Ez volt 2010., avagy IHP, ahogy mi láttuk

Ez volt 2010., avagy IHP, ahogy mi láttuk

Ismét eltelt egy év, újból elérkezett az összegzés és a távlati tervek ismertetésének ideje. Azonban - akárhogy is nézzük - ez alapvetően egy olyan témakör írásban történő összefoglalása, melyben egyáltalán nem egyszerű feladat kellően informatív, figyelemfelkeltő gondolatokat megemlíteni, főleg úgy, hogy az a mai horgásztársadalom szigorú elvárásainak, igényeinek maximálisan megfeleljen. Sőt, nyugodtan kijelenthetjük, hogy mindezt száz százalékosan megvalósítani abszolút lehetetlen. De bízunk benne, hogy a riportjellegű felépítésnek és az írásban megjelenített konkrét információknak köszönhetően ezúttal is sikerül majd egy sokak számára hasznos, tájékoztató cikket leközölnünk…

Akárcsak a tavalyi évben, idén is elkészítettük Zolival (a Horgászpark egyik tulajdonosával) azt a riportot, melyben igyekeztünk minden olyan kérdést, illetve választ megfogalmazni, amelyek a későbbiekben bárki számára hasznosak lehetnek, ha egy esetleges izsáki horgászatot venne fontolóra. Ami magukat a kérdéseket/válaszokat illeti, egy olyan összefoglaló leközlésére törekedtünk, ami a tavalyihoz képest új információkat, elképzeléséket bőségesen tartalmaz, ezzel is jelezve, hogy a folyamatos fejlesztés, illetve az egyes korábbi tervek eltörlése, módosítása mind-mind az idelátogató horgászok érdekében történik.

Ne is szaporítsuk tovább a szót, lássuk az elkészített riport eredményeit!

- Horgászszemmel nézve milyen véleménnyel jellemeznéd a 2010-es esztendőt, mennyire vagy elégedett a vendégek eredményeivel, visszajelzéseivel?

Az egész évet figyelembe véve nyugodtan kijelenthetjük, hogy nem akármilyen év van mögöttünk. Gondolok itt elsősorban a hihetetlenül kedvezőtlen időjárási körülményekre, melynek kapcsán nagyon kitolódott a horgászati szezon kezdete, valamint általában a hétvégeken esett a legtöbb eső, amikor is a legtöbben ráérnének valamilyen természetközeli szabadidős tevékenység gyakorlására. Ennek ellenére azt gondolom, nincs okunk panaszkodni, mert rengeteg horgász és azok családtagjai tisztelték meg horgászparkunkat azzal, hogy ellátogattak ide, és nálunk töltötték el szabadidejük tetemes részét. A horgászok a 2010-es évben is remek eredményekkel büszkélkedhettek, talán a legtöbb nagytestű halat ebben az évben fogták a tavakban. A sok örömmel és elégedettséggel teli arckifejezésnél és élménybeszámolónál - azt hiszem - nem is kell pozitívabb visszajelzés: a rengeteg visszatérő vendég mellett az újabb és újabb látogatók a szezonban szinte 100%-osan kihasználták a horgászpark szálláshelyeit, köszönhetően a szép és rendben tartott környezetnek, az igényes vendégházaknak, valamint a szállás árába beépített reggelinek és - szezonálisan - a fürdőmedence-használatnak.

A gyakorta rendkívül kedvezőtlen időjárás ellenére…
… a tavalyi évben fogták ki a Horgászpark legtöbb nagytestű halát

- Milyen kiemelkedő fogások születtek tavaly, amelyek a korábbi évekhez képest hatalmas előrelépést jelentettek a Horgászpark történelmében?

A fentiekben már utaltam erre, szerintünk nagyon szép eredmények születtek az elmúlt esztendőben. A horgászok folyamatosan döntögették a horgászparkban addig kifogott legnagyobb halak súlyrekordjait, folyamatosan megnyerve ezzel a rekorddöntésre vonatkozó akciónkat, amelynek keretein belül minden rekorddöntés után az adott horgász és családja teljesen ingyen tölthetett el pár napot valamelyik vendégházunkban. Az elmúlt évben erre sok példa volt.

A 2010-es „rekorderek”, a kifogott halaik nagyságsorrendjét tekintve: Juhász Sándor, 12,62 kg
Bódoczki Mihály, 15 kg
Görög Roland, 15.4 kg
Jávorka Dániel, 16 kg
Orosz Máté, 17,35 kg
És végül, de nem utolsósorban a jelenlegi tórekord: Härter Mihály, 18,32 kg

- Milyen rendezvények lebonyolításával igyekeztek növelni a Horgászpark (amúgy se alacsony) színvonalát?

Minden évben próbálunk megfelelni azon elvárásoknak, hogy legyenek a tavakon versenyek is. Ahogyan azt az elmúlt években tettük, 2011-ben is megrendezzük saját színvonalas versenyeinket (Egyéni és Páros Halfogó Kupáink), valamint már harmadízben kerül megrendezésre nálunk 2011 áprilisában a IX. Haldorádó Fórum Találkozó és Kupa, amelynek kimondottan örülünk, mivel nagyon szakavatott, a magyarországi horgászéletben kiemelkedő múlttal és teljesítménnyel rendelkező személyek létesítményünket megfelelőnek tartják egy ilyen nívós rendezvény lebonyolítására. Mindezek mellett 2010-ben is megrendeztük a II. IHP - Bojlisulit, a már-már szokásosnak mondható közép- és főiskolai táborainkat, az IHP horgászversennyel egybekötött GYERMEKNAPJÁT, a különböző szakszervezetek és cégek horgászversenyeit, amelyeket a nagy sikerre való tekintettel az idei esztendőben is folytatni fogunk.

