Innovatív ízek a Haldorádó csalik között - Chilis Fahéj és Mentholos Ánizs

Innovatív ízek a Haldorádó csalik között - Chilis Fahéj és Mentholos Ánizs

Napjainkban a modern technikák, a kifinomult eljárások hihetetlen méretékben segítik egyre érdekesebb és fogósabb aromák, ízek, illatok horgászatban való használatát. Emlékezzünk csak vissza, régen még szinte egyedül az epres volt az elfogadott aroma-íz, amit használtunk a natúr kukoricás, esetleg vaníliás ízek mellett. Ma már ezek klasszikusnak és kicsit retrónak tűnnek. A Haldorádó termékei közé idén került fel két régi-új ismerős ízesítés, kis turbóval. Róluk szándékozom most a „száraz” oldalról kis információt szolgáltatni.

Meglepő és örömteli nap volt, amikor végre mindenki megismerhette a 2012-es termékeket. Leginkább a csalik ízei voltak, amik engem igazán felcsigáztak, érdekeltek. Sok új íz került forgalomba pelletek és kukoricák formájában. Ilyen például a Tiszavirág, a Dunai Kagyló, az Édes Ananász, a Tüzes Ponty, a Chilis Fahéj és a Mentholos ánizs. Tán az utolsó kettő íz története nyúlik vissza a legrégebbre, egészen a horgászat kezdetének időszakáig.

2012-ben jelentősen kibővült a Haldorádó paletta
A számomra legszimpatikusabb ízek képviselői

Chilis Fahéj:

A chili paprikának rokona a Magyarországon termesztett erős, csípős fűszerpaprika, amit egyszerűen csak pirospaprika néven ismerünk. Még ma is sokan emlegetik azt a korszakot, amikor apáink, nagyapáink a régi vizekből paprikával ízesített kenyérrel hatalmas halakat, nagy mennyiségeket fogtak kevés vagy mindennemű etetés nélkül. Akkoriban a csalik repertoárja a gilisztára, kukoricára, paprikás kenyérre korlátozódott, az etetőanyagok terén pedig a kukoricadaránál lezárult. Talán közülük a paprikás kenyér a legfiatalabb, ugyanis, már ekkor is volt, hogy (bár ritkábban, mint ma :)) csődöt mondott a kukorica és a giliszta is csaliként, és találni kellett egy csalit, ami új alternatívaként akkor is kellhet a halaknak, amikor a másik kettő nem. Erre találták ki az „öregek” a csípős vagy éppen csemegepaprikával ízesített kenyeret. Apukámtól is sokat hallom, amikor már a kocsiba nem fér a pecacucc és a csali, hogy „Fiam, régen egy szépen felszerelt mogyorófa bottal és egy kis paprikás kenyérrel annyi halat fogtunk, hogy már nem tudtuk hová tenni!”…

A „vörös csoda”, mely nélkül ma már legtöbb magyaros ételünk elképzelhetetlen, de régen a halfogásban is szerepe volt!
Kenyérrel összegyúrva csodacsali volt!

Ahogy az idő haladt, a horgász köztudat egyre inkább a gyártók által kreált ízekre tudott csak jó és hatásos aromaként nézni. Évek teltek el, mire újra feltűnt a paprika mint horgászati adalék, aroma, azután ismét kezdett beférkőzni a modern pontyhorgászat csalija, a bojli alapanyagai közé. Bombaként robbantak be a csípős paprikás ízek (beleértve a kolbászos zamatokat is) és egyre nagyobb tereket hódítottak. Mint tudjuk, a kolbász színét, és egyik jellegzetes ízhatását is a csípős paprika adja, tehát a kolbászos ízek is részben paprika alapúak!

A Haldorádó kínálatában a Magyar Betyár fantázianevű termékek is fűszeres-kolbászos ízt tartalmaznak. Ha beleszagolunk egy zacskó ilyen etetőanyagba, tisztán érezzük a paprika illatát, de ez az etetőanyag azért még nem csípős! A Haldorádó Tüzes Ponty viszont már valódi chilis etetőanyag, amely borzasztóan csípős, valódi chili porral készül - annak májas-halas és vérliszt alapú keveréken nyugvó íze szintén verhetetlen!

A Magyar Betyár termékcsalád fűszeres-kolbászos aromája nem csak a horgász orrának tetszik!
Ha beleszagoltok, megértitek, miről beszélek

Az új csali, a Haldorádó egyik újszülöttje tehát a chili ízt kapta, de nem egyedül, hanem fahéjjal vált még pikánsabbá. A fahéj nem volt annyira elterjedt halcsalogató, mint a (csípős) paprika, intenzív, kellemes és jellegzetes aromája inkább az emberi élelmezésben betöltött szerepe és pozitív élettani hatásai révén ismert. A fahéj paprikával alkotott elegye hihetetlen pikáns, intenzív, finom aromát alkot, ennek köszönhetően borzasztó attraktív és rendkívül fogós csalogatóanyag, amely csak arra vár, hogy a halak elé kerülve horgászatunk élményét növelje! Megkóstolva csak nagyon picit csípős, finom, pikáns, nem agresszíven fűszeres ízt érzek - a halak számára ellenállhatatlan! Megtalálható a Puha Pontypelletek, Maxi Oldódó, Oldódó Fluo Pop Upok és a Pácolt kukoricák között is, így azok is kipróbálhatják, akik ódzkodnak a hajszálelőkés csalizástól vagy éppen a pelletektől.

A fahéj dévéres kajákból lehet ismerős, de a chilivel keverve igazán különleges aromát kreál!
Élénk színű, attraktív, extra aromás bundával körbevett pelletek

Mentholos Ánizs:

Hasonlóan a fent taglalt, boncolgatott chilihez, az ánizs nemcsak mint gyógyhatású illóolaj, de horgászatban használt aromaként is használatos volt. Az ánizs nevű lágyszárú növényből kinyert kellemes, tradicionális aroma a patikákban (tömény oldatként, kis kiszerelésben, cseppentő üvegben) ánizsolaj néven kapható. Története egészen a 14. századi Angliáig nyúlik vissza.

Egy régi ánizsos cseppentő üveg, mely patikákban volt kapható

Régebben - csakúgy, mint a paprika - titkolt és hatásos csali aroma volt. Legtöbben az etetésre szánt kukoricát és csalit ízesítették vele hatalmas amurok reményében, ugyanis híresen jól vonzotta az amurokat, de említést érdemelnek az ánizsos kukoricával fogott pontyok is, melyekre sokáig azt hitték, hogy csak véletlen, de az idő előrehaladtával rádöbbentek a horgászok, hogy a ponty is hasonlóan pozitívan reagál erre az ízre. Amíg a legendásan pontyos ízek érintetlenek maradtak, az ánizsos tarolt - emlékszem, még nálam is, mert én is sokat kísérleteztem vele. Kell ennél több érv az íz hatásossága mellett? Persze, hisz a mentholról nem is beszéltem még!

Mentholos Ánizs Pácolt kukorica. Az első szagolgatás idején náthás voltam, de miután beleszippantottam egy jót az „aromafelhőbe”, rögtön elmúlt az orrdugulásom!

A menthol már nem ennyire nagy múltú íz a horgászat tekintetében, inkább a fahéjhoz hasonlóan emberi alkalmazása ismert: frissítő, hűsítő, valamint gyógyhatású anyag, melyet a mentalevelekből nyernek. Nagy segítség akár náthás időszakban a légutak tisztításában. Biztosan van, aki emlékszik a régi mentholos csokikra, de ma is fénykorát éli, hisz fogkrémek, rágók, teák és sütemények ízesítésére használják. Érdekes, de a menthol és az ánizs íz együtt nemcsak a pelleteknél, kukoricáknál szerepel, de az emberi ízlelőbimbókra is izgatóan hat, rágók ízét is adja a két növény. Horgászatban először kivonat formájában használták, szintén a bojlis alapanyagok sorát bővítette.

Adott volt a feladat: a két ízt össze kellett keverni, adni kellett neki egy „stílszerű” színezést, a zöldet, amely nagyon jól passzol az így létrehozott íz-mixhez!

Hogy milyen halakra számítsunk, ha ilyen ízű pelletet, kukoricát vetünk a habokba? Egyértelműen a hűsítő ízekre vágyó amurok és pontyok eshetnek általa csapdába, de az átlagosnál több amur fog ezzel az ízzel horogra akadni, ha ott próbálkozunk, ahol van is belőlük!

Megtalálható a Maxi Oldódó, Oldódó Fluo Pop Upok és a Pácolt kukoricák között is, így azok is kipróbálhatják, akik ódzkodnak a hajszálelőkés csalizástól vagy éppen a pelletektől!

Az alábbi termékcsaládok tartalmazzák a Chilis Fahéj és Mentholos Ánizs ízesítésű csalikat:

Az új Pácolt Kukorica Tuning családban Chilis Fahéj és Mentholos Ánizs is van
Puha Pontypelletek között Chilis Fahéj az új kedvencem
Fluo Oldódó Lebegő pelletek között is megtalálható a két kurrens íz
Hideg időben egy szem kukoricát is „ízlésesen” fel tudunk tálalni
Pici horgon pici csali, a Chilis Fahéjas Puha Pontypellet verhetetlen hideg vízben!

Következő írásom már a vízparti, éles körülmények közötti próbák eredményét írja majd le, beszámolok róla, hogy régi ismerősként üdvözölte-e ezt a két új ízt a halak armadája!

Írta: Lábas Norbert