III. San - G. Loomis Kupa 2008.

III. San - G. Loomis Kupa 2008.

A MŰHOSZ által kiírt magyar legyező bajnokság záró fordulóját a festői környezetben kanyargó lengyelországi San folyón rendezték meg 2008. október 25-én. A verseny végén nemcsak az derül ki, hogy ki nyeri a III. San - G. Loomis Kupát, hanem az is, hogy ki lesz 2008 magyar bajnoka.

Ilyen csodálatos díszletek között zajlott a verseny

Lengyelországba utazásunk fő célja az volt, hogy barátom részt vett a MŰHOSZ bajnokság utolsó fordulóján. Természetesen az edzésnapokon lehetővé váló horgászat volt a másik - számomra is igen fontos - cél. Az ott és akkor szerzett élményeimről később, egy külön cikkben számolok be majd.

Pascal Cognard is tiszteletét tette már itt, a faragáson ott díszeleg az aláírása
Piotr Konieczny-vel a szállásunk előtt

A San partján álló szállásunkon nem kisebb nevű vendég tette tiszteletét, mint Piotr Konieczny. Az épületbe lépve azonnal halas fafaragásokon akadt meg a szemem, amelynek egyik oldalán Pascal Cognard, a háromszoros egyéni legyező világbajnok aláírása díszelgett. Azt is mondhatom, hogy megérintett a hely szelleme.

Indulás a versenyre

Pénteken este szállásunk étkezőjében megtörtént a III. San - G. Loomis Kupa sorsolása. Az edzésnapokat követően sokan légykötéssel múlatták az időt. Szombaton reggel mindenki nagy tervekkel és reményekkel indult neki a szektorának.

E megmérettetés egyben a MŰHOSZ magyar legyező horgász bajnokság utolsó, záró fordulója is volt. A 2008. 10. 25-én a San folyó két szakaszán megrendezett és 33 versenyző részvételével lebonyolított verseny egy délelőtti és egy délutáni, egyenként háromórás fordulóból állt. A verseny egyes fordulóit egy 16 és egy 17 fős szektorban értékelték. Az A szektor (az ún. C & R szakasz) a Hoczewka folyó torkolata felett, a B szektor (az ún. kill szakasz) a torkolat alatti vízterületen volt kijelölve. A verseny során csak a 280 mm-es és az azt meghaladó hosszúságú péreket értékelték.

Elkezdődött a délelőtti (első) forduló

A délelőtti fordulóban a 17 fős A szektorban Csorbai Balázs fogta a legtöbb (értékelhető) halat, 5 darabot, 199 centiméternyit. Szintén Balázsé volt a legnagyobb hal is, amely 430 mm-es volt. A második Pünkösti Zsombor lett 3 darab hallal, 116 centiméterrel, míg a szektor hármast Hárságyi Balázs szerezte meg ugyanennyi fogott hallal, de kisebb hosszal, 109 centiméterrel. A szektorban 11 versenyző tudott értékelhető halat fogni, ezért 6 versenyző a szektor legmagasabb helyezési pontszámát, 17 pontot kapott.

A délelőtti forduló során a B szektorban (kill szakasz) Virág Zoltán bizonyult a legjobbnak, akinek 2 darab hal is elég volt a szektorelsőség megszerzéséhez. Összfogása 66 cm volt. A szektor második helyét a bajnoki cím megszerzésére is esélyes Imrik Péter szerezte meg szintén 2 darab hallal, 59 cm hosszal. A nehéz szakaszon mindössze 7 versenyzőnek sikerült halat fogni.

Pillanatkép a délutáni fordulóból - hal a légyen

A délutáni fordulót az A szektorban parádés legyezéssel Zalánfi Attila nyerte 7 darab hallal, amelyek hossza 241 centiméter volt, a második helyezett Faragó Zoltán lett a szektor hármas Virág Zoltán előtt. A két Zoli 2-2 darab halat szákolt, de Faragó Zoli halai 7 centiméterrel hosszabbnak bizonyultak, 74 centiméteres összhosszal. Sajnos 7 versenyző nem tudott értékelhető halat méretni.

Délután a B szektorban a fogott halak számát tekintve fej-fej mellett folyt a küzdelem a szektor dobogós helyeinek a megszerzéséért. Végül az első helyet bezsebelő Kovács Gergely 6 hala 197, a második helyezett Romhányi László 5 hala 155, a szektor hármas Szabó Levente 4 hala pedig 125 centimétert jelentett. A 17 fős szektorból 11 főnek sikerült legalább egy méretes halat fogni.

Sok apróság is horogra került. Természetesen ezek a halak nem befolyásolták a verseny eredményét, hiszen nem kerültek értékelésre

Természetesen nemcsak ennyi halat fogtak a versenyzők, a 280 mm-nél kisebb péreket és pisztrángokat nagyon sokan fogtak, de a verseny kiírásának értelmében csak a 280 mm feletti pérek kerültek értékelésre. A versenyen 78 darab értékelhető méretű halat fogtak a versenyzők, amelyeknek az összes hossza 2622 mm volt. A legnagyobb, 450 mm-es halat Kozma István fogta a délutáni forduló során a B szektorban.

Vége a versenynek, folyik az eredmények összesítése

Az eredmények összesítése (a végeredményt a délelőtti és a délutáni fordulók szektorhelyezéseinek összege adta) után az ünnepélyes eredményhirdetésre és díjátadásra került sor. A III. San - G. Loomis Kupa 2008. dobogósai (zárójelben a szektorhelyezések):

  1. Virág Zoltán (4)
  2. Kovács Gergely (7)
  3. Csorbai Balázs (7)

Az első helyezett: Virág Zoltán
Az ezüstérmes: Kovács Gergely
A bronzérmes: Csorbai Balázs

Csorbai Balázs azonos szektorhelyezéssel, de csupán 1 centiméterrel kisebb összes fogott hosszal lett bronzérmes. A verseny teljes eredménylistája itt elérhető.

Az eredmények ismeretében a MŰHOSZ legyező bajnokság végeredménye is kialakult:

  1. Gégény Viktor
  2. Imrik Péter
  3. Zalánfi Attila

Gégény Viktor tavalyi elsősége után meg tudta védeni bajnoki címét, noha csak a verseny előtt néhány nappal került le kezéről a gipsz. Gratulálok minden versenyzőnek, és további szép sikereket, horgászélményeket kívánok mindnyájuknak!

A verseny teljes képéhez néhány megjegyzést szeretnék még hozzáfűzni. Sajnos nem tudtam igazán jó képeket és felvételeket készíteni, mert a szektorok közötti mozgás nem mindenhol volt akadálymentes, csak a vízben gázolással lehetett volna a legtöbb szektort megközelíteni. Természetesen a parton való csörtetésemmel nem akartam zavarni a versenyzőket.

Külön köszönet a lengyel horgász egyesület tagjainak, akik lehetővé tették, hogy ezen a csodálatos helyen kerülhessen megrendezésre a verseny, illetve köszönet a MŰHOSZ tisztségviselőinek, hogy rendelkezésemre bocsátották az eredményeket.

A vízparti WC is péres szellőzőnyílású

Itt valóban minden a halakról és a természet közelségéről, szeretetéről szól. Remélem, hogy ez a jó példa hamarosan nálunk is bevett gyakorlat lesz.

A versenyről készült rövid filmet itt láthatjátok:

Balogh Róbert
Eredménylista: MŰHOSZ

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.