VII. Haldorádó Fórum Találkozó és Kupa - beszámoló

VII. Haldorádó Fórum Találkozó és Kupa - beszámoló

Immáron 7. alkalommal került megrendezésre a Haldorádó Fórum Találkozó és Kupa. Új helyszínen, új reményekkel indult neki a 26 csapat. Vajon hogyan sikerül az izsáki halak „eszén” túljárni, hogyan sikerül megtalálni azt a legjobban célravezető módszert, ami meghozhatja az áhított győzelmet?

A csapatok nagy része már korábban is, de pénteken már szinte mindenki a csodálatos környezetben levő tórendszer legnagyobb taván rendezendő versenyre készült. Verseny, mert az értékes díjak, a megszerezhető cím azzá teszi, de még inkább találkozó, ahol az aktív fórumozó társaság a kedvenc hobbija mellett ápolhatja a régi horgászbarátságokat, illetve minden lehetőség megvan újabbak kötésére.

Így aztán semmi meglepő nincs abban, hogy régi jó ismerősként köszöntötték egymást a később „vérre menő” küzdelmet folytató versenyzők.

A változatos, a természetes halfauna összetételét közelítő, de nagytestű halakban annál gazdagabb rendelkező vízről van szó. Komoly gondot jelentett eldönteni, hogy miképpen alakítsák ki a csapatok a megfelelő taktikát. Szép számmal volt fogható tenyeres méretű ezüstkárász, mindenképpen számítani kellett a 0,5-1 kg átlagsúlyú pontyokra, de akadt 4-5, vagy akár a 7-8 kg-os egyedsúlyú példány is. A tó apróhal állománya is számottevő, snecik, bodorkák és apró vörösszárnyú keszegek is szép számmal kerültek horogra.

A pénteki edzés egyik szép hala Origó, azaz Vágó Ádám kezében

Mindenesetre az eléggé látványosan látszott, hogy rakós távolságban alig esett hal zsákmányul, ami azt jelentette számomra, hogy ennyi ember ritkán zargatta egyszerre ebben az évben még a halakat. A fenekező felszereléssel végzett, illetve a távolabbi matchbotos horgászat szép eredményekkel kecsegtetett. A pénteki edzés tapasztalati alapján módosítottuk kissé a korábbi szektorkitűzést. A tó elkeskenyedő szakaszából úgy tűnt, mintha elugrott volna a hal a parti zajok, az etetőgombócok hangjától. Ezért a szervezők úgy döntöttek, hogy a széles szakasz 2 oldalára egy-egy 9 fős, a keskeny szakaszra pedig egy 8 fős szektort helyeznek el. A nyolcfős szektort is úgy, hogy mindekét oldalon 4-4 fő foglaljon helyet, így kihagyva a nagyon gyengének bizonyult sarkot. Tudjuk, a horgászathoz szerencse is kell, különösen pedig a sorsoláshoz. Talán így sikerült a B szektort egyenlő feltételekhez juttatni. Azt sejteni lehetett, hogy nem tud majd versenyre kelni az A és C szektorokkal, de nem is ez volt a cél.

A csapatok köszöntése után a sorsolás percei

A szombat reggeli regisztráció, köszöntő után gyors sorsolás következett, majd a versenyzők elfoglalhatták a rajthelyeiket. A megváltozott szabályok szerint a csapattársak sokkal több segítséget adhattak egymásnak, s nemcsak a felkészülési időben, hanem a verseny időtartama alatt is, ezzel a csapatszellemet erősítve.

A dudaszó után záporoztak a gombócok

Fél kilenckor felhangzott az etetést engedélyező dudaszó, ezzel egy időben már zuhogtak is a vízbe a gombócok. Az etetésre szánt fél óra alatt a felhasználható 25 liter bekevert etetőanyag nagy része rendeltetési helyére került. Később már a versenyzők igyekeztek kerülni a hangos csobogást, ami teljesen érthető, a szokatlan mennyiségű gombóc zaja így is érzékenyen érintette a tó halállományát.

Az első halak egyike Pupák István horgán

Az első félórában ez abban nyilvánult meg, hogy szinte alig lehetet kapást kicsikarni. Aztán később - ahogy megnyugodott a víz - lassan beindult a halfogás. Itt is, ott is egyre gyakrabban szépen görbülő matchbotokban akadt meg a szemlélő tekintete. Kárászok, kisebb-nagyobb pontyok érdeklődtek egyre sűrűbben a felkínált csemegék iránt. Mint a pénteki edzésnapon is látszott, nem nagyon akartak a nagyobb testű halak partközelbe merészkedni, de gyakorlatilag ez volt tapasztalható a kárászok, dévérek esetében is.

