Felnőtt Férfi Országos Horgászbajnokság Középdöntő 2008

Felnőtt Férfi Országos Horgászbajnokság Középdöntő 2008

A 2008. évben az Egyéni Bajnokság döntőjébe az új szabályok szerint 3 lépcsőben lehet eljutni. A versenyző egyesülete szerint a keleti vagy a nyugati csoport elődöntőjéből való továbbjutás után, összesen 48 fő szerzett jogot a Középdöntőben való részvételre. Hozzájuk csatlakozott az aktuális 12 fős válogatott keret. Így kiegészülve összesen 60 fő vágott neki a Balatonkeresztúron megrendezett Középdöntőnek. A tét nem volt kicsi! Mindenképpen az első 24 között kellett lennie annak, aki a döntőbe akart kerülni. Azonban az sem volt mindegy, hogy hány pontot, milyen szektorhelyezéseket szerez a versenyző! Ugyanis a középdöntő 3 legjobb szektoreredményét már magával viszi a bejutó. Ehhez jön majd a döntő 4 fordulójának végeredménye. Így ebben az évben nem csupán egyetlen versenypályán elért eredmény dönti el a MAGYAR BAJNOKI CÍM sorsát, hanem összesen 7 forduló alapján adják majd át az év legjobb horgászának a bajnoki trófeát. Tekintsük át az elmúlt hét végén zajló rangos verseny legfontosabb eseményeit! Ígérem, izgalmakban, változatos fordulatokban nem lesz hiány!

A versenypálya a Nyugati-övcsatorna egy új szakaszán került kialakításra, a régi, már ismert helyszíntől közelebb a Balatonhoz. A versenyzők 4 különálló szektorban horgásztak a fordulók alatt úgy, hogy mindenki előbb vagy utóbb mindegyikbe (irányított sorsolással) belekóstolt. A szektorokat úgy alakították ki, hogy közöttük kb. 50 m-es szabad terület kapott helyet. Ezért aztán a kiemelések fontos szerepet játszottak, a szerencsések legalább egyszer élvezhették a szélső vagy szélső melletti helyek valamelyikének előnyét(?). Sokszor bebizonyosodott, és itt sem volt másként, nem egyforma erősségűek a szélső helyek sem: a szektorok alsó szélső helyei sokkal gyengébbek voltak, mint a felsők. Azt is leírtuk sokan, sokszor, a horgászathoz szerencse is kell. Főleg a sorsolás részéhez!

Azok, akik komolyan vették a felkészülést, a Klub OB után gyakorlatilag leköltöztek a versenypálya közelébe. Az utóbbi évek tapasztalata azt mutatta, nem egyszerű horgászat lesz ez. Nem egyszerű, de nagyon fontos állomás annak, aki célul tűzte ki a válogatottba kerülést, vagy a Magyar Bajnoki cím megszerzésének lehetőségét.

Az egész heti kánikula miatt „ernyőerdőben” voltak a horgászok és nézők

Mire is lehetett számítani? Az eddigi versenyek tapasztalata alapján komoly szerepet kaptak a nagyobb testű dévérkeszegek. De nem lehetett kihagyni a számításból a küszök, az apróbb testű bodorkák, vörösszárnyú keszegek és karikakeszegek speciális, rövid rakós, vagy spiccbotos módszerrel való fogását sem. Néhány éve még ide soroltam volna a 10 m-es spiccbottal történő a túlparti tökleveles előtti horgászatát, mára azonban csak elvétve fordult elő horgász kezében ekkora pálca, mert nem hozott mérhető eredményt.

A nehézgombócos alapozás a legtöbb helyen komoly hibának bizonyult!

Elméletileg bármelyik módszer eredményes lehetett, de a két meghatározó, legtöbb halat adó technika - a rakós botos dévérhorgászat vagy a szintén rakós botos a bodorka + vörösszárnyú keszeg horgászat - nem volt kombinálható egymással. Teljesen más horgászatot, más etetési technikát kívánt a nagyhalas dévérhorgászat, és mást az apróhalra való „vadászat”.

