Legyezés pontyra

Legyezés pontyra

Megvan! - a zsinór sikítva futott az orsóról és tudtam, hogy nagy hal akadt a horgomra. Bizonyította is, hogy ki az úr a vízben... Csakhogy ez a nagy hal nem sarja a pisztrángcsaládnak, nem sügér, sőt nem is csuka. Ponty van a horogvégen éspedig nagy... - emlékezik vissza Dave Whitlock világhírű író, a legyező sport szerelmese, számos legyező csali alkotója. Ha legyezés, akkor pisztráng - a 100 kérdezett horgászból 98 ezt fogja válaszolni. ÍGY VAN-E EZ VALÓJÁBAN?

A kezdet

Majdnem tökéletes volt a júniusi nap. Tükörsima vízfelszín, kék égbolt a kanadai Lost Mountain tó fölött. Az áttetsző kristálytiszta vízfelszínt csak néha bolygatták meg a csoportokban úszó pontyok hátuszonyai. Mellettem Robert Shulz, a Lost Mountain-i marina tulajdonosa állt. Másik két kísérő társam angol horgász volt, akik pontyozási szándékkal érkeztek Kanadába. Nagy Britanniából jöttek, nem sajnálták a pénzt, beutazták a fél világot, hogy félénk, de harcias tíz kilótól is nehezebb pontyokra horgásszanak.

Ez beszippantotta a legyet

Ezen a tavon Európában honos módszerekkel pontyoznak a látogatók, sokan etetnek, sőt az etetőanyagot is, akárcsak Magyarországon, különböző titkokkal keverik, mint például vaníliával, ánizsaromával, édesítővel, piros törött paprikával.

A pontyok mindenevők. Szívesen táplálkoznak piócával, lárvákkal, növényi magvakkal, halikrával, rovarokkal, rákokkal, kishalakkal...

Ha már eddig jutottunk, egy pillanatra térjünk vissza az írás kezdetére, a legyező horgászatra.

Ha a pontyok lárvákat és rovarokat is esznek... a legyező horgászat viszont a HŰ MÁSOLÁS JÁTÉKA akkor...

Kipróbáltam!

Azon a meleg júniusi napon, a vízfelszínen semmi jele az életnek. Rovarok legyek, hangyák, szöcskék sehol. Pamutmag utánzó műcsalival kezdtem. Jó pár dobás után úgy tűnt, hogy a pontyok abszolút érdektelenek. Később pióca- és rákimitációval próbálkoztam. De azok is csütörtököt mondtak.

Felfigyeltem közvetlen a part mellett meg-megjelenő pontyuszony okozta hullámokra. Eszembe ötlött az etetés. Ha a pontyok megszokták a kukoricát...

Élénk sárga gyapjúból készített ólomdarabkával súlyosbított készítményemet vetettem be az etetett helyre. Mozgást észleltem a horog körül és... bejött a várva várt kapás. A műcsalit 10 kg-os ponty szippantotta be. A 9 feet hosszú, érzékeny bot, és vékony előke, megfontolt fárasztást és minden érzékszervet bevető küzdelmet igényelt. 15 perc múltával sikerült szákolnom.

Ponty van a horgon
Emily Whitlock szákol

Most már felbátorodva, friss erővel folytattam. Pár sikertelen dobás után újra bejött a kapás, a zsinór újra felsikoltott, akasztottam, a nyél görbült... Szakított!

Az eredmény felcsigázta érdeklődésem, kutattam tovább. A legyező horgásztársaimtól megtudtam, hogy az olyan vizeken, ahol mindkét halfaj honos, pisztrángozva néha ponty is kerül a horogra.

Vajon ez véletlen?

Végérvényesen nem! Mert a ponty a vízfenéken táplálékot keresve nem fogja mellőzni az ínyencfalatnak bizonyult lárvát, rovart...

A felszerelés

Standard legyező felszereléssel, például 9-es súlyszámú, és ha a vízfelület megengedi 8-9 feet hosszúságú bottal, és legalább 100 m-nyi zsinórral indulhatunk pontyozni.

