Bojlis Suli 4. - Bojlis horgászat felszerelései - Az elektromos kapásjelzők és swingerek

Bojlis Suli 4. - Bojlis horgászat felszerelései - Az elektromos kapásjelzők és swingerek

Ez az írás egy olyan eszközről szól, melyet nagyon sokan támadtak az elmúlt években, mondván, mennyire sportszerűtlen a halakkal szemben. Aztán szépen lassan elcsitultak a kedélyek, és ma már nem csak a bojlis horgászok nélkülözhetetlen kelléke az elektromos kapásjelző. Sőt, az igazán nagy fogyasztók nem is a bojlisok, hanem a hagyományos fenekező horgászok! Így talán - mint az sorozat többi epizódja is -, nem csak a bojlis horgászattal ismerkedők számára nyújt majd hasznos információkat.

Miért nem szeretik, vagy éppen miért kedvelik?

Egy gondolat erejéig visszakanyarodnék a bevezetőben említett támadásokra. Vajon miért nem szeretik sokan, akik pedig használják, miért kedvelik az elektromos kapásjelzőt? Nyilván akik nem használják, azokat joggal idegesíti, amikor szándékosan, értelmetlenül csipogtatják (a többnyire feltűnési mániában) szenvedő gazdáik. Ez a legfőbb érv, amely ellene szól. Hiszen egy olyan természetellenes (oda nem illő) hangot ad, amely valóban gyakorta irritáló. A megoldást az jelentheti, amelyen már egyre több cég dolgozik, hogy természetes hangot kiadó kapásjelzők jelennek majd meg a piacon. A hang a telefonok csengőhangjához hasonlóan tetszés szerint választható, programozható lesz: akár madárcsicsergés is jelezheti majd a kapást, vagy tehénbőgés, vagy bármilyen egyéb, „természetesnek” tűnő hang. Hogy ez mennyire fogja majd a többieket zavarni, idővel kiderül… (?)

Többnapos horgászat során nagyon nehéz dolgunk lenne elektromos kapásjelző nélkül!

Miért van szükség elektromos kapásjelzőre?

A szeretem, nem szeretem gondolatot tovább firtatva, nyilván sokakban azért is alakult ki az elektromos kapásjelzőkkel szemben egyfajta ellenérzés, mert használatát sportszerűtlennek ítélik. Mondván, a halfogás gépiessé válik, és a horgász helyett fogja meg a halat. Nos, anélkül, hogy szükségtelen vitát indítanék útjára, ehhez csak annyit tennék hozzá, hogy a horgászra azért ezek után is szükség van, hiszen a készülék bevágni és kitekerni nem fogja helyettünk a halat, de a kapás észlelésében mindenképpen segít. Ennek különösen felértékelődik a szerepe egy többnapos horgászat során, amikor a horgász ébersége napról napra csökken. Egy átlagos ember 1 napig (24 óráig) fenn tud maradni pihenés nélkül. Serkentő szerekkel ez 48-72 órára is kitolható, de utána úgy omlik össze az ember, mint egy kártyavár, és minim 1 teljes nap kell, hogy regenerálódjon. Mivel a horgászat nem önpusztítást, hanem a szabadidő kellemes eltöltését szolgáló hobbi, ezért senki nem várhatja el a többnapos horgászatra indulóktól, hogy 1 héten keresztül éberen őrizzék botjaikat és a kapás pillanatában azonnal be is tudjanak vágni. A várakozás különösen fárasztó tud lenni, ha ritkán, például csak éjszaka van 1-2 kapás. Úgy vélem, ha ezekbe az életszerű szituációkba belegondoljátok magatokat, nem vonhatjátok kétségbe az elektromos kapásjelzők létjogosultságát, mert a mi kényelmünket szolgálják!

Hogyan működnek?

Az elektromos kapásjelzők jelentős részét 1 db 9 V-os laposelem vagy 2 db 1,5 V-os ceruzaelem működteti. Általában kis áramigényű, igénytelen, strapabíró szerkezetekről van szó. A működési elvük is igen egyszerű. A kapásjelző felső részén található egy határozott bemetszés. Ebbe a vágatba kell a botot helyezni. Ha elektromos kapásjelzőt veszünk igénybe, nem kell első botvillát használni, mert ezt (is) helyettesíti! A jelző alsó részén egy menetes csonkot találunk. Ezt a legegyszerűbb módon egy teleszkópos szárba tudjuk belecsavarni. Természetesen egyből egy magasabb szintű, stabilabb, jobban variálható állványon (rod pod-on) is rögzíthetjük. Ez ízlés és pénztárca kérdése.

