A Cralusso UFO és Rocket wagglerek

A Cralusso UFO és Rocket wagglerek

A waggler úszóknál is beköszöntött az űrkorszak? Erre gondoltam, mikor hírét vettem a Cralusso cég, két új matchbotos úszójának. Gyorsan felkúsztam a www.cralusso.com web lapra, hogy minél előbb információkat szerezhessek az újdonságokról. Itt két típust említett a gyártó. Az egyik az UFO, míg a másik a Rocket nevet kapta. Átolvasva az itt található információkat, két újdonság ragadta meg a figyelmemet. 1. „A Cralusso által kifejlesztett, szabadalmaztatott Rocket megoldásnak és az úszó felületén kialakított aerodinamikai felületnek (golf) köszönhetően ezek az úszók egyedülálló repülési tulajdonságokkal rendelkeznek.” 2. „A Calibration megoldásnak köszönhetően az antenna besúlyozását, gyorsan és megismételhetően elvégezhetjük a száron elhelyezett kalibráció segítségével. Akár antennacsere, vagy a megváltozott körülmények miatt, változtathatjuk az úszónk merülését, a súlyozáshoz való hozzányúlás nélkül.”Mit mondjak, nagyon kíváncsi lettem, hogyan is néz ez ki a valóságban.

A Cralusso-tól eddig is megszokhattuk, más utakon jár. Az ismert folyóvízi modellek is alapjaiban változtatták meg az úszókról alkotott elképzeléseinket. Gondoljunk csak a Surf formabontó alakjára. Bármennyire is furinak tűnt, működött. Az ezt követő Buborék és Torpedó csak megerősített abban, Králik Karcsinak szerencsére másképp jár az agya. A Cralusso név nekem egyet jelent az innovatív megoldásokkal. A meglévő problémára adható lehetséges válaszok közül sok-sok munkával, kísérletezéssel találja meg azt, ami kellően egyszerű, mégis profin kivitelezhető. A problémák pedig szinte az orrunk előtt hevernek, csak valljuk be, néha lusták vagyunk lehajolni értük, vagy ha ezt meg is tesszük, a probléma gyökeréhez már nem ásunk le. Jó tudni, hogy van, aki ezt megteszi helyettünk. A rövid kis bemutatóban két olyan problémára is kínált megoldást, amiből már csak az egyik teljesülése is rengeteget segíthet.

William Raisonnak EB címet jelentett a Cralusso megoldása

Nézzük, milyen gondokat fogalmazhatunk meg mi horgászok, és milyen válaszokat, megoldásokat kínál ezekre a Cralusso két új waggler úszója, az UFO és Rocket.

A Cralusso UFO
A Cralusso Rocket

A hagyományos wagglerek többnyire balsa testű, pávatoll szárral ellátott modellek. A balsa rendkívül jó alapanyaga az úszógyártásnak, de nagyon nehéz belőle több tökéletesen egyforma testet kialakítani belőle. A fa magába szívja a nedvességet, ezért festeni, lakkozni kell. Ez kellő védelmet nyújt, de ha ez a festék- vagy lakkréteg megsérül, az úszónk menthetetlenül beázik. Természetesen, ha ezt tapasztaljuk, egy alapos kiszárítást követően frissíthetjük a védőréteget, de ezzel egyúttal meg is változtatjuk az úszónk eddigi tulajdonságait. Ha horgászat közben vesszük észre, hogy úszónk beázik, csak az úszócsere segíthet. Ez nyilvánvaló időveszteség, hiszen újra lehet szerelni, de minimum az ólmozással el kell töltenünk egy kis időt. (Természetesen nem a versenyzőkre gondolok, akik egyazon szerelékből 4-5-öt is bekészítenek.)

A pávatoll szár könnyű, rugalmas, kellően erős is. Itt a méretre szabás a gond. Nagyon nehéz két, minden mutatójában azonos pávatollat találni. A toll ráadásul a legtöbb esetben görbül, hiszen alapvetően a páva nem horgászati felhasználásra viseli gyönyörű toll díszét. (Hogy mit szól ahhoz, amikor ettől megfosztják, már más kérdés.)

