Kora tavaszi pontyhorgászat a Verba tanya horgásztavon

Kora tavaszi pontyhorgászat a Verba tanya horgásztavon

Az év első horgászatának helyszíne a Verba tanya horgásztó és szabadidő park volt számomra. Ezt a 9-10 órás horgászatot már az indulás előtt egy héttel elterveztem, amikor a hőmérő higanyszála elérte a 15-18 Celsius-fokot. Nagyon szép, napsütéses, igazi horgászidőre számítottam… De, ahogy teltek-múltak a napok, egyre rosszabb lett az időjárás. „Természetesen”, ahogy ez lenni szokott, a hétvégére elromlott az idő, alig 5 fok volt, a szél viharossá vált, és még az eső is eleredt. Mi kell még?! Mit lehet ilyen zord, frontos időben fogni? Ha kíváncsiak vagytok rá, tartsatok velem!

A zord időjárás nagy hatással volt a pontyokra, de nem pozitív értelemben

6:10 Megérkeztünk. Végre, az év első horgászata!

6:30 Elfoglaltuk horgászhelyeinket, elővettük a botokat, a bottartó állványokat, összeszereltük, majd következett az etetőanyag bekeverése. Az év első horgászatára a hónapokkal ezelőtt bekevert etetőanyagot vettem ki a hűtő aljáról, ami nem más, mint a Haldorádó Ponty Piros etetőanyag Vörös Démon Hideg vízi aromával bekeverve. A másik vödörbe a 2011. évi Haldorádó újdonság, a Magyar Betyár etetőanyag került. Ezt is a hozzá illő hideg vízi aromával kevertem be.

A Magyar Betyár etetőanyag és a hozzá illő hideg vízi aroma volt a friss keverékem

Az egyik végszerelék kosarába Ponty Piros, a másikba pedig Magyar Betyár etetőanyagot gyúrtam. Úgy gondoltam, hogy amelyik végszerelék jobban fog működni, azt erőltetem. A Magyar Betyár etetőanyaggal megtömött végszerelékre egy Fekete Gyémánt 12 mm-es Oldódó pelletet + egy Fűszeres Hal Hybrid Lebegő Pelletet tettem. A Ponty Pirossal megtömött kosarú végszerelék horgát két szem Haldorádó Tenger Kincse kukoricával csaliztam fel.

A Fekete Gyémánt Oldódó és a Fűszeres Hal Lebegő pellet a hajszálelőkén
A Haldorádó Tenger Kincse kukorica került a másik végszerelék horgára

7:00 A végszerelékek a helyükre érkeztek, pontosabban a szigettől 2 méterre.

7:20 Kapás a Ponty Pirossal megtömött kosarú végszereléken! Az eredmény egy 1,05 kg-os kárász. „No, sebaj”, gondoltam magamban, „egy véletlen kárász beeshet”. Újracsaliztam és már repült is be a végszerelék.

8:30 Újabb kapás a kukoricára. Éreztem, hogy ezúttal nem kárász van a horgomon. Olyan volt, mintha egy nagy fadarabot húztam volna. Kíváncsian vártuk, hogy mi lehet ez? Amikor a parthoz ért, megláttuk a hosszú testet, majd magát a gyönyörű halat, ami egy szép, 5,5 kg-os tok volt. Sosem gondoltam volna, hogy életem első tokját pont most, pont itt, és pont ilyen csúnya időben fogom meg.

Életem első tokja 5,5 kg-ot nyomott

8:45 A végszerelék újra a helyére került.

9:00 Kapás - egy újabb kárász, és ismét a Ponty Piros etetőanyagra. Az elkövetkezendő 3 órában csak a Ponty Pirossal megtömött etetőanyagos botom muzsikált, de az eredmény csak kárász és 2 tok.

12:00 Szomorúan bámultam a Magyar Betyár etetőanyaggal megtömött végszerelék kapásjelzőjét, még egy kapás se volt az újdonságra. Gondoltam magamban, körbejárom a tavat, hogy mi újság van. Nem kaptam sok jó hírt, csak kárászt és tokot fogtak a tavon. „Itt a változtatás ideje, ponty nélkül nem megyek haza!”, gondoltam magamban.

12:30 Az egyik botomat felcsaliztam az otthon, házilag készített zöld kukoricával. Ez nem más, mint Tenger Kincse kukorica ételfestékkel megszínezve. Erről már olvashattatok egy régebbi írásomban. Elhatároztam, hogy mindkét botom kosarába Magyar Betyár etetőanyagot töltök. A másik horgomra egy 2011-es újdonságnak számító Magyar Betyár kukoricát tettem.

A Haldorádó Tenger Kincse Kukorica Tuning festett változata
A Magyar Betyár Kukorica Tuning

12:45-re a botok ismét a helyükre kerültek. Nagy reményekkel várakoztam.

13:10 Egy erőteljes húzós kapás! A zöld kukorica ismét bizonyított! Igen, ezt vártam! A fárasztás nagy izgalomban telt. Tudtam, hogy nem kárász vagy tok van a horgomon. A partközelben megláttuk a gyönyörű tőpontyot. Társam, Pandy Ákos már tolta alá a merítőt, amikor kipattan a horog a szájából. Elment…! Olyan 3 kg-os lehetett, ez ilyen időben szép teljesítmény lett volna. Már azon gondolkoztam, hogy összerakjam-e a botokat, mert annyira fáztam, de társamra hallgatva lecseréltem a horgot és újra sikerült bedobnom majdnem ugyanoda 1-2 méter eltéréssel.

13:55 Újabb erőteljes, húzós kapás, de ezúttal a Magyar Betyár kukoricára. Ennél a halnál is éreztem, hogy nem tok vagy kárász, de valami nagyobb súlyt éreztem a damil végén. Amikor a partközelbe ért, megláttuk hatalmas farokúszóját. Ez jóval nagyobb volt, mint az előző. A szívem úgy vert, hogy majd ki ugrott. Végül megmutatta magát: egy csodaszép, arany hasú tükörponty volt. Nagyon érzékenyre állítottam abban a pillanatban a féket, hogy minden kitörését kivédjem, és nehogy kipattanjon a szájából a horog. Végül felfeküdt a víz tetejére és megmerítettük.

14:05 A mérleg 7,45 kg-ot mutatott! Örömöm leírhatatlan volt! Az év első pontya 7,45 kg!

A nap egyetlen pontya a matracon pihen
A 7,45 kg-os tükörponty

Ez a ponty olyan örömöt okozott, hogy az leírhatatlan. Nagyon büszke voltam magamra, hogy ebben a zord időben is sikerült egy nagyon szép pontyot fognom. A nap folyamán a hőmérő mindössze 3-4 Celsius-fokot mutatott.

Fertőtlenítés és horogszabadítás után úszhatott is tovább

Végül, befejezésképpen ez az első horgászat nagyon jó hangulatban ért véget. A Haldorádó termékek ismét bizonyítottak, mert a horgászat végén a halőr elmondta, hogy pontyfogás a tavon egész nap nem volt.

Végül, de nem utolsósorban minden kedves horgásznak hasonló élményekkel teli horgászatokat kívánok a Haldorádó termékekkel, mert ahol Haldorádó van, ott hal is van.

Bacskai Zoltán

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.