A feederezés nagyágyúi

A feederezés nagyágyúi

A By Döme TEAM FEEDER orsók között gyakorlatilag mindenféle feederes technikához megtalálható a megfelelő méretű, illetve kialakítású orsó. Ezek közül egyértelműen az egyik legnépszerűbb, legtöbbet használt típus a Long Cast, azaz távdobó változat.

Ezt az orsócsaládot nagyon sok horgász használja nap mint nap, a termékek pedig bebizonyították az évek során, hogy kiállják a mindennapok próbáit, és nem egy szezonra választhat orsót az, aki bizalmat szavaz valamelyiknek! Nos, a horgászatban kevés dolog állandó, az viszont biztosan, hogy a kínálat mindig igazodik a kereslethez. Éppen ez indokolta a Long Cast, valamint Long Cast LCS 6500-as orsók fejlesztését, mivel nagyon sok megkeresést kaptunk a korábbi távdobó modelleket eredményesen használó horgászoktól, hogy jó lenne ezekből egy nagyobb, megnövelt zsinórkapacitással rendelkező változat, amit még hatékonyabban használhatnak olyan körülmények között, ahol a nehéz terep megköveteli a vastagabb és nagyobb mennyiségű zsinórt. Az alábbi írásban ezeket az újdonságokat kívánom részletesen bemutatni.

A nagy halak céltudatos horgászata nagyhalas felszerelést igényel!
A By Döme TEAM FEEDER orsók egyik legsikeresebb szériája a Long Cast
Két új 6500-as méretű nagyágyúval bővült a távdobó orsócsalád, amely már kapható első fékes és nyeletőfékes változatban is!
A Long Cast orsókat távdobásra terveztük

Alapvetően két fő típus létezik a távdobó orsócsaládunkon belül: első fékes és nyeletőfékes. Mindkét típus három különböző méretváltozatban kapható:

Ezek az első fékesek:
By Döme TEAM FEEDER Long Cast 4500
By Döme TEAM FEEDER Long Cast 5500
By Döme TEAM FEEDER Long Cast 6500

Ezek a nyeletőfékesek:
By Döme TEAM FEEDER Long Cast LCS 4500
By Döme TEAM FEEDER Long Cast LCS 5500
By Döme TEAM FEEDER Long Cast LCS 6500

Immár összesen 6 különböző változatot (3-3 különböző méretet) kínál Long Cast és Long Cast LCS sorozat

A Long Cast orsók legfontosabb tulajdonsága, hogy távdobásra lettek tervezve. Gyakorlatilag az orsók minden egyes technikai paramétere azt a célt szolgálja, hogy a lehető legnagyobbat lehessen velük dobni szinte bármilyen feederes technika alkalmazása mellett. Melyek ezek a tulajdonságok?

A jó távdobó orsók első és egyben legfontosabb kritériuma, hogy nagy átmérőjű távdobó dobbal kell rendelkezniük. A 67 mm-es dob több mint jó…!

A jó távdobó orsók legelső és egyben legfontosabb kritériuma, hogy nagyméretű, nagy átmérőjű távdobó dobbal kell rendelkezniük. Ez elsősorban azért fontos, mert az ilyen dobról szinte ellenállás nélkül tud leperegni a legerőteljesebb dobás során is a főzsinór. Ráadásul a nagy dobátmérő sokkal kíméletesebb a főzsinórhoz, nem töri azt meg, illetve sokkal kisebb a gubancveszély is. Az új, 6500-as orsóknak igen tekintélyes a dobátmérője, egész pontosan 67 mm.

Az orsóház alatt egy megbízható, csigás dobemelő rendszer lakozik, amelyet csak a legjobb orsók kapnak meg
Ez felel a hibátlan zsinórprofilért is

Azonban egy ilyen nagy dob alá nem lehet kicsi házat, kicsi belső szerkezetet tenni, mert nem tudná a nagy dob miatt szintén nagy átmérőjű csészét megfelelő módon mozgatni. Továbbá azért is kell egy sokkal erősebb, sokkal robusztusabb orsó a távdobáshoz, mert az átlagosnál nagyobb méretű kosarakat kell mozgatni és/vagy nagy távolságból kitekerni. Tehát lényegesen nagyobb a felszerelés, így az orsó igénybevétele is. A hosszú távon is megbízható, stabil működés érdekében csigás dobemelő szerkezet került az orsók belsejébe, amelyet jellemzően csak a legjobb minőségű és nagy teherbírásra tervezett orsók kapnak meg. Az orsó tökéletes zsinórképét szintén ez a dobemelő rendszer garantálja. A Long Cast és Long Cast LCS 6500 modellek súlya meglepően csekély, a masszív felépítés és komoly belső műszaki tartalom ellenére mindössze 576, illetve 605 gramm.

