Kora tavaszi összefoglaló 2. rész – Horgászfelszereléseim

Kora tavaszi összefoglaló 2. rész – Horgászfelszereléseim

Az előző részben a számomra legkedvesebb etetőanyagokat, aromákat és csalikat mutattam be a kedves olvasóknak. Egy fogós keverék és egy kiváló csali azonban mit sem ér, ha nem az ideális helyen kínáljuk fel. A megfelelő bot és a hozzá illő orsó is a sikeres horgászat feltétele. Számomra a feederbotos horgászat az igazi, de néha spiccbotot is viszek magammal. Részletesen azonban még nem mutattam be a felszereléseimet, ezért a mostani írásomban az általam használt eszközökről lesz szó. Ha kíváncsiak vagytok arra, hogy milyen botokkal és orsókkal szoktam üldözőbe venni a halakat, olvassatok tovább bátran!

Cikkíróként fontosnak tartom, hogy részletesen bemutassam az általam használt felszereléseket. A mostani írás azonban egyfajta segítség is lehet azoknak a horgászoknak, akik tanácstalanok a botok, orsók és zsinórok kiválasztásában. Minden víz más, ezért lehetetlen egy bottal és a hozzá illő orsóval megoldani minden helyzetet.

Amint a telet felváltja tavasz, már nem kell deres napokra ébredni
A patakok vízszintje a hóolvadás után megemelkedik
Ilyenkor már biztosak lehetünk abban, hogy nem kell sokat várni a jó időre!
Tél végi napnyugta
Kora tavasszal még nem nagyon lehet horgászni a Zala folyón
Szívesen ellátogatok azonban ilyenkor is kedvenc vadvizemre!
Ő is nagyon élvezte a tavasz első napsugarait
Kis barátom boldogan elkísér a vízparti sétákra
A horgászat iránt különösebben nem érdeklődik, a képen is a közeli bokorban mozgó madarakat figyeli
Bezzeg, ha csalikat készítek, mindig ő az első, aki megjelenik!

A korábbi írásaimban már olvashattátok, hogy két módszert kedvelek igazán: a feederbotos horgászat a kedvencem, de néha spiccbotot is viszek magammal. Legtöbbször álló- és lassú folyású vizeken horgászom, e körülményekhez választottam ki felszereléseimet az elmúlt években. Minden eszközömre nagyon vigyázok, ezért egy-két régebbi bot is bemutatásra kerül majd a későbbiekben.

Összesen hét botot használok. A feederek közül a 360-as és a 390-es változatoknak szavaztam bizalmat
Kezdjük a sort a By Döme TEAM FEEDER Pro Method Feeder 360 M típusú bottal!

Ez az igényes megjelenésű, fekete-fehér pálca egy nagyon finom eszköz. Dobósúlya 25-70 g. Elsősorban a method feederes horgászatokhoz készült, de egy jó keszegezéshez is ideális lehet. Hossza és kialakítása közepes vagy kisebb távolságú dobásokat tesz lehetővé. Minden botot lemértem, e típus tömege mindössze 190 g. Vékony teste és csekély tömege ellenére meglepően erős! A fárasztások közben nagyon szépen dolgozik, szinte nyélből görbül, ha kell. Ezzel a bottal fogtam ki a 6 kg-os nyurgapontyomat a Zala folyóból. Kisebb átmérőjű spiccgyűrűkkel rendelkezik, ezért a vékonyabb zsinórokat érdemes használni hozzá.

A következő botom egy Nevis Whisper 360 Feeder MH

Ez volt az első komolyabb feederem. Egy univerzális horgászeszközről van szó, keszegezésre és pontyozásra is egyaránt alkalmas. Dobósúlya 30-100 g. Anyaga IM-12-es karbon, ennek köszönhetően a bot folyamatosan keményedik fel a fárasztások során. Tömege 247 g, ami szerintem még a mai viszonylatban is jónak számít. Érdekes, hogy erre a botra nem szereltek horogbeakasztó fület. Sajnos manapság már ritkán lehet vele találkozni, hiszen kifutott termék.

A Spro Special Pellet Feeder 360H is megvan már egy jó ideje

Emlékeztek még a 2011-es évre? Ekkor jelentek a Special Pellet Feeder botok. E széria tökéletes példa arra, hogy akár 5-6 évig is forgalomban lehet egy jó pálca. Ehhez a bothoz akkor jutottam hozzá, amikor kiárusítás volt. Sokat horgásztam már vele, pontyozáshoz a legjobb, de a legérzékenyebb spicce a keszegkapásokat is szépen jelzi. Dobósúlya 50-130 g, tömege egész pontosan 294 g. Manapság persze vannak ennél könnyebb pálcák is ugyanilyen erősségben, de annyira közel áll hozzám ez a bot, hogy amíg egyben van, addig biztos nem cserélem le!

A Delphin Magma Heavy Feeder 390 egy erős és megbízható bot

Ez volt ez első 390-es feederbot, amit megvettem, és azóta is hű társam. Nagyméretű spiccgyűrűkkel szerelték, a bottest pedig külön erősítést kapott. 150 grammig terhelhető, az erősítés miatt azonban egy kicsit nehéz, tömege nem kevesebb, mint 334 g. Egy könnyebb bot azért jobb választás, főleg akkor, ha sokszor kell vele dobni, az évek során azonban szívemhez nőtt ez a feeder. Kereskedelmi forgalomban már nem kapható.

A By Döme TEAM FEEDER Master Carp 390LC tökéletes a nagy távolságok eléréséhez

Ez a bot remek! Nem olyan régen szereztem be és úgy gondolom, hogy nem választottam rosszul. Dobósúlya 50-170 g. Egy jól megtöltött kosár is gond nélkül célba juttatható ezzel a pálcával. Az IMT-10-es power karbon alapanyagnak köszönhetősen nemcsak rugalmas és erős, hanem könnyű is, mindössze 298 g. A kisebb halak fárasztása is hatalmas élmény ezzel a feederbottal. Hosszabb változatokat nem használok, azokon a helyeken ahol horgászom, viszonylag ritkán kell 100 méter fölé dobni.

A rövidebb spiccbotom egy Energo Team Viking Plus

Ezt a spiccbotot csak az apróhalas horgászatokhoz szoktam használni. 4 méteres, a tömege csak 213 g, így egy hosszabb horgászat során is kényelmesen használható. A dobósúlyt sajnos nem tüntettek fel rajta. Ez a bot egyáltalán nem került sokba, noha IM-6-os karbonból készült. A spiccbotozásnak van egyfajta varázsa, egyszerű, mégis nagyszerű!

A Gold Star Viking 700-as az egyik legolcsóbb spiccbot, ami kapható

7 méteres hosszával ez pálca igencsak nehéz, tömege 661 g. Nem is azért szereztem be, mert kizárólag ebben a hosszúságban használom. Legtöbbször le szoktam venni az utolsó egy-két tagot. Etetni is szoktam ezzel a bottal, egy saját készítésű kis kosárkát használok ilyenkor. E kompozit anyagból készült eszköz ezt lehetővé is teszi. Dobósúlya 5-20 g. Egyszerű bot, de teszi a dolgát.

Ebből a hét orsóból mindig ki tudom választani azokat, amelyekre éppen szükségem van
A By Döme TEAM FEEDER Power Fighter 5000 kedvező árához komoly műszaki tartalom párosul

Néha azért nem árt a realitások talaján maradni! Vannak olyan horgászok, akik nem tehetik meg azt, hogy több 10.000 Ft-ért vásároljanak orsót. A Power Fighter széria valamelyik tagja azoknak lehet tökéletes választás, akik nem tudnak vagy nem szeretnének sokat költeni egy termékre. Az olcsó azonban nem biztos, hogy rossz! A legolcsóbb by Döme orsó a Power Fighter 4000, 7.990 Ft-ba kerül. Ezért az összegért azonban a mindennapos horgászatokra tökéletesen alkalmas eszközt lehet kapni, de van olyan versenyhorgász is, aki használja ezt az orsót. Én az 5000-est használom, leggyakrabban akkor, amikor csak egy botot viszek magammal. Mindegyik 360-as feederemhez passzol. A tömege zsinórral együtt 398 g. (A következő orsók tömegét is zsinórral együtt mértem le.) Elégedett vagyok ezzel a fekete kurblival, eddig még nem volt vele semmi gond. Aki kíváncsi a mostani írásban bemutatott by Döme orsók műszaki tartalmára, a „Tesztelés alatt” című cikksorozatomban megtalálja a részleteket. Annyit elárulhatok, hogy nem véletlenül dicsértem meg ezeket az orsókat! Jó ideje használom már őket, eddig még egyikkel sem volt probléma.

A Carp Fighter 4000-es egy kisméretű, nyeletőfékes modell

Ezt az orsót a rövidebb távú horgászatokhoz használom, de akkor is jó szolgálatot tesz, ha egy feederrel és egy spiccbottal veszem üldözőbe a halakat, pl. a Zala folyón. Tömege 439 g. Megbízható kis kurbli, szintén megfizethető áron. Vannak persze olyan helyzetek, amikor komolyabb vagy nagyobb méretű orsóra van szükség. Lehet, hogy ezekre többet kell spórolni, de minél magasabb egy modell ára, annál komolyabb alkatrészekből rakják össze, vagy több csapággyal látják el.

Új családtag az orsóim között ez a Master Carp LCS Pro 5000

Szintén a 360-as feederbotjaim ideális társa ez az igényes megjelenésű modell. 5 + 1 csapágy van benne, méghozzá a legfontosabb helyeken, kiváló az első féke, és tág határok között állítható a nyeletőfék szabályzója is. Tömege 444 g. Ha valaki nyeletőfékes feederorsót szeretne vásárolni, akkor ezt a típust mindenképpen érdemes jobban szemügyre venni!

A Pro Method 5000 egy csigatengelyes dobemelő rendszerrel szerelt, gyorsfékes tekerő

Egyértelmű, hogy a Pro Method bothoz használom ezt az orsót. Tömege 400 g. Fékrendszere kitűnő, és a 7 + 1 csapágy is magáért beszél! Nem vicc, mind benne van! Nem győzöm hangsúlyozni, hogy mennyire fontos, hogy az orsóra írt adatok megfeleljenek a valóságnak! Marketing így vagy úgy, az összes by Döme orsó megfelel a feltüntetett adatoknak! A gyakorlati tapasztalat is azt mutatja, hogy nem bántam meg, amikor bizalmat szavaztam nekik.

Kedvelem a fentebb bemutatott orsóimat, de az Okuma Longbow LB 50-es szintén a szívemhez nőtt

Van olyan pontyhorgász, aki még nem hallott az Okuma Longbow orsóról? Azt hiszem, nyugodtam kijelenthetem, hogy nincs! Ez a nyeletőfékes modell több mint 10 éve forgalomban van már, nem véletlenül ragadt rá a „legendás” jelző. Azoknak lehet igazán jó választás, akik a hagyományos fenekező vagy a bojlis horgászat szerelmesei. Feederbotra is jó persze az Okuma, de számolni kell azzal, hogy műanyag klipsz van a dobján és a méretéhez képest egy kicsit nehéz, a benne lévő minőségi alkatrészek miatt. Tömege 537 g.

A Nevis Envy Feeder 60 már a 390-es feederbotokra való

Ezt az orsót a Delphin Magma Heavy Feeder botomra szerelem fel leggyakrabban. Nem egy mai darab, kereskedelmi forgalomban sem kapható már, de még egyben van! Tömege 524 g. Az évek során csak egy poliamid perselyt cseréltem le benne golyóscsapágyra, valamint a visszaforgásgátlóját kellett kitisztítani. Teszi a dolgát, szívesen használom, remélem még jó ideig!

A Long Cast 4500 a Master Carp 390LC bot tökéletes társa

A Long Cast orsók nem olcsók, de a 100 méter körüli vagy a még távolabbi dobásokat bizony az ilyen és ehhez hasonló modellekkel lehet elérni. Egy kiváló típusról van szó, érezni, hogy van benne anyag! Gyorsfékes, ezenkívül zsinóraláfutást gátló rendszerrel és rotorfékkel is felszerelték. A tökéletes zsinórfektetésről csigatengelyes dobemelő rendszer gondoskodik. Tömege 545 g.

A kisebb méretű orsókhoz szívesen használok dupla hajtókart
Ezeket a főzsinórokat használom már jó ideje

Mindegyik zsinór megfizethető és teljesen alkalmas a hétköznapi horgászatokra. Talán egy picit maradi vagyok ebben az esetben is, mert csak barna színű damilokkal horgászom. Nekem ezek váltak be, és ha egy termék beválik, a következő alkalommal is bizalmat szavazok neki. 22-esnél vastagabb zsinórt nem használok, leggyakrabban 20-as és 18-as változatokkal horgászom. Ritkán vetem be a felszereléseimet olyan helyeken, ahol sok az akadó. Külön kiemelem a Pellet Line zsinórt, hiszen 350 m-es kiszerelésben kerül forgalomba.

Mindegyik feeder felszerelésem része a fonott dobóelőke

Mivel nincs két egyforma szabályrendszer a vizeken, mindenképpen figyelembe kell venni, hogy engedélyezett-e a fonott dobóelőke használata! Azokon a vizeken, ahol én horgászom, ez szerencsére nincs megtiltva. Nekem legjobban a 10 méteres dobóelőke hossz vált be. A végszerelékek felkötése vagy esetleg levágása során ez mindig rövidül egy keveset, tehát jó, ha fent van az a 10 méter! A dobóelőkének szánt zsinóron nem érdemes spórolni, hiszen a felszerelésnek egy igen meghatározó részéről van szó. 100-150 méteres, illetve kisebb kiszerelésben is lehet kapni jó minőségű fonott zsinórokat. A Haldorádó Braxx Long Cast, a Power Pro és a Daiwa fonott zsinórjai is kiváló minőségűek. A 20-as és 22-es monofil zsinórokhoz 15-ös vagy 16-os dobóelőkét szoktam kötni, a 18-as damilokhoz pedig 12-est. Fontos, hogy ne legyen nagy a méretkülönbség a két zsinór között!

Több horgászboltban is lehet kapni fonott zsinórt méter áron, ez is egy jó megoldás lehet
Akcióban a nagy kedvencem, a Pro Method Feeder bot. Ezt a botot a legtöbb horgászatra magammal viszem

A következő részekben horgokat, csali-felkínálási praktikákat és végszerelékeket fogok nektek bemutatni, valamint néhány apró részletről is olvashattok majd. Addig is kívánok mindenkinek sikerekben gazdag horgászatokat! Görbüljön!

Írta és fényképezte: Járfás Dávid

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.