A Haldorádó Carp Team csalizási tippjei – 5. rész Rapid D Rig

A Haldorádó Carp Team csalizási tippjei – 5. rész Rapid D Rig

A klasszikus D-rig a bojlizás őshazájából, azaz Angliából származik, ahol a halak visszaengedése természetes, magától értetődő jelenség. Ennek következtében viszont a pontyok egyre rafináltabbak lettek, így egyre nehezebb lehet őket horogra csalni. Ez a szerelék azt a célt szolgálja, hogy ha a ponty táplálkozása során ki is fújja a csalit, a horog a szájában maradjon, így lehetőséget teremtve a hal megakasztására. Ezt a szereléket én egy kicsit átalakítottam úgy, hogy az előnyei megmaradtak, viszont az elkészítése és a felhasználása lényegesen egyszerűbb lett. Ezt mutatom be most részletesen.

A szerelék lelke egy D formájú műanyagdarab, amely lehetővé teszi, hogy leegyszerűsítsük az előke elkészítését, ami már önmagában nagy segítség a kötésekben nem túl jártas horgászoknak. Én ezt még praktikusabbá tettem oly módon, hogy nem kisméretű forgókarikával használom – ami körülményesebbé teszi a csalizást –, hanem a Haldorádó German Rig csalitüskével, amely éppen ráhúzható, így ezzel egy sokkal szélesebb körben felhasználható végszereléket kapunk kézhez. Az egyszerű csalizás mellett további jó pont a szereléknek, hogy nemcsak merev fluorocarbon előkezsinórral használható, hanem egy lágy előkeanyaggal is jól működik a rendszer.

A klasszikus D-rig végszerelék nagyon fogós, jól működik nagy nyomás alatt lévő vizeken is
Az eredeti változat elkészítése sokkal kellék- és időigényesebb, mint az alábbiakban bemutatott típus

A szerelék elkészítésének első lépése a megfelelő horogforma kiválasztása. Alapvetően itt csak az ívelt szárú, Curved típusok jöhetnek számításba, ha élvezni szeretnénk a szerelék összes előnyét. Erre alkalmasak lehetnek például a Gamakatsu Snagger és a Gardner Mugga horgok. A horog méretét mindig az adott szituációhoz és a használni kívánt csali méretéhez igazítom, de általánosságban elmondható, hogy a leggyakrabban használt méretek az a négyes és hatos horgok.

A rapid D-rig kellékei
A gyártó három különböző méretben is kínálja, ezáltal minden méretű horoghoz találunk megfelelő típust
Ahhoz, hogy a szerelék tökéletesen tudjon működni, mindig ívelt szárú, Curved típusú horgokkal használjuk!

Következő lépésként helyezzük el a German Rig csalitüskét a D formán és utóbbi felső végét vezessük át az előkezsinóron. Az eredeti szerelék fluorocarbont használ, de mivel nekünk már az ívünk külön, merev anyagból készül, eltérhetünk ettől és nyugodtan köthetjük lágy előkeanyagból is horogelőkénket. Ha idáig eljutottunk, húzzuk át a horog hegyén a D forma alsó végét, melyet én a horog szakállával (szakállmentes horgok esetében annak helyével) szemben állítok be. A felső végét ezt követően csupán a helyére kell illeszteni a horog fülén, és készen is vagyunk.

Első lépésként helyezzük fel a D formára a German Rig csalitüskét
Kössük meg a horgot, én erre a Palomar kötést szoktam használni
Fűzzük fel a horogra a D forma alsó végét…
… majd vezessük át az előkét az adapter felső végén…

Külön horogbefordítót nem kell használnunk a szerelékhez, a gyártó úgy alakította ki a D forma felső végét, hogy az már a megfelelő szögben álljon, ami a tökéletes akadáshoz a legmegfelelőbb.

A gondos, precíz kialakításnak köszönhetően nincs szükség horogbefordítóra sem
A tüskére szúrjuk rá egyszerűen a csalit

A szereléket eredendően wafter, azaz kikönnyített csalikhoz fejlesztették, de egy kis rutinnal jól használható nagyobb felhajtóerejű pop-up (lebegő) csalikhoz is. Ebben az esetben mindig ügyeljünk a lebegtetés magasságára, érdemes azt a helyzethez igazítva ellensúlyozni, hogy az előke ne teljes hosszában emelkedjen el a mederfenéktől.

A szereléket eredendően kikönnyített (wafter) csalikhoz alakították ki…
… de remekül használható lebegő csalikkal is, ilyenkor ügyeljünk a megfelelő lebegtetési magasságra

A szerelék így elkészítve könnyedén használható a rövid, néhány órás horgászatok alkalmával is, mely folyamán a csalitüske leegyszerűsíti a csalizást.

Ügyesen felkínált, kikerülhetetlen falat
Az ilyen „aprócska” trükkök végeredménye legtöbbször kézzel fogható

Ennél az összeállításnál is elmondható, ami oly jellemző a horgászatban: a siker sokszor csupán egy-egy kis apró finomításon vagy módosításon múlik, ezekben érdemes keresni a siker kulcsát.

Írta: Haskó Tamás
Fotók: Nagy Gábor, Takács Péter

* Amennyiben nem jelennek meg a kommentek, úgy szükséges a böngészőben bejelentkezni a Facebook profiljukba!

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.