Katus Gyula a dévéres etetését kezeli poharazással. Az első fordulóban ez nagyon szépen bejött neki, de későbbi fordulókban már eredménytelennek bizonyult

Az első és a második nap eredményei azt mutatták, nem lesz itt baj azzal, aki csak nagy halra készül. Hiszen pl. a D szektor elején végzők szinte csak nagytestű halakat fogtak. Közöttük felbukkantak igazi különlegességek is, mint például nagytestű (kiló feletti) compók is!

Milkovics Péter egy gyönyörű compóval. Ilyen halak is élnek a csatornában

A nagyhalas horgászat a második napon domborodott ki igazán, amikor a D szektor szélső helyén horgászó Tremmel Balázs majd’ 7 kg-ot zsákmányolt belőlük! Ezek a látványos kezdeti fogások azonban sokakat tévútra vittek. Ugyanis a többi szektor már nem volt ilyen egyértelmű. Sőt azokban alig-alig akadt horogra - néhány kivételtől eltekintve - hőn áhított nagy hal. Ennek ellenére mégis sokan felvállalták ennek kockázatát, és a rendkívül munkás apróhal horgászat helyett gyakorta várták a nagy semmit…

Kifogástalan rendezésű középdöntőn vehettünk részt. Limitellenőrzés is profi módon és nagyon gyorsan zajlott

A nagyhalazás egyébként is mindig rejt rizikót magában. Nem elég odacsalni, kapást kiharcolni, megakasztani a halat, de meg is kell tudni fogni. Sajnos ez nem minden esetben sikerült. Igazán Walter Tamás tudná ezt elmondani, Neki 5 nagy hala is elment, ami az első fordulót megpecsételte a számára, a 15 fős szektorban 14. lett.

A fiatal Timár Szabolcs kitűnően valósította meg az apróhalas technikát

Azt is látni kellett, hogy aki konzekvensen végigcsinálja az apróhalazást, nagyot nem bukhat, biztosan az első 5 hely valamelyikén lehet végezni vele. Egy dolgot nem lehetett, váltogatni vagy ötvözni a kettőt.

Bodorka a mélyvízből

Miért is? A két módszer, mint az elején leírtam, teljesen eltérő technikát igényelt. Horgászatban és etetésben is. A nagyhalazást választók általában 13 m-es távolságban az elején gondos, pontos, nagy mennyiségű alapozást csináltak, majd a későbbiekben erre az alapra etetőcsészével tették be az élő anyagot tartalmazó földes szúnyogot és darabolt gilisztát. Nehezebb, nagyobb (1,5-3 g) úszót használtak, mint az apróhalazók, pontosan azért, hogy a csali épségben átüsse a víz tetején rohangáló apró vörösszárnyú és bodorka csapatok seregét, épségben kerülhessen a fenék közelébe a dévérkeszegek számára. Egy nagyon fontos dolog játszott szerepet ennél a módszernél. A csatorna alján mintegy 30-40 cm mélységű, viszonylag lágy iszap volt a legtöbb horgászhely előtt. A bedobott kemény gombócok olyan mértékben belesüllyedtek abba, hogy a halak számára megközelíthetetlenek lettek! Erről bizony sokan nem tudtak, vagy csak a végén tudatosult bennük, hogy a nehéz alapozó etetésük annyit ért, mintha azt be sem dobták volna!

