Egy eredményes éjszaka a FermentX csalikkal

Egy eredményes éjszaka a FermentX csalikkal

Július elején 14 órát töltöttem a Sükösdi Viktória-tavakon. Erre a vízrendszerre az a jellemző, hogy nappal szinte alig van egy-két kapás, de ahogy elkezd lemenni a Nap, úgy elevenedik meg a víz. Ehhez igazodva a legfogósabb időszakban, azaz éjszaka ültem le horgászni. Mivel nem egy agyontelepített vízről beszélünk, nem is voltak nagyok az elvárásaim, de elképzeléseimet szerencsére sikerült bőven túlszárnyalni. Ha fel tudtam csigázni az érdeklődésedet, akkor tarts velem!

Sükösdön két tó található. Egy intenzíven telepített és egy úgynevezett „őstó”. Ez jellemzően nagyon akadós terep, emellett ide nem telepítenek és nem is telepítettek halakat. Ami abban a tóban él, az ott nevelkedett fel. Mivel 5 kg-os súlykorlát van a tavon, elég szép példányok is úszkálnak benne, de nem nagy számban. Emiatt nem is horgásznak valami sokan ott, ami azt jelenti, hogy a halak erőtől duzzadnak és horog szinte alig volt a szájukban.

Csodás környezet

Két etetést alakítottam ki a szimpatikusnak tűnő nádtorzsák mellett. Mivel a tó fő halállományát a ponty és az amur alkotja, ezért nekik való kaját is szórtam. Kezdésképpen fél kiló FermentX magmixet etetésenként, valamint pár marék halibut pelletet és etető bojlit szórtam be. Ezután már csak a kapásokat követő behordáskor szórtam egy kis utánpótlást a helyekre.

Két etetett helyem, melyeket piros nyíllal jelöltem
Az egyik csalikombinációt 3 szem FermentX kukorica + egy szem 11 mm-es fokhagymás Quatro Pop Up…
… míg a másikat a FermentX hóember adta

Az egyik horogra 3 szem FermentX kukoricát + egy szem 11 mm-es fokhagymás Quatro Pop Upot tettem, míg a másikra FermentX hóember került. 7 órára már a szerelékeket behúztam és vártam a kapást. Ahogy elkezdett lemenni a Nap, egyből elhúzta egy 8 kg-os amur a kukoricát. Így, még kora este ez jó kezdésnek bizonyult.

A botok már a helyükön
Az első vendég egy 8 kg-os amur volt

A hal visszaengedése után gyorsan visszahúztam a szerelékemet. Fél 10 környékén agresszív kapásom volt ugyancsak kukoricára. 25 perces kemény fárasztás után egy gyönyörű amurt sikerült szákolni, de ahogy megszákoltuk a halat, úgy jött egy szép, komótos kapás a másik botomra. Mivel az is jobbnak ígérkezett, mondtam barátomnak, hogy rakja az amurt pontyzsákba. 15 percen belül egy szép ponty pihent a merítőben. Egy kisebb kézsérülés miatt nehezen tudtam volna lemérni a halak súlyát, ezért jobbnak láttam a szomszéd sporttársaknál mérlegelő állványon lemérni. Gyorsan ott is voltunk a zsákmánnyal. Az amur 12,10 kg, a ponty kerek 11 kg volt. A nagy kapkodásban nem vittem oda fényképezőgépet, ezért a halak védelme és gyors visszaengedése végett csak telefonnal fényképeztük le gyorsan őket. A minőség olyan, amilyen, ezért elnézést kérek.

Gyönyörű, 12,10 kg-os amur. Sajnos a kép nem a legjobb
11 kg-os szépség, melyről szintén elég rossz kép sikerült

E két hal fogásán felbuzdulva gyorsan visszahúztam a szerelékeket, majd egy óra múlva egy agresszív kapás érkezett a FermentX hóemberre. A bevágást követően a hal komótosan, de nagyon nagy erővel ment a nádtorzsák irányába. Mielőtt a csónakba tudtam volna lépni, hogy abból folytassam tovább a fárasztást, az előke elszakadt. Sajnos ez van. Nem lehet meg minden hal… :)

Ezután jött pár 5 kiló körüli ponty és egy 8 kg-os amur, majd ahogy elkezdett világosodni, úgy hagyott alább a halak kapókedve. Hajnalban már csak a kistestű ponty jöttek.

Egy „világító” 5 kg-os ponty az éjszakában :)

Összességében a 14 óra alatt 3 db amurt és 5 db pontyot sikerült zsákmányolni. A fogási eredménnyel nagyon elégedett vagyok, hisz nem is sejtettem, hogy ekkora halakat tudok itt fogni. Ebben segítettek nekem a FrementX csalik.

Minden jó, ha a vége jó!

Szerző: Márkus Milán (markus555)
Fotók: Márkus Milán

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.