Bemutatkozik a Shimano SpeedMaster 14000XTC

Bemutatkozik a Shimano SpeedMaster 14000XTC

A Shimano SpeedMaster 14000 XTC orsó egy 2019. évi újdonság a Shimanótól, a nagysikerű Speedcast orsó utódja új „köntösben”, még több felszereltséggel és technikai finomításokkal. Nekem elsőre elnyerte a tetszésemet, de vegyük csak alaposan szemügyre!

Bevezető:
Első pillantásra is egy igazán szemet gyönyörködtető távdobó bojlis orsó a Shimano SpeedMaster 14000 XTC! Bizonyos szempontból a Speedcast és az Ultegra 14000 XTD továbbgondolása nemcsak designban, hanem fékútban, zsinórvezető görgőben is. Mit jelent mindez? A fékútja gyorsabb, mint az említett két orsóé, a zsinórvezető görgőrendszere pedig zártabb és stabilabb. Dióhéjban ezekkel a jelzőkkel lehet az újítások a lényegét összefoglalni, de vegyük át részletesebben!

A Shimano SpeedMaster 14000 XTC főbb jellemzői:
Kimondottan magas minőséget tükröző műszaki paraméterekkel rendelkezik ez az orsó, amely minden vérbeli pontyhorgász szívét megdobogtatja, aki csak kézbe veszi. A SpeedMaster 14000 XTC a legjobb méretű távdobó orsó azoknak, akik a nagyobb távolságokat szeretik vagy szeretnék meghorgászni. Az X-Ship meghajtó rendszerrel kombinált 4,3:1-es áttétel és a 4 + 1 csapágy igazi erőgéppé teszi az orsót, a legnagyobb erőhatásokat, terheléseket is gond nélkül bírja! Hasznos elem a Super Stopper II rendszer is, mely az eszköz holtjátékát teljesen nullára redukálja. Ez az orsó szuper lassú dobemelési technológiával és hidegsajtolási megmunkálással készült AR-C dobóperemmel ellátott, 76 mm átmérőjű dobbal készül. Mindez tökéletes zsinórfektetést és nagy dobásokat tesz lehetővé, ami alapfeltétel egy ilyen típusnál! A hajtókar-fordulatonként 103 cm-es zsinórbehúzó képesség megoldja a távoli dobások hosszas visszacsévélésének problémáját is. A SpeedMaster 14000 XTC zsinórkapacitása 0,35 mm / 550 m; 0,40 mm / 400 m; 0,45 mm / 300 m, azonban extra tartozékként 2-2 dobszűkítő is jár ehhez az orsóhoz, két 10000-es és két 3500-as méretű. Segítségükkel a zsinórkapacitást jelentős mértékben lehet csökkenteni. Az orsó kiváló alapanyagai, precíz mérnöki megoldásai és az ezek által nyújtott kiemelkedő használati élmény éreztetik az eszköz tulajdonosával, hogy hosszú időre és igénybevételre tervezték. Az orsón megtalálható a könnyen hozzáférhető külső olajozási pont is, amely gyors és hatékony kenőanyag-utánpótlást biztosít. Mindezt a Shimano 2 év gyári garanciával pecsételi meg! Pótdob külön vásárolható ehhez az orsóhoz.

Termékadatok:

  • Méret: 14000
  • Csapágy (db): 5
  • Áttétel: 4,3:1
  • Tömeg (g): 625
  • Pótdob (db): 0
  • Orsóház anyaga: XT-7 Carbon
  • Fékrendszer: első fék
  • Dob anyaga: alumínium
 

Shimano SpeedMaster 14000XTC még a dobozban pihen, de nem sokáig!
Kinyitva a doboz. Vegyük hát alaposan szemügyre az orsót!
Első ránézésre is robosztus, megbízható szerkezet
Gyorsfék-rendszer, könnyen kezelhető fékcsillag
Zárt, stabil zsinórvezető görgő
Kifogástalan zsinórkép
A már jól ismert X-Ship meghajtó rendszer
Letisztult design…
… lenyűgöző megjelenés – ez a SpeedMaster
AR-C dobóperem, lassú dobemelés
Csúszásmentes hajtókart kapott ez az orsó is
Az újabb Shimano orsóknál már jól bevált ez a hajtókar típus
Kimondottan ajánlom ezt az orsót azoknak, akik a dobós módszert preferálják
Összhangban
A Shimano TX5 bottal tökéletes párost alkotnak
Ez a 20+-os sem volt ellenfél nekik
Sok sikert kívánok minden leendő SpeedMaster tulajdonosnak! Válaszd a minőséget!

Összegzés:
Jelenleg én is ezt az orsót használom, és remekül teszi a dolgát, nekem nagyon bevált! Kinek ajánlom ezt az orsót? Elsősorban azoknak, akik szeretik a minőséget, de nem feltétlen tudnak vagy akarnak százezreket áldozni egy megbízható, jó minőségű orsóra. Számukra ez az orsó a tökéletes választás!
Remélem, sokan kedvet kaptatok ahhoz, hogy kipróbáljátok ezt a remek, korrekt ár/érték aránnyal bíró, lenyűgöző szépségű orsót. Higgyétek el, a Shimano most sem nyúlt mellé!

Írta: Rokolya Péter
Fotók: Takács Péter

* Amennyiben nem jelennek meg a kommentek, úgy szükséges a böngészőben bejelentkezni a Facebook profiljukba!

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.