Ekkora halak is laktak a pályán, mutatja büszkén Csomor Péter

A másik módszer nagyban különbözött ettől. Az alapozás sem nehéz alapozás volt, az etetőgombócok gyakorlatilag egykezes, laza gombócok voltak, és azok sem koppanósra gyúrva. Ezek gyorsan, a vízoszlop felső rétegében bontottak, és már ott képeztek egy látványos etetőanyag - föld - élő csali keverékéből álló felhőt. A gyorsaságot a rövid 9,5-11,0 m-es rakós biztosította. A horgászat megkezdése pillanatától folyamatosan, ütemesen kellett dobni az etetőanyagot, általában földdel felesben keverve. Az így kialakult felhő a horgászhely előtt tartotta apróhalak seregét. Ha a felhő eltűnt, eltűntek vele együtt a halak is! A jelzők általában 0,5 g körüli terhelhetőségű finom kis úszók voltak, az ereszték pedig mindössze 40-100 cm között mozgott az átlagosan 1,7 méter mély vízben. Gyakorlatilag mindez vízközti, vízfelszíni horgászatot jelentett. Nagyon sok volt az apróhal, de eredményes csak akkor lehetett velük a horgász, ha nagyon gyorsan horgászott.

Egy vízközti sügér Magyar Balázs horgán. Ki lepődött meg jobban?

A két módszerből látszik, hogy a kettő gyakorlatilag kizárja az együttes alkalmazást. Ha az egyik mellett valaki letette a voksot, végig kellett azt csinálni. Félóra elvesztegetett idő a nagy halra várva behozhatatlan előnyt adott annak, aki megállás nélkül húzta az apró bodorkát. Igaz, nem voltak nagyok, 1,5-5 dkg közöttiek kerültek a horogra, de ezeket szinte folyamatosan lehetett fogni. Az a félóra, amíg nem kezelte valaki az apróhalas helyet, a csapat szétválását, teljes eltűnését jelentette, és utána nagyon nehéz volt újból koncentrálni a halcsapatot.

Döme Gábor rendkívül eredményesen alkalmazta az Ambrus Tiborral együtt kialakított, remek taktikát

Bizony, aki eredményes akart lenni a szektorában 150-200 db-ot is meg kellett fognia belőlük. Ráadásul a darabszám sem mindig adott pontos tájékoztatást. Azonos darabszám esetén akár 1 kg-os eltérés is kijöhetett a mérlegelésnél. A legtöbb, ilyen módszerrel kifogott hal 235 db volt és 4.790 g-ot ért. Ezt Döme Gábor produkálta a nagyhalas D szektorban, a harmadik fordulóban. Ekkor azonban már a termetesebb halak étvágya látványosan visszaesett, hiszen Gábor teljesítménye szektor egyest ért. Az eredményességnek volt még egy feltétele. A felhőben gyakran csak a szinte mérhetetlen súlyú apróságok rontottak a csalinak, míg a felhőtől fél méterre ott „álltak” a nagyobb testű bodorkák és vörösszárnyú keszegek. Meg kellett találni őket! Ezért aztán nem csak a felhőt kellett körbehorgászni, de mélységben is keresgélni kellett. Aztán, ha ráakadt a leleményes horgász a csapatra, csak a gyorsaságra kellett koncentrálni, valamint, hogy ki ne essen a ritmusból.

A két véglet. A legkisebb és a legnagyobb halak Döme Gábor kezében

Gyakorlatilag ez határozta meg véleményem szerint a négy forduló horgászatát. Ráadásul ahogy haladtunk előre az időben, úgy kopott ki a nagyobb testű hal a pályáról, úgy került egyre jobban előtérbe az apróhalas horgászat, és kerekedtek a mezőny fölé azok a horgászok, akik kezdettől fogva erre a taktikára alapoztak. Kiemelkedett a 60 fős mezőnyből a Tubertini Maros Mix csapat két meghatározó tagja: Ambrus Tibor és Döme Gábor. Annak ellenére, hogy nem csapatversenyről volt szó, mégis egymást segítve, tökéletes taktikát kidolgozva és azt remekül végrehajtva, a harmadik fordulótól szinte uralták a mezőnyt. Ekkor már látszódott, hogy akár nyerni is lehet az apróhalas horgászattal. Ha a későbbi végeredményre tekintünk, bizony láthatjuk, hogy ez be is jött, hiszen Ambrus Tibor az első, míg Döme Gábor a második lett! Erre mondják, hogy tökéletes csapatmunka!!! A harmadik helyen Csillag László végzett, aki az első fordulóban még nagy halra horgászott. Ez nem túl jól sikerült neki, de hamar felismerte, hogy bizony ezen változtatni kell. A második fordulótól egyre jobb eredményeket produkálva, végül a képzeletbeli dobogó harmadik fokára állhatott fel a rendkívül tehetséges, fiatal versenyhorgász.