A szár görbületét sokszor szabad szemmel is látjuk, de dobáskor az úszó kóválygó mozgása is utalhat erre. A száron elhelyezett terelő szárnyak sokat javítanak az úszók repülési mutatóin, de egyúttal meg is növelik a szár felületét a szél, és a többé-kevésbé áramló víz legnagyobb örömére.

Az UFO és a Rocket megoldást kínál sok felmerülő problémára

A waggler úszók önsúllyal vannak ellátva, amely ma már a legtöbb modell esetében variálható. Ennek legegyszerűbb módja a rézlamellák alkalmazása. (A tapasztalataim azt mutatják, hogy a legtöbb esetben lényegesen több rézlamella kerül az úszóra, mint amennyire szükség van.) Ezek levételével, vagy hozzáadásával tudjuk szabályozni az úszónk merülését. Aki már súlyozott ki ilyen úszót, tapasztalhatta, hogy ez bizony sok-sok próbálgatással, játszadozással jár. Célszerű még otthon nagyjából azonos mértékben kialakítani az úszók önsúlyát, hogy a vízparton már csak az ólmok kiválasztása és felhelyezése legyen feladat. Ennek érdekében meg is jelölöm, hogy melyik úszóm mekkora terhelésre van belőve. Az úszók kisúlyozása tehát nem egyszerű feladat. Idővel persze már fejből tudja az ember, melyik úszója hány grammal működik, de ha horgászat közben a megváltozott körülményekhez kell alkalmazkodni (feltámadó szél, megváltozott fényviszonyok, óvatosabban kapó halak stb.), akkor kezdheti előröl a játékot.

Természetesen vannak rendkívüli gondossággal válogatott anyagokból készített wagglerek, amik szinte minden igénynek megfelelnek, de ezek ára igen borsos, és nem is egyszerű hozzájutni ezekhez, a darabokhoz. (Arról nem is beszélve, hogy úgy kell rájuk vigyázni, mint a szemünk fényére.)

Elnézéseteket kérem, hogy kicsit hosszúra sikerült a bevezetés, de úgy gondolom, könnyebb lesz megérteni azokat az ötletes válaszokat, amiket a Cralusso úszók adnak a fenti problémákra. Nézzük, melyek ezek.

A Cralusso UFO és Rocket teste is az előző típusokhoz használt poliuretánhab. Ez az anyag fajsúlyában megegyezik a balsával, de sérülés esetén nem ázik be. (A kevésbé precíz horgászok fellélegezhetnek, hiszen ez az anyag jobban tolerálja a szállítási sérüléseket is. Na jó, azért ne zsúfoljunk ezek után se 10 db wagglert abba a tartóba, amelyikbe csak 5 fér el kényelmesen!)

A bevált poliuretánhab test a Golf aerodinamikai felülettel

Az, hogy a már jól bevált alapanyagot használták az úszóhoz, nem csoda, ahogy azon sem lepődtem meg, hogy egy ötletes fejlesztéssel azért ezt megfejelték. (Elvégre nem is lenne Cralusso, ha valamit nem fejlesztett volna tovább.) Az újítást az úszó testének felületén kell keresnünk. A gyártó a golflabdáknál ismert felületet alkalmazza. Az úszó testén apró mélyedések találhatók. Ez az aerodinamikai felület segíti az úszó jó repülési tulajdonságának kialakulását. Ennek is köszönhető, hogy ezek az úszók könnyebben, messzebb repülnek, mint hagyományos társaik.

Ha működik a golflabdánál, akkor itt miért ne?

A poliuretán testbe egy gumigyűrű tömítés segítségével egy műanyag szár csatlakoztatható. A gumigyűrű tömítés biztosítja, hogy az úszó ezen a pontos se ázhasson be, csupán arra kell figyelnünk, hogy a vastag piros jelölést addig toljuk az úszó testébe, amíg az el nem tűnik a szemünk elől. Ekkor biztosak lehetünk abban, hogy a tömítés 100 %-os. (Az úszókat két napon keresztül hagytam „ázni” a kisúlyozáshoz használt üveg medencében, de egy millimétert sem változott a merülésük.)