Csapatmunka: szákolás előtt a Kukacmukik

A part mellett küsz és apró vörösszárnyú keszeg, bodorka viszont bármikor fogható volt. Kérdés, megéri-e az alig 7-8 grammos halakra vadászni? Ez mindig komoly dilemma, és általában csak a lefújás után kap visszaigazolást a horgász, hogy jól vagy rosszul döntött. Az apróhalasok pörgős mozdulatai mellett bizony izgalmas fárasztásokban is gyönyörködhetett a szemlélő.

Döme Gábor felváltva kárászozott és forgatta a sneciző botot
A jól koncentrált sneci etetés eredménye

Schmidt Attila fárasztott nagy türelemmel egy tekintélyes méretű halat, amit végül kalandos körülmények között sikerült megszákolni. Az első szákolás alkalmával a szákba belefutó hal és az egyidejű emelés terhelését a száknyél nem bírta, eltörött. Egy másik merítő szákkal kellett befejezni a műveletet.

Attila horgán tekintélyes méretű hal küzd
A verseny legnagyobb hala lett 7860 g-mal

Hosszúnak tűnt a versenyidő, mégis gyorsan elérkezett a mérlegelés ideje. Az A szektorban Polyák Csaba szerzett győzelmet 13.500 g hallal, a B szektort Döme Gábor nyerte 10.840 g-os fogással, míg a C szektor győzelmét Schmidt Attila tudhatta a magáénak 24.020 g-os zsákmánnyal.

A délután a másnapi fenekező kategória versenyzőinek felkészülésével telt, a felszerelésen elvégzendő utolsó igazításokkal, illetve az első nap tapasztalatai alapján a másnapi taktika kidolgozásával.

A nap zárásaként közös programként a versenyzők ízletes vacsorát fogyaszthattak el az étteremben, majd hamarosan mindenki nyugovóra tért. Volt, aki az első forduló fáradalmait akarta kipihenni, mások pedig a másnapira szeretett volna minél fittebben érkezni.

Fárasztó nap után jólesett a vacsora

A vasárnapi fenekező forduló előtt a szélső helyek kiemelésével gyorsan zajlott a sorsolás. Az előző napi menetrendnek megfelelően megkezdődött a felkészülési idő, majd egy óra múlva az etetőanyag és az élő csali limit ellenőrzése.

Rend a lelke mindennek! Előkészítve a kezdéshez

Kilenc órakor a felhangzó dudaszóra elkezdődött a második forduló. Hasonlóan az előző napihoz, most is meglepte kissé a halakat az erős csobogás, az első órában alig-alig sikerült halat horogra csábítani. Most is a kárászok nyitották a sort. Tenyeresek vagy annál picit nagyobbak ráncigálták a felkínált csonticsokrot vagy éppen gilisztát. Mintha erre a napra elment volna az étvágyuk. Az előző napon nagyon jól működött a nagyobb adag csali, a 10-18 feltűzött csonti.

Gombás Gábor ütemesen szedte a kárászokat

Ma a fenekezők spicce alig jelzett kapást ilyen csalizási módszerrel. „Valamit változtatni kell”, gondolták sokan. Persze ebben a fordulóban is voltak, akik viszonylag ütemesen fogták a kárászt, apró pontyokat. Ők általában kicsi és kevés csalit tettek a kicsi horogra. Elmondásuk szerint az 1 csonti, 1-2 szál szúnyoglárva volt az ideális.

Pintér Zoli pickerbotja kiválóan teljesít…
… a gyönyörű amur kirohanásai alatt

Érdekes, hogy a nagy halat akasztók is a kisméretű horgon felkínált kevés csali sikerét mondták el. Mennyire tud különbözni két egymás utáni horgásznap!

Közben a csapatok segítői folyamatosan figyelték a potenciális ellenfeleket. Természetesen nem mindegy, hogyan „muzsikálnak” az előző nap jót horgászók, egy komoly keresztbeveréssel sok minden felborulhat. Ez az idő előrehaladtával igazolódni is látszott. A tegnapi szektorgyőzelmet szerző Polyák Csaba társa, Zsolli mindent elkövetve próbálkozott a halfogással, de valamiért ez nem akart összejönni.

