Bogaras gondolatok

Kecskés Viktor 2010-04-28
A legyesek.Hóbortos, különc banda. Egy újabb, nyugatról behozott pénzes hobbi, amivel csak ki akarnak tűnni a „normális” pecások közül. Amúgy is, minek szurkálják össze a halakat, ha a végén visszaengedik? Persze… szakáll nélküli horog… jó, hogy nem szivacsdarabbal, hogy egyáltalán ne fájjon a halaknak. Amúgy is, mi az a cnr?

Pont az I-re

Benyhe János 2009-12-01
Ha egy alföldi horgász legyezésre adja a fejét, akkor vagy nem egészen százas a pasas, vagy nagyon is tudja, hogy miért csinálja. Nekem megvolt rá az okom: kényszerből fogtam először legyezőbotot a kezembe, valamikor hat-hét évvel ezelőtt. A kényszert természetesen nem úgy kell érteni, hogy pisztolyt nyomtak volna a bordáim közé, hanem a körülmények hozták úgy, hogy a legyezés tűnt az egyetlen kiútnak számomra.

Pisztrángos kalandok Boszniában

Papp József 2009-10-30
Igazából nem vagyok profi legyezőhorgász, inkább csak alkalmanként gyakorlom a horgászat e műfaját. Ezért magas színvonalú, a szakmai titkok terén mélyenszántó írást e témában senki se várjon tőlem, ám a módszert nagyon kedvelem, mert vele gyönyörű vizeket, tájakat ismerek meg. Nagyon sok profi horgásszal találkozom, akik tiszteletre méltóak, barátságosak és segítőkészek, igazi úriemberek és hobbijuknak élnek. A túrákat is Eckehart barátom szervezi, aki viszont igazi profi legyező. Én inkább csak csatlakozom hozzá. A legyeket is Eck köti, amelyeknek csak annyi hibájuk van, hogy nem tudnak repülni. A legyezőbotot viszont elég jól kezelem, ami elengedhetetlen az eredményes horgászathoz, hiszen nemegyszer zsebkendőnyi területre kell a szárazlegyet ejteni a bokrok ágai közé.

Ipolyi kalandok 2.

Kecskés Viktor 2009-10-27
Megérkeztünk Pösténypusztára, a túra második helyszínéhez. Ott folytattuk, ahol Szakálnál abbahagytuk, de nem a pergetésre gondolok, hanem a nyakig érő csalánra, amin átkászálódva az ember felveri a vérszomjas szúnyogokat, amik fényes nappal agyoncsípik pillanatok alatt.

Virágzik a Tisza!

Kiss Gábor 2009-06-24
Temető a Tisza, amikor kivirágzik, tartja a régi mondás, de ünnep is egyben, a folyó ünnepe, hiszen a vízminőség javulásának ékes bizonyítéka a milliónyi kérész násztánca. Aki egyszer látta, megélte, ahogy a rovarok egyre nagyobb tömegben bújnak elő, s végül hatalmas zizegéssel parttól partig borítják a folyót, az soha nem feledi, és minden évben várja, egyre jobban várja ezt a pár napig tartó csodát. Pláne, ha a legyező horgászattal is kacérkodik az illető…

Legyes túra a San folyón

Balogh Róbert 2009-01-07
Már nagyon régen tervezem, hogy egyszer ellátogatok a San folyóra, mert jó barátom már annyi szép dolgot mesélt róla. Csodás halak, szép környezet, és nekem ennél nem is kell több. A szándék már régen megvolt, de csak most követte tett, mert az idén ennél fontosabb esemény is történt velem, kislányunk született! De eljutottam végre a Sanhoz, és természetesen horgásztam is… erről az élményemről szeretnék beszámolni.

