Nyári kalandok a Csorna–Foktői-csatornán 3. rész

Nyári kalandok a Csorna–Foktői-csatornán 3. rész

Ahogy teltek a hetek, egyre szebb fogásoknak örülhettem. Az időjárással is szerencsém volt, hisz a nagy viharok, jégesők elkerültek… idáig. Lelkesedésem ez sem szegte, a legkeményebb viharokban is a csatorna partján voltam, hisz egy cél lebegett a szemem előtt. Megfogni a „Big”-et.

Volt már pár viharban részem horgászataim során, de úgy gondolom, az itt átéltek felejthetetlenek maradnak. Történt ugyanis, hogy jégeső, villámok mellett is a csatornára indultam, nem törődve semmivel, csakis az időjárás változással járó kecsegtető fogási esélyek lebegtek a szemem előtt.

Talán az egyik legemlékezetesebb kép, a viharok sem tántorítottak el
A jégeső sem tudott otthon tartani
A hidegfront mindig jó esélyekkel kecsegtet

Augusztus folyamán gyakori volt az erőteljes időjárás-változás, a 36-37 fokos kánikulát sokszor erős lehűlés követte, nem volt ritka a 12-13 fokos hőmérséklet-csökkenés sem. Ezeket az alkalmakat mindig megragadtam, hisz tudtam, ilyenkor még nagyobbak az esélyeim.

Ilyen szép, vad nyurgák is lakják e kicsi csatornát
Olykor 1-1 páros fotó is összejött
Kezdtek előkerülni a testesebb amurok is
Egy újabb nádrágó
Az N-Butyric mézes-vajsavas pop-up újabb „áldozata”
Ilyen mesés naplementékben lehet itt gyönyörködni
Madártávlatból sem utolsó a panoráma

Megfigyelhető volt, hogy a kapások az esetek nagy részében reggel 7-ig lezajlottak. Ha eddig nem jött meg a várva várt hal, nyugodtan össze is lehetett pakolni. A soron következő horgászaton is már ennek az időnek a határán voltam, amikor egy brutális, húzós kapásra rohantam a botomhoz. Mire felvettem volna a kontaktust a hallal, az már legalább 30 méterrel fentebb, a túloldali nádasban volt. A 38-as főzsinórom úgy szakadt, mint a cérna. Szörnyen rosszul esett, hisz egész éjjel erre a kapásra vártam. Viszont ebből is tanultam, be kellett keményíteni.

0,50 mm-es előtétzsinórt kötöttem a főzsinóromhoz a további halvesztések elkerülése érdekében…
… bízva abban, hogy ez majd ellenáll a kagylóknak
Éjszakai tájkép
Különleges kis vendégem
Eszméletlen erővel küzdenek ezek a sodrófa nyurgák
Minden hal visszanyerte a szabadságát

A nyár végéhez érve még kicsit hiányérzetem volt. Nagyon szép halakat tudtam fogni, így aztán nem lehetek csalódott, de az igazán nagy halak elkerültek. Az időjárás-előrejelzés szinte egész szeptemberre még bőven 30 fok feletti hőmérsékletet jósolt, illetve az éjszakákat is kellemesen melegre jósolta. Úgy gondoltam, ezt mindenképp ki kell használnom, nem hagyhatom itt még abba. Szeptember elején jártunk már, a nappalok is egyre rövidültek, így a munka utáni horgászatoknál már sötétben pakoltam ki, amit igyekeztem a lehető legnagyobb csendben elvégezni.

Szeptemberi pontyom az eddigi legnagyobb volt
Amurból is sikerült rekordot dönteni. Ezért a 20 kiló feletti példányért megérte minden erőfeszítés
Pontyból is sikerült újabb rekordot döntenem itt. Örömöm leírhatatlan volt!
Az általam használt csalik sora
A Spanyol Mogyoró fantázianevű bojlinak, úgy gondolom, nagy szerepe volt a sikerben
A csali-felkínálások egy része
A csatornahorgászat, úgy gondolom, megköveteli a kiváló minőségű kiegészítőket, az itt élő halak egyből megtalálják a gyenge pontot

Szeptember végén a lehető legjobb eredménnyel zárhattam itt a szezont. Örülök annak, hogy kitartásom ennyire kifizetődött. Példámból is látszik, és ezzel bátorítanék mindenkit, hogy egy-egy kevésbé sikeres horgászat vagy horgászatok nem szabad, hogy kedvünket szegjék, hisz, ha a tavalyi év után nem tértem volna vissza, sosem fogok ilyen szép, érintetlen halakat.

Búcsúhalam a következő szezonig ez a makulátlan, vad töves
A Ronnie rig nem hibázik

Erdélyi Tamás

* Amennyiben nem jelennek meg a kommentek, úgy szükséges a böngészőben bejelentkezni a Facebook profiljukba!

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.