A classic feeder 5. rész – Horog- és előkeválasztási kisokos

A classic feeder 5. rész – Horog- és előkeválasztási kisokos

A hosszúelőkés feederezéshez használt végszerelékből már csak a horogelőke hiányzik. Ez az utolsó pont, de korántsem a legegyszerűbb. A jó horog és a megfelelő hosszúságú előke kulcsfontosságú az eredményes horgászat érdekében. No de lássuk, milyen típusú és formájú horgokat érdemes beszerezni, és mikor melyiket kell használni!

Nagyon nehéz kategorizálni a horgokat, hiszen mindenki másban bízik, mást preferál. Viszont az elmúlt évek tapasztalatai alapján mindenképp tudok olyan népszerű modelleket mutatni, amelyek versenykörülmények között nekem beváltak, és nagyjából be lehet sorolni őket olyan kategóriákba, melyek segítenek a választásban. Elsősorban most a csalikhoz választunk horgot, ami azért nagyjából behatárolja azt is, milyen halat fogunk vele.

Ígérem, hogy 2023-ban is foglalkozom majd a hosszúelőkés, klasszikus feederezéssel
Lássuk, milyen horgokat rejtenek a „spulnik”!

Szúnyoglárvás, pinkis horgok
Az e csoportba tartozó horgok a legkisebbek és legvékonyabbak. Ennek elsődleges oka, hogy azok a halak, amelyekre ezekkel a pici csalikkal pecázunk, általában vízközt mozognak. A könnyű horgok pedig azt biztosítják, hogy a csali minél lassabban süllyedjen, így minél több időt töltsön abban a vízmélységben, ahol a halak tartózkodnak. Azt, hogy ez hol legyen, a horogelőke hosszával tudjuk szabályozni. Ez az 50 cm-től egészen 1,5 méterig változhat. Ennél hosszabb azért nem lehet, mert azzal már nagyon körülményes a csalizás és a bedobás.
Amiket én nagyon kedvelek ehhez a technikához, az az Owner Sode és Sode Light. Ezek csekély súlyú, vékonyhúsú horgok, melyek nagyon hegyesek. Igaz, a hegyüket könnyen elvesztik, így érdemes sűrűn cserélni az előkét. A legjobbak a 14-15-16-os méretek. Ennél kisebbek már a legtöbbször indokolatlanok, a nagyobbak pedig a vékonyságuk miatt könnyen kihajlanak.

Ha a legfinomabb csali-felkínálás kell, akkor egyértelmű, hogy a Sode horgok kerülnek elő
Piros színben is elérhető ez a horog, ami vízközti horgászatoknál előnyös lehet
Szúnyoglárvás, pinkis horognak ideális a Sode és a Sode Light

Csontis horgok
Ezek a horgok már valamivel erősebbek, mint az előző csoportba tartozók. Formájuk sokféle lehet, de a legjellemzőbbek a félkörívű öböllel ellátott, hosszú szárú verziók. A horog formája biztosítja, hogy a lárvákat megfelelően el lehessen rendezni a horgon anélkül, hogy akadályoznák az akadást. A hosszú szár egyrészt a könnyű horogszabadítást biztosítja, másrészt a szárra felfűzve is lehet a csontit felkínálni, így kisebb maga a falat, és az óvatosabb halakat is meg lehet vele fogni.
A legkedveltebb horgom csontihoz az Owner Match Tournament, amely erős, feszes horog, hegye pedig jól, csorbulás nélkül bírja a mederanyaghoz ütődést.

Acélosabb horog kell? Arra is megvan a tökéletes alternatíva!
A kisebbek akár pinkihez is ideálisak, míg a nagyobbakra akár két szem légylárva is felfér

Horgok gilisztához
A giliszta kedvelt csali keszeghorgászathoz. Ennek tűzése azonban olyan horgot igényel, amely viszonylag erős, és az sem baj, ha kicsit vastaghúsú. Fontos, hogy széles öblű legyen, hogy a nagyméretű csali mellett legyen esélye a horognak mélyre akadni, és ott tartani is rendesen. Mivel általában a nagyobb csali nagyobb halat is eredményez, nem kell kis méretben gondolkodni.
Állóvízi gilisztacsalis horgászathoz én elsősorban az Owner Chinta nevezetű horgot használom 14-12-es méretekben. Ez a horog erős, de nagyobb méretben könnyen hajlik, mert a nagyobb méretek anyagvastagsága sem sokkal nagyobb, mint a kisebbeké.

Egyik kedvenc horgom a Chinta, ha a fenéken kell felkínálni a csalit
Egész szál gilisztához vagy gilisztadarabokhoz is remek választás ez a horog

Horgok kukoricához
Ez a legnehezebb csali, amit hosszú előkén felkínálunk. Kukoricázáskor szinte mindig a lehető legrövidebb előkét használjuk, mert ezt a csalit pontyhorgászatnál tűzzük a leggyakrabban. Erős, hegyes, vastaghúsú horogra van szükség, hogy a nagy, de puha csali se essen le róla a lendítések során. A horgászok zöme pontyos pecához leggyakrabban a „diabolo” formákat részesíti előnyben. Számos márkának van ilyen horogra, bőven van miből válogatni.
A spanyol, portugál feederes pontyhorgászok ezt a modellt használják csontihoz is. Amit én szeretek, az a Gamakatsu G-102 típusú horog, de ha valamivel könnyebb „vasra” vágyom, akkor a Fine Carp modellt kötöm fel.

A hosszúelőkés pontyos horgok választéka nagy, ám formaviláguk majdnem megegyező

Horogelőke
Azon horgászok közé tartozom, akik kerülik a felesleges finomkodást. Ritkán kötök nagyon vékony előkét és kis horgot. Amivel inkább szeretek variálni, az az előkehossz. Ennek főleg akkor van jelentősége, ha vízközt táplálkozó halakra – dévérkeszegre, karikakeszegre – horgászunk, mert ezzel lehet irányítani azt, hogy mely vízrétegben töltse el a legtöbb időt a csali. Ehhez én általánosságban 0,10-0,11 mm-es előkét, és vastag, 0,20 mm-es toldót használok. Ez utóbbi azért szükséges, mert minden előkém 50 cm-re van kötve, így kell a hosszabbítás, másrészt komoly gubancgátló szerepe is van, harmadrészt pedig segítségével lassabban süllyed a csali.
A toldók 25-50 és 75 centisek, így az előkém hosszát 75-100 és 125 centisre tudom változtatni, ha szükség van rá.
Statikus fenékpecánál – nagy dévérre, kárászra, pontyra – véleményem szerint az 50-70 cm-es hossz az ideális. Ekkor ugyanis fontos, hogy a csali minél közelebb essen a kosárhoz. Ilyenkor az előke vastagságát a fogható halak mérete határozza meg, lehet 0,11 mm-től akár 0,18 mm-ig, sőt, célzott ponty- vagy márnahorgászat esetén akár még erősebb is

Horogelőkéből legyen széles a rendelkezésre álló méretválaszték, ugyanis a classic feedernél nagyon sok múlik a megfelelő előkén
A téli keszeghorgászat az egyik legjobb móka, csak javasolni tudom, ha megmozgatnád a „horgászizmokat”

Írta: Sipos Gábor
Videó: Bank Bálint

* Amennyiben nem jelennek meg a kommentek, úgy szükséges a böngészőben bejelentkezni a Facebook profiljukba!

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.