Ember tervez…

Benyhe János 2008-09-11
Ember tervez, Isten végez. Ez a tömör, velős közmondás jutott eszembe, amikor már túlestem az első dührohamokon és az azt követő búskomorságon. Azt hiszem, bárkiből hasonló szélsőséges érzelmeket váltana ki, amikor a rég várt nyári szabadsága idején barna áradat rohan a Tisza partjai között. A régóta tervezgetett és a természet szeszélye folytán meghiúsult tiszai táborozás helyett alternatív programok után kellett néznem, így keveredtem egykori műlegyező beavattatásom helyszíneinek egyikére, a Sebes-Körösre.

Jászok a békalencse alól

Benyhe János 2007-08-29
Barátnők beszélgetnek. Az egyik felteszi a kérdést a többieknek:- Ti mit tennétek, ha valaki meg akarna erőszakolni?- Én lerúgnám a tűsarkút, és elfutnék. - Én segítségért kiabálnék.- Én szembeszállnék, rúgnék, harapnék, karmolnék.És te?- Hát, ha nincs menekvés, én azt hiszem, hogy inkább megpróbálnám élvezni.

Légy? Jó!

Benyhe János 2007-06-18
A jó dolgok általában spontán alakulnak. A fiamat kellett Szegedre fuvaroznom egy szerda délután. Szintén Szegeden lakik Gábor barátom, aki kölcsönkérte a GPS-emet egy horgásztúrára, vele ugyanerre az időpontra egyeztettem a találkozót. Ő vetette fel a lehetőséget, hogy ha már ott járok, kinézhetnénk a Tiszára. Közös pecáink általában úgy szoktak lezajlani, hogy délután a part mellett ereszkedve balinozunk, sötétedés után pedig megdobálunk néhány süllősnek vélt pályát. Most is ilyesmire készültem, ezért váratlanul ért a Gábortól kapott szerda reggeli SMS: „Vannak még kérészlegyeid?”

Őszi legyezés keszegfélékkel

Balogh Róbert 2006-12-07
Nagyon régen szerettem volna már egy igazán jót legyezni, de valahogyan mindig közbeszóltak az előre nem látható dolgok. Soha nem tudtam eljutni egy igazi legyes vízre, egyetlen alkalmam a Viktor barátommal való közös legyezés volt, amelyet a Sajón követtünk el. Mivel nem volt újabb lehetőségem visszatérni erre a legyes pályára, kedvenc kis csatornámat látogattam meg legyező felszereléssel a kezemben.

Legyezés pontyra

Kazi István 2003-10-20
Megvan! - a zsinór sikítva futott az orsóról és tudtam, hogy nagy hal akadt a horgomra. Bizonyította is, hogy ki az úr a vízben... Csakhogy ez a nagy hal nem sarja a pisztrángcsaládnak, nem sügér, sőt nem is csuka. Ponty van a horogvégen éspedig nagy... - emlékezik vissza Dave Whitlock világhírű író, a legyező sport szerelmese, számos legyező csali alkotója. Ha legyezés, akkor pisztráng - a 100 kérdezett horgászból 98 ezt fogja válaszolni. ÍGY VAN-E EZ VALÓJÁBAN?

Legyezés tiszavirágzás idején

Benyhe János 2003-07-24
Nem zúgolódásképpen mondom, csak egyszerűen a tényt állapítom meg, hogy itt mifelénk, az Alföld déli peremén, a klasszikus legyező horgászat lehetőségei meglehetősen korlátozottak. Ennek ismeretében talán érthető, hogy a legyezéssel való eddigi "jegyben járásom" egy éves időszakát sikerült mindennemű zsákmány nélkül megúsznom. Az igazsághoz persze az is hozzátartozik, hogy szórványos próbálkozásaim főképpen a dobástechnikával való ismerkedésre korlátozódtak, és én lettem volna a legjobban meglepve, ha az ügyetlenkedéseim közepette netán halat is sikerült volna fognom. De azért lassanként már kezdett megérni a helyzet arra, hogy a legyezéssel szembeni eddigi plátói vonzalmam előbb-utóbb aprópénzre - azaz halra - váltsam.
Termék katalógus

Haldorádó
Katalógus

Megjelent a Haldorádó 2024 termékkatalógus, lapozz bele!

Tovább

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.