Az elektromos kapásjelző használatához nem kell egyből rod podot venni! Megteszi egy teleszkópos bottartó szár is, amelyre a készüléket rácsavarva egyben ez első botvillát is helyettesítjük

Ha az elektromos kapásjelző stabil rögzítése megtörtént, helyezzük rá a botot úgy, hogy a nyomó- vagy tekerőgombok felénk nézzenek, majd kapcsoljuk be a (on/off) kapcsolóval. Ekkor általában egy csippanás és a kapásjelzőn található LED-ek felvillanása jelzi az üzemkész állapotot. Amikor a bottestet ráhelyezzük a kapásjelzőn található bemetszett részre, talán feltűnik, hogy annak legmélyebb részén egy görgőt rejt a műanyag ház. A bot gyűrűi között futó zsinór ehhez a görgőhöz hozzáér, sőt a megspannolt zsinór rá is feszül. Kapás esetén a zsinórt meghúzó hal áttételesen megmozdítja ezt is. Ahogy a görgő megmozdul, hang és fényjelzést ad a kapásjelző, mert bizony KAPÁS VAN! Ideje cselekedni!

A kapás esetén a zsinórt meghúzó hal áttételesen megmozdítja az elektromos kapásjelző görgőjét is
Ahogy a görgő megmozdul, hang és fényjelzést ad a kapásjelző
A kapásjelző „lelke” a görgő, a bemetszésben középen látható
Így néz ki belülről egy elektromos kapásjelző

Mit lehet rajtuk állítani?

A legegyszerűbb kapásjelzőkön csak a hangerő (Volume) állítható a készüléket be-, ill. kikapcsoló gomb mellett. A fejlettebb, de manapság már alapnak számító kapásjelzőkön minimum 2 tekerő- vagy nyomógomb található. Ezekkel a hangerő mellett a hangszín (Tone) is állítható, amivel elérhetjük, hogy - egyéni beállításunknak megfelelően - más-más hangon szólaljanak meg a jelzőink. A kicsit drágább, de még fejlettebb változatokon pedig már a készülék érzékenysége (Sensitivity) is állítható. Ha fúj a szél és mozog a lesúlyozott swinger, rendkívül idegesítő, hogy az elektromos kapásjelző állandóan pittyeg. Az érzékenység-állítási funkcióval is rendelkező készülékeken az 1-2 centis finom mozdítástól a durva, 10-15 centis húzásig hangolhatjuk készülékünk érzékenységét. E funkció a gyakorlatban sokszor jóval értékesebb, mint amennyivel magasabb az ilyen készülékeke ára!

Az alap kapásjelzőkön a hangszín (Tone) és a hangerő (Volume) állítható
A fejlettebb kapásjelzőkön már 3 gombot találunk. A Sensitivity gombbal a készülék érzékenysége hangolható

Mire kell ügyelni a kiválasztásuk során?

Igazából túl sok kritériumot nem kell szemügyre venni. Mi a boltban egyértelműen azt tapasztaljuk, hogy az emberek döntését kizárólag az ár befolyásolja. 2-3.000 Ft-ért lehet már tényleg tökéletesen funkcionáló, a célnak kiválóan megfelelő eszközöket vásárolni. Ezzel nem azt akarom mondani, hogy nincs értelme többet elkölteni egy komolyabb kapásjelzőre, hiszen nem véletlenül vannak több tízezer forintos különbségek egyes jelzők között. De ahhoz, hogy megismerkedjünk egy az elektromos kapásjelző használatával, nem biztos, hogy a legdrágábbal kell kezdeni! Egyetlen dolgot célszerű talán szem előtt tartani a megfelelő modell kiválasztása során: nem hátrány, ha a készülék nem csupán cseppálló, hanem vízálló. Bizonyára mindenkivel előfordult már, hogy egy nyári zápor áldozata lett. Nos, ekkor az egyszerűbb és természetesen olcsóbb modellek, amelyek tömítése, szigetelése nem tökéletes, könnyen beázhatnak, amely a készülék rendellenes működéséhez vezethet. Persze ki lehet ezeket is szárítani, de ez plusz munkát és újabb, a horgászattól elvett értékes perceket jelent… Szóval egy kicsit drágább, de legalább jól szigetelt kapásjelző sok bosszúságtól menthet meg minket!

A hajnali pára és tartós esőzés végzetes lehet a rosszul szigetelt modelleknél!

Mi történik, ha ejtős kapásunk van?

Nos, mint már ezt az eddigiek folyamán egyértelművé tettem, kapásjelzőnk csak akkor tud fény és hangjelzést adni, ha a zsinór a görgőhöz feszül. No de mi történik, amikor a csalit felszippantó hal nem horgászhelyünktől távolodva, hanem a part irányába indul el? A főzsinór ekkor belazul, és - egyéb segédeszköz használata nélkül - nem fog a görgőre ráfeszülni, így bizony a kapást sem tudja közvetíteni számunkra! Hogyan lehet ezt kivédeni? A legegyszerűbb módja ennek egy súlyozott kapásjelző zsinórra csíptetése, amely ejtős kapásnál is kellően feszesen tartja a zsinórt, ezzel biztosítva a görgő elmozdulását.

Ejtős kapásnál a főzsinór belazul, emiatt nem fog a kapásjelző görgőjéhez hozzáérni. Így az képtelen a kapást jelezni…
… egy ellensúly, például egy swinger használatával ez máris kiküszöbölhető!

Mi az a swinger?

