A Haldorádó Feeder Team praktikái 3. rész – Csak a monofil!

A Haldorádó Feeder Team praktikái 3. rész – Csak a monofil!

Egyre több intenzíven telepített horgászvízen halvédelmi szempontból korlátozzák a fonott zsinór használatát. A tilalom elsősorban a dobóelőkére vonatkozik, de vannak olyan helyek, ahol a horogelőkének is monofilnak kell lennie. E szabályozások ugyan megnehezítik a dolgunkat, de mivel mindenre van megoldás, az ilyen akadályokat is könnyedén áthidalhatjuk. Ebben az írásban és kisfilmben azokat a praktikákat mutatom be, amelyekkel én nekivágok a „fonott-mentes” horgászatoknak.

Előre leszögezem, hogy a szabályok csak akkor érnek valamit, ha azokról tájékoztatják a horgászokat, és ami még fontosabb, ellenőrzik is. Voltam már én is olyan tavon, ahol a helyi szabályok ismertetésekor maga a halőr vagy éppen a tógazda hagyta ki a fonott zsinórt tiltó szabályozást, mondván, az a regula úgy is törölve lesz. Egy szó, mint száz: a tó szabályzatát mindenkinek érdemes elolvasni még a kirándulás tervezése előtt, de legkésőbb a napijegy váltása során kell az abban foglaltakról tájékozódni.

Főleg nagyobb kiterjedésű tavaknál okoz nehézséget a fonott dobóelőke mellőzése

Dobóelőke
Legtöbb esetben tilalom alá a fonott zsinór dobóelőkeként történő használata esik. A kis kiterjedésű tavakon ez nem okoz nagy galibát, hiszen egy vastagabb, 0,22-0,25 mm-es monofil zsinórral és persze ehhez mérten kisebb tömegű kosarakkal el lehet pecázni anélkül, hogy megéreznénk a fonott dobóelőke hiányát. Főleg a lágy, rugalmas botok azok, amelyekkel a 30-60 méterre történő horgászat nem igényel dobóelőkét.
Abban az esetben, ha a dobástáv 60 méter fölött van, bizony már nehéz dobóelőke nélkül horgászni. Egy idő után a szokásos méretű monofil zsinórok a spiccnél elvékonyodnak és elszakadnak. Természetesen egy 0,30 mm-es főzsinór sokáig bírja a gyűrődést, de azzal elég nehéz messzire dobni. A leggyakoribb, hogy 0,20-0,22 mm-es főzsinór elé kötünk 0,30-0,35 mm-es monofil dobóelőkét. Ezzel csak annyi a probléma, hogy a vastag zsinór miatt akkora lesz a csomó, hogy az csak nehezen, akadozva csúszik ki a bot gyűrűi közül. De gyakran előfordul, hogy a túl nagy zsinórösszekötő csomóba lepergés közben már az orsó dobján is meg-megakad a főzsinór. Ez a megoldás visszafogja a dobástávolságot, sőt, kis gyűrűvel rendelkező botoknál egész egyszerűen használhatatlan!

E 0,30 mm-es dobóelőke csomója nemigen férne át a kisméretű spiccgyűrűn

Akik szeretnék a maximális dobótávolságot monofil dobóelőkével elérni, a By Döme TF Tapered Leader lehet jó alternatíva fonott dobóelőke helyett. Ez a speciális zsinór nem más, mint 15 méternyi monofil dobóelőke, amely felvastagszik. Ez azt jelenti, hogy az a szakasz, amivel a Leader összekötésre kerül, vékonyabb, míg a „csapó” rész jóval vastagabb. Ennek köszönhetően a dobóelőke és a főzsinór csomója jóval kisebb, mint a fentebb említett esetben.

Ez a csomó gond nélkül kicsusszan a gyűrűk közül, holott a vastag rész itt 0,31 mm-es
A By Döme TF Tapered Leader a legjobb választás, ha monofil dobóelőkére van szükség

A Tapered Leader az alábbi méretekben kapható:
0,165-0,22 mm – ez a méret a finomszerelékes feeder horgászoknak készült, akik a főzsinórt akár 0,16 mm-es méretig is csökkentik, vagy épp vékony fonott főzsinórral horgásznak. Ez főként nagy kiterjedésű, erős áramlású állóvizeken történő keszeghorgászatnál eredményes.
0,18-0,25 mm – kisméretű kosárral történő horgászatoknál érdemes ezt a méretet választani. Lágy botok használata esetén, finom methodozáskor igazán jól használható.
0,195-0,28 mm – methodos pontyozásoknál, közepesen erős botok esetében jó választás ez a méret. 25-35-45 grammos kosarak 70-80 méterre történő bejuttatásához elegendő az ilyen vastagságú Leader.
0,20-0,31 mm – ez a méret már alkalmas a nagyobb méretű kosarak távolra dobásához is, miközben a 0,20 mm-es főzsinórhoz pont passzol a vastagsága.

