I. SALMO kupa versenybeszámoló, Rinyaszentkirály

I. SALMO kupa versenybeszámoló, Rinyaszentkirály

Rendhagyó módon, a végén kezdeném a beszámolómat. Ilyen pergető versenyt most rendeztek először hazánkban, és nemcsak azért, mert ez az első SALMO Kupa az országban. Ehhez jön az eddig szokatlan versenyértékelés, lebonyolítás a körülötte lévő bemutató, konferencia. Mivel a SALMO név elé odakerült, hogy „első”, remélhetőleg sok hasonló versenyben, tapasztalatcserében lehet részünk a jövőben is.

Térjünk vissza az elejére. Ködös reggel fogadta a versenyre érkezőket, a Rinyaszentkirályi tó. A reggeli eligazítás, megbeszélés után következhetett a sorsolás, ami egyben a csónakok indulási sorrendjét is jelentette. A páros illetve a páratlan versenyzők külön szektorban indulhattak el. A versenyen indulók mindegyikét ellátták csónakkal és az ehhez szükséges felszerelésekkel, sőt még egy tesztelés alatt lévő halradart is kapott mindegyik páros. Azért, hogy senki se térjen üres kézzel haza, egy SALMO ajándékcsomagot is kapott minden induló, amihez egy műcsali tároló dobozt is mellékeltek.

A negyven csónak…
… és a nyolcvan besszállásra váró versenyző
Vízre szállás csak sorjában

Egy kicsit döcögősen ugyan, de minden versenyző vízre szállt, közöttük mi zártuk a sort Adriánnal, mivel sikerült a 40-es sorszámot kihúznom. Számunkra teljesen ismeretlen volt a víz, ezért szerettünk volna egy szélső helyet megcsípni. Ez viszont lehetetlennek bizonyult, mivel az előttünk vízre szálló versenyzők mindegyike hasonlóan gondolkozott a szektorunkban. Így nem maradt más számunkra, csak a mederben való keresgélés a csukák után.

A verseny kezdetét jelző dudaszó utáni percekben legalább négy csónakban emelték magasba az evezőt, ami azt jelentette, hogy fogásuk volt. Azért volt sürgős mindenkinek a halakat lemérni, mert a verseny szabályai szerint a hal visszaengedéséig tilos volt tovább horgászni a halat kifogó horgásznak. Ezzel is a halak kíméletes bánásmódját szerették volna népszerűsíteni a verseny szervezői. A mérésre sehol nem kellett várni sokat, hiszen hat darab csónak állt rendelkezésre, hogy fogás esetén minél hamarabb lemérjék a ragadozók hosszát. Igen, a hosszát! Nálunk általában a súly a mérvadó, itt viszont a halak hossza számított, méghozzá a farokvilla tövéig mérve. Így utólag kijelenthetem, az általam ismert értékelések közül talán ez bizonyult a legigazságosabbnak.

Íme, egy számunkra újszerű értékelés
A SALMO teszthorgászai az első versenynapon egy előzetes bemutatót tartva horgásztak közöttünk

A verseny további részében váltakozva voltak fogások a mederben és a partszélben egyaránt - ez a vége felé átbillent a meder javára. Nekünk is a meder hozta meg az egyetlen halunkat. A hetedik kapás végre megragadt a horgon, és a halat sikeresen kiemeltünk a verseny vége előtti pillanatokban. Így szektor tízessel várhattuk a következő napi fordulót.

A megmentő csukánk

Az első napi eredmények alapján legesélyesebbek a végső győzelemre a Pálinkó - Bokor páros, a Tóth - Kovács páros (mindkettő egy helyezési számmal), két helyezési számmal pedig a Nyers - Házenbeck és a Szakács - Vas páros rendelkezett. A legnagyobb hal is Bokor Károly nevéhez fűződött, aki egy 100 centiméteres csukával feladta a leckét a következő napra.

A százas csuka!