A pót kapásjelzők alkalmazása biztosítja a zsinór kellő feszességét, amely garantálja az elektromos jelző megszólalását, legyen szó ejtős vagy húzós kapásról. Erre a célra elvileg megfelel egy sörétólmokkal megrakott csipeszes kapásjelző vagy túlsúlyozott karika is, de ezek legfőbb hibája, hogy nem minden esetben esnek le bevágás közben a zsinórról. Sőt még az is előfordulhat, hogy felszerelésünkbe gabalyodnak, ami főzsinórunk szakadásához is vezethet. Nincs ennél bosszantóbb és kellemetlenebb érzés! Ha el akarjuk ezt kerülni, használjunk swingert! Ez egy olyan egyszerű eszköz, amely garantáltan minden helyzetben feszesen tartja a zsinórt, és a merevkaros változatok még szélállók is. Nem fognak szeles időben sem szükségtelen módon mozogni és nem csinálnak álkapást. További óriási előnyük, hogy (még az alap modelleknél is!) a fejrészük a főzsinór vastagságához állítható, amely garantálja, hogy bevágás során leoldanak. A merev karon gumigyűrűkkel szabályozható annak a mozgatható súlynak az optimális helye, amely szükség szerint növeli vagy csökkenti a zsinórra ható (feszítő)erőt.

A swinger egy speciális súlyozott kapásjelző, alkalmazásával elérhető az a cél, hogy elektromos kapásjelző használata során a zsinór mindig feszes legyen

Hová kell tenni?

A legtöbb horgász - miután megértette, hogy mire is való a swinger - azonnal azon kezd el gondolkodni, hogy hová is kell ezt rögzíteni, hogy elláthassa valós funkcióját? Természetesen segítek ebben is! Ennek a helye a rod pod (vagy teleszkópos rögzítő szár) és kapásjelző között van. Tehát mielőtt felcsavaroznánk az elektromos kapásjelzőt, elsőként ezt húzzuk rá a kapásjelző menetes csonkjára. Fontos, hogy a swinger feje is felénk nézzen!

A swingert az elektromos kapásjelző alá kell betenni
A kapásjelző és a swinger felénk néz, ha helyesen raktunk össze mindent

Ajánlataim kezdőknek

Mivel óriási a választék, itt sem könnyű eldönteni, hogy mely modell a legmegfelelőbb. Most a megszokottól eltérően, hosszas elemzés helyett azokat a kapásjelzőket és swingereket mutatom be felsorolásszerűen, amelyek hosszú idő óta kereskedelmi forgalomban vannak, és bizonyították életrevalóságukat, de még egy kezdő számára is megfizethetők, elérhetők. Íme, az ajánlati listám:

A SPRO The Carp elektromos kapásjelző az alap, amelyet nyugodt szívvel ajánlok
A SPRO Carp Detective 2006 óta az egyik legkeresettebb és legsikeresebb 3 gombos kapásjelző. Hangszíne és hangereje mellett érzékenysége is állítható!
A FOX Warrior Micron, már nyomógombos változatban készül. A FOX-nál ez az alap, amelyet sok cég csúcskategóriás modellje meg sem közelít
SPRO Badger kapásjelző készlet lehetővé teszi, hogy a horgászhelytől akár 10 méter távolságban található sátrunkba elhelyezett központon figyeljük a kapást. Kiváló szolgálatot tehet ez éjszaka vagy esőben, hiszen nem kell közvetlenül a bot mögött ücsörögni
A rádiós kapásjelző készletek magas áruk miatt eddig elérhetetlennek bizonyultak. Most azonban már 20.000 Ft alatt is vásárolhatunk megbízható jó készülékeket! Jó példa erre a KAMASAKI 3 darabos rádiós kapásjelző készlet
A Swingerek nélkül mit sem érnek az elektromos kapásjelzők. Nagyon sokféle változatban kerülnek forgalomba. A legkedveltebb modelljeink a Kamasaki Minex és a Carper swingerek
„Természetesen” a swingerek között is a FOX készíti az abszolút csúcsminőséget. Termékeik többféle árban és kivitelben kerülnek forgalomba. A legkedveltebb a Micro swinger
A FOX MK2 a másik nagy kedvenc. A rugós fej - bármilyen hihetetlenül is hangzik - bevágáskor garantáltan kinyit!
Sokan próbálták már lemásolni, de ez is csak a FOX-nál működik :)

A következő rész tartalmából

Bojlis Suli 5. - Bojlis horgászat felszerelései - A rod podok

 • Miért van szükség rod podra?
 • Esetleg egy rövid horgászat során helyettesíthetők?
 • Milyen anyagból készülnek?
 • Miként válasszuk ki első rod podunkat?
 • Hogyan kell az elektromos kapásjelzőt és swingert rögzíteni rajta?
 • Milyen speciális adapterekkel lehet felruházni?
 • Ajánlataim kezdőknek

  Írta: Haskó Tamás
  Fotók: Lázár Miklós, Fenyvesi Attila, Egedi Róbert

* Amennyiben nem jelennek meg a kommentek, úgy szükséges a böngészőben bejelentkezni a Facebook profiljukba!

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.