A Haldorádó Fórum Találkozó és Kupa 2011-ben immár harmadik alkalommal kerül Izsákon megrendezésre
A különböző versenyek lebonyolításán kívül számos figyelemreméltó rendezvénynek adott otthont a Horgászpark, ilyen volt például az IHP Bojlisuli…
… vagy az IHP Gyermeknap

- Jellemzően milyen időközönként pótoljátok a szükséges halállományt, illetve melyek azok a legfőbb kritériumok, melyeket egy telepítés lebonyolítása előtt mindig figyelembe vesztek?

A tavakban található halállományt folyamatosan szemmel tartjuk, és minden eseményt dokumentálunk (telepítés, kifogott halak, esetleges elhullás). A horgászok által kifogott mennyiséget figyeljük, és a halállományt évközben folyamatosan pótoljuk. Fontosnak tartom megemlíteni, hogy az Izsáki Horgász- és Pihenőpark tavaiba mindig minőségi hal kerül olyan halgazdaságokból, amelyek rendelkeznek a megfelelő adottságokkal, tapasztalatokkal, állategészségügyi okmányokkal. Az egyéb beszerzési lehetőségeket veszélyesnek ítéljük meg mind a halak, mind pedig az élőhelyek szempontjából.

A telepítések során a Horgászpark tavaiba mindig minőségi, halgazdasági körülmények között nevelkedett uszonyosok kerülnek

- Mik a terveid az idei évet tekintve, milyen módosításokat terveztek a komplexum felépítését, árait tekintve?

Az egyik legfontosabb, ami mindenkit érdekelhet, hogy az árak nem változnak a tavalyi évhez képest, tehát minden marad a 2010-es árszínvonalon! Megváltoztatjuk a pontyrekord-döntésre vonatkozó akciónkat is, amely az új hirdetmény szerint röviden a következő lesz: 2011-es évben adott egy horgász, aki amennyiben 5 db 12 kg feletti pontyot hitelesíttet és regisztrál kollégáinknál, az megnyerheti a tavalyi akcióban szereplő vendégházat, vagy 30.000 Ft értékben vásárolhat az IHP Horgásztanyában bármilyen horgászfelszerelést vagy csalit! Mindenképpen megemlíteném, hogy további faültetéseket tervezünk, valamint a belvíz mennyiségétől függően az IHP 6-os, 7-es és 8-as tavaiból egy finomszerelékes versenypályát próbálunk kialakítani. A tavalyi évben nagyon sikeres volt az a döntésünk, hogy megengedtük a parton való sátorozást. A horgászok nagyon kulturáltan és a környezetüket maximálisan megóvva „laktak” közvetlenül a tóparton. 2011-es évtől kezdve lehetőséget biztosítunk a parton való főzésre is, akár szalonnasütésről, akár bográcsos ebédek elkészítéséről legyen szó. Mobil tűzrakó helyeket biztosítunk mindenkinek, aki a parton szeretne tüzet gyújtani, erre több módon lesz lehetőség, biztosítunk (térítés ellenében) tűzifát, vagy aki hoz magával gázpalackot és gázégő fejet, azt is bele tudja illeszteni a mobil tűzrakó edénybe. Végül, de nem utolsósorban tervezzük az IHP Horgásztanyájának fejlesztését, hogy az idelátogató horgászok minél több áruféleségből tudjanak válogatni.

A több napra érkezőkre, valamint a vízparti sütést-főzést kedvelőkre tekintettel 2011-től a bográcsozásra és a nyárson történő szalonnasütésre is lehetőség nyílik!

- Lesz-e említésre méltó módosítás a szabályzatban az előző évekhez képest?

2011-es évtől a ponty mellett a csuka súlyhatárát is limitáljuk, hogy megóvjuk a nagyobb példányainkat. A pontyra vonatkozó súlyhatár (5 kg) nem változik, a csuka súlyhatárát pedig 4 kg-os egyedsúlyban állapítottuk meg - az ennél nagyobb testtömegű csukát nem lehet elvinni, azt a lehetőségekhez képest minél előbb vissza kell engedni a tóba. A fentiekben már kifejtettem, de röviden itt is megemlítem, hogy az IHP házi szabályainak megfelelően lehetséges lesz a tűzgyújtás a parton, tehát sokkal egyszerűbb lesz a kisebb-nagyobb egyéni szervezésű társasági rendezvények bonyolítása is.

4 kg felett mostantól ők is védettséget élveznek!

- Mit üzensz az idelátogató horgászoknak?

Nagyon nagy szeretettel várjuk továbbra is vendégeinket, sokakat már-már barátként és ismerősként üdvözölhetünk közülük. Mindenképpen arra törekszünk, hogy továbbra is megfeleljünk a már visszajáró és az új vendégeink elvárásainak! Mindenkinek kapásokban és szebbnél szebb fogásokban gazdag horgászszezont kívánok!

Írta: Izsáki Horgász- és Pihenőpark - Jávorka Dániel