16 óra bojlizás

16 óra bojlizás

Mire elég 16 óra, ha bojlival horgászunk? Egyáltalán mire is számíthatunk előzetes etetés nélkül? Én is ezekre a kérdésekre kerestem a választ, amikor egy kedvenc tavamra látogattam ki. Ha szeretnétek tudni, milyen sikerrel jártam, tartsatok velem!

Az általam meglátogatott horgásztó Szlovákiában, Esztergomtól 10 percnyi autózásra, Kőhídgyarmaton található. Mérete körülbelül 3 ha, jellemző vízmélysége 2-3 m. A tó halban gazdag, sok bojlis teszthorgász megfordul itt újabbnál újabb termékeket tesztelni. Kedvenc helyemet már napokkal az indulás előtt lefoglaltam és vártam, hogy szombat délután legyen. Éjszakai horgászatra készültem, mert tapasztalataim szerint ilyenkor jobbak az esélyeim. 2011. 06. 18-án, szombat délután 4-re értünk ki a tóra párommal. Szerencsére sikerült őt is megfertőznöm szabadidős tevékenységemmel, így sokszor velem tart és igen szép halakat szokott fogni.

A levegő hőmérséklete közel 30 Celsius-fok volt, a légnyomás 1015-1016 hPa körül mozgott. Vasárnapra 6-8 fokos lehűlést prognosztizáltak, amelynek beigazolódása már szombat este érződött. Erős széllel jött a hidegfront, a sátrakat is erősen kellett rögzítenünk, de bíztunk benne, hogy az időváltozásnak lesz pozitív hatása is.

A táborhelyet kialakítottuk, egy sátor nekünk, egy a csaliknak és a felszerelésnek
Mai menü, persze a halaknak…

Délután 5-re kipakoltunk, a botokat felcsaliztuk. Két etetést alakítottam ki a parttól 60-70m-re. Kezdésnek 50-60 szem Zadravec Happy Carp - Fish ízesítésű bojlit dobtam be csővel az etetésre. 2-3 óránként etettem rá az etetésre 10-20 szemet. Alig fogyott el 0,5 kg bojli a horgászatra szánt 16 óra alatt.

A képen megjelölt helyre etettünk…
… bevetésen a Crazy Fish

Először Zadravec Crazy Fish került a hajszálelőkékre, de 3 óra kapástalanság után újítottam. Az egyik botra SBS M2 wafter bojli került. Körülbelül fél órája ázott már a vízben a bogyó - éppen ráetetést végeztem -, amikor füstölős kapással jelentkezett az M2 bojlira valaki. Bevágtam, a 200 g maximális dobósúlyú TOP MIX T-REX feeder karikába hajlott. (Orsó: 50-es Okuma Spectrum, 0,25 mm-es River Stone zsineg, 16-os fonott dobóelőke, 6-os Korda horog) (tudom, a feeder nem bojlizni való, de ez van egyelőre, és óriási élvezet vele).

Jómagam és a bot a küzdelem hevében

Ilyet még nem tapasztaltam ezzel a bottal, de meg kell hagyni, felemelő érzés volt. 15 percig küzdöttünk, mire partközelbe ért az éhes jószág. Egy pillanatra feljött és megpillanthattuk, gyönyörű nyurga volt, tíz felettire saccoltuk. Akárhányszor sikerült partközelbe terelnem, mindig erős kirohanással próbált szökni. Már-már úgy tűnt, megadja magát, amikor egy újabb megindulás alkalmával elszakította a 16-os, 12 kg teherbírású fonott dobóelőkét. A nap első hala szépen megtréfált - elsiettem, és ezért keményen fizetni kell…

Hangulatomra igen negatívan hatott a kudarc, de 15 percen belül újra bent volt az összes szerelék a vízben, és tudtam, hogy ezzel itt még nincs vége.

Közben a másik boton (Mitchell 3,9 m Surf 80-150 g, Fox Stratos 10000E + Nevis 30-as zsinór, 60 g-os ólom, Korda 4-es horog) is csalit cseréltem, egy szem Zadravec Monster Crab bojli és egy halibutos pellet került fel. Ekkor már kezdett sötétedni.

Monster Crab + Halibut

A pozitív visszajelezésre nem kellett sokat várni, félóra múlva jelentkezett egy 2-es forma tükrös. Rögtön találgatásokba kezdtem, hogy mi is tetszhetett ennyire neki, a pellet vagy Monster Crab bojli?

A nap első szákolt hala

Mindegy, gondoltam akkor és nem változattam a csalin, egy szem bojli, egy szem pellet került az előkére, majd a csalit Haldorádó Fűszeres Hal etetőanyagból gyúrt pasztával vontam be. (Ezt a pasztát a horgászat végére már úgy használtam, hogy a horgot is elrejtettem egy nagy gombóccal. Recept: 0,5kg Fűszeres Halhoz 3-4 tojás és 0,5 dl víz - ez 30-40 dobáshoz bőven elég.)

Ütős csali

A következő kapásra egészen fél 11-ig vártunk: a kapásjelző éktelen visítására vetődéssel mozdultam ki a sátorból. A bevágás ült, éreztem, ismét jó hal van a horgon. Alig 10 perc fárasztás után szákoltunk, vagyis szákoltunk volna, mivel alig tudtuk álmosan belepasszírozni a halat a merítőbe. Hol a mérleg? Ja, az otthon, jut eszembe… na, sebaj, gyors fénykép és fertőtlenítés után irány vissza a vízbe. 8 kg biztos volt, pontosabb találgatásokba nem fognék.

Szép hal

A visszadobásnál valamiért 2 szem Monster Crab bojlit tettem a horogra és a pelletet elhagytam (talán csak lusta voltam keresni a pelletet) - ez volt az a pillanat, amit sose bánok meg! Egész éjjel óránként volt kapás az új kombinációra, folyamatosan szedtük a halat. Nem nagyokat, de legalább fogtunk. Igen, 2 szem 20 mm-es bojlira 2-3 kg-os pontyok jöttek! Sőt volt köztük 1-1,5 kg körüli is. Az itteni halak, elég nagyravágyóak. :)

Egy a sok közül

Reggel öt órára már 7-nél állt a számlálónk, én pedig nagyon elégedett voltam, felejthetetlen éjszaka volt 15-20 percnyi alvásokkal. Aztán 2 óra kapástalanság után egy régi bevált csalit tettem fel párom feederbotjára, amíg ő az éjszakai fáradalmakat próbálta kipihenni a sátorban:

Maros mézes puliszka + SBS pop-up corn

A csaliváltás megtette hatását, 9-ig még két kisebb pontyot akasztottunk.

Ponty Pista…
… és barátja

Vasárnap délelőtt 10-re eléggé elromlott az idő, a tervezett 16 óránk is lejárt, ezért pakolásba kezdtünk. Az utolsó szerelék kihúzása előtt még volt egy jó kapás 2 szem Monster Crab bojlira, de elrontottam. Nem bántam, és ha már így alakult, ezt a botot is elcsomagoltam. Nagyon elégedett voltam a 16 órás teljesítményünkkel, 10 pontyot fogtunk és ebből kilencet szákoltunk. A jövőben biztosan mindig lesz nálam Zadravec Monster Crab.

* Amennyiben nem jelennek meg a kommentek, úgy szükséges a böngészőben bejelentkezni a Facebook profiljukba!

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.