Nagyon praktikus tulajdonság a rotorfék, ami nyitott felkapókarnál blokkolja a rotor elfordulását, megakadályozva ezzel a felkapókar dobás közbeni, véletlen visszacsapódását
Sok bosszúságtól óv meg bennünket a „gubancgátló keret”, amely meggátolja a főzsinór dob alá tekeredését

Az orsók rendelkeznek két nagyon fontos további tulajdonsággal is. Az egyik a rotorfék, mely nyitott felkapókarnál blokkolja a rotor elfordulását, megakadályozva ezzel a felkapókar dobás közbeni véletlen visszacsapódását, ezáltal a kellemetlen zsinórszakadást. A másik a dob alatt található „gubancgátló keret”, amely meggátolja a főzsinór dob alá tekeredését, ezzel szintén sok-sok bosszankodástól megóvva gazdáját.

A masszív, nagyméretű hajtókarba bele lehet kapaszkodni

Ezen orsók első fő-fékrendszere a hagyományos, hosszú utas és a gyorsfék közötti átmenetként jellemezhető. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy nem 1, hanem 2,5-3 fordulattal nyitható és zárható teljesre. Sokkal könnyebben és finomabban hangolható ezáltal, mint hagyományos elődjeinek fékrendszere. Akárcsak az összes korábbi By Döme TEAM FEEDER orsón, ezeken is 2 db lekerekített, rugós, fém zsinórklipsz található, amelyek kettő kiakasztást tesznek lehetővé.

Ezen orsók első fő-fékrendszere a hagyományos, hosszú utas és a gyorsfék közötti átmenetként jellemezhető, ami azt jelenti, hogy nem 1, hanem 2,5-3 fordulattal nyitható és zárható teljesre
Az 5 lamellából álló első főfék rendkívül finoman hangolható, tökéletesen adagolja a zsinórt
A két modell közötti különbség a hátsó részen a legszembetűnőbb
A nyeletőfék a hátul található billenő kapcsolóval aktiválható, erőssége pedig az alatta lévő tekerőgombbal szabályozható
Jómagam a nyeletőfékes változatot használom többet
Bitangerős orsótalp dukál a bitangerős orsóhoz!
A lekerekített, rugós, fém zsinórklipszből 2 db található minden By Döme orsón

Térjünk rá a leglényegesebb tulajdonságra, ami tulajdonképpen megkülönbözteti az új, 6500-as távdobó nagyágyúkat az előző, 5500-as és 4500-as típusoktól! Az előbbivel összehasonlítva, a két orsó dobját egymás mellé téve, azonnal jól látszódik a differencia, vagyis, hogy a dob kialakításban, s azon belül is a zsinórtároló kapacitásban van eltérés. Az 5500-as orsó dobja egy ún. feeder dob, tehát sekély kialakítású. Erre például 0,20 mm-es monofil főzsinórból 300 méter tekerhető fel. Ez normál körülmények között tökéletesen elegendő, sőt távdobáshoz kifejezetten optimális, viszont ha a helyzet úgy hozza, hogy akadókkal, kövekkel tarkított, nehéz terepen horgászunk, akkor vastagabb zsinórra van szükség. Viszont ha, pl. 30-as zsinórt szeretnénk erre felhelyezni, igencsak kevés férne rá, éppen ezért volt szükség egy mélyebb dobú, nagyobb befogadóképességű változatra. Így született meg a 6500-as változat, amire 0,30 mm átmérőjű zsinórból 350 méter csévélhető fel. Lehet ez fonott vagy monofil főzsinór, ezeket az orsó egyaránt jól tekeri fel és megbirkózik akár a kapitális méretű halakkal is (megfelelő bottal párosítva).

A 6500-as méret zsinórkapacitása jól láthatóan nagyobb, mint az 5500-as méreté
A 6500-as orsóra akár 350 méter 0,30 mm-es zsinór is tölthető
Aki az új nagyágyúk valamelyikét választja, az egyik legjobb eszközzel indulhat akár folyóvízre horgászni, illetve biztos lehet abban is, hogy az orsó bírni fogja a fokozott igénybevételt és a legnehezebb körülmények között is helyt fog állni!

Hogy még több hasznos infót kapjatok ezekről a nagyszerű orsókról, nézzétek meg Putz Tamás kollégám kisfilmjét!

Aki az új nagyágyúk valamelyikét választja, ideális eszközzel indulhat, pl. folyóvízre, akadós terepre horgászni, illetve biztos lehet abban, hogy az orsó bírni fogja a fokozott igénybevételt, s akár a legnehezebb körülmények között is helyt fog állni!

Írta: Döme Gábor
Fotók: Putz Tamás, Nagy Gábor, Takács Péter

* Amennyiben nem jelennek meg a kommentek, úgy szükséges a böngészőben bejelentkezni a Facebook profiljukba!

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.