Szelina bravúros horgászatot mutatott be

Viszont külön öröm volt a szomszéd csapat munkáját figyelni, nemcsak azért, mert az egyik tagja egy nagyon csinos hölgy volt, hanem mert Szelina bravúrosan horgászva folyamatosan növelve előnyét parádés halfogást produkált.

De ebben a szektorban került szákba tekintélyes méretű hal is. Hamar Péter, Lázár Miklós is sikerrel fárasztott majd szákolt gyönyörű pontyokat.

Hamar Péter zsákmányával
Lázár Miklós és a bajuszos

A B szektor inkább a munkásabb szektor volt. A nagy testű halak elkerülték, de szorgos munkával lehetett fogni szép számmal a leginkább csak hullámokban érkező-kapó kárászokból, apró keszegekből. Egy-egy jobb dévérkeszeg sem tudott ellenállni a szúnyoglárva csalinak.

A C szektorban Az előző nap szektorgyőzelmét hozó csapat másik tagjának, Papp Józsefnek hosszú órákig alig volt pár darab kárásza. Nem sokkal a lefújás előtt azonban történt valami. Józsi felismerte, hogy nem a szokásos „nagy csali = nagy hal” működik jelen esetben. Előbb egy szép kárászt, majd egy pontyot, nem sokkal később két termetes amurt sikerült szákba terelnie.

Minden jó, ha a vége jó! Az utolsó percek hala

Az, hogy ezzel nem sikerült szektorgyőzelmet szerezni, nem rajta, hanem a szélső helyen horgászó Vágó Ádámon múlott, aki folyamatosan, egyenletes teljesítmény nyújtva sorra fogta a kárászokat, pontyokat. Ennek megfelelően a C szektorban a győzelmet Vágó Ádám szerezte meg 13.800 g-os fogással, a B szektorban Gombás Gábor győzedelmeskedett 11.560 g-mal, az A szektort pedig Hamar Péter nyerte 8580 g-mal.

Vágó Ádám szépen horgászva nyerte a szektorát

Amíg a résztvevők a finom ebédet elfogyasztották, elkészült kiértékelés is. Kezdetét vette az ünnepélyes eredményhirdetés.

Elsőként az úszós kategória első öt helyezettje került díjazásra:

 1. Schmidt Attila 24.020 g
 2. Polyák Csaba 13.500 g
 3. Döme Gábor 10.840 g
 4. Borsos Gábor 11.960 g
 5. Berényi Zoltán 10.220 g

Az első helyezett versenyző egy TOP MIX rakós bot tulajdonosa is lett egyben.

Az úszós kategória első 5 helyezettje

A másnapi fenekező kategória győztesei:

 1. Vágó Ádám 13.800 g
 2. Gombás Gábor 11.560 g
 3. Hamar Péter 8.580 g
 4. Papp József 11.240 g
 5. Gyurkovics József 11.120 g

A fenekező kategória első helyezettje egy TOP MIX feederbottal gazdagodott.

A fenekező kategória első 5 helyezettje

A csapatok végeredménye:

 1. Top Mix csapat 35.260 g 3 pont
 2. Fisher-Ferrari Team 22.380 g 3 pont
 3. Mester és Tanítványa 16.580 g 5 pont

Az első három helyezett csapat

A legjobb külföldi versenyző díját Hamar Péter (Szenzál 3.) kapta szektor 2. helyezéséért.

A legjobb vegyes páros díját a ONE H@L Family csapata, Simon Szelina és Szász Sándor érdemelte ki.

A legjobb nőversenyző díját Simon Szelina vehette át.

Simon Szelina kitűnően horgászva lett 2. a szektorában

A legnagyobb hal kifogásáért járó díjat Schmidt Attila kapta egy 7860 g-os ponty sikeres megfogásáért.

Az összes díjazott

Fárasztó, nagy küzdelmet hozó versenyt tudhatunk magunk mögött. Nagyon igényes környezetben megrendezett halbő versenyt láthattak az érdeklődők, küzdhettek végig a versenyzők. Nemcsak a szép környezet, a jó horgászat, de a régi barátokkal, ismerősökkel való találkozás is emlékezetessé tette ezt a hétvégét. Köszönet mindenkinek!

Kommentek
Partnerek
Kiemelt partnerek:
Média partnerek: