IV. SBS-V.I.P. Pontyfogó Kupa - Beszámoló

IV. SBS-V.I.P. Pontyfogó Kupa - Beszámoló

2012-ben már negyedik alkalommal került megrendezésre a Szabolcsi Halászati Kft. gondozásában lévő kemecsei V.I.P. tavon az SBS-V.I.P. Ponytfogó Kupa. A korábbi versenyek jó hírének köszönhetően egyre nagyobb érdeklődés kíséri a versenyt. Ezt a figyelmet jól mutatja az a tény is, hogy évről évre újabb és újabb támogatók állnak a rendezvény mellé.

2012. szeptember 20-án reggel a kemecsei V.I.P. tó partján tomboló szél, eső fogadta a IV. SBS-V.I.P. Pontyfogó Kupára érkező csapatokat. A megelőző napok kánikulai melegben teltek, így csak találgatni lehetett, hogy a drasztikus időjárás-változás milyen hatással lesz a halak étvágyára. A metsző szélben sorsolásra váró versenyzők egymás tapasztalatait hallgatva próbálták kielemezni, mi lehet a jó taktika ebben az extrém időjárási helyzetben.

A sorsolás „fázós” pillanatai

A megszokott ünnepélyes megnyitó helyett most gyors köszöntés után nyomban sorsolással vette kezdetét a verseny. A korábbi években megszokott módon most is minden csapat SBS termékeket kapott ajándékba. A kétfordulós sorsolás végeztével a csapatok megkezdték a horgászállások elfoglalását, amikor az erős szél hatásának fokozására az eső is intenzívebben kezdett esni. A csapatokat próbára tevő időjárás többször is csatát nyert, melynek nyomait széttört sátorrudak, elázott felszerelések jelezték. Mire megtörtént a bepakolás, addigra a jelentős mennyiségben lehullott eső miatt a tó körüli út annyira felázott, hogy személyautóval járhatatlanná vált. Ekkor értékelődött fel igazán a versenyt támogató nyíregyházi Gold-Cars Kft. jelentősége, hiszen egy Dacia Duster terepjárót biztosított a verseny zavartalan lebonyolításához.

A Dacia Duster állta a sarat…

A verseny pontosan 11:00 órakor kezdetét vette. A továbbra is viharos erejű szél miatt nem volt egyszerű a horgászat. Az etetés, a készségek bevetése komoly akadályokba ütközött. Ennek ellenére még tíz perc sem telt el a versenyből, amikor az első hal kifogásra került, sőt ezután folyamatosan fárasztások szemtanúi lehettünk, bármely csapatot is látogattuk meg.

Az Allianz Halcapone Carp Team „bekezdő” hala

Fantasztikus fogásokkal indult a verseny! Az esős, viharos időjárás nagyon jó hatással volt a halak étvágyára, így gyorsan teltek a pontyzsákok. Ennek eredményeképpen már délután rendkívüli mérlegeléssel kezdtek a mérlegelők. A szokásos esti és reggeli mérlegelésen kívül ezt pontyzsákok megtelése vagy kapitális méretű hal fogása esetén lehet kérni. Most a zsákok teltek meg, így a mérlegelők a tervezettnél korábban álltak munkába.

A szélvihar a mérlegelést is nagyban nehezítette

Az esti mérlegelés eredménye több mint 350 kg lett. Az éjszaka folyamán megszűnt az eső, és a szélvihar is csendesedett. A csapatok mindent beleadva küzdöttek, így a reggeli mérlegelésnél már több mint 1.230 kg volt az összfogás. Ez a kimagasló eredmény előrevetítette, hogy ezen a versenyen fantasztikus fogási eredmények születhetnek.

