A Haldorádó Carp Team csalizási tippjei – 7. rész A Tigrismogyoró Rig

A Haldorádó Carp Team csalizási tippjei – 7. rész A Tigrismogyoró Rig

Szerintem nem túlzok azzal, hogy napjaink egyik legnépszerűbb csalija a tigrismogyoró, hiszen a pontyok és amurok nagyon szívesen fogyasztják szinte egész évben. Számtalan felkínálási módot használhatunk ehhez a csalihoz, én most egy olyat választottam, ami azokban a helyzetekben is segíthet, amikor nincsenek „csúcsformában” kedvenc pikkelyes barátaink.

A szerelék tökéletességét a megfelelő alapanyagok kiválasztása biztosítja. Előkezsinórnál alapvető elvárás a bevonatos felépítés és annak közép-kemény típusa, erre nekem a PB Products Jelly Wire vált be a legjobban, ez tökéletesen megfelel a szerelék elkészítéséhez. Sarkalatos kérdés a horogválasztás is, érdemes kisebb méretű és curved típusú, azaz ívelt szárú horgot választani.
Az elkészítést minden esetben azzal kezdem, hogy a méretre vágott előkezsinórra csomó nélküli kötéssel rögzítem a kiválasztott horgot, majd a megmaradt zsinórrészre felfűzöm a karikával ellátott forgót, a szabad részt hátulról előrefelé visszavezetem a horog fülén és a megfelelő D forma mellett ellapítom öngyújtó lángja mellett.

A szerelék elkészítésének fontosabb kellékei
Én minden esetben félkemény bevonattal ellátott előkezsinórt használok ehhez a szerelékhez
Első lépés, hogy a méretre vágott előkezsinórra csomó nélküli kötéssel rögzítem a kiválasztott horgot
A karikás forgót felfűzöm a kötés végén megmaradt zsinórra
A horog fülén visszavezetett zsinórt az ideális D formához megfelelő hosszúság kiválasztása után öngyújtó lángja mellett ellapítom
Ezzel a horogkötés résszel kész is vagyok

Nekem ennél a típusnál a megfelelő hossz 18 és 22 cm között van, erre szoktam méretre vágni. A szabad oldal felől felfűzök egy zsinórsüllyesztő nehezéket, ez is segíti a csali megfelelő felkínálását.

Jöhet egy PB Products horogelőke süllyesztő nehezék
Az előke végére kötök egy kétmenetes hurkot
Ennél a típusnál nálam az ideális előkehossz 18-22 cm között van
A nehezéket nagyjából a teljes hossz közepén helyezem el

Jöhet a legfontosabb rész, azaz maga a csali, ehhez válogatott, csalizásra szánt tigrismogyorót javaslok, ezzel könnyebb „dolgozni”, de még jobb a fekete tigrismogyoró, ami még nem számít szokványos típusnak. A szem végét egy éles pengével levágom, majd fúróval óvatosan megfúrom, de csak ameddig a belső, puhább rész tart, hogy véletlenül se tudjon összeroppanni a szem. Az üreges részt kitöltöm parafarúddal és a mogyoró felületén túl pár milliméterrel elvágom, így már biztosan kellő felhajtó erővel fog rendelkezni a vízben felvett megfelelő pozícióhoz.

Jöhet egy válogatott szemű Turbo Tigris
Én előszeretettel használom az üvegben található fekete tigrismogyoró szemeket, aminek minden esetben levágom a végét
A belsejét kifúrom, de csak éppen annyira, hogy ne üsse át a fúró teljes hosszában
Így lesz megfelelő
A parafát levágom a mogyoró szélétől pár milliméterre
Az így előkészített csalit felfűzöm egy hegyes fűzőtűre, ami segítségével…
…átvezetem a duplán fűzött Bait Floss szálakat

Ez az egy szem kikönnyített, a vízben szinte súlytalanul lebegő tigrismogyoró még akkor is segíthet egy-egy kapás elérésében, mikor a legtöbb csali bizony érintetlen marad, de a megfelelő fogósság eléréséhez hozzá tartozik a tudatos, átgondolt etetési stratégia is. Én sosem használok ennél a szereléknél nagy etetést, csupán maximum két marék főtt tigrismogyorót szórok a csali köré, ez bőven elegendő ebben az esetben.

Levágom a megfelelő méretre
Öngyújtó lángja mellett összeolvasztom, ezzel rögzítve a hajszálelőkén a csalit
A kész szerelék bevetésre készen

Próbáld ki TE is ezt a szereléket, ha megtetszett és oszd meg velünk az eredményt közösségi oldalunkon!

Írta: Haskó Tamás
Fotók, videó: Erdélyi Tamás

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.