Az úszó szárát a testbe helyezzük…
… ügyelve arra, hogy a piros jelölés teljesen eltűnjön az úszó testében
Ha nem látjuk a piros jelölést, biztosak lehetünk abban, hogy a szár stabilan, beázástól mentesen rögzül a testbe

Az úszók végén hiába keressük a megszokott rézlamellás önsúlyokat. Helyette egy formás, de egybeöntött önsúlyt találunk. Az úszó további önsúlyát a testbe kialakított üregben elhelyezett sörétekkel növelhetjük. Az úszókba - mérettől függően - 2-6 sörét került. (A nagyobb méretű úszóknál 3,5 grammnyi súllyal variálhatunk, a kisebb méreteknél arányosan csökken ez a tömeg.)

A műanyag szárak még magas hőmérsékleten sem lágyulnak meg, így a tűző nap hatására sem fognak meggörbülni, biztosítva ezzel a kóválygástól mentes dobás lehetőségét. Az antennát nem festették, hanem egy különleges fóliával vonták be. Ez a fólia, ahogy az áttetsző száron keresztül fényt kap, szinte világít. A fluoreszkáló sárga antennavégződés a zöldes árnyalatú vizeken, a narancs változat az opálosan vagy sötéten csillogó vízfelületen látszik a legjobban. (A csillámló, tükröző vízfelületen pedig elő a fekete filcet!)

A száron egy furcsa számegyenest találunk. Ez nem más, mint a Cralusso Calibration megoldása, ami a pontos, gyors és egyszerű súlyozást hivatott segíteni. Vegyük szemügyre, hogyan is működik:

A Calibration megoldás. 0,05 grammos osztások követik egymást, egészen 1 grammig

A Calibration rendszer nem más, mint egy 0-1 grammig méretezett számegyenes, amelyen 0,05 grammonként találunk osztást. Ez a számegyenes az úszó szárának belsejében van, jól látható fluoreszkáló sárga háttéren, fekete és piros számokkal. Az úszó szárával együtt az úszó testébe betolható. Ennek épp az úszó súlyozásánál van kiemelkedő szerepe.

Nézzük, hogyan működik a gyakorlatban! (Én egy 12 grammos úszóval végeztem el a súlyozást, aminek a testében kialakított üregben 2 grammnyi sörétekből kialakított önsúly volt elhelyezve.)

Először is az antennát úgy állítom be, hogy addig tolom a szárat az úszó testébe, amíg a tökéletes szigetelést biztosító piros jelölés el nem tűnik. Az úszót beteszem a súlyozásra használt medencébe. Szemmel láthatóan még szükségesek további ólmok, a kérdés csak az, hogy pontosan mennyi? Eddigi úszóimnál ezt találgatással, próbálgatással tudtam csak kideríteni, de mi a helyzet a Cralusso Calibration-nel? Nincs más dolgom, mint az úszó szárát addig tolni egyre beljebb az úszó testébe, amíg az antenna megfelelő pozícióba nem kerül, azaz amíg a merülése el nem éri a nekem tetsző mértéket. (Ha akarom, addig tolom a szárat az úszó testébe, hogy csak éppen kilátsszon az antenna vége, vagy ha nem akarok nagyon „sasolni”, nagyobb részt engedek az antennából a víz szintje fölé.) Miután az úszót a szár mozgatásával beállítottam, nincs más dolgom, mint megnézni, mit mutat a Calibration rendszer. A szár állításával ugyanis a számegyenest is mozgatom. A kiindulási értékhez képest nekem 0,5-et mutat, ami azt jelenti, hogy 0,5 gramm szükséges ahhoz, hogy az úszóm abba a pozícióba álljon, amit én beállítottam rajta. Ezt követően az úszó szárát ismét a piros, tökéletes szigetelést biztosító jelölésre állítom, vagyis visszatérek a kiindulási állapothoz. Kiveszek 5 db 0,1 grammos sörétet (ami pontosan 0,5 gramm), a zsinórra csíptetem, és leellenőrzöm a medencében, hogyan sikerült a súlyozásom. Tökéletes! Az úszó az ólomsörétek felhelyezését követően is úgy áll be, ahogyan előtte beállítottam.