Az aggodalom sok mindent elmond az arcokon. Walter Tamás az utolsó fordulóban már csak szektorgyőzelemmel kerülhetett a döntőbe. De megcsinálta!!!

Az utolsó forduló mérlegelése rejtett igazi izgalmakat. Az előzetes latolgatások alapján 28 pont környékére került az az elméleti határ, amivel még döntőbe lehet kerülni. A 25 pont közelében levőknek csak az egyes-kettes szektoreredmény lehetett elfogadható. Akinek ez sikerült, és meg tudta csinálni, az azt hiszem, mindenki elismerését kivívta!

Az A szektorban kiemelkedőt horgászott Szákovics Imre az utolsó napon, és megérdemelten nyert

HelyezésVesenyző neveÖssz súly (g)Össz helyezési számHelyezési számokDöntőbe vitt pontszám
1.Ambrus Tibor102108:1,0;2,0;2,0;3,05
2.Döme Gábor1318010:1,0;2,0;3,0;4,06
3.Csillag László1007015:1,0;2,0;5,0;7,08
4.Csöregi Balázs901015:2,0;4,0;4,0;5,010
5.Nagy András757016,5:1,0;2,0;3,5;10,06,5
6.Tímár Szabolcs1072018:1,0;3,0;4,0;10,08
7.Csomor Péter820018:1,0;3,0;7,0;7,011
8.Faragó Róbert1036020:2,0;2,0;8,0;8,012
9.Szákovics Imre977020:1,0;5,0;6,0;8,012
10.Lőrincz Dénes884020:1,0;2,0;6,0;11,09
11.Schmidt Attila828020,5:3,0;3,5;5,0;9,011,5
12.Nagy Benedek1129021:2,0;4,0;5,0;10,011
13.Ambrus Huba841021:2,0;6,0;6,0;7,014
14.Kaló Zoltán814021:1,0;3,0;7,0;10,011
15.Halász Szabó Imre866022:1,0;6,0;6,0;9,013
16.Benkő Tamás744023:3,0;3,0;5,0;12,011
17.Kökény József854024:3,0;4,0;7,0;10,014
18.Nagy Attila720024:2,0;4,0;6,0;12,012
19.Tímár Károly776025:3,0;4,0;9,0;9,016
20.Erdei Attila772025:3,0;5,0;5,0;12,013
21.Palotai Kristóf1191026:1,0;3,0;7,0;15,011
22.Varga József895026:2,0;5,0;8,0;11,015
23.Walter Tamás945027:1,0;6,0;6,0;14,013
24.Milkovics Péter809027:2,0;6,0;9,0;10,017

Az új szabályzat szerint a versenyzők az egyik eredményüket elhagyva, 3 forduló eredményét viszik magukkal a döntőbe, ami még további izgalmakat rejt. Vajon sikerül-e ledolgozni a hátrányt sok versenyzőnek? A szeptember 18-21. között megrendezésre kerülő kiskörei döntőn minden kiderül! Ekkor a dúzzasztó feletti élő Tiszán mérköznek meg egymással a horgászok.

Részletes eredmények:

1. forduló; .xls, 21 KB

2. forduló; .xls, 20 KB

3. forduló; .xls, 20 KB

4. forduló; .xls, 20 KB

Végeredmény, teljes lista; .xls, 20 KB

Az első három helyezett (balról jobbra) Csillag László, Ambrus Tibor, Döme Gábor

Összességében egy hibátlanul megrendezett, nagyon technikás versenyen vagyunk túl. A középdöntő a gondolkodásról, a kitartásról, a jól kialakított taktikáról szólt. Találkozunk a döntőben!

* Amennyiben nem jelennek meg a kommentek, úgy szükséges a böngészőben bejelentkezni a Facebook profiljukba!

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.