Ezzel nem ért véget a program erre a napra. A szarvas pörkölt elfogyasztása után hazánkban még nem elterjedt csalivezetési technikákat ismerhettünk meg Piotr Piskorski, a SALMO egyik szülőatyja jóvoltából.

Sokaknak a szokatlanul rövid bot és a hatalmas wobbler volt az első érdekes dolog, amit észrevettek
Munkában a Turbo Jack, Piskorski úr szerint ez lesz a következő csali, amivel rekord csukát fog

Az este ismét programmal szolgált az érdeklődőknek. Megtudhattuk, milyen szempontok alapján kell keresni a csukát. Érdekes módon csuka alatt a 100 centiméter fölötti példányokra gondolt Piskorski úr, ez egyébkén nyolc-kilenc kilós példánynak felel meg.

Utána megpróbálták meggyőzni (képekkel illusztrálva) a résztvevőket a SALMO wobblerek fogósságáról, majd a felmerülő kérdések után, már a következő napi fordulóra gondolhattunk.

Stílusos zsíros kenyér!

A vasárnap reggel ismét ködös arcát mutatta. Nekünk kellett legjobban igyekezni a versenyzők közül, hiszen megfordult a tegnapi indulási sorrend, azaz mi szállhattunk vízre elsőként. A szombati napon azért leskelődtünk a szomszéd szektorba, ezért a második napot végre egy felépített taktikával kezdhettük, amihez hozzásegített, hogy mi választhattunk elsőnek helyet a szektorunkban.

Elgondolásunk helyességét bizonyítva a verseny elején már sikerült regisztrálnunk magunkat a mérőlapon. Természetesen addig a többiek sem voltak tétlenek.

Csuka itt…
… csuka ott…
… és csuka amott

A verseny feléhez érve már három csukánál jártunk. Innen azonban megfordult a szerencsénk, ismét több jó halunk lemaradt. Igaz, a szektorunkban nem sok halat láttunk fogni, legalábbis a tó e részén.

Szákolás a közelünkben

A verseny végét jelző lövés után mindenki serényen evezett ki a partra, kíváncsian várva a végkifejletet. Az ismét finom ebéd után kiértékelték a versenyt, következhetett az eredményhirdetés.

Az eredményhirdetés pillanatai

Előtte azonban minden résztvevő oklevelet kapott a szervezőktől, majd kiosztották a különdíjakat a legkorábban érkezett versenyzőnek, a legvizesebb versenyzőnek (verseny közben beleesett a vízbe), különdíjat kapott még egy másik balesetes, neki az első nap a kezéből szedtek ki egy horgot, és így sérült kézzel horgászta végig a második versenynapot.

Végre elérkeztünk a dobogós horgászokhoz is. Íme, az első tíz páros végeredménye.

1.
Bokor Károly - Pálinkó Károly
2 hsz
896 pont
2.
Tóth László - Kovács Zoltán
2 hsz
763 pont
3.
Nyers László - Házenbeck Norbert
4 hsz
592 pont
4.
Szakács István - Vas Zoltán
5 hsz
673 pont
5.
Eszter György Barnabás - Heisz Róbert
7 hsz
505 pont
6.
Kótai Gábor - Benkó Krisztán
11 hsz
405 pont
7.
Nagy Ottó - Jeszenszky Zsolt
12 hsz
458 pont
8.
Lukácsi Béla - Kovács Adrián
13 hsz
324 pont
9.
Takács Róbert - Bicskei László
13,5 hsz
452 pont
10.
Lehel Iván - Lehel Frigyes
15 hsz
333 pont

A dobogósok és díjazóik

A verseny legnagyobb hala Bokor Károly nevéhez fűződik a maga 100 centiméterével.

Végezetül, de nem utolsósorban szeretnék köszönetet mondani és gratulálni a verseny szervezőinek a kiváló lebonyolításáért. Remélem, jövőre hasonló körülmények között találkozhatunk.

Írta: Lukácsi Béla
Fotók: Lukácsi Béla, Energo Team

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.