A Mirror Carp Team éjszakai fogása

Az élen a C.C.Moore Team Hungary állt 225 kg-os fogással, amit 22 óra elteltével sikerült megfogniuk. A mai napra elvonultak a felhők, a szél is csak időnként erősödött meg. A beígért reggeli zord időjárás elmaradt, mindössze 8 fokig süllyedt a hőmérséklet. A csapatok bizakodva néztek a nap elé, a vízben azonban valami megváltozott. Valószínűleg a jócskán lecsökkent vízhőmérséklet hatására a halak étvágya is lecsökkent. A nap csendesen telt, kimagasló fogásokról nem lehetett hallani.

Munkában a SUFIX Team Kecskemét

Az esti mérlegelés döbbenetes eredményt hozott. Az éjszakai közel egytonnás fogással szemben napközben mindössze 160 kg (!) lett az összfogás. A csapatok igyekeztek kiértékelni az adatokat, stratégiaváltásra volt szükség. A halak étvágya, tartózkodási helye, viselkedése gyökeresen megváltozott. Mindenki számára nagy kihívás volt, hogyan tudják ezt a helyzetet megoldani. Az este folyamán ismét a C.C.Moore Team Hungary kért soron kívüli mérlegelést, azonban most nem a pontyzsákok megtelése miatt, hanem harcba szálltak a verseny legnagyobb halának járó nem csekély díjáért.

A verseny legnagyobb hala: 13,84 kg

Az éjszaka folyamán több csapat is megtalálta a megoldást a halak étvágytalanságára, aminek eredményeképpen le kellett mondaniuk a sátor oltalmazó melegében való alvásról.

Já-Ger Carp Team esti fogása
Big Carp-Horgászsajtó Team éjszakai fogása

Az éjszaka folyamán ismét komoly szerep jutott az időjárásnak. A kitisztult égboltnak köszönhetően eszeveszetten zuhant a hőmérő higanyszála. A hajnali napsugarak deres füvön, lejegesedett pontymatracokon csillantak meg.

A második nap reggele

A reggeli mérlegelés eredményeképpen vezet a C.C.Moore Team Hungary alig több mint 40 kg előnnyel, második helyen áll a Já-Ger Carp Team valamivel több, mint 42 kg-mal megelőzve az Allianz Halcapone Carp Teamet. Egy csapatnak sem sikerült megnyugtató előnyre szert tenni, így senki nem dőlhetett elégedetten hátra. Azonban a 48 órája tartó verseny próbára tette a versenyzők erőnlétét, az igazi csata csak most, a hajrában kezdődik.

Két kapás közötti pihenő (Hudák-Szigetfalvi SBS Team)

Egyre több csapat tudott alkalmazkodni a megváltozott körülményekhez, így szépen teltek a pontyzsákok.

SBS Baits ABV Team Sk. fogása
A Jóbarátok csapat különleges fogása
Az „első versenyes” All In team

A holtponton átjutva a csapatok utolsó erőtartalékaikat mozgósítva horgásztak. A hajrában már nagyobb figyelmet fordítottak egymás fogásaira is, hiszen sok csapat között csak néhány kilogramm volt a különbség. Minden megfogott, illetve minden elvesztett halnak hatalmas jelentősége volt.

Vasárnap reggel a csapatok már nem kaptak részeredményt, így nagy volt a találgatás az éjszakai fogásokat illetően. A hátralévő néhány órában minden csapat igyekezett kihozni magából a maximumot.

A Bor-Ben Team az utolsó percig küzdött
Az Allianz Halcapone Carp Team jól hajrázott
A hideg idő ellenére néhány amur is horogra akadt (Sirály Team)
A C.C.Moore Team Hungary igyekezett megtartani az előnyt

Vasárnap 11:00 órakor véget ért a IV. SBS-V.I.P. Pontyfogó Kupa. Küzdelmes, fáradtságos, szoros, sportszerű verseny részesei lehettünk, mely igazán baráti hangulatban zajlott. Az ünnepélyes eredményhirdetésre érkező csapatok megfáradtan fogyasztották el a záróebédet, baráti beszélgetésekben osztották meg egymással az átélt élményeket, tapasztalatokat.

