A PB Products Hit & Run Inline rendszer és annak használata a gyakorlatban

A PB Products Hit & Run Inline rendszer és annak használata a gyakorlatban

A mai cikkekben, beszámolókban egyre ritkábban lehet találkozni in-line, azaz belső zsinórvezetésű szerelékekkel, aminek egyik fő oka, hogy ezek az ólmot elég nehezen vagy egyáltalán nem tudják elhagyni, ami zsinórszakadást követően a halakban is komoly kárt okozhat, akár a hal elpusztulásához is vezethet. A holland PB Products ezt a rendszert újragondolta és egy olyan egyedi tervezésű (szabadalommal védett) ólmot dobott a piacra, melyen jól látszódik, hogy minden részlete jól átgondolt tervezőmunka gyümölcse.

Magát a Hit & Run rendszert én is sokat használom, és bár eddig csak a klipszes típusát kötöttem a főzsinórom végére, úgy gondoltam, kipróbálom az in-line megoldást is. Kíváncsi voltam, milyenek is lesznek a tapasztalatok ezzel horgászat és akció, azaz fárasztás közben.

Már a forma is elég egyedire sikeredett

Az ólmot kézbe véve látható, hogy az ehhez hasonló típusokkal szemben a forma talprésze egyenes, így jól fekszik az aljzaton, viszont a felső oldala döntött, aminek köszönhetően zsinórunkat a botunk irányában lefekteti az aljzathoz, ezzel is csökkentve az esélyét, hogy a szereléket megközelítő óvatos, nagytestű halak hozzáérhessenek és megriadjanak.

A betét egy mozdulattal kihúzható
A megfelelő szerelési mód, ahogyan én is használom
Először át kell fűzni a zsinórt a műanyagbetéten…
… majd jöhet a forgó (én a gyorskapcsos változatot részesítem előnyben)
Ezután vissza kell fűzni a szálat…
… és rögzíteni kell a betéten, ezt követően összeszerelhető az ólomtesttel
Ezt követően jöhet az ólom gumiharangja…
… majd elhelyezzük az ólmot a zsinóron és helyére fűzzük a műanyagbetétet
Most már rögzíthetjük a gumiharangot is
Az elkészült összeállítás

A belső műanyagbetét egy könnyed mozdulattal kivehető az ólom testéből, mely több előnnyel is jár:

  • A legfontosabb, hogy az elvesztett hal könnyedén el tudja hagyni, nem kell magával cipelnie az ólmot. Szállításkor egy mozdulattal levehető a szerelékről az ólom és nem veri a bottestet szállítás közben.
  • A műanyagbetét mérete az ólom súlyától függetlenül azonos, ezért horgászat közben a szerelék megbontása nélkül tudunk súlyt váltani, ha a helyzet indokolja.

Természetesen az in-line rendszert is úgy alakították ki, mint klipszes elődjét: ha a hal hirtelen fejmozdulatokat végez, az ólom távolabb csúszik a fejétől ezzel is csökkentve az esélyt, hogy a nagyobb súly kitépje a horgot a hal szájából és elveszítsük azt fárasztás közben.

Az ólom méretválasztéka elég széles (71, 92, 113 és 135 gramm), így dobós és behúzós horgászathoz is megtalálható benne a megfelelő méret.

E rendszer tulajdonképpen egy olyan belső zsinórvezetésű ólmot biztosít, amely átalakítás nélkül használható fix, csúszó vagy ólomelhagyós biztonsági szerelékként!

Az ólom formájának kialakítása segít a főzsinór süllyesztésében
A mérettartomány egyaránt kedvez a dobós…
… és behúzós módszerrel horgászóknak
Én egyaránt használtam Silk Ray és Loaded Tungsten Leader segítségével
Egy stick mixszel kiegészítve közvetlen a bevetés előtt
Az eredmény sem elhanyagolható! :)

Írta: Haskó Tamás
Fotó:Nagy Gábor

* Amennyiben nem jelennek meg a kommentek, úgy szükséges a böngészőben bejelentkezni a Facebook profiljukba!

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.