Késő ősszel a Carp&Carp tavon

Késő ősszel a Carp&Carp tavon

A tóban rejlő lehetőségek már akkor rabul ejtettek, amikor szeptember végén először itt horgásztam Haskó Tomival. Az itt forgatott filmünk végén úgy köszöntem el, hogy tavasszal még visszatérek. Nos, nem bírtam addig várni, ezért november második felében visszatértem egy késő őszi horgászatra. Úgy gondolom, a körülményekhez képest sikerrel vettem az akadályokat, de ne rohanjunk ennyire előre…

Már-már hagyománnyá vált, hogy novemberben valamelyik tó partján eltöltök pár napot. Az idei évre ez képlékeny volt, így a helyfoglalást sem siettem el. Ebben az időszakban az átlagos, sekély vizű tavaink vízhőmérséklete már igen lecsökken, viszont a mély vizű bányatavak még kellően tartják a hőt egy jó horgászathoz. Így jutottam el oda, hogy ismét Hejőkeresztúrra foglaljak. Amikor a szabad állások után érdeklődtem, már csak a „sekélyebb” részen volt hely, ami nem volt meglepő, hisz ebben az időszakban a mély részek jobb fogási esélyekkel kecsegtetnek, illetve én is az utolsó pillanatra hagytam a helyfoglalást. Bevallom, én is ezen állások egyikére szerettem volna menni szívem szerint. Két választásom lehetett volna: vagy bevállalom és kihozom a legjobbat a sekélyebb pályából, vagy otthon maradok. Mivel eldöntöttem, hogy ezen a tavon szeretnék horgászni, az utóbbi szóba sem jöhetett, így útnak indultam.

A Carp&Carp tó késő ősszel
Az 5-ös házból horgásztam

A helykeresésre most kimondottan sok időt szántam, már sötétben fejeztem be. Fontos volt, hogy megtaláljam az előttem lévő részen a legmélyebb pontokat. Jól tudtam, hogy a tó e felében a 7-8 méter körüli vízmélység a legmélyebb, amit találhatok, így elsősorban ezeket a részeket kerestem. Alföldiként viccesnek tűnik, hogy ez itt a „sekély”, de a tó másik felében ennek a duplája is megtalálható.

Az ilyen törések alját kerestem…
… melyeket az IHP mélyvízi bójával jelöltem meg

Mivel ebben az erőteljesen lehűlő időszakban a pontyoknak szükségük van fehérjére a tél átvészeléséhez, az etetésre és csalizásra szánt bojlikat ennek megfelelően választottam ki.

Egy jövő évi újdonságot, a Hard Boilie - Fűszeres Májat is magammal hoztam, mely kétféle színével kitűnik a sorból
Hideg vízben előszeretettel turbózom fel a csalogatóanyagot hozzá passzoló Spéci Additive aromával
A hajszálra is ezt használtam hóemberként a Monster Pop Up Spicy Liverrel
A másik bojli, a Fekete Tintahal sem maradhatott otthon
Ehhez a Monster Magnum 30+ és 35+ csalikat fűztem a hajszálra
Csalirepertoárom egy képen
Kora reggeli pontyom visszaigazolta, hogy jó irányba indultam el

Az időjárással ismét meggyűlt a bajom. Az eső szinte végig kitartott, nagyon kevés volt a csapadék nélküli órák száma. Ráadásul az éjszakai fagyok sem könnyítették meg a helyzetem, de ebből kellett kihozni a maximumot.

A tiszta víz miatt ilyen szép, sötét tónusúak az itt élő halak
Minden halnak nagyon tudtam örülni
Természetes táplálékban sincs hiány
A Black Edition 3 méteres botokat használtam most is
Ezekkel a botokkal nagyon élvezetes a csónakos fárasztás
A naplementében egy koi beütésű tükröst sikerült fogni a Tintahal & Áfonya Magnum csalival
Orsóim dobját 0,32 mm-es zsinórral töltöttem fel, melyhez 0,50 mm-es előtétet kötöttem
A legegyszerűbb előkét használtam a legjobb minőségű kiegészítőkből

A kapások a kora esti óráktól kora reggelig voltak gyakoriak. Ez is bizonyítja azt, hogy a nyár végével még nem kell szögre akasztani a horgászbotokat. Érdemes próbálkozni még késő ősszel is, hiszen ha minden apró részletre gondosan odafigyelünk, még ilyenkor is egy akciódús túrában lehet részünk.

Az utolsó éjszaka végre kitisztult az égbolt, a Göncölszekér is jól látható volt előttem
Egy dupla kapással sikerült zárnom az éjszakát
Ilyen szép tövesekből többet is sikerült fognom a túra során
Ez a szép, sötét töves lett a túra hala, vele zártam a pontyos szezont
A vadludak is javában vonulnak már, így én is hazaindultam

Az időjárási körülményekhez képest egy igen mozgalmas túrát sikerült zárnom a Carp&Carp tavon. Csaliválasztásom is eredményes volt, mindkét csali egyenletesen adta a halakat, a túra halát most a Tintahal & Áfonya Monster Magnum 35+ adta, viszont darabszámban a Fűszeres Máj győzött.

Erdélyi Tamás

* Amennyiben nem jelennek meg a kommentek, úgy szükséges a böngészőben bejelentkezni a Facebook profiljukba!

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.