Értékes nyeremények várták a csapatokat

Az élmények megszerzéséhez a szervezők fáradhatatlan munkáján kívül nagyban hozzájárultak a verseny lebonyolítását támogató cégek:

Köszönetet mondunk a nyíregyházi Gold-Cars Kft.-nek, aki a verseny lebonyolításához egy Dacia Duster terepjárót biztosított a szervezők számára. A személyautók kényelmét, komfortosságát biztosító autóval - megvallom őszintén - elég bátortalanul hajtottam rá az esőtől átázott földútra. Bátortalanságom azonban gyorsan szertefoszlott, hiszen az autó meggyőző magabiztossággal hajtott át mély, vízzel teli gödrökön, megcsúszás nélkül közlekedett a felázott földúton. Aki a hétköznapi autóhasználat mellett természetjárásra is alkalmas autót keres, mindenképpen próbáljon ki egy kimagasló ár-érték arányú Dacia Dustert!

Köszönetet mondunk a Fast-Hungary Kft.-nek, aki a Casio Pro-Trek órák hivatalos magyarországi forgalmazója. Egyedülálló módon, KÉT ÉVES garanciát biztosítanak minden általuk forgalmazott Casio órára. A Casio Pro-Trek órák segítségével a vízparton is pontosan nyomon követhetjük a légnyomásváltozást. A Fast-Hungary Kft. jóvoltából ezentúl a legnagyobb halat megfogó csapat is naprakész információval fog rendelkezni a légnyomásváltozásról egy-egy Casio Pro-Trek karóra elnyerésével.

Köszönetet mondunk további támogatóinknak, akik támogatásukkal évek óta emelik rendezvényünk színvonalát:

Az ünnepélyes eredményhirdetés

Harmadik helyen végzett az utolsó pillanatig teljes erővel küzdő, azonban mindössze 3,99 kg-mal lemaradó Já-Ger Carp Team 351,16 kg hal megfogásával.

III. helyezett csapat: Já-Ger Carp Team

Nagyon taktikus versenyzéssel, 355,15 kg hal megfogásával második helyen végzett az Allianz Halcapone Carp Team.

II. helyezett csapat: Allianz Halcapone Carp Team

A IV. SBS-V.I.P. Pontyfogó Kupát 2012-ben „rajt-cél” győzelmet aratva (végig vezetve) 378,34 kg hal megfogásával megnyerte a C.C.Moore Team Hungary.

I. helyezett csapat: C.C.Moore Team Hungary
A IV. SBS-V.I.P. Pontyfogó Kupa dobogós csapatai

Az előző évek hagyományainak megfelelően idén is különdíjak kerültek átadásra.

A Legjobb segítő különdíjat 2012-ben a Bor-Ben Team segítője, Tilk József nyerte.

Legjobb segítő különdíj: Tilk József (Bor-Ben Team)

Az Amatőr Bojlisok Klubja által alapított „Catch & Release” díjat 2012-ben a IV. SBS-V.I.P. Pontyfogó Kupán a Já-Ger Carp Team nyerte.

„Catch & Release” díj: Já-Ger Carp Team

A versenyen a legnagyobb halat a C.C.Moore Team Hungary fogta, mellyel két légnyomásmérős Casio Pro Trek karórát nyertek a Fast-Hungary Kft. felajánlásában.

Legnagyobb halat megfogó csapat: C.C.Moore Team Hungary

Ezúton mondunk köszönetet minden résztvevő csapatnak a sportszerű versenyzésért!

Találkozunk 2013-ban!

Terveink szerint az V. SBS-V.I.P. Pontyfogó Kupa 2013. szeptember 26-29. között kerül megrendezésre. A jubileuminak tekinthető versenyre már megkezdtük a szervezési munkálatokat, melyen ismét szeretnénk minden résztvevő számára feledhetetlen élményeket szerezni.

A versenykiírás előreláthatólag 2013 januárjában fog megjelenni.

Írta: Gál József
Videó: Takács Péter, ifj. Pongó Béla
Fotók: Novák Dániel

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.