Haldorádó bojlik az amatőr szemével, avagy az érzés 23 felett

Haldorádó bojlik az amatőr szemével, avagy az érzés 23 felett

Tavaly télen kegyes volt hozzánk a természet, hiszen mi, amatőr horgászok is szinte végig tudtuk horgászni az egyébként horgászat szempontjából ínséges időszakot. Az utána érkező tavasz azonban még nagyobb várakozással telt, mert elterveztem, hogy az első nagyobb pecán kipróbálom a Haldorádó két új titkos fegyverét, amelyeket Haskó Tamás és Nagy Csaba bemutatóiból ismerhettem meg, azonban ilyen eredményre én magam sem számítottam!

Alapvetően szkeptikus beállítottságú vagyok és idegenkedem minden olyan új terméktől, amelyet jó előre beharangoznak megszédítve ezzel azokat a horgászokat, akik egyrészről a lustaság, másrészről balszerencséjük miatt még nem fogták meg életük halát. Azonban a Nagy pontyok nyomában című sorozatban két olyan hiteles személytől kaphattunk információt, akik minden körülmények között tesztelték a termékcsaládot nem kis sikerrel. Ekkor elhatároztam, hogy a tavaszi első horgászatomkor kipróbálom a Haldorádó Green Pepper és a Big Fish fantázianévre hallgató bojlicsaládot. Gyakorló pedagógus lévén erre legkorábban a tavaszi szünetben volt alkalmam 2014 áprilisában két napot horgásztam a Harsányi Horgásztó festői környezetében.

Az etetés kialakítása
Élesre állítva

Az etetésemet 100 méterre alakítottam ki és elhatároztam, hogy első nap csak a Green Pepper, második nap pedig csak a Big Fish bojlit erőltetem. Előre elmondhatom, hogy mindkét bojlival eredményes horgászatot folytattam, mégsem lehet összehasonlítani a fogási sikereket.

A „titkos” fegyverek

Mivel felmelegedő vízben horgásztam, kezdetben a Green Pepper, annak is az oldódó változata volt a favorit. Első nap az etetésem ebből a bojliból és fahéjas főzött magvakból állt. Közvetlenül a végszerelékek bejuttatását követően jelentkezett az első hal egy gyönyörű dévér személyében.

Az első látogató egy rekord méretű dévér

A nap során folyamatos mozgás volt a bójám körül, és a kapások is viszonylag rövid időn belül ismétlődtek, de a halak súlya 2 és 8 kg között változott, nem tudtam átlépni a bűvös 10 kilós határt. Hogy csökkentsem a kis halak érdeklődését, dupláztam a 20 mm-es Green Pepper bojlit de így sem sikerült feltornázni az átlagsúlyt. Nagyjából másfél két óra alatt oldódott le a bojli, mert a vízhőmérséklet 2-3 fokkal magasabb volt, mint amit áprilisban átlagosan megszoktunk. 24 óra elteltével 11 pontyot és két rekordméretű dévért fogtam. A pontyok összsúlya 46 kg volt.

Néha elkél a segítség

Másnap a bója köré ugyanaz a fahéjas főzött mag került, amely előző napon is, csak a Green Peppert a Big Fish bojli váltotta. Etetésre a főzött változatot használtam, a horogra pedig a bevonatos variáció került. A kapások már a kezdeti időszakban sem jelentkeztek olyan gyakran, mint az előző napon. Türelmem fogytával már-már ott tartottam, hogy visszaállok az előző napi tervemhez, amikor a csali bedobásától számítva a negyedik órában megérkezett az első kapás, nyomában egy rendkívül intenzíven, agresszívan küzdő hallal, amivel rögtön átléptem a 10 kilós határt.

A Big Fish bojli első áldozata
A képen jól látható a hal által megkívánt bojli

A remek fogásnak köszönhetően kitartottam eredeti elképzelésem mellett, miszerint ezt a napot mindenféleképpen a Big Fish bojlival horgászom végig. Délután 6 óra körül óvatos, gyengéd, agresszívnak egyáltalán nem mondható kapás jelentkezett. Kopoltyús barátom pár centimétert emelt a damilba akasztott swingeren és 2-3 másodperc múlva vissza is engedte azt. Ekkor döntöttem úgy, hogy megemelem a botot és elvégzem a bevágás mozdulatát. Ezt követően a halat mintha áram ütötte volna meg, úgy megindult, szinte alig volt időm lazítani a féken, amely egy átlagos súlyú hal erejéhez volt beállítva. Folyamatos oldalra húzás mellett agresszívan csalta a damilt az orsómról. Közel húszpercnyi fárasztást követően, amikor már a csónakból fárasztás is megfordult a fejemben, engedett a húzáson és a part közelébe tudtam húzni. Még ott sem látszott, hogy egy 23,1 kg-os bestiával van dolgom.

Egyéni rekord - határtalan öröm
Azonnal családi kedvenc lett :)

Szákolást követően döbbentünk csak meg igazán, mikor a halat benedvesített pontymatracra tettük. Szembesültünk a ténnyel, hogy ekkora hallal még nem hozott össze a horgászok istene. Azonnal látszott, hogy a hal 20 kg felett lesz, amelyről a mérlegelést követően meg is bizonyosodhattunk. A hibátlan pikkelyű, rendkívül jó erőben lévő hal egy szem főzött Big Fish bojlira éhezett meg. Határtalan öröm és boldogság töltött el, hiszen minden év elején vágyakozik a horgász, hogy abban az adott évben megdönti egyéni rekordját és rendkívüli élményekben lesz részese. Ez most velem az első horgászatkor megtörtént, és természetesen a szerencse mellett a sikert ennek a bojlinak köszönhetem.

A harsányi óriás profilból

A hátralévő órákban még 3 halat tudtam a partra csalni egy fotó kedvéért. A 24 óra alatt összesen 5 darab halat fogtam a Big Fish bojlival, ami összsúlyban 69 kg-nak felelt meg. A boldogság, amit e csodás hal megfogása után éreztem, elmondhatatlan volt, nagyon várom a Haldorádó harmadik bojli termékét, amely meleg vízben nyújthat nagy segítséget a halfogáshoz.

A visszaengedés pillanata legalább annyira gyönyörű, mint a megfogásé

Az általam gyűjtött tapasztalatok szerint ki-ki eldöntheti, igényei szerint melyik termékcsaládot favorizálja, hiszen mindkét bojli sikeres, mégis különböző eredményt hozhatnak. És mi, amatőr horgászok talán nem veszünk el a számunkra felkínált több száz féle bojli kavalkádjában, hiszen a történetem igazolja, hogy elég ez a kétféle bojli a sikeres horgászathoz.

Zimmermann Tamás (Zimmertom)
Fotó Zimmermann Márió

* Amennyiben nem jelennek meg a kommentek, úgy szükséges a böngészőben bejelentkezni a Facebook profiljukba!

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.