A feederezésnél szóba jöhető főzsinór vastagságokhoz készültek a Tapered Leader méretek
A legzordabb, legkeményebb igénybevételnek is ellenáll ez a zsinór
Lágy, rugalmas botokkal methodozva ez a dobóelőke tökéletesen helyettesíti a fonott zsinórt, sőt, a fárasztás utolsó fázisában rugalmassága nagyon hasznos

Horogelőke
A fonott horogelőkét csak nagyon kevés helyen tiltják, ugyanis a hajszálelőkés csali-felkínálás csak nehezen kivitelezhető e nélkül, no persze nem lehetetlen. Nincs ebben semmi újdonság, hiszen sok cég előkötve kínálja a hajszálelőkével, csalitüskével vagy éppen csaligyűrűvel ellátott monofil method horogelőkéjét. A Guru kínálatában széles horogválasztékkal találhatóak meg az előkötött horgok, ráadásul ezek viszonylag vastag, 0,20-0,25 mm-es zsinórra vannak kötve.

A Guru előrekötött horgai között van hajszálelőkés, csalitüskés és szilikonkarikás is

Az egyetlen gond az előrekötött horgokkal, hogy a hajszálelőke is monofilból, vagy fluorocarbonból van, ami eléggé bekorlátozza a csali mozgását, tulajdonképpen teljesen elmerevíti azt. Ugyanez a helyzet a horogbeakasztó füllel ellátott csalitüskével, ami ugyan kicsit lágyabb, mint a monofil hajszálelőke, de a kisméretű pop-up vagy wafter csalikat ez is „elbutítja”.

A horogbeakasztó füles csalitüske jó megoldás, de a pici, könnyű csalikat ez is elnehezíti
Mindössze néhány apróságra van szükség ahhoz, hogy tökéletesen tudjuk felkínálni a pillekönnyű csalinkat akár monofil horogelőkén is

Van azonban egy olyan kötési mód, amelynek kivitelezése ugyan nem egyszerű, de megéri rászánni néhány percet. Ezt a kötést egyébként Hepp Krisztián, a Haldorádó Feeder Team ifjú titánja mutatta nekem, mivel ő több versenyen is eredményesen alkalmazta már. Ennek az a lényege, hogy a hajszálelőke fonott zsinórból készül, de maga a horogelőke monofil. Ennek a módszernek köszönhetően az egész pici 5-7-8 milliméteres pillekönnyű csalik is oly módon kínálhatók fel, hogy megmarad az a mozgásuk, amely még a legétvágytalanabb halakban sem kelt gyanút. Ennek elkészítése lépésről-lépésre:

A csalihoz illő csalitüskét kössük fel vékony fonott zsinórra, majd vágjunk le ebből egy kb. 3 centis darabot
Egy csepp pillanatragasztóval rögzítsük az optimális helyzetben a hajszálelőkét
Ha a ragasztó megkötött, kössük fel a horgot a monofil előkezsinórra úgy, ahogy szoktuk
A csalitüske és vele együtt a csali így szabadon tud mozogni, egyáltalán nem lesz merev!
Szokatlan látvány, hogy nem fonott horogelőke van a method kosár alá kötve, ettől függetlenül működik
Ha jó a csali-felkínálás, akkor még a legkapástalanabb helyzetekben is van esély halat fogni

Ezekkel a megoldásokkal felvértezve a szigorú szabályzattal rendelkező horgászvizekre is bátran ellátogathatunk, hiszen mint kiderült, mindenre van megoldás! Az alábbi kisvideóban megpróbálok még jobban szemléltetni mindent:

Írta: Sipos Gábor
Fotók: Hepp Krisztián, Sipos Gábor

* Amennyiben nem jelennek meg a kommentek, úgy szükséges a böngészőben bejelentkezni a Facebook profiljukba!

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.