Nézzük ezt meg képek segítségével:

Az úszó szára kiindulási helyzetben nullát mutat
Az úszót az önsúlyokkal terhelve helyezem a súlyozáshoz használt medencébe
Az úszó merülése még nem tökéletes. Vajon mennyi ólommal kell még terhelnem?
Az úszó szárát a 0,5 grammos jelölésig betolva…
… az antenna pont a nekem megfelelő mértékig süllyed alá
Mivel a Calibration rendszer 0,5 grammot mutatott, nekem is pontosan ennyi sörétre lesz szükségem
Az úszó szárát húzzuk vissza a kiindulási ponthoz, amikor a Calibration rendszer nullát mutat
A Calibration megoldás segítségével kiszámított söréteket tetszés szerint helyezzük el a zsinóron
Az úszónk hajszálpontosan úgy fog merülni, ahogy azt a Calibration megoldás segítségével beállítottuk
Gyors, pontos, egyszerű. A végeredmény pedig magáért beszél

Ettől kezdve az ólmozást ezerféleképpen variálhatom, akár 0,05 grammonként lépkedhetek. Ha azt szeretném, hogy csak 0,3 gramm terhelje a zsinórt, akkor leveszem a feleslegessé vált 3 db 0,1 grammos sörétet, és az úszó testébe kialakított üregbe helyezem, majd a szárat addig tolom beljebb, amíg nem áll be ismét a nekem tetsző pozícióba. Ha azt szeretném, hogy több ólom terhelje a zsinórt, mert pl. egy áramlás hatására, elvándorol a szerelék az etetésről, akkor az úszó testében elhelyezett önsúlyokból csoportosíthatok át a zsinórra. (Ekkor az úszó szárához nem kell nyúlnom, csupán az ólmokat csoportosítom át.)

Egyetlenegyszer sem kell találgatni, kísérletezni az ólmokkal, pillanatok alatt a pontos értékkel dolgozhatok. Az úszókhoz kapható különféle adapterek segítségével a lehetséges variációk sora tovább bővül. Tudjuk, hogy sokszor kénytelenek vagyunk horgászat közben antennát cserélni. A halak feljönnek víz közé, így nekünk is követnünk kell őket, vagy pont fordítva, egy jobban terhelhető, vastagabb antennára váltva kell a fenékre húzódott halakat megfogni. Az antenna-adapterek felhelyezése azonban megváltoztatja úszónk tulajdonságait. A hagyományos wagglereknél ilyenkor többnyire az ólmozásunkhoz is hozzá kell nyúlni. Vagy le kell vennünk sörétet, vagy pluszba kell feltenni őket. A Cralusso Calibration rendszerének köszönhetően azonban az úszó szárának ki-be tolásával orvosolhatjuk a problémát. Az ólmozáshoz nem szükséges nyúlni, de ha úgy döntünk, akkor az önsúlyokat adó sörétek vagy a zsinór-ólmozás átcsoportosításával akár ezt is megtehetjük.

Különböző méretű Cralusso úszók a medencében, kusza összevisszaságban
A különböző méretű Cralusso wagglerek csupán a Calibration megoldásnak köszönhetően azonos mértékig besüllyesztve úgy, hogy egy gramm ólmot sem kellett hozzájuk adni, vagy elvenni. Elég volt csupán az antennát állítani

Egy másik, gyakran előforduló problémára is hathatós segítséget nyújthat a Cralusso ötletes találmánya. Tegyük fel, csontkukaccal pontyozunk, de kiderül, csupán kukoricával csalizva van esélyünk. Egy leheletfinoman kisúlyozott úszót a csaliként feltűzött, akár 2-3 szem kukorica már elmerítheti. Ahelyett, hogy a zsinóron lévő ólmozást kellene megváltoztatnunk, elég, ha az úszó szárával korrigáljuk a merülést. Hogy ez mekkora segítség a horgászatunk során? Aki már volt ilyen helyzetben, az tudja. Annyiszor számíthatunk e segítségre, hogy ezt a cikket már csak ezeknek az éles helyzeteknek a megoldásával is meg lehetne tölteni, de még hátra van egy másik újdonság bemutatása is.

Egyszóval, a Calibration rendszer hihetetlen nagy segítséget nyújt az úszónk kisúlyozásához, ráadásul rendkívüli kreativitást tesz lehetővé. Pillanatokon belül válthatunk, az ólmozás tekintetében pedig mindig pontos értékekkel dolgozhatunk.

