A classic feeder 3. rész – Végszerelék monofilra, fonottra

A classic feeder 3. rész – Végszerelék monofilra, fonottra

Ezzel az epizóddal az egyszerűen elkészíthető végszerelékek bemutatása a célom. Mondtam már, hogy a classic feeder is könnyen összeállítható, sallangmentes végszereléket igényel, a vízpartokat és a közösségi oldalakat járva azonban sokszor akad meg a szemem olyan „alkotásokon”, amelyek iszonyúan túl vannak bonyolítva és használhatóságuk megkérdőjelezhető. A következőkben monofil és fonott zsinórra is készítek egy-egy alap-végszereléket, melyek nélkülöznek mindenféle felesleges sallangot.

A végszerelék elkészítésének mindkét esetben az első lépése, hogy fel kell húzni a főzsinórra a megfelelő karabinert, majd egy olyan gumiütközőt, amelyen a karabiner forgója nem tud átcsúszni.

Folytatódik „A classic feeder”!
Ha kedveled az élő csalis horgászatot, akkor ez a sorozat neked szól!
Ezúttal a végszerelék elkészítése lesz a téma!

Monofil végszerelék készítése
Monofil főzsinór esetében a gumiütközőt és a karabinert kb. fél méterre felhúzzuk, majd elkészítjük a dupla sodratot, amely a végszerelékünk gubancolódását hivatott megakadályozni. Ennek elkészítését egyszerűbb megmutatni, mint leírni, így pontokba szedve szeretném illusztrálni!
A végszerelék elkészítésének lépései:

Mindössze ennyi aprócikk szükséges a monofilből készült végszerelék összeállításához
Minden hosszú előkés végszerelék a kosártartó karabiner felfűzésével kezdődik!
A karabiner alá mindenképp szükséges egy gumiütköző
Akkora ütközőt válaszunk, amelyen nem tud átcsúszni a forgó
A sodratot érdemes 12-15 centisre készteni. Első lépés, hogy a főzsinór végére kötünk egy kisméretű hurkot úgy, hogy a plusz zsinórszál is maradjon még vagy 25 centiméter. A hurokba szükség szerint tehetünk egy feeder gyorskapcsot
Készítsük el a kisméretű dupla hurkot
A következő, hogy benedvesítjük a zsinórszálakat, majd egymás mellé rendezzük őket, és elkezdjük pödörni úgy, hogy néha sűrűbbre vesszük a meneteket. Minél sűrűbb, annál jobb!
Ha a pödréssel megvagyunk, akkor egy dupla csomóval érdemes lezárni a sodratot, majd a maradék zsinórszálat kell levágni
Ezek után nincs más dolgunk, mint a gumiütközőt a csomóig lehúzni, és kész is van a végszerelék, lehet a karabinerbe kosarat akasztani, míg a fülbe mehet a horogelőke
A feeder gyorskapocs forgóként is funkcionál, így a nagyméretű, keményebb csalik – mint a csemegekukorica – sem csavarják össze a horogelőkét

Fonott végszerelék készítése
A fonott zsinóros végszerelék leginkább abban különbözik az előbbitől, hogy a fonott ridegsége miatt mindenképp szükség van valamilyen rugalmas elem beiktatására. Ez nem más, mint az erőgumi. Van ebből többféle méretű és más-más nyúlási képességekkel rendelkező változat. A vékonyabbak és nagyon rugalmasak elsősorban keszegfélék horgászatához, míg az erősebbek a ponty- és márnahorgászathoz valók.

Különböző erősségű, színű, és nyúlási képességű erőgumik közül lehet választani
A fonott főzsinórra való végszerelékhez sem kell sokkal több, mint a monofileshez

A végszerelék elkészítésének lépései:
Az első két lépés ugyanaz, mint az előbb, tehát először a karabinert, aztán egy gumiütközőt kell felhúzni a főzsinórra. Ezt követően levágunk a választott gumiból egy 25 cm-es darabot.

A gumi egyik végére kell kötni egy dupla hurkot
A felesleges zsinórdarabok levágása után marad egy amolyan „süni” a gumi végén
A következő mozzanat, hogy egy uni (hóhér) csomóval rákötjük a főzsinórt a gumira
A csomó a gumin lévő „göcsörtön” ütközik meg
A gumi szabad végébe egy hóhér csomóval kell rögzíteni a feeder gyorskapcsot
A csomókat minden esetben jól meg kell húzni, nehogy a gumi később, fárasztás közben csússzon szét!
Kész is!

Ez egy alap-végszerelék, melyet ízlés és funkció szerint lehet még módosítani, de kiindulási alapnak ez kiváló. A komolyabb, speciálisabb végszerelékek összeállítását majd akkor részletezem, ha használatba is veszem őket, tehát a konkrét horgászatokat bemutató epizódokban.

A fonott zsinóros végszerelékekkel a távoli dévérkeszeg-horgászat nagyon pontosan űzhető
A távoli horgászat néha a classic feedernél is kifizetődő
A hosszú előkés módszer első számú célhala

Írta: Sipos Gábor
Fotó: Bank Bálint
Videó: Bank Bálint, Takács Péter

* Amennyiben nem jelennek meg a kommentek, úgy szükséges a böngészőben bejelentkezni a Facebook profiljukba!

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.