Ez a ponty is bekapta a legyet!
Ha derékig is a vízben, de a ponty az ponty

Imitációk

A műcsalinknak tökéletesen kell akár kinézésükkel, akár mozgásukkal utánozni az eredeti csalétket.

Figyeljük meg jól a kiválasztott horgászvizünk környezetét, hisz használandó műcsalijaink megoldásai ott rejtőzködnek. Segítségül elmondom, hogy azok lehetnek:
- rovarok, azaz víziállatkák
- víz alatti, vízparti növények és terméseik
- mindaz, amit a horgászok, az emberek a vízbe szórnak

A kiválasztás után a műcsalit a horgász ezermesterek egyedül elkészíthetik, a kényelmet kedvelők viszont horgász-szaküzletekben megvásárolhatják.

Ha mégis egyedül készítenénk, előbb tervezzük ki, és ha úgy könnyebben megy, rajzoljuk meg az imitációnkat:

Whitlock\'s Bright Spot Carpenter Ant

Crazy Charlie Muddler

Red Fox Squirrel-hair Nymph

Furry Foam Bread and Crust Fly

Whitlock Nearnuff Crayfish

Whitlock\'s Mulberry Carp Bug

Dave Whitlock: Segít, ha előbb megtervezzük az utánzatot

Készítsünk műcsalit

Két egyszerű, de nagyszerű tippet ajánlok.

ELSŐ TIPP. A tavak, és folyók mentén vegetáció burjánzik, fakoronák borulnak a vízre. Az érett termések a vízbe potyognak. Például a sombogyó vagy a vadringló. Ilyenkor a fák alatti mélyben szívesen gyülekeznek a pontyok is. Műcsalinkat természetszínűre festett, ha lehet szarvasszőrből készítsük, és termés alakúra formáljuk. Az a részlet is fontos, mikor bevetést követően a vízbe pottyanva a csali “plopp” hangot hallat, mintha eredeti termés lenne. (Dave Whitlock\'s Mulberry Carp Bug)

MÁSODIK TIPP: Tudjuk, hogy kukoricával etetett helyen horgászunk. A csali készítéséhez szükségünk van egy 6x12x6 mm-es szivacsra, horogra, fekete alapzsinórra, ólomdrótra és egy darab 10 kg-os teherbírású nejlonzsinórra. A szivacsot ollóval kukorica alakra farigcsáljuk, majd a horog testére (például Tiemco TMC 2457-re) fekete alapzsinórt tekerünk úgy, hogy a nejlont odafogja. Lelakkozzuk. Kívánságunk szerint rátekerjük az ólomdrótot, amellyel megoldjuk a megfelelő nehezítést. Újabb alapzsinór tekeréssel az ólmot elrejtjük. Varrótű segítségével ráhúzzuk a nejlont a szivacsunkra és 1 cm-es távolságban szuperragasztóval rögzítjük. A nejlonzsinór többletet levágjuk. A CORN CARP FLY elkészült. Horgászat előtt belemárthatjuk ánizs-, vanília-, banánaromába, csak arra ügyeljünk, hogy ugyanazt a műcsalit mindig egyfajta aromával ízesítsük. (Tom Connors corn fly)

Tom Connor`s Corn Fly
Működött a legyező taktika
Készen is vásárolhatók a legyező pontyozási célra használatos műcsalik
Dave és Emily Whitlock

Befejezésül

Ha a kellő hangulatból nincs hiány, ha megvan a megfelelő víz és a felszerelés, megvannak az imitációk, kiszeretné próbálni a pontyozó legyező horgászatot, szabad a vásár.

És ha már a vízparton járunk, ne feledjük a műcsalink szagának elrejtését, semlegesítését elvégezni. Elegendő, ha a bevetendő csalit a vízpartra érve kétszer háromszor áthúzzuk a homokon vagy az iszapon.

Mint a tálcán: legyezéssel ponty

Jó legyezést és sok sikert kívánok!