőpark Egyéni Horgászkupa
NévSorszámSzektorFogott halsúly (g)PontszámÖsszesített eredmények
Pál Örs16C24020011
Csák Attila06A53871012
Tóth Zsolt12B53036013
Zsittnyán Tamás20C53960024
Gombási Zoltán01A13142025
Dr. Nánai Zoltán10B32614026
Szili István17C32575037
Gerencsér Péter08B12200038
Lacza Barnabás07A6851039
Savin Jovan21C615950410
Marincsák János04A48220411
Bach Tibor13B64300412
Radnai István19C414600513
Tamók Ferenc02A22980514
Bujáki Bálint09B22810515
Kucsera Sebestyén15C113650616
Kandik János03A32760617
Ábrahám Károly11B42590618
Összesen:
330550

2011. díjazott versenyzői

Gratulálunk valamennyi résztvevőnek!

Találkozunk ősszel, 2011. szeptember 17-én a IV. Izsáki Horgász- és Pihenőpark Páros Halfogó Kupán!

Várunk szeretettel mindenkit!

Izsáki Horgász- és Pihenőpark

Kommentek
Partnerek
Kiemelt partnerek:
Média partnerek: