Cralusso Rocket Light

Cralusso Rocket Light

Mikor először kézbe vehettem a Cralusso waggler úszóit, sejtettem, hogy a cég nem áll meg az UFO és Rocket piacra dobása után. Egy olyan cég, mint a Cralusso, az ötletekre épít, pontosabban a felmerülő problémákra válaszol okos ötletekkel, amelyeket sikeresen át tud ültetni a gyakorlatba. A horgászat rohamos fejlődése is arra sarkallja a céget, hogy újabb kihívásokat, kérdéseket keressen, és ezekre válaszoljon is. Mindnyájunkban merülnek fel kérdések a horgászataink során, legfeljebb nem töltünk időt a kérdés megválaszolásával. A Cralusso azonban ezekből meríti újabb ötleteit. Íme, a következő!

A horgászat ma már több ágra bomlik. A bojlizás, pergetés, finomszerelékes technikák, feederbotos módszerek mind más és más kihívások elé állítják a horgászt. Ha csak egy példát ragadok ki a sok közül, látható, hogy még további szállakra bontható a rendszer. Vegyük példának a waggler úszós technikát. Horgászhatunk vízközt, fenéken, közel, távol, fixen, csúszóra szerelve, vásárolhatunk úszót 6-24 grammig, és botot is ennek megfelelően: lágyat, szigorút. Ez azonban nem jelenti feltétlenül azt, hogy minden helyzetre külön felszerelést kellene vásárolnunk. A matchbotos horgászat talán azért is egyre népszerűbb, mert egy helyesen kiválasztott bottal egyszerre több helyzethez is tudunk alkalmazkodni. Vannak persze szélsőséges helyzetek, de aki nem versenyszerűen műveli ezt a szép hobbit, csak akkor kerülhet ilyenbe, ha azt maga is keresi. Az esetek többségében mindenki kihasználhatja a szabad hely- és módszerválasztás lehetőségét.

Szabadon választott

A wagglerezésben van valami rejtett elegancia, kecsesség, arról nem is beszélve, milyen hihetetlen élmény egy ilyen bottal kivarázsolni egy szebb halat. Tény, hogy akit egyszer megfertőzött a matchbotos technika, amikor csak teheti, ezt a pálcát, veszi kézbe. A Cralusso cég is felfigyelt erre, ezért nagyító alá vette a módszer buktatóit. Ennek a vizsgálódásnak az eredményei a már korábban bemutatott UFO és Rocket modellek, amelyek számos technikai újítással segítik át a horgászokat a korábban felmerült problémákon. Az új wagglerek pozitív fogadtatásra találtak a horgászok körében, így nem volt kérdés, hogy a siker további munkára fogja sarkallni a „feltaláló” Králik Károlyt.

A waggler úszós technika említésekor a legtöbben a 10-20 grammos úszókra gondolnak, ami nem véletlen, hiszen a kereskedelmi forgalomban ezekkel a méretekkel találkozhatunk. Ezek mindegyike testes waggler, hiszen a legtöbbször meghorgászott 30-40 méteres távolságra ezekkel tudunk könnyedén eldobni (bár ez - természetesen - botunk karakterisztikájától is függ).

Cralusso Rocket Light

Léteznek azonban úgynevezett test nélküli pávatoll wagglerek, vagy műanyagból készülő kristály wagglerek. Ezeknek az úszóknak a teherbírása legtöbbször 3-6 gramm közé esik. A testnélküli wagglerekkel hihetetlen finom horgászat valósítható meg. Ennek ellenére többször találkozom ezekkel a modellekkel hosszú spiccboton, mintsem matchboton. Mi lehet ennek az oka? Vegyük először a pávatollból készülő modelleket. A pávatoll az egyik legjobb alapanyagnak számít a waggler úszók készítésénél, de van pár tulajdonsága, ami megnehezítheti a dolgunkat. A pávatollak többsége görbe. Jómagam is sokáig válogattam a boltban, mire sikerült kiválasztanom a legkevésbé görbült darabokat. Mivel ezeknél az úszóknál csekély az önsúly, dobáskor hajlamosak a kóválygásra, ami megnehezíti a pontos dobást. A hosszú pávatoll szárak ráadásul igen érzékenyek a mechanikai behatásokra, magyarul sérülékenyek.

Széles méretválasztékban kapható

A tárolásuk különösen nagy odafigyelést igényel, hiszen ezek az úszók - mivel legtöbbjük Angliából került hazánkba - nem a legolcsóbb kategóriába tartozó darabok. A másik csoportba tartozó kristály wagglerek már műanyagból készülnek, amivel a sérülékenységet sikerült kiküszöbölni, de ezek anyaga a hőre könnyen eldeformálódik. Emiatt a helytelen tárolásnak „köszönhetően” kialakult „banán” wagglerekkel nem lehet pontos dobásokat kivitelezni. (A távolság, amit az úszókkal egy közepes matchbottal meg tudtam horgászni 20-25 méterre volt tehető.)

Králik Karcsi is szembesülhetett az említett problémákkal, és ő nem az a típusú ember, aki ezek mellett szó nélkül elmegy, főleg, ha a megoldáshoz egy már korábbi vívmányát is felhasználhatja. Nézzük, mi a Cralusso megoldása!

A Rocket megoldás most is hasznunkra lesz…
… segítségével a könnyű wagglert is messzire reptethetjük

Az új úszó születésénél a cél egy olyan test nélküli waggler megalkotása volt, amely lehetővé teszi a pontos és nagyobb távú dobásokat, nem sérülékeny, precízen kisúlyozható, és variálhatóságával bármilyen körülményhez gyorsan alkalmazkodik. Hogyan valósul meg mindez az új Cralusso Rocket Light wagglernél? Vegyük sorra:

A Cralusso Rocket Light anyaga egy olyan speciális műanyag, amelyet Angliában gyártatnak. Ez a speciális műanyag hőre kevésbé érzékeny, mint a korábbi, ilyen célra felhasznált anyagok. Az ebből az alapanyagból készült wagglerek 80 Celsius fokon sem görbülnek meg, UV-állóak, sűrűségük ideális, jobb mutatókkal rendelkeznek, mint pávatoll társaik. Nem kell hosszasan válogatni ahhoz, hogy garantáltan egyenes úszót tudjunk választani. Az áttetsző műanyag hasznos lehet akkor is, ha a halak érzékenyen reagálnak az úszó által vetett árnyékra.

Rocket Light. Könnyű, és repül

Áttetsző, tiszta vízben történő wagglerezésnél ez különösen nagy jelentőséggel bírhat. Mivel az úszó teste minden esetben ugyanazokkal a paraméterekkel rendelkezik, hihetetlen precizitással lehet kisúlyozni. A kalibrációs rendszer előnyeiről ennél az úszónál le kell mondanunk, hiszen ennél a modellnél ez nem megoldható, de a zsinórra erősítendő ólmozás mértékét ennek hiányában is nagyon pontosan leolvashatjuk az úszóról. A beépítésre kerülő önsúly függvényében a következő méretsorral találkozhatunk: 1,5 - 2 - 2,5 - 3 - 4 - 5 - 6 - 7 - 8 gramm, míg a zsinórra minden esetben + 1 grammot tehetünk. Ennek az 1 grammnak a zsinóron való elhelyezésével, a legfinomabb vízközti wagglerezéstől a sekély vízen történő pontyozásig bezárólag tudjuk módosítani a szerelék érzékenységét.

A Rocket Light úszóval roppant érzékeny szerelék készíthető

A 1,5 grammos önsúly és a hozzá kapcsolódó 1 grammnyi zsinórra tehető ólom is „csak” 2,5 grammos úszót eredményez, ami egy halk, óvatos horgászatnál roppant jól jöhet, de ezt valahogy be is kell tudnunk dobni. Most jön jól egy korábbi Cralusso fejlesztés, ami a maga idejében tökéletesítette a waggleres horgászatot. Nevezetesen a Rocket megoldás, ami az úszó nevéből már sejthető volt. Ennek révén az egészen könnyű úszóinkat is pontosan a meghorgászni kívánt távolságba tudjuk dobni. Az ötletes megoldásnak köszönhetően 20-30%-kal nagyobb dobástávolság érhető el. (Azért ne akarjon senki 2,5 grammal 50 métert dobni!) A távolságnál azonban sokkal fontosabb az, hogy ezeket a könnyű wagglereket az elmés megoldásnak köszönhetően rendkívüli pontossággal tudjuk az etetésünkre röptetni. A Rocket Light, nevéhez méltón egy alacsonyabb röppályán száll, a dobás pillanatában késlekedés nélkül mutat a helyes irányba. Természetesen a helyes dobástechnika csak előnyünkre válhat. A Cralusso Rocket Lightot nekem a gyors, ostorszerű dobással sikerült a legkönnyebben eldobni, mindig ügyelve arra, hogy a dobáshoz az úszó a megfelelő pozícióba kerüljön. A pontos dobás azonban mit sem ér, ha az úszón nem látjuk a kapást.

A jó láthatóságról a speciális matrica gondoskodik
Az antennák sokféleségének köszönhetően kedvünkre variálhatunk

A jó láthatóságról a már bevált, rendkívül feltűnő színű, speciális öntapadó „matrica” biztosítja, de emellett még számos más lehetőségünk is adódik. A Rocket Light ugyanis kompatibilis a többi waggler antenna-adapterével, így közel 20 féle variáció közül választhatunk, attól függően, mi a célunk. A finom, vízközti dévérezéshez választhatjuk a karcsú műanyag antennát sárga, narancs, vagy akár fekete színben, vagy ha szemünk nem a sasról kapta a nevét, nyugodtan lecserélhetjük egy vastagabb, jobban látható antennára. A döntés a miénk.

A karcsú carbon antennával a legérzékenyebb…
… de minden helyzetre találunk megfelelő antennát

A Cralusso Rocket Light úszóval rendkívül finom, „halk”, könnyed wagglerezést tudunk véghezvinni. Az úszó - érzékenységének köszönhetően - a legapróbb pöccintést is látványosan jelzi.

Véleményem szerint, ez a modell méltó követője a már eddig megismert Cralusso wagglereknek. Egy újabb ügyes megoldás a felvetődött problémákra. Segítségével egy matchbottal is hihetetlen kifinomult horgászatra nyílik lehetőségünk. Érdemes kipróbálni!

Kellemes ismerkedést!

(X)
Írta: Polyák Csaba

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.