Az Cralusso UFO egy olyan hagyományos waggler úszó, amely az említett fejlesztések segítségével emelkedik ki a többiek közül. Ne gondoljuk azonban, hogy nincs még egy olyan probléma, ami ne várna megoldásra. Az úszónak a tökéletes, pontos kisúlyozhatóságon túl, még kiváló repülési tulajdonságokkal is kell rendelkeznie. A klasszikus wagglerek meglehetősen magas íven repülnek. Az úszó irányban tartását többnyire a nyílvesszőkön használt „terelőszárnyak” hivatottak biztosítani. Néhány waggler remek repülési tulajdonságokkal bír a gondosan kiválasztott pávatoll szárnak köszönhetően, de vagy megfizetjük a sokszor borsos árukat, vagy nagyon alaposan szemügyre kell vennünk a kiszemelt úszókat vásárláskor.

Ha erősebb szélben horgászunk, az úszónkat a szél még így is könnyen eltérítheti eredeti irányától. Az úszónak dobáskor maga előtt kell húznia a szereléket, és az orsóról lefutó damilt, ami szintén könnyen kibillentheti az úszót. Minden úszórögzítőbe csatolt waggler úszó dobáskor a szerelék egy részét maga előtt tolva repíti azt magával, még akkor is, ha azt gondolnánk, hogy ez lehetetlen. Egy szemléletes példával élve, olyan, mintha egy motorcsónak az orrára kötött kötélnél fogva „húzná” a vízisízőt maga után. (A valóságban persze a kötelet a motorcsónak végébe erősítik, és így húzza maga után terhét a hajó.)

A probléma adott, hogyan lehetne a szereléket valóban az eldobott úszó mögé kényszeríteni? Erre a problémára a Cralusso válaszul, megalkotta a Rocket névre keresztelt wagglerét. Sok-sok kísérlet és teszt eredménye az idén bemutatott világszabadalom, amely akár a folyóvízi úszók sorában a Surf, teljesen más alapokra helyezi a match úszókat.

A Rocketnél is az UFO-nál bemutatott, Golf aerodinamikai felülettel ellátott poliuretánhab testtel találkozunk, párosítva a Calibration megoldással. A Rocket testét vizsgálva azonban rögtön szembetűnik a megoldás lényege. Nem a megszokott forgós csatlakozást találjuk, hanem egy ívben meghajlított drót vezető szál indul ki az úszó önsúlyából. Ez a vezető acélhuzal az úszó testét követve majdnem annak végéig ér. Nem egyenes vonalban halad, hanem finom ívet ír le, majd az úszó testébe ágyazódik.

A Rocket megoldás lelke az erős, rugalmas vezető „sín”

Az úszórögzítőbe ezzel a huzallal kapcsolódik az úszó. Mi történik dobáskor? Amint útjára indítjuk az úszót, a vezető acél szálon, mint egy sínen, előrelendül egészen addig, amíg a test hátsó részénél meg nem akad, ott, ahol az acél szál a testbe ágyazódik. Ettől a pillanattól kezdve úszónk - mivel az önsúly jóval megelőzi a szereléket -, valóban maga után húzza azt. Egy másik kiváló tulajdonsága, hogy a speciálisan meghajlított acél vezető ívének köszönhetően az úszót hamar egyenes röppályára állítja.

A Rocket megoldás lényege, hogy a vezető sínnek köszönhetően…
… az úszórögzítő az acél sínen egyre hátrébb csúszva…
… az úszó mögé kerül. Ettől a pillanattól fogva az úszó maga után húzza a szereléket, nem pedig maga előtt tolja

Az úszót ugyanis kissé felfelé mutató irányban indítjuk útjára, és a hagyományos úszók látványos ívet leírva repülnek. A Rocket velük ellentétben szűkebbre veszi ezt az ívet. Első próbadobásakor magam is meglepődtem, mert nem ott láttam szállni az úszót, ahol vártam. A Klasszikus úszókhoz szokva azt gondoltam, a Rocket is ugyanazon az íven fog repülni. Tévedtem. A Rocket a bot spiccét elhagyva hihetetlen gyorsan a megfelelő irányba állt, és ettől kezdve szinte nyílegyenesen repült. Valóban úgy, mintha íjból lőtték volna ki. Az úszó iszonyatosan nagy sebességgel szállt, ekkor értettem meg, miért is nevezték el Rocketnek. A próbadobások során erős oldalszelem volt, mégsem tért ki a megadott irányból az úszó. Mivel nem vonszolt a levegőbe felesleges damilt, csak annyit, amennyi a távolság eléréséhez szükséges, a szélnek sem volt miben megkapaszkodnia. A vízre érését követően nem kellett a „betőgyelt” zsinórt előbb megfeszíteni, és ezt követően süllyeszteni, hanem rögtön, közvetlen kontaktust teremtve az úszóval, gyorsabban ment a zsinór süllyesztése is. (A Bodrogon elvégzett első próbadobások során egy 10 grammos Rockettel dobáltam. A bot 4,20-as Catana matchbot volt, ami karakterisztikájában a legelterjedtebb típusú bot a horgászok körében. Az orsó dobjára 14-es damilt csévéltem. Az orsó egy fordulatra felcsévélt zsinór mennyiségét megszorozva a szerelék kitekeréséhez szükséges fordulatok számával kiszámítottam, hogy könnyedén megdobtam az 50 métert, az erős szél ellenére is!) Az alkalmazott fluoreszkáló narancsszínű fóliának köszönhetően a nagy távolság ellenére is remekül láttam az úszó antennáját.

A különböző antenna-adapterek számos variációs lehetőséget biztosítanak

Kíváncsiságból az úszórögzítőbe csatoltam egy ugyanolyan teherbírású, de klasszikus wagglert, leírhatatlan volt a különbség. A szél rendre eltérítette az úszót. Szinte csak akkor tudtam egymás után ugyanoda dobni, ha bekalkuláltam a szél erősségét és erejét. A klasszikus wagglerrel 20%-kal rövidebbet tudtam dobni, de még ezen a távon is gondot okozott a pontos célba juttatása. A szél elég bolondul kavargott, nehéz volt kiszámítani, mennyivel is dobjak szembe vele. Mivel a Rockethez képest nagyobb íven repült az úszó, tovább is tartott annak célba érése, így a szélnek is több idő maradt a szórakozásra.

(A letölthető videóban egy 3,9-es, szintén közepesen kemény bottal végzem el a próbát. A 10 grammos Rockettel könnyedén, lazán dobok, nem suhintom meg nagy erővel a botot. Elég mostoha körülmények közepette, erős szélben, hóban dobok. Ennek ellenére is pontosan, gond nélkül tudtam dobni vele 42 métert.)

A Rocket képében egy rendkívül kiemelkedő repülési tulajdonságokkal bíró wagglert ismertem meg. Gyors, pontos, a beépített Calibration megoldásnak köszönhetően pedig nagyon sokoldalúan súlyozható, profi waggler kerül a horgászok birtokába. Egy cseppet sem lennék meglepve, ha ezt az úszót is a neves versenyzők kezében látnám valamelyik matchbotos világversenyen, de hogy valamelyik hazai megmérettetésen már előkerül, abban biztos vagyok.

A Rocket szerintem a cég következő sikerterméke lesz

A Cralusso a folyóvízi úszók tekintetében magasra tette a mércét. Most a matchbotozáshoz használatos wagglerek terén is ezt tette. Hogy mit fog még kiötleni Karcsi? Elképzelésem sincs, de hogy nem ül tétlenül ez után sem, abban biztos vagyok. Annyi horgászat közben felmerülő apró probléma vár még megoldásra, amik ott hevernek a lábunk előtt. Jó tudni, hogy van, aki lehajol értük, és megoldja azokat. Mivel nekem egyik legkedvesebb módszerem a matchbotos technika, nagyon örülök, hogy sikerült olyan ötleteket megvalósítani, ami hatékonyabbá, szebbé varázsolja ezt a módszert. Hogy mit tervez még a Cralusso? Ha megtudom, biztosan beszámolok róla. Az V. Horgászsport Szakkiállításon és Vásáron már minden érdeklődő megtekintheti az év két újdonságát, és reméljük, hogy a rossz idő elmúltával az első tavaszi dévérezésnél, pontyozásnál már minden Cralusso waggler kínálta előnyt kihasználhatunk.

Fogunk még hallani a Cralusso Rocket és UFO wagglerekről!

Írta: Polyák Csaba (csabio)
Fotók, illusztrációk: Polyák Csaba (csabio)
Videó: